Cvetni prah osmukanec je čebelji pridelek - cvetni prah, ki se ga odvzame čebelam s posebno mrežico, nameščeno v panju, ki čebelam osmuka cvetni prah z nožic. Predstavlja naraven vir hranil in biološko aktivnih spojin in ga uvrščamo med funkcionalna živila ali funkcionalno sestavino drugih živil za povečanje njihove prehranske vrednosti. Vsebuje enostavne sladkorje, beljakovine, esencialne aminokisline, nasičene in nenasičene maščobne kisline, nekatere elemente in vitamine, flavonoide, fitosterole, pigmente ter prehransko vlaknino. Predstavlja tudi dober vir energije, zaradi prisotnosti vseh esencialnih aminokislin, ga pogosto imenujejo »popolno živilo«, zato lahko predstavlja dodatek k vsakodnevni prehrani in pripomore k doseganju priporočenih dnevnih vnosov osnovnih hranilnih snovi.

Raziskovalci z Biotehniške fakultete in Čebelarske zveze Slovenije so ovrednotili vsebnost ogljikovih hidratov - sladkorjev in prehranske vlaknine v slovenskem cvetnem prahu osmukancu različnega botaničnega porekla. Rezultati potrjujejo, da so ogljikovi hidrati glavna hranilna komponenta. Vsebnosti fruktoze in glukoze, ki predstavljata hitro izkoristljiv vir energije, so se gibale v območju 13,2-27,8 g oz. 10,6-28,5 g/100 g suhe snovi. Omenjena monosaharida sta predstavljala 96 % sladkorne frakcije, vsebnost saharoze, maltoze in melicitoze je bila zelo majhna. Cvetni prah osmukanec ima tudi visoko vsebnost prehranske vlaknine, vsebnost je znašala 10,0-21,4 g/100 g suhe snovi, od tega je bila večina (73-82 %) netopne prehranske vlaknine. Glede na priporočila naj bi dnevno zaužili vsaj 30 g prehranskih vlaknin, česar večina prebivalstva ne dosega. Z 20 g cvetnega prahu osmukanca dnevno bi zaužili okoli 10 % priporočenega dnevnega vnosa prehranske vlaknine. Zaradi specifičnega vonja in arome je lahko cvetni prah osmukanec za potrošnike slabše senzorično sprejemljiv, zato se priporoča mešanje z medom, s sokom ali z mlečnimi izdelki, npr. jogurti ali s skuto, ter sadjem.

Raziskava je del celovite karakterizacije slovenskega cvetnega prahu osmukanca in kaže potencial za njegovo povečano ekonomsko vrednost. Vsebnost prehranske vlaknine v cvetnem prahu osmukancu ponuja čebelarjem možnost, da označijo ta čebelji pridelek s prehransko trditvijo "visoka vsebnost prehranske vlaknine", s čimer se poveča tržna vrednost izdelka ter sprejemljivost in uporaba pri potrošnikih.

 

Vir

  • Bertoncelj J., Polak T., Pucihar T., Lilek N., Kandolf Borovšak A., Korošec M. 2018. Carbohydrate composition of Slovenian bee pollens. International Journal of Food Science and Technology, 53, 8: 1880-1888, doi.org/10.1111/ijfs.13773