V Sloveniji alkohol predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj spada med najbolj razširjene psihoaktivne snovi. Alkohol ima številne negativne posledice tako za zdravje kot za življenje posameznikov in njihovih bližnjih. Po količini popitega alkohola na prebivalca se v Sloveniji uvrščamo med evropske države z visoko porabo alkohola. Registrirana poraba alkohola je v letu 2022 znašala deset litrov čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več. Poleg tega po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 55 odstotkov prebivalcev, starih od 18 do 74 let, pije tvegano ali škodljivo.

Dejstva o alkoholu

Ob pričetku akcije 40 dni brez alkohola je danes na Slovenskem Karitasu potekala novinarska konferenca, na kateri so sodelovali Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje, Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, mag. Simona Felser, direktorica Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, Karmen Henigsman iz NIJZ, Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net, Marjan Dolenšek, predstavnik Strojnega krožka Slovenije in ambasadorka akcije Monika Avsenik.

Vesna Marinko z Direktorata za javno zdravje je v svojem nagovoru poudarila: »Na Ministrstvu za zdravje želimo okrepiti aktivnosti na področju problematike alkohola, in sicer s poudarkom na celovitem in strateškem pristopu, ki vključuje tako preventivne kot tudi različne ukrepe prepoznave, ustrezne obravnave in zdravljenja odvisnosti od alkohola. Številne raziskave namreč kažejo, da varna količina pitja alkohola z vidika tveganja za zdravje ljudi ne obstaja. Vsak požirek pušča sledi ne le v posamezniku in njegovih najbližjih, temveč tudi v celotni družbi.«

»Z leti se sicer povečuje zavedanje, da je alkohol glavni vzrok za nastanek številnih rakavih obolenj, zato je Mednarodna agencija za raziskovanje raka alkohol, skupaj s tobakom, uvrstila v prvo skupino snovi po svoji rakotvornosti. Pitje alkohola lahko neposredno povzroča vsaj sedem vrst raka, in sicer: raka ust, požiralnika, žrela in grla, jeter, debelega črevesa in danke ter dojk.« je dodatno pojasnila Vesna Marinko.

ALKOHOL rak

Problematika alkohola je sistemsko vključena v Nacionalni program za duševno zdravje in Nacionalni program za prepovedane droge in odvisnosti. Ukrepe načrtujemo in izvajamo z vključevanjem osveščanja in informiranja preko zdravstvenih ustanov, šol ter s podporo nevladnih organizacij, ki so aktivne na tem področju. Pri zgodnjih prepoznavah problematike alkohola sodelujemo z zdravstvenimi delavci in drugih programov, obravnavo oseb s težavami v okviru centrov za krepitve zdravja in centrov za duševno zdravje ter zdravljenja odvisnosti v okviru zdravstvenih ustanov.  

Posamezniki vedno pogosteje sprejemajo bolj zdrave izbire v zvezi z alkoholom, kar je korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu. Pridružite se našim skupnim prizadevanjem za zdravo, odgovorno in ozaveščeno družbo, brez alkohola.

Glavni nosilec akcije 40 dni brez alkohola je Slovenska Karitas, ki s soorganizatorji Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa, Med.Over.Net in NIJZ ter podporniki akcije Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP, Društvo Nacoa, Združenje FORTOX in Strojni krožki Slovenije, že devetnajsto leto spodbujajo k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni.

Več informacij in strokovno pomoč pri zmanjševanju zdravstvenih tveganj zaradi alkohola lahko najdete na naslednjih povezavah:

Vir: