Nacionalni portal o hrani in prehrani – Prehrana.si je nastal v okviru izvajanja ukrepa vzpostavitve spletnega mesta za zagotavljanje strokovnih in razumljivih informacij s področja prehrane, predvidenega v Resoluciji o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025. Izvajalca programa sta Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), sofinanciranje pa je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS v okviru razpisa za izvajanje programov varovanja in krepitve zdravja. Portal ne ponuja storitev oglaševanja in komercialnega obveščanja.

Ključni cilji portala

 • krepiti vrednote in povečati obveščenost in znanje prebivalcev o koristih zdrave prehrane;
 • zagotoviti verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane v vseh življenjskih obdobjih;
 • povezovanje stroke in promocija znanosti na področju prehrane in javnega zdravja.

dober tek tPodpora izvajanju Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025

Portal je bil vzpostavljen v okviru izvajanja »Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025« v povezavi z naslavljanjem ukrepa vzpostavitve spletnega mesta za zagotavljanje strokovnih in razumljivih informacij s področja prehrane in telesne dejavnosti. Portal naslavlja tudi specifična cilja Resolucije na področju obveščanja in osveščanja prebivalstva, in sicer: okrepiti vrednote in povečati obveščenost in znanje prebivalcev o koristih zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje; ter zagotoviti verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane in telesne dejavnosti v vseh življenjskih obdobjih.

 

Uporabniki portala Pomen portala za različne uporabnike
Prebivalci Verodostojen vir prehranskih priporočil in informacij s področja prehrane v vseh življenjskih obdobjih, predstavljenih na čim bolj razumljiv način. Vzpostavljena je lista za občasno obveščanje zainteresiranih o novostih na portalu.
Država Spodbujanje zdravega življenjskega sloga in informiranje prebivalcev o s prehrano povezanih priporočilih ter nasvetih.
Strokovne organizacije Strokovnim organizacijam portal omogoča povezovanje in predstavlja kanal za informiranje prebivalstva in medijev o projektih ter raziskavah na področju prehrane. Novice o projektih in rezultatih znanstvenih raziskav organizacije lahko pošljejo na e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
Gospodarstvo Verodostojen vir informacij o nacionalnih programih na področju prehrane.
Mediji Verodostojen vir informacij o rezultatih aktualnih raziskav na področju prehrane, pa tudi o živilih, njihovih sestavinah ter vlogi pri varovanju zdravja. Vzpostavljena je adrema za obveščanje medijev, v katero se lahko vpišejo novinarji, ki želijo biti obveščeni o ključnih novostih na portalu.

 

Vsebine na portalu

Portal združuje vsebine, ki jih pripravljajo strokovnjaki iz različnih strokovnih institucij ter iz različnih strokovnih področij, povzema pa tudi vsebine iz drugih verodostojnih virov. Portal ne ponuja storitev oglaševanja ali komercialnega obveščanja.

Sodelujoči strokovnjaki in organizacije

V načrtovanje portala in pripravo vsebin je bila vključena vrsta strokovnjakov iz različnih strokovnih institucij, med drugimi tudi:

 • doc. dr. Evgen Benedik, Univerzitetni klinični center Ljubljana
 • dr. Urška Blaznik, Nacionalni inštitut za javno zdravje
 • prof. dr. Nataša Fidler Mis, Univerzitetni klinični center Ljubljana
 • dr. Matej Gregorič, Nacionalni inštitut za javno zdravje
 • Maša Hribar, mag. inž. prehrane, Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • doc. dr. Stojan Kostanjevec, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
 • doc. dr. Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • dr. Elizabeta Mičović, Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
 • dr. Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje RS
 • doc. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • dr. Marjeta Recek, Ministrstvo za zdravje RS
 • prof. dr. Irena Rogelj, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
 • doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, Univerzitetni klinični center Ljubljana
 • Nina Zupanič, mag. mol. biol., Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • dr. Urška Pivk Kupirovič, univ. dipl. inž. živ. tehnol., Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana
 • doc. dr. Katja Žmitek, Inštitut za nutricionistiko, Ljubljana

 

Želite sodelovati pri pripravi vsebin?

Namen portala je tudi povezovanje stroke in promocija znanosti na področju prehrane in javnega zdravja. K sodelovanju pri pripravi vsebin so povabljene vse državne in neprofitne strokovne institucije na področju javnega zdravja, medicine, prehrane in živilstva ter strokovnjaki in strokovnjaki s teh področij.

Financiranje

Portal je neprofitne narave in se sofinancira iz državnega proračuna - sofinanciranje je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS v okviru razpisa za izvajanje programov varovanja in krepitve zdravja. Preostanek sredstev za delovanje portala zagotavlja izvajalec projekta - Inštitut za nutricionistiko, iz naslova lastnega poslovanja in donacij.

Izvajalca projekta

Izvajalca projekta sta Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z drugimi strokovnimi institucijami na področju javnega zdravja, medicine, prehrane in živilstva, državnimi inštitucijami ter zunanjimi strokovnjaki.

Logo IZNInštitut za nutricionistiko
Tržaška cesta 40, 1000 Ljubljana
URL: www.nutris.org 
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 
tel: 0590 68870

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana
URL: www.nijz.si
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
tel: 01 2441447