• 10 Jun
    248

    Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in novinarsko središče GZS organizirata 18. Vrh kmetijskih in živilskih podjetjih, ki bo letos potekal 15. junija 2018 v Ljubljani. Tokrat so v ospredju, zato bodo prikazali demografska gibanja in gibanja na trgu dela. Zaposleni snujejo rezultate podjetij…

  • 28 Maj
    276

    Združenje zdravnikov družinske medicine in Katedra za družinsko medicino v sodelovanju s Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v splošni medicini organizira 44. Srečanje timov v osnovnem zdravstvu, ki bo potekalo 1.6. – 2.6. 2018 v Ljubljani, v prostorih Domus Medica. Srečanje je…

  • 11 Maj
    408

    Pisarna evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa vabi na okroglo mizo "Ali je dvojna kakovost izdelkov dejstvo – kaj novi evropski paket pravic pomeni za potrošnika?", ki bo potekala v ponedeljek, 21. maja 2018 ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1, 1. nadstropje).

    Z gosti:…

  • 11 Maj
    471

    Občina Ankaran v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre (DOSI), Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Turističnim društvom Ankaran letos ponovno organizira mednarodni festival oljčnega olja z imenom »Festival Zlate oljčne vejice«. Tridnevna prireditev bo potekala med 11. in 13. majem v…

  • 23 Mar
    1519

    20.3.2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Potrebo po tovrstni prepovedi potrjujejo tudi zadnji rezultati državnega raziskovalnega Trans…

  • 15 Mar
    3263

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o prisotnosti mikroplastike v ustekleničeni vodi. V raziskavo je bilo vključenih 259 plastenk in steklenic vode vodilnih proizvajalcev ustekleničenih vod po vsem svetu. Rezultati so pokazali, da je kar 90% vseh vzorcev vode kontaminiranih…

  • 24 Feb
    452

    Bolezni ščitnice so pogoste, zato 25. maja vsako leto poteka svetovni dan ščitnice. Letos bodo svetovni dan ščitnice obeležili na strokovnem srečanju »Bolezni ščitnice v rodni dobi«, ki poteka že tretje leto. Strokovno srečanje bo 25. maja 2018, od 8.30. do 16.30. ure, v predavalnici 1 v UKC…

  • 06 Feb
    2801

    Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in informacije na označbi. A, če ne pogledamo seznama sestavin in hranilne vrednosti živil,…

  • 06 Feb
    4393

    Sladkor je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih žitih. Ta sladkor imenujemo intrinzični sladkor, saj se nahaja znotraj celične stene rastlinskih celic oz. kot laktoza (glukoza in galaktoza) v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg tega sladkor med proizvodnjo,…

  • 31 Jan
    3733

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2018. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi…

  • 06 Dec
    1540

    Sodoben potrošnik v bitki s časom pogosto izbira živila na podlagi informacij in slik na sprednji strani embalaže, ki je običajno skrbno zasnovana, da potrošnika pri odločanju za nakup nagovori s sliko in besedo. Manj pogosto potrošnik nameni svojo pozornost prebiranju drugih informacij kot so…

  • 27 Nov
    1226

    21. in 22. novembra je v Londonu potekalo mednarodno tekmovanje Ecotrophelia, na katerem skupine študentov iz številnih evropskih držav tekmujejo v razvoju novih, ekoloških in inovativnih živilskih proizvodov. Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo sedem ekip, zmagovalni izdelek pa je postal…

  • 27 Nov
    574

    Nacionalni inštitut za javno zdravje je pričel z izdajanjem revije Javno zdravje, ki obravnava široko področje javnega zdravja. Njen namen je krepitev in povezovanje znanosti ter stroke na področju javnega zdravja. Avtorji revije želijo ustvariti platformo za izmenjavo znanstvenih spoznanj,…

  • 21 Nov
    547

    Sedem podjetij podpisnikov (Ekolat d.o.o., Ljubljanske mlekarne d.o.o., Loška mlekarna, KGZ z.o.o., Mlekarna Celeia d.o.o., Mlekarna Krepko, Kele & Kele d.o.o., Mlekarna Planika d.o.o., Pomurske mlekarne d.d.) se je 16. novembra 2017 zavezalo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih…

  • 14 Nov
    452

    Zdravstvena trditev (Health claim) je vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da obstaja povezava med kategorijo živil, živilom ali eno od njegovih sestavin na eni strani in zdravjem na drugi strani (npr. pomaga pri prebavi). V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na…

  • 10 Nov
    665

    Ob letošnjem dnevu slovenske hrane, ki bo v petek, 17. novembra, bodo v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji spet pripravljali tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka oz. drugega sadja. Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne…

  • 16 Okt
    1195

    Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je letošnji 16. oktober, svetovni dan hrane, posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj…

  • 09 Okt
    1723

    Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025…

  • 17 Maj
    727

    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla primerjalno analizo nekaterih izdelkov namenjenih v vzhodne in zahodne članice Evropske unije. Namen analize je bil ugotoviti, ali se kakovost živil med vzhodnim in zahodnim trgom razlikuje ter kolikšna so odstopanja izmerjenih…

  • 18 Apr
    868

    Vlada je na podlagi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, potrjenega leta 2015, minuli konec tedna sprejela akcijski program, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gablne navade prebivalcev…

  • 12 Apr
    716

    Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju bo 22. septembra 2017 organizirala enodnevno znanstveno in strokovno mednarodno konferenco z naslovom »Zdravje delovno aktivne populacije«. Konferenca želi opozoriti na zdravstvene probleme delovno aktivne populacije, predstaviti aktualne študije…

  • 06 Apr
    1981

    Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana želijo z dobrodelno akcijo "Pomagajmo ščitničnim bolnikom" zbrati sredstva za nakup sodobne ultrazvočne naprave, ki bi v Ambulanti za bolezni ščitnice bolnikom omogočila kakovostnejšo obravnavo. Na ljubljanski…

  • 31 Mar
    856

    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 15. junija 2017 tradicionalno strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Aditivi v živilih– Prednosti in tveganja".

    Dogodek bo potekal v sklopu prireditev ob 70-letnici…

  • 25 Mar
    767

    Nacionalni inštitut za javno zdravje ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 organizira strokovno srečanje z naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje.Srečanje bo potekalo 7. aprila 2017 v Narodnem domu v Celju, z začetkom ob 9. uri.

    Dogodek je namenjen…

  • 21 Mar
    3366

    Previsok vnos kuhinjske soli oz. natrija, po drugi strani pa prenizek vnos kalija vplivata na razvoj povišanega krvnega tlaka in s tem povečujeta možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Večina prebivalstva uživa precej več soli, kot je še priporočljivo – v povprečju od 8 do 12 g soli na dan, kar je…

  • 17 Mar
    882

    17.3. ob 9.30 se bo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije odvijal javni posvet z naslovom "Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe".

    Govorci bodo na posvetu med drugim odgovorili na naslednja vprašanja: kakšne so prednosti kratkih…
  • 17 Feb
    2265

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu. Inštitut je nagrade podelil že tretje leto, osnovni namen tega nekomercialnega projekta pa je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali…

  • 09 Feb
    941

    Danes živimo v debelilnem okolju – to je v okolju, v katerem je človek izpostavljen številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne energijske porabe. Ker je razlog za to tudi agresivno trženja hrane, se je Ministrtvo za zdravje RS odločilo sprejeti ukrepe za zmanjšanje…

  • 18 Nov
    4575

    V petek, 18. novembra otroke v slovenskih vrtcih in šolah spet čaka tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,…

  • 11 Nov
    4286

    14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa - "World diabetes day". V letošnjem letu poteka v znamenju zgodnjega odkrivanja te bolezni. Redno testiranje je namreč velikega pomena za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečevanje komplikacij, do katerih lahko pride pri…

  • 30 Sep
    2115

    Eno leto po sprejetju Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in ob svetovnem dnevu hrane bo v Kongresnem centru Brdo (Brdu pri Kranju) 17. oktobra 2016 potekala 1. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti z mednarodno udeležbo. Na…

  • 29 Sep
    1104
    Zaključek raziskovalnega projekta CLYMBOL: Vpliv zdravstvenih trditev in simbolov na vedenje potrošnikov

    Spodbujanje potrošnikov k nakupu bolj zdravih živil, je ena od poti k izboljšanju prehrane prebivalstva. Zdravstvene trditve in simboli na označbah živil so lahko v pomoč potrošnikom pri izboru…

  • 29 Sep
    1472

    Inštitut za nutricionistiko je objavil Razpis za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju…

  • 18 Sep
    2310

    Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren…