• 16 Jul
    60

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila rezultate dveh študij, ki ugotavljata, da je na evropskem tržišču velik delež hrane, ki se oglašuje kot primerna za otroke do 6 mesecev, v resnici za dojenčke neprimerna, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo visoke deleže sladkorja.

  • 12 Jul
    61

    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…

  • 12 Jul
    40

    AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Tematskim strokovnim posvetom se bodo pridružili praktični prikazi dela…

  • 12 Jun
    517

    Volčji bob (Lupinus spp. L.) je rastlina, ki v poletnih mesecih vrtove krasi s svojimi čudovitimi živobarvnimi cvetovi. Zaradi tega ga sadimo predvsem kot okrasno rastlino, a je v resnici mnogo več kot le to. Iz cvetov se namreč kasneje razvijejo stroki s semeni, ki jih je vredno vključiti v našo…

  • 20 Maj
    278

    Zavod Republike Slovenije za šolstvo, OE Ljubljana v zvezi z izjemno aktualnimi tematikami organizira Nacionalni strokovni posvet o šolski prehrani »Zagotavljanje in izboljševanje kakovosti organizirane prehrane otrok in mladostnikov«, ki bo potekal v četrtek, 23. maja 2019 na OE ZRSŠ Ljubljana,…

  • 09 Apr
    558

    Slovenija je država, ki se po količini in kakovosti pitne vode uvršča v sam evropski vrh. Kjub temu poraba vode v plastenkah pri nas ostaja visoka, kar po nepotrebnem močno obremenjuje okolje. Za proizvodnjo litra ustekleničene vode se v proizvodnji porabijo do trije litri čiste vode, ki končajo…

  • 27 Mar
    2013

    Ali ste vedeli, da je naše telo sestavljeno iz več bakterij kot iz naših lastnih celic? Samo v našem debelem črevesu prebiva več kot 100 milijard bakterij, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto, z več kot stokrat toliko geni, kot jih vsebuje naš lasten genom.

    Tako naše telesno kot duševno zdravje…

  • 06 Feb
    3031

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2019. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar…

  • 15 Okt
    1995

    Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote«…

  • 05 Sep
    914

    V Sloveniji že peto leto zapored obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) obeležujemo 9. 9. ob 9:09. Štiri devetice (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu) simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti,…

  • 24 Avg
    772

    Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec…

  • 03 Avg
    1055

    Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja, ki poteka pod geslom »Dojenje: dober temelj za življenje«, se ob predstavitvi prednosti dojenja in prikazu nekaterih napačnih prepričanj o njem posvečamo tudi izjemno aktualni problematiki trženja industrijsko pripravljene hrane za dojenčke, tudi nadomestkov…

  • 10 Jun
    725

    Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in novinarsko središče GZS organizirata 18. Vrh kmetijskih in živilskih podjetjih, ki bo letos potekal 15. junija 2018 v Ljubljani. Tokrat so v ospredju, zato bodo prikazali demografska gibanja in gibanja na trgu dela. Zaposleni snujejo rezultate podjetij…

  • 28 Maj
    742

    Združenje zdravnikov družinske medicine in Katedra za družinsko medicino v sodelovanju s Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v splošni medicini organizira 44. Srečanje timov v osnovnem zdravstvu, ki bo potekalo 1.6. – 2.6. 2018 v Ljubljani, v prostorih Domus Medica. Srečanje je…

  • 11 Maj
    908

    Pisarna evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa vabi na okroglo mizo "Ali je dvojna kakovost izdelkov dejstvo – kaj novi evropski paket pravic pomeni za potrošnika?", ki bo potekala v ponedeljek, 21. maja 2018 ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1, 1. nadstropje).

    Z gosti:…

  • 11 Maj
    1099

    Občina Ankaran v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre (DOSI), Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Turističnim društvom Ankaran letos ponovno organizira mednarodni festival oljčnega olja z imenom »Festival Zlate oljčne vejice«. Tridnevna prireditev bo potekala med 11. in 13. majem v…

  • 23 Mar
    6664

    20.3.2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Potrebo po tovrstni prepovedi potrjujejo tudi zadnji rezultati državnega raziskovalnega Trans…

  • 15 Mar
    5119

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o prisotnosti mikroplastike v ustekleničeni vodi. V raziskavo je bilo vključenih 259 plastenk in steklenic vode vodilnih proizvajalcev ustekleničenih vod po vsem svetu. Rezultati so pokazali, da je kar 90% vseh vzorcev vode kontaminiranih…

  • 24 Feb
    953

    Bolezni ščitnice so pogoste, zato 25. maja vsako leto poteka svetovni dan ščitnice. Letos bodo svetovni dan ščitnice obeležili na strokovnem srečanju »Bolezni ščitnice v rodni dobi«, ki poteka že tretje leto. Strokovno srečanje bo 25. maja 2018, od 8.30. do 16.30. ure, v predavalnici 1 v UKC…

  • 06 Feb
    3985

    Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in informacije na označbi. A, če ne pogledamo seznama sestavin in hranilne vrednosti živil,…

  • 06 Feb
    6336

    Sladkor je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih žitih. Ta sladkor imenujemo intrinzični sladkor, saj se nahaja znotraj celične stene rastlinskih celic oz. kot laktoza (glukoza in galaktoza) v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg tega sladkor med proizvodnjo,…

  • 31 Jan
    5106

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2018. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi…

  • 06 Dec
    5492

    Sodoben potrošnik v bitki s časom pogosto izbira živila na podlagi informacij in slik na sprednji strani embalaže, ki je običajno skrbno zasnovana, da potrošnika pri odločanju za nakup nagovori s sliko in besedo. Manj pogosto potrošnik nameni svojo pozornost prebiranju drugih informacij kot so…

  • 27 Nov
    1625

    21. in 22. novembra je v Londonu potekalo mednarodno tekmovanje Ecotrophelia, na katerem skupine študentov iz številnih evropskih držav tekmujejo v razvoju novih, ekoloških in inovativnih živilskih proizvodov. Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo sedem ekip, zmagovalni izdelek pa je postal…

  • 27 Nov
    1306

    Nacionalni inštitut za javno zdravje je pričel z izdajanjem revije Javno zdravje, ki obravnava široko področje javnega zdravja. Njen namen je krepitev in povezovanje znanosti ter stroke na področju javnega zdravja. Avtorji revije želijo ustvariti platformo za izmenjavo znanstvenih spoznanj,…

  • 21 Nov
    917

    Sedem podjetij podpisnikov (Ekolat d.o.o., Ljubljanske mlekarne d.o.o., Loška mlekarna, KGZ z.o.o., Mlekarna Celeia d.o.o., Mlekarna Krepko, Kele & Kele d.o.o., Mlekarna Planika d.o.o., Pomurske mlekarne d.d.) se je 16. novembra 2017 zavezalo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih…

  • 14 Nov
    896

    Zdravstvena trditev (Health claim) je vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da obstaja povezava med kategorijo živil, živilom ali eno od njegovih sestavin na eni strani in zdravjem na drugi strani (npr. pomaga pri prebavi). V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na…

  • 10 Nov
    1227

    Ob letošnjem dnevu slovenske hrane, ki bo v petek, 17. novembra, bodo v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji spet pripravljali tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka oz. drugega sadja. Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne…

  • 16 Okt
    1698

    Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je letošnji 16. oktober, svetovni dan hrane, posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj…

  • 09 Okt
    2519

    Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025…

  • 17 Maj
    1055

    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla primerjalno analizo nekaterih izdelkov namenjenih v vzhodne in zahodne članice Evropske unije. Namen analize je bil ugotoviti, ali se kakovost živil med vzhodnim in zahodnim trgom razlikuje ter kolikšna so odstopanja izmerjenih…

  • 18 Apr
    1207

    Vlada je na podlagi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, potrjenega leta 2015, minuli konec tedna sprejela akcijski program, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gablne navade prebivalcev…

  • 12 Apr
    1174

    Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju bo 22. septembra 2017 organizirala enodnevno znanstveno in strokovno mednarodno konferenco z naslovom »Zdravje delovno aktivne populacije«. Konferenca želi opozoriti na zdravstvene probleme delovno aktivne populacije, predstaviti aktualne študije…

  • 06 Apr
    2402

    Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana želijo z dobrodelno akcijo "Pomagajmo ščitničnim bolnikom" zbrati sredstva za nakup sodobne ultrazvočne naprave, ki bi v Ambulanti za bolezni ščitnice bolnikom omogočila kakovostnejšo obravnavo. Na ljubljanski…

  • 31 Mar
    1435

    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 15. junija 2017 tradicionalno strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Aditivi v živilih– Prednosti in tveganja".

    Dogodek bo potekal v sklopu prireditev ob 70-letnici…

  • 25 Mar
    1243

    Nacionalni inštitut za javno zdravje ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 organizira strokovno srečanje z naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje.Srečanje bo potekalo 7. aprila 2017 v Narodnem domu v Celju, z začetkom ob 9. uri.

    Dogodek je namenjen…

  • 21 Mar
    3915

    Previsok vnos kuhinjske soli oz. natrija, po drugi strani pa prenizek vnos kalija vplivata na razvoj povišanega krvnega tlaka in s tem povečujeta možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Večina prebivalstva uživa precej več soli, kot je še priporočljivo – v povprečju od 8 do 12 g soli na dan, kar je…

  • 17 Mar
    1530

    17.3. ob 9.30 se bo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije odvijal javni posvet z naslovom "Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe".

    Govorci bodo na posvetu med drugim odgovorili na naslednja vprašanja: kakšne so prednosti kratkih…
  • 17 Feb
    2922

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu. Inštitut je nagrade podelil že tretje leto, osnovni namen tega nekomercialnega projekta pa je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali…

  • 09 Feb
    2197

    Danes živimo v debelilnem okolju – to je v okolju, v katerem je človek izpostavljen številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne energijske porabe. Ker je razlog za to tudi agresivno trženja hrane, se je Ministrtvo za zdravje RS odločilo sprejeti ukrepe za zmanjšanje…

  • 18 Nov
    5352

    V petek, 18. novembra otroke v slovenskih vrtcih in šolah spet čaka tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,…

  • 11 Nov
    14403

    14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa - "World diabetes day". V letošnjem letu poteka v znamenju zgodnjega odkrivanja te bolezni. Redno testiranje je namreč velikega pomena za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečevanje komplikacij, do katerih lahko pride pri…

  • 30 Sep
    2808

    Eno leto po sprejetju Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in ob svetovnem dnevu hrane bo v Kongresnem centru Brdo (Brdu pri Kranju) 17. oktobra 2016 potekala 1. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti z mednarodno udeležbo. Na…

  • 29 Sep
    1842
    Zaključek raziskovalnega projekta CLYMBOL: Vpliv zdravstvenih trditev in simbolov na vedenje potrošnikov

    Spodbujanje potrošnikov k nakupu bolj zdravih živil, je ena od poti k izboljšanju prehrane prebivalstva. Zdravstvene trditve in simboli na označbah živil so lahko v pomoč potrošnikom pri izboru…

  • 29 Sep
    2232

    Inštitut za nutricionistiko je objavil Razpis za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju…

  • 18 Sep
    3792

    Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren…