• 11 Nov
    207
    Inštitut za nutricionistiko je zaključil projekt NutriCare, v katerem so preučevali prehransko stanje prebivalcev domov za starejše občane (DSO) v Sloveniji. Slednji imajo zelo različne potrebe, nekateri so zelo samostojni, drugi pa potrebujejo zahtevnejšo oskrbo. V projekt, ki je potekal v obdobju…
  • 15 Okt
    263
    Označbe predpakiranih živil poleg tekstovnih informacij, pogosto vsebujejo tudi grafične elemente oz. simbole, ki potrošnikom omogočajo hitrejše prepoznavanje lastnosti izdelka. Lahko nam sporočajo tako prehranske lastnosti izdelka kot tudi druge kvalitete, ki izdelke ločijo med seboj. Eden od teh…
  • 10 Sep
    433
    Raziskava, izvedena v 14-ih evropskih državah, vključno s Slovenijo, je preučevala vpliv zdravstvenih opozoril na alkoholnih pijačah na poznavanje tveganj za razvoj raka in odziv potrošnikov na tovrstna sporočila. Vključenih je bilo več kot 19.000 odraslih udeležencev, ki pijejo alkoholne pijače,…
  • 05 Apr
    1016
    Glede na pomembno vlogo različnih medijev pri obveščanju potrošnika, so bile že v preteklosti kuharske oddaje večkrat predlagane kot eden od možnih kanalov množičnega komuniciranja s potrošniki. Tudi glede spodbujanja sprememb vedenja na področju varnega ravnanja s hrano doma. Predhodne tuje…
  • 15 Mar
    1512
    V strategiji Od vil do vilic, objavljeni leta 2020, se je Evropska komisija zavezala, da bo do konca leta 2022 predlagala usklajeno obvezno poenostavljeno označevanje hranilne sestave živil. Ta odločitev je bila do nadaljnjega prestavljena, saj ni bilo možno doseči konsenza o sprejemljivem sistemu.…
  • 04 Mar
    1280
    Ob svetovnem dnevu debelosti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) spodbuja k praktičnim rešitvam za pomoč ljudem pri doseganju in vzdrževanju zdrave telesne mase, izvajanju ustreznega zdravljenja ter zmanjševanju obsega debelosti. Študija, ki je bila pred dnevi objavljena v reviji The Lancet,…
  • 22 Feb
    1100
    EUFIC – European Food Information Council je v okviru programa Evropske Unije EU4Health izvedel študijo o zavrženi hrani v gospodinjstvih v osmih EU članicah, vključno s Slovenijo. Spletna anketa je bila izvedena na 500 gospodinjstvih v Avstriji, Franciji, Grčiji, Madžarski, na Irskem, Poljskem,…
  • 01 Nov
    4304
    Z mobilno aplikacija Veškajješ lahko preverite tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Druženja s prijatelji in družino so pomemben del našega življenja. Vendar je njihov (pre)pogosti spremljevalec tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
  • 05 Jul
    3172
    Načini prehranjevanja, ki iz prehrane izločijo celotno skupino živil, kot so prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (LCHF, iz ang. low-carbohydrate high-fat diet), veganstvo, vegetarijanstvo, so vedno bolj popularni, tudi v Sloveniji. Oglašujejo se kot zdravju…
  • 05 Maj
    1470
    S puberteto mladostniki vstopijo v eno najbolj intenzivnih obdobij rasti in razvoja, ko se sproži kaskada hormonskih sprememb in nastopi vidna preobrazba njihovega fizičnega telesa. Posledično pride tudi do spremenjenih potreb po energiji in posameznih makrohranilih. Ohranjanje energijskega in…
  • 07 Apr
    1052
    Sheme kakovosti živil lahko pomembno vplivajo na potrošnikovo izbiro živil. Potrošnike se o njih informira preko označb živil, predstavljajo pa lahko različne atribute živila, od načina pridelave do izvora sestavin in trajnosti. Ponudniki lahko označevanje sheme kakovosti uporabljajo na svojih…
  • 13 Feb
    1675
    Hranjenje z izgubo nadzora (angl. binge-eating) opisujemo kot obliko motenega prehranjevalnega vedenja. Zanjo so značilni neustrezni vzorci vedenja, z epizodami prenajedanja in izgubo nadzora nad hranjenjem, s posledičnim občutkom čustvene stiske. Zaradi teh značilnosti nekateri menijo, da…
  • 26 Okt
    1430
    V okviru projekta »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira!«, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, si prizadevajo, da bi prodajni avtomati služili ohranjanju zdravja njihovih uporabnikov.Fakultete, zdravstvene in socialnovarstvene ustanove bi morale predstavljati zgled pri ponudbi hrane v prodajnih…
  • 09 Jun
    1429
    Ajda je psevdožito s širokim ekološkim razponom, kratko vegetacijsko dobo, možnostjo pridelave na višjih nadmorskih višinah, v skromnih tleh revnih z malo hranili, brez uporabe mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev. Navedene lastnosti nakazujejo nezahtevnost za pridelavo v tudi bolj…
  • 28 Jan
    1308
    Namestitveni sistemi za govedo so ključni elementi govedorejske kmetije, saj vplivajo na trajnostno kmetijsko proizvodnjo, tj. proizvodnjo, ki zagotavlja prehransko varnost, varstvo okolja ter gospodarske in družbene potrebe na podeželju. Kmetje igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju in…
  • 25 Okt
    2865
    Leta 2010 so raziskovalci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana začeli z raziskavo z naslovom »Vloga materinega mleka pri razvoju črevesne mikrobiote dojenih otrok« (ARRS J4-3606), kratko »Moje-mleko«.…
  • 22 Sep
    2572
    Aditivi so pogosta sestavina živil, mnogokrat tudi za zagotavljanja varnosti, včasih pa njihova uporaba lahko predstavlja tudi tveganje. Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je v zadnjih letih še posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), pogosto uporabljen predvsem kot belo barvilo.…
  • 16 Sep
    1547
    Ajda spada med psevdožita ali neprava žita, vendar se v prehrani zaradi sorodnih hranilnih lastnosti uvršča kar v skupino žit. S prehranskega vidika je zrnje ajde bogato s hranili in ima izreden potencial za široko uporabo. Za prehrano se v svetu uporabljata dve vrsti ajde, in sicer navadna…
  • 06 Sep
    1608
    Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, je objavila strokovno mnenje, v katerem na osnovi znanstvenih dokazov poziva k uvedbi obveznega poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti na prvi strani označb živil. Kot najprimernejše…
  • 03 Sep
    1540
    Človekovo vedenje, povezano z vnosom hrane, je opisano kot "prehranjevalno vedenje" in vpliva na pogostost prehranjevanja, velikost in vsebino obroka, in sam odnos do obrokov. Vnos hrane in prehranjevalno vedenje sta posledica številnih zapletenih regulativnih mehanizmov, vključno s homeostatskimi…
  • 25 Avg
    2252
    NutriScore je v Franciji razvita shema označevanja živil, ki preko barvne lestvice potrošnikom poenostavlja izbor živil z ugodnejšo hranilno sestavo. V bistvu gre za poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na sprednji strani embalaže. Shema temelji na kompleksnem, znanstveno…
  • 29 Jul
    10184
    Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov.…
  • 26 Jul
    3640
    Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje…
  • 29 Jun
    1502
    Redno uživanje brezalkohlnih pijač, ki lahko vsebujejo tudi precej dodanega sladkorja je z vidika zdravja zelo problematično. Uživanje tovrstnih živil namreč močno poveča tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih boleni, kot so diabete, debelost, rak ter druge. V študiji, ki je vključevala podatke…
  • 28 Jun
    3287
    Na Zvezi potrošnikov Slovenije, ZPS, so podrobneje preverili sestavo piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Razlike so velike - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih. Preverili skoraj 100 izdelkov Na policah…
  • 10 Maj
    2226
    V kombinaciji z mišično vadbo lahko prehranjevanje prepreči upadanje ali celo izboljša gibalne sposobnosti pri starejših odraslih. Zato je v naši starajoči se družbi razumevanje učinkov prehranjevanja in vadbe za mlade in starejše odrasle ključnega pomena. V študiji [1] so raziskovalci Inštituta za…
  • 24 Mar
    2695
    Brezalkoholne pijače predstavljajo pomemben vir sladkorjev v prehrani, njihovo prekomerno uživanje pa ima negativne vplive na zdravje. Ker je sestava pijač pomembna za vrednotenje vnosa hranil in aditivov, je Inštitut za nutricionistiko natančneje raziskal trende v sestavi pijač, pri čemer se je…
  • 20 Mar
    2414
    Vsako leto je po vsem svetu prodanih okoli 200 milijonov hladilnikov in pokvarljiva živila s predpisanim temperaturnim režimom pogosto obsegajo velik del nakupovalne košarice potrošnikov. Do prekinitve hladne verige lahko pride kjer koli od pridelave oz. proizvodnje živil do njihove uporabe pri…
  • 11 Mar
    45581
    Podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni ali…
  • 15 Feb
    2919
    V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 Inštitut za nutricionistiko izvaja obsežno raziskavo o vplivu epidemije na prehranjevalne navade prebivalcev Slovenije. Prvo zbiranje podatkov je bilo izvedeno aprila, med prvim valom epidemije, drugo pa decembra 2020, v obeh primerih na vzorcu odraslih…
  • 10 Feb
    1804
    Omenjena analiza je prva, ki oriše celotno sliko povezave med alkoholom in epidemijo tako na področju posameznika kot na področju družbe in politike. Ugotovitve poročila: alkohol na različne načine napaja pandemijo koronavirusa, saj tudi alkoholna industrija izkorišča sedanjo krizo na področju…
  • 05 Feb
    2933
    Diagnoza rak predstavlja pomemben trenutek v življenju posameznika, ko so mnogi pripravljeni na spremembe in začnejo iskati ter zbirati številne nasvete o izbiri hrane, telesni dejavnosti, prehranskih dopolnilih, dodatnih prehranskih terapijah za izboljšanje njihove odziva na zdravljenje, hitrejše…
  • 29 Dec
    1902
    Lan (Linum usitatissimum L.) sodi med kmetijske rastline, ki imajo v Evropi dolgo tradicijo pridelave in predelave. Z vidika prehrane je pomembna tako pridelava semen kot olja, predvsem zaradi vsebnosti omega-3 maščob, ki imajo vlogo pri vzdrževanju normalne ravni holesterola. Obenem pa je za…
  • 07 Dec
    3744
    Vitamin D je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje zdravega skeleta in ima vlogo pri številnih drugih fizioloških procesih v telesu. V zadnjem času se izpostavlja pomemben vpliv na delovanje imunskega sistema. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj se ga večina sintetizira v koži pod…
  • 07 Dec
    1769
    V mednarodni znanstveni reviji Plants je skupina slovenskih avtorjev objavila članek o žlahtnjenju ajde za povečanje vsebnosti rutina, kvercetina in drugih bioaktivnih snovi s potencialnim protivirusnim učinkom. V delu so povzete najnovejše raziskave slovenske raziskovalne skupine (Inštitut za…
  • 01 Dec
    4873
    Aktualnost rastlinske prehrane v zadnjem času narašča. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko dobro načrtovana rastlinska prehrana in zdrav življenjski slog prinašata ugodne vplive na zdravje, kot sta nadzor nad ustrezno telesno maso in preprečevanje nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni. Podatki…
  • 30 Nov
    2075
    V novembrski številki zelo ugledne revije Appetite je bila objavljena obsežna raziskava televizijskega oglaševanja živil, ki so jo izvedli slovenski raziskovalci v sodelovanju s kolegi iz Avstralije. Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi naraščanja debelosti, poziva države k sprejemanju ukrepov…
  • 10 Nov
    3737
    V ugledni znanstveni reviji Nutrients so bili objavljeni rezultati nacionalne raziskave o prehranskem vnosu prostih sladkorjev pri slovenskih mladostnikih, odraslih in starejših odraslih, v kateri so bili tudi identificirani glavni viri sladkorjev v prehrani. Gre za prvo tovrstno raziskavo v…
  • 23 Sep
    8744
    Slovenska vlada je 12. marca 2020 razglasila epidemijo COVID-19 in sprejela vrsto ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med temi ukrepi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije, 15. maja…
  • 21 Sep
    2385
    Živimo v obdobju, ko se zbirajo ogromne količine podatkov, ki nosijo koristne informacije. Luščenje informacij iz podatkov je zahtevna naloga, saj so podatki različnih vrst, običajno nestrukturirani in se nanašajo na raznovrstno problematiko. Umetna inteligenca je področje računalništva, ki razvija…
  • 25 Avg
    2720
    Poliamini so molekule iz skupine biogenih aminov, ki imajo v povezavi s hrano največkrat negativen prizvok. Biogeni amini se lahko akumulirajo v nekaterih fermentiranih in pokvarjenih živilih in pri občutljivih posameznikih izzovejo simptome, ki so podobni alergiji, glavobole, spremembo utripa in…
  • 19 Avg
    1917
    Raziskovalci s Kemijskega inštituta so prisotnost bioaktivne spojine oleamid dokazali v različnih plastičnih vsebnikih za hrano/pijačo (npr. otroške plastenke, plastenke za vodo, jogurt, mleko, olje, brezalkoholne gazirane in negazirane pijače) in zdravila (npr. inzulinke, brizge za medicinsko…
  • 10 Avg
    2461
    Otrokov razvoj in njegovo zdravstveno stanje sta del prednostnih nalog javnega zdravja. Kakovost materine prehrane in načina življenja pred in med nosečnostjo ter v obdobju dojenja pomembno vplivata na otrokov razvoj in zdravje, pri čemer sta izpostavljenost potencialno strupenim kemijskim…
  • 30 Jul
    4545
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 17 Jul
    3211
    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so že petič izvedli raziskavo, s katero so zaznali, da se po letu 2010 nekoliko umirja trend naraščanja odstotka čezmerno hranjenih in debelih, vendar je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden. Zaskrbljujoče je tudi,…
  • 13 Maj
    6167
    V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem…
  • 06 Apr
    2826
    Videz embalaže je pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu izdelka, česar se zavedajo proizvajalci, ki z embalažo sporočajo, kakšen naj bi bil izdelek. Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben element pri ozaveščanju potrošnika o koristnih učinkih proizvoda. Poleg trditev v obliki besedila so na…
  • 05 Apr
    2671
    Študije kažejo, da predpakirana živila v različnih državah niso enako zdrava. Pri tem pomembno vlogo odigrajo predvsem dobro načrtovani politični pristopi, ki spodbujajo in podpirajo industrijo pri preoblikovanju izdelkov in uvajanju bolj zdravih izbir. Bolj zdrava ponudba predpakiranih živil je…
  • 03 Apr
    2903
    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…
  • 06 Mar
    7658
    Polifenolne spojine so naravno prisotne spojine, ki jih v večjih količinah najdemo v različnih živilih, še posebej tistih, rastlinskega izvora. Poleg tega, da naše telo ščitijo pred škodljivim vplivom prostih radikalov (torej delujejo kot antioksidanti), imajo tudi dokazane protivnetne lastnosti.…
  • 15 Jan
    2728
    Brezglutenska dieta je najboljši način zdravljenja pri klinično dokazani intolerancah na gluten, kot sta celiakcija in neceliakalna glutenska preobčutljivost, medtem ko se znanstvena struja strinja, da je gluten za splošno populacijo neškodljiv. Laično zagovarjanje brezglutenske diete, ki so ji…
  • 04 Dec
    4932
    Vitamin D ima vrsto vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa, med drugim je pomemben za zdravje kosti in normalno delovanje imunskega sistema. Medtem ko je med poletjem potrebe telesa po tem vitaminu možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, med jesenjo in zimo ključni vir
  • 14 Nov
    3435
    Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo v četrtek, 14. novembra 2019, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali elektronsko publikacijo z naslovom Ožji nabor kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji. Stalno spremljanje kazalnikov o osebah z…
  • 10 Okt
    3200
    V svetu se za prehrano uporabljata dve vrsti ajde: navadna ajda (Fagopyrum esculentum Moench), in tatarska ajda (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertner), ki izvira iz Kitajske. Slovenija ima še neizkoriščen potencial za širjenje gojenja tatarske ajde, ki bi povečal pestrost kmetijskih rastlin in…
  • 05 Avg
    2925
    V najuglednejši znanstveni reviji s področja debelosti – Obesity Reviews, je bila objavljena doslej najobsežnejša mednarodna primerjava prehranske kakovosti predpakiranih živil. Gre za projekt mednarodnega konzorcija INFORMAS, del katerega je tudi Inštitut za nutricionistiko, ki je izvajal…
  • 16 Jul
    7213
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila rezultate dveh študij, ki ugotavljata, da je na evropskem tržišču velik delež hrane, ki se oglašuje kot primerna za otroke do 6 mesecev, v resnici za dojenčke neprimerna, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo visoke deleže sladkorja.…
  • 12 Jun
    24905
    Volčji bob (Lupinus spp. L.) je rastlina, ki v poletnih mesecih vrtove krasi s svojimi čudovitimi živobarvnimi cvetovi. Zaradi tega ga sadimo predvsem kot okrasno rastlino, a je v resnici mnogo več kot le to. Iz cvetov se namreč kasneje razvijejo stroki s semeni, ki jih je vredno vključiti v našo…
  • 11 Jun
    2391
    Minerali imajo v prehrani ljudi pomembno vlogo, pri čemer prispevek zelenjave ni zanemarljiv. Na mineralno založenost rastlin pomembno vplivajo okoljski dejavniki (predvsem lastnosti tal, gnojenje in vremenski pogoji) ter procesi v rastlinah samih (predvsem razlike v načinu črpanja mineralov iz tal…
  • 01 Jun
    4866
    Med lahko v manjših količinah uživamo kot dopolnitev uravnotežene prehrane, vendar se moramo zavedati, da je med kljub manjšemu deležu zdravju koristnih snovi še vedno pretežno sladkor. Z njim lahko nadomestimo ostale oblike prostega sladkorja, npr. namizni sladkor (trsni, pesin itd.), ki ne…
  • 29 Maj
    4783
    Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri smo raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje…
  • 14 Maj
    4698
    Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih je bila vzpostavljena z namenom, da se odpravi uporabo neutemeljenih in potencialno zavajajočih trditev na živilih v Evropi ter da se s tem zagotovi ustrezno raven varstva potrošnikov. Zakonodaja razlikuje med prehranskimi…
  • 27 Mar
    7586
    Ali ste vedeli, da je naše telo sestavljeno iz več bakterij kot iz naših lastnih celic? Samo v našem debelem črevesu prebiva več kot 100 milijard bakterij, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto, z več kot stokrat toliko geni, kot jih vsebuje naš lasten genom. Tako naše telesno kot duševno zdravje…
  • 26 Mar
    12599
    V Sloveniji je bil v lanskem letu uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je proizvajalcem živil postavil enoletno prehodno obdobje za prilagoditev sestave živil. To prehodno obdobje se izteče 7. aprila 2019, ko ne bo več dovoljeno tržiti živil z…
  • 12 Mar
    2851
    Aroma je občutek, ki ga izzovejo hlapne snov v stiku s čutilom za voh v nosni votlini. Arome v izdelkih ključno vplivajo na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih. Med predelavo in shranjevanjem živil se težko ohranijo iste hlapne sestavine arome kot so v osnovni sestavini (npr.…
  • 08 Mar
    2800
    Potrošniki pri izbiri živil veliko pozornosti namenjajo poreklu in kakovosti. Kot odgovor na potrošnikove preference v zvezi s tem, je v evropskem prostoru vzpostavljenih več strategij in shem, ki omogočajo zagotavljanje in izbiro kakovostne hrane. Pri informiranju potrošnikov v zvezi s tem, imajo…
  • 30 Jan
    4809
    Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben dejavnik, s katerim bi spodbujali izbiro bolj zdravih živil, v kolikor bi se dejansko uporabljale le na živilih z ugodno hranilno sestavo. V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih urejeno že od leta 2006 z uredbo 1924/2006 o…
  • 24 Jan
    3428
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 24 Jan
    3100
    Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla tržni pregled rastlinskih prehranskih dopolnil za razstrupljanje. Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh in da se bomo zaradi uživanja prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, so mikavni, a…
  • 22 Jan
    15408
    Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranskega sistema Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah, onesnaževanju voda in hitrem uničevanju naravnih ekosistemov ter s tem nenadzorovanem izumiranju rastlinskih in živalskih vrst. K temu…
  • 18 Dec
    3324
    Veterinarji za zaščito zdravja in dobrobiti živali uporabljajo registrirane pripravke in ti praviloma v živilih ne puščajo ostankov, ki bi presegali najvišje dovoljene vrednosti ob upoštevanju navodil za uporabo. Dr. Jožica Dolenc iz Veterinarske fakultete, Univerza v Ljubljani opozarja:…
  • 18 Dec
    2779
    Semena nekaterih rastlin so bila nedavno prepoznana kot alternativni vir kakovostnih maščob, predvsem α-linolenske maščobne kisline (18:3, n-3), stearidonske maščobne kisline (18:4, n-3) in γ-linolenske maščobne kisline (18:3, n-6). Vključevanje omega-3 maščob v prehrano sodobnega človeka je zelo…
  • 12 Nov
    3689
    Vprašanja trajnostne naravnanosti in okoljske ozavešečnosti so v družbi vse bolj relevantna in se prenašajo na potrošnjo kot pomembno vsakdanjo prakso. Tudi nakup in poraba konkretnih izdelkov, kot so denimo ekološka živila, sta pogosto posledica splošne okoljske ozaveščenosti porabnikov.…
  • 29 Okt
    5152
    Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja sta priporočena uravnotežena prehrana in telesna dejavnost. Kljub povečanim potrebam po določenih vitaminih in mineralih ob povečani telesni dejavnosti je še zmeraj uravnotežena prehrana z zadostnim energijskim vnosom tista, ki zagotavlja vsa potrebna…
  • 22 Okt
    3112
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 20 Sep
    3731
    Cvetni prah osmukanec je čebelji pridelek - cvetni prah, ki se ga odvzame čebelam s posebno mrežico, nameščeno v panju, ki čebelam osmuka cvetni prah z nožic. Predstavlja naraven vir hranil in biološko aktivnih spojin in ga uvrščamo med funkcionalna živila ali funkcionalno sestavino drugih živil za…
  • 14 Sep
    5261
    Raziskovalci iz Oddelka Agronomije na Biotehniški univerzi v Ljubljani so v reviji Journal of Food Science objavili zanimive ugotovitve o polifenolih, ki jih najdemo v borovnicah. Polifenoli so snovi, ki imajo lahko ugodne učinke na naše zdravje, delujejo namreč kot antioksidanti. Plodovi borovnice…
  • 24 Avg
    3790
    Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec…
  • 21 Avg
    3145
    Oskrba z varno hrano, ki ne ogroža zdravja potrošnikov preko različnih vrst onesnažil, je temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik varovanja zdravja kot javnega interesa. Izbruhov okužb in zastrupitev s hrano ne moremo predvideti, lahko pa jih preprečimo ali vsaj omilimo. Izobraževanje oz.…
  • 30 Jul
    3532
    Pretekle študije so pokazale ugodne vplive čilija in njegove glavne sestavine, kapsaicina na številne biološke procese. Klinična študija raziskovalcev iz Univerze na Primorskem je preizkusila učinek treh čili omak z različno vsebnostjo kapsaicina na širok spekter biokemičnih markerjev v krvnem…
  • 16 Jul
    2426
    Aroma višnje je sestavljena iz številnih hlapnih sestavin. Na profil teh hlapnih sestavin vplivajo različni dejavniki, pomembno pa je, da se le-te prenesejo iz surovega sadeža v izdelek. Ohranjanje arome v izdelkih je ključno, saj vpliva na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih.…
  • 26 Jun
    3544
    Bučno olje je cenjeno zaradi marsikaterega ugodnega učinka na zdravje. Njegovi koristni učinki so povezani z njegovimi antioksidativnimi lastnostmi, te pa so posledica prisotnosti različnih tokoferolov in polifenolov. Visoko kakovostna bučna olja lahko vsebujejo do 800 mg/kg γ-tokoferolov, ter do…
  • 12 Jun
    5480
    Po prešanju grozdja ostane vsaj 20 % tropin, pretežno grozdne peške in grozdna ovojnica, ki se jih običajno zavrže. Grozdne tropine predstavljajo odličen vir zdravju koristnih polifenolov, kot so flavanoli, flavonoli, katehini, antocianini, stilbeni in fenolne kisline ter tudi prehranske vlaknine.…
  • 22 Maj
    4430
    Formule za majhne otroke so napitki na osnovi mleka ali rastlinskih beljakovin, katerih namen je delno zadostiti prehranskim potrebam otrok, starih 1-3 leta. Čeprav so tovrstni izdelki na tržišču na voljo v velikem številu, njihova sestava ni strogo regulirana in učinki na zdravje niso bili…
  • 15 Maj
    3988
    Številne študije so potrdile, da ima fizična aktivnost pozitivne učinke na učni uspeh otrok, saj gibanje spodbuja frontalni korteks možganov, ki je odgovoren za učenje in reševanje problemov. Slovenski znanstveniki so s posebno napravo spremljali gibanje otrok, ki prebivajo v mestu in v podeželskem…
  • 26 Mar
    3463
    Slovenski raziskovalci so se lotili raziskave učinka uživanja probiotičnih izdelkov na krvne in imunološke parametre pri športnikih v procesu konstantnega treninga. Testirali so plavalce in plavalke v starosti 15-20 let. Rezultati kažejo, da je imelo uživanje probiotičnega pripravka, ki je vseboval…
  • 24 Mar
    9587
    Vnos sladkorja pri otrocih in mladostnikih predstavlja zaskrbljujoč problem, saj prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi v debelost in številne bolezni, kot so srčno-žilne bolezni ter sladkorna bolezen, pa tudi nastanek kariesa. Še posebej zaskrbljujoč je vnos prostih sladkorjev – to so vse vrste…
  • 23 Mar
    11981
    20.3.2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Potrebo po tovrstni prepovedi potrjujejo tudi zadnji rezultati državnega raziskovalnega Trans…
  • 21 Mar
    7899
    Bučno olje ima v Sloveniji bogato tradicijo pridelave in uživanja. Uporablja se kot priljubljen solatni preliv, vse bolj pa tudi kot dodatek številnim kulinaričnim specialitetam. Pridelava bučnega olja pogosto vključuje tudi praženje bučnih semen pri visokih temperaturah, kar lahko vpliva na…
  • 15 Mar
    10475
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o prisotnosti mikroplastike v ustekleničeni vodi. V raziskavo je bilo vključenih 259 plastenk in steklenic vode vodilnih proizvajalcev ustekleničenih vod po vsem svetu. Rezultati so pokazali, da je kar 90% vseh vzorcev vode kontaminiranih…
  • 06 Feb
    14197
    Sladkor je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih žitih. Ta sladkor imenujemo intrinzični sladkor, saj se nahaja znotraj celične stene rastlinskih celic oz. kot laktoza (glukoza in galaktoza) v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg tega sladkor med proizvodnjo,…
  • 14 Nov
    3286
    Zdravstvena trditev (Health claim) je vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da obstaja povezava med kategorijo živil, živilom ali eno od njegovih sestavin na eni strani in zdravjem na drugi strani (npr. pomaga pri prebavi). V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na…
  • 23 Okt
    5073
    Tako podhranjenost, kot debelost v otroških in najstniških letih sta povezani z zdravstvenimi težavami v kasnejših življenjskih obdobjih. Podhranjenost v otroški dobi vodi v večjo dovzetnost za nalezljive bolezni in pri dekletih tudi v zaplete v času nosečnosti, medtem ko prekomerna telesna masa v…
  • 17 Okt
    6719
    Za učinkovito treniranje telovadk in telovadcev in za njihov uspešen nastop na tekmovanje je med drugimi pomembno, da se prehranjujejo energijsko in hranilno zadostno, kar jim omogoča ravnotežje med nadzorom ustrezne telesne sestave, odlično telesno pripravo ter splošnim zdravjem. Danes uživajo…
  • 03 Okt
    19089
    Pojavnost prekomerne telesne mase in debelosti v zadnjih letih strmo narašča in predstavlja resen javno-zdravstveni problem. Prekomerna telesna masa in debelost vodita v različne presnovne motnje. Skupino dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove imenujemo metabolni sindrom in je vzrok za pogostejši…
  • 18 Sep
    6144
    Prehranske navade običajno spremljamo z vodenjem prehranskega dnevnika oziroma s sprotnim popisovanjem vsega, kar v določenem obdobju zaužijemo. Danes so na voljo številne aplikacije za vodenje elektronskega prehranskega dnevnika, ki olajšajo popisovanje, vseeno pa zahtevajo precej discipline pri…
  • 20 Jun
    94194
    Naše telo se ravna po nekakšnem notranjem ritmu, ki ga imenujemo cirkadiani ritem in je odvisen od 24-urnega dnevno-nočnega cikla. Naši možgani, ki regulirajo omenjeni ritem, glede na cirkadiano uro urejajo tudi večino procesov v našem telesu. Tako se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva,…
  • 24 Maj
    3185
    Novo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) "Adolescent obesity and related behaviours: trends and inequalities in the WHO European Region, 2002–2014", ki je bilo te dni prvič predstavljeno na evropskem kongresu o debelosti na Portugalskem, kaže, da število debelih mladostnikov še vedno…
  • 13 Apr
    7515
    Raziskovalci Zdravstvene fakultete na Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto februarja letos v reviji British Food Journal objavili izsledke raziskave o kakovosti mleka v slovenskih mlekomatih. Namen študije, ki je bila izvedena v maju, juniju in septembru 2012 je bil…
  • 23 Mar
    4813
    Industrijska konoplja (Cannabis sativa L. subsp. sativa) je poljščina, zanimiva zaradi hitre rasti, količine pridelka in vsestranske uporabnosti. Za različne namene je mogoče uporabiti rastlino v celoti. Za prehrano se uporabljajo mladi poganjki rastline, semena, olje, oljna pogača, ipd. Konopljina…
  • 22 Mar
    3603
    V oktobru 2016 se je začel izvajati enoletni ciljni raziskovalni projekt (CRP V3-1639) – Varna uporaba industrijske konoplje v živilih in prehranskih dopolnilih. Projekt vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), pri njem pa sodelujeta tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano…