• 16 Jul
    33
    Aroma višnje je sestavljena iz številnih hlapnih sestavin. Na profil teh hlapnih sestavin vplivajo različni dejavniki, pomembno pa je, da se le-te prenesejo iz surovega sadeža v izdelek. Ohranjanje arome v izdelkih je ključno, saj vpliva na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih.…
  • 26 Jun
    252
    Bučno olje je cenjeno zaradi marsikaterega ugodnega učinka na zdravje. Njegovi koristni učinki so povezani z njegovimi antioksidativnimi lastnostmi, te pa so posledica prisotnosti različnih tokoferolov in polifenolov. Visoko kakovostna bučna olja lahko vsebujejo do 800 mg/kg γ-tokoferolov, ter do…
  • 12 Jun
    239
    Po prešanju grozdja ostane vsaj 20 % tropin, pretežno grozdne peške in grozdna ovojnica, ki se jih običajno zavrže. Grozdne tropine predstavljajo odličen vir zdravju koristnih polifenolov, kot so flavanoli, flavonoli, katehini, antocianini, stilbeni in fenolne kisline ter tudi prehranske vlaknine.…
  • 22 Maj
    319
    Formule za majhne otroke so napitki na osnovi mleka ali rastlinskih beljakovin, katerih namen je delno zadostiti prehranskim potrebam otrok, starih 1-3 leta. Čeprav so tovrstni izdelki na tržišču na voljo v velikem številu, njihova sestava ni strogo regulirana in učinki na zdravje niso bili…
  • 15 Maj
    1006
    Številne študije so potrdile, da ima fizična aktivnost pozitivne učinke na učni uspeh otrok, saj gibanje spodbuja frontalni korteks možganov, ki je odgovoren za učenje in reševanje problemov. Slovenski znanstveniki so s posebno napravo spremljali gibanje otrok, ki prebivajo v mestu in v podeželskem…
  • 26 Mar
    325
    Slovenski raziskovalci so se lotili raziskave učinka uživanja probiotičnih izdelkov na krvne in imunološke parametre pri športnikih v procesu konstantnega treninga. Testirali so plavalce in plavalke v starosti 15-20 let. Rezultati kažejo, da je imelo uživanje probiotičnega pripravka, ki je vseboval…
  • 24 Mar
    2116
    Vnos sladkorja pri otrocih in mladostnikih predstavlja zaskrbljujoč problem, saj prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi v debelost in številne bolezni, kot so srčno-žilne bolezni ter sladkorna bolezen, pa tudi nastanek kariesa. Še posebej zaskrbljujoč je vnos prostih sladkorjev – to so vse vrste…
  • 23 Mar
    1519
    20.3.2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Potrebo po tovrstni prepovedi potrjujejo tudi zadnji rezultati državnega raziskovalnega Trans…
  • 21 Mar
    384
    Bučno olje ima v Sloveniji bogato tradicijo pridelave in uživanja. Uporablja se kot priljubljen solatni preliv, vse bolj pa tudi kot dodatek številnim kulinaričnim specialitetam. Pridelava bučnega olja pogosto vključuje tudi praženje bučnih semen pri visokih temperaturah, kar lahko vpliva na…
  • 15 Mar
    3263
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o prisotnosti mikroplastike v ustekleničeni vodi. V raziskavo je bilo vključenih 259 plastenk in steklenic vode vodilnih proizvajalcev ustekleničenih vod po vsem svetu. Rezultati so pokazali, da je kar 90% vseh vzorcev vode kontaminiranih…
  • 06 Feb
    4393
    Sladkor je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih žitih. Ta sladkor imenujemo intrinzični sladkor, saj se nahaja znotraj celične stene rastlinskih celic oz. kot laktoza (glukoza in galaktoza) v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg tega sladkor med proizvodnjo,…
  • 28 Nov
    2119
    Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov.…
  • 14 Nov
    452
    Zdravstvena trditev (Health claim) je vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da obstaja povezava med kategorijo živil, živilom ali eno od njegovih sestavin na eni strani in zdravjem na drugi strani (npr. pomaga pri prebavi). V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na…
  • 23 Okt
    1314
    Tako podhranjenost, kot debelost v otroških in najstniških letih sta povezani z zdravstvenimi težavami v kasnejših življenjskih obdobjih. Podhranjenost v otroški dobi vodi v večjo dovzetnost za nalezljive bolezni in pri dekletih tudi v zaplete v času nosečnosti, medtem ko prekomerna telesna masa v…
  • 17 Okt
    2130
    Za učinkovito treniranje telovadk in telovadcev in za njihov uspešen nastop na tekmovanje je med drugimi pomembno, da se prehranjujejo energijsko in hranilno zadostno, kar jim omogoča ravnotežje med nadzorom ustrezne telesne sestave, odlično telesno pripravo ter splošnim zdravjem. Danes uživajo…
  • 03 Okt
    7673
    Pojavnost prekomerne telesne mase in debelosti v zadnjih letih strmo narašča in predstavlja resen javno-zdravstveni problem. Prekomerna telesna masa in debelost vodita v različne presnovne motnje. Skupino dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove imenujemo metabolni sindrom in je vzrok za pogostejši…
  • 18 Sep
    1336
    Prehranske navade običajno spremljamo z vodenjem prehranskega dnevnika oziroma s sprotnim popisovanjem vsega, kar v določenem obdobju zaužijemo. Danes so na voljo številne aplikacije za vodenje elektronskega prehranskega dnevnika, ki olajšajo popisovanje, vseeno pa zahtevajo precej discipline pri…
  • 20 Jun
    58903
    Naše telo se ravna po nekakšnem notranjem ritmu, ki ga imenujemo cirkadiani ritem in je odvisen od 24-urnega dnevno-nočnega cikla. Naši možgani, ki regulirajo omenjeni ritem, glede na cirkadiano uro urejajo tudi večino procesov v našem telesu. Tako se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva,…
  • 24 Maj
    683
    Novo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) "Adolescent obesity and related behaviours: trends and inequalities in the WHO European Region, 2002–2014", ki je bilo te dni prvič predstavljeno na evropskem kongresu o debelosti na Portugalskem, kaže, da število debelih mladostnikov še vedno…
  • 13 Apr
    4428
    Raziskovalci Zdravstvene fakultete na Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto februarja letos v reviji British Food Journal objavili izsledke raziskave o kakovosti mleka v slovenskih mlekomatih. Namen študije, ki je bila izvedena v maju, juniju in septembru 2012 je bil…
  • 23 Mar
    1205
    Industrijska konoplja (Cannabis sativa L. subsp. sativa) je poljščina, zanimiva zaradi hitre rasti, količine pridelka in vsestranske uporabnosti. Za različne namene je mogoče uporabiti rastlino v celoti. Za prehrano se uporabljajo mladi poganjki rastline, semena, olje, oljna pogača, ipd. Konopljina…
  • 22 Mar
    712
    V oktobru 2016 se je začel izvajati enoletni ciljni raziskovalni projekt (CRP V3-1639) – Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih. Projekt vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pri njem pa sodelujeta tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano…
  • 14 Feb
    3646
    Vitamin D je v maščobah topen vitamin, katerega pomanjkanje v nosečnosti povezujejo z različnimi zapleti v sami nosečnosti in boleznimi pri novorojenčku. V mariborski regiji še ni bilo raziskave, ki bi ugotavljala koncentracijo vitamina D pri nosečnicah in novorojenčkih, zato so se raziskovalci z…
  • 31 Jan
    5469
    Prekomerna telesna masa in debelost med otroci je v svetovnem merilu še vedno v strmem porastu. Po zadnjih podatkih OECD-ja je v Sloveniji pretežkih 30% dečkov in 23% deklic, starih med 5 in 17 let. Predebeli otroci imajo večje tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 in srčno-žilnih bolezni, hkrati pa…
  • 09 Jan
    17009
    Zadnji podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni…
  • 19 Dec
    1178
    Navadna ali prava robida (Rubus fruticosus L.) je zelo cenjena in vedno bolj iskana jagodičasta vrsta, saj vsebuje veliko zdravju koristnih snovi. Plodovi robid so izredno bogati z vitaminom C in antocianini ter drugimi fenolnimi spojinami, ki imajo veliko antioakidativno kapaciteto. Zaradi tega je…
  • 07 Dec
    5334
    Prebivalci zahodnega sveta v zadnjih letih zaužijemo vedno manj prehranskih vlaknin. To je neposredna posledica uživanja industrijsko predelane hrane, ki v proizvodnji uporablja predvsem belo moko in rafinirana žita (žita brez zunanje ovojnice, ki vsebuje največji delež vlaknin), ter premajhnega…
  • 28 Nov
    1621
    Ekipa ameriških strokovnjakov je pretekli mesec v ugledni medicinski znanstveni reviji Jama Internal Medicine objavila rezultate raziskave, v kateri so primerjali učinke živalskih in rastlinskih beljakovin v prehrani in njihov vpliv na umrljivost. Študija je zajela več kot 130 000 posameznikov,…
  • 24 Nov
    3070
    Združeni narodi so leto 2016 razglasili za Mednarodno leto zrnatih stročnic, v okviru katerega potekajo številne aktivnosti z namenom povečanja ozaveščenosti javnosti o prehranskem pomenu zrnatih stročnic, njihovem pomenu v trajnostni pridelavi hrane in pomenu za splošno prehransko varnost. V…
  • 21 Nov
    1229
    Rešeljika (Prunus mahaleb L.), čremsa (P. padus L.), črni trn (P. spinosa L.) in divja češnja (Prunus avium L.) so samonikle koščičastoplodne lesnate rastline. Etnobotanično izročilo jih pozna kot divje rastline z užitnimi plodovi. V Sloveniji se v prehrani še vedno uporablja plodove divje češnje,…
  • 14 Nov
    10093
    Zgodnje uvajanje potencialno alergenih živil v prehrano zmanjšuje možnost za razvoj nekaterih alergij V zadnjih desetletjih je med zdravniki in prehranskimi strokovnjaki veljalo prepričanje, da z dodajanjem potencialno alergene hrane dojenčkom ne gre hiteti, saj naj bi s tem povečali možnost za…
  • 24 Okt
    1814
    Trans maščobe so škodljiva sestavina živil, zato želimo njihov vnos čim bolj omejiti. Da bi ugotovili izpostavljenost prebivalstva trans maščobam se je v letošnjem letu v Sloveniji začel izvajati triletni državni raziskovalni projekt »Trans maščobe v živilih«. Ker je znano, da najvišje količine…
  • 24 Okt
    1003
    Ta teden se je zaključil projekt TRAFooN 2013-2016, ki je povezoval delovanje številnih strokovnjakov v Evropi v okviru tematik prenosa znanja in spretnosti na področju proizvodnje in trženja živil. V okviru projekta so bili organizirani številni dogodki po partnerskih državah Evrope (Češka,…
  • 29 Sep
    1114
    Črevesna mikroflora, torej združba različnih mikroorganizmov, ki se nahaja v črevesju, opravlja pomembne presnovne funkcije kot so razkroj strupov (toksinov) iz hrane in karcinogenih toksinov, sinteza mikrohranil, fermentacija nerazgradljivih hranilnih snovi, sodelovanje v absorpciji elektrolitov…
  • 29 Sep
    5054
    Fermentirano mleko je dobra izbira tudi za bolnike s sindromom razdraženega črevesa. Mleko s fermentacijo lahko spremenimo v različne fermentirane mlečne izdelke, npr. jogurt ali kislo mleko. Med fermentacijo mlečnokislinske bakterije v mleku vsebovano laktozo spreminjajo v mlečno kislino, kar po…
  • 29 Sep
    5805
    Jod je ključno mikrohranilo v prehrani človeka in pomembna sestavina ščitničnih hormonov, ki imajo med drugim vlogo pri uravnavanju metabolizma in telesnem razvoju, zlasti razvoju možganov. Jod mora človek dobiti s prehrano, ker pa ga živila iz našega območja ne vsebujejo dovolj, je že dolgo časa v…
  • 29 Sep
    946
    Rezultati raziskave V zelo ugledni znanstveni reviji European Journal of Clinical Nutrition založbe so bili objavljeni rezultati raziskave kakovosti živil v različnih evropskih državah. Raziskava je potekala v okviru evropskega raziskovalnega projekta CLYMBOL, ki ga sofinancira Evropska komisija, v…
  • 29 Sep
    994
    Rezultati raziskave Učinek delavnice »Kaj lahko sam storim za varno hrano?« na znanje in zavedanje osnovnošolcev o zagotavljanju varnosti živil v domači kuhinji Izobraževanje in usposabljanje na področju zagotavljanja varnosti živil, tako zaposlenih v živilsko predelovalni panogi kot tudi…
  • 29 Sep
    920
    Rezultati raziskave Na sestavo zrn in kalčkov pšenice ter tatarske ajde pomembno vpliva mineralna sestava vode, ki se uporablja za zalivanje rastlin Za optimalo rast in razvoj človek potrebuje vrsto mineralov, ki si jih najlažje zagotovi z uživanjem raznovrstne prehrane. Pri oskrbi z minerali imajo…
  • 29 Sep
    2215
    Gozdna ali navadna borovnica (Vaccinium myrtillus L.), pri nas znana tudi kot črnica, je ena izmed najpomembnejših divje rastočih vrst jagodičja zlasti v severnih državah Evrope. Kot avtohtona vrsta je prisotna tudi v severni Aziji in severozahodni Severni Ameriki. Raziskave poročajo o številnih…
  • 28 Sep
    2087
    Znano je, da se v delovanje človekovega hormonskega sistema lahko vpletajo različne snovi, ki se kot onesnaževalci nahajajo v okolju, in pridejo s hrano ali vodo v organizem. Po predvidevanjih nekaterih bi tudi estrogeni iz kravjega mleka po zaužitju lahko vplivali na delovanje človekovega…