• 15 Nov
    5831

    Polnozrnata žita imajo pomembno vlogo, ne le v zdravi prehrani, temveč tudi v trajnostnem načinu pridelave hrane in prehranjevanja. Študije namreč kažejo, da polnozrnata žita pomagajo ohranjati vodne vire, zmanjšajo zavržke hrane ter podpirajo boljšo izrabo kmetijskih zemljišč ter kakovost tal.…

  • 15 Nov
    10314
    Na kratko: Večina za zdravje pomembnih sestavin se v polnozrnatih žitih nahaja v kalčkih in otrobih, ki jih pri proizvodnji rafiniranih žit, kot je bela moka, običajno odstranimo. Ker polnozrnata živila vsebujejo veliko pomembnih hranilnih snovi, evropske in svetovne zdravstvene organizacije…
  • 11 Jul
    27776

    Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…

  • 03 Mar
    4245

    Eden od Nasvetov za manj zavržene hrane je tudi poraba ostankov obrokov, kar pogosto vključuje njihovo pogrevanje. Pogrevanje hrane je prav tako pomembno kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov oz. t.i. »meal-prepu«.

    Pogrevanje hrane je smotrno, vendar to ni le ponovno segrevanje…

  • 16 Sep
    5158

    Sušenje in liofilizacija sta postopka konzerviranja hrane, s katerima zmanjšamo količino vlage v živilu in s tem podaljšamo njegovo obstojnost. Medtem ko je sušenje že dobro poznana metoda, ki se jo pogosto uporablja v domači kuhinji, je liofilizacija postala bolj komercialno poznana metoda v…

  • 29 Jun
    53790

    Žita in stročnice za človeka že stoletja predstavljajo enega najpomembnejših virov energije. Z divje rastočimi vrstami žit se je človek prehranjeval že od pradavnine, z začetkom poljedelstva pa je pomen le-teh v prehrani le še narastel. Poleg njihove visoke energijske vsebnosti, žita, predvsem pa…

  • 24 Jun
    6632

    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…

  • 20 Apr
    1958

    Slovenija sodi med t.i. mokre kulture, za katere je značilen toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja, lahka dostopnost alkohola in njegova vpetost v slovensko kulturo in običaje. Takšen odnos se kaže v visoki porabi alkohola ter zdravstvenih in drugih posledicah, povezanih s pitjem pijač, ki…

  • 24 Mar
    2489

    Slovenija sodi med države, ki imajo visoko povprečno porabo alkohola na prebivalca. Pitje alkohola je pogosto sestavni del druženj, kjer je celo zaželeno ali se ga spodbuja. Razlogi za pitje alkohola so mnogi: nekateri pijejo, da se sprostijo, nekateri, da pozabijo na težave, drugi z alkoholom…

  • 11 Mar
    1793

    V februarju 2022 so Unicef, Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in partnerji opozorili vlade, zdravstvene delavce in industrijo prehrane dojenčkov na neprimerno trženje nadomestkov materinega mleka. Industrija mlečnih nadomestkov namreč pogosto daje zavajajoč vtis, da so nadomestki lahko boljši…

  • 03 Mar
    4000

    Skupina strokovnjakov s področja prehrane pri Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA) je pripravila celovito presojo varnosti in znanstveno mnenje glede postavitve dopustne zgornje ravni vnosa sladkorjev s hrano v povezavi z dosedanjimi znanimi povezavami z zdravjem in razvojem nekaterih…

  • 09 Feb
    3102

    V zadnjih desetletjih je veliko raziskav pokazalo, da pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je ocenila, da je bilo v Evropski regiji SZO v letu 2018 z alkoholom povezanih okrog 180.000 primerov raka in skoraj 92.000 smrti zaradi…

  • 31 Jan
    2365

    Študenti (podobno kot ostala odrasla aktivna populacija) zdravim prehranskim izbiram večinoma ne namenjajo prevelike pozornosti, kar kaže da se še ne zavedajo pomena zdravega načina prehranjevanja za krepitev in ohranitev zdravja.

    Glede na nedavno anketno raziskavo o razlogih za neustrezen izbor…

  • 07 Jan
    2762

    Z etičnega, ekološkega, socialnega in gospodarskega vidika je zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane izziv tako za oblikovalce politike kot za gospodarske subjekte, potrošnike, znanstvenike in nevladne organizacije. Medtem ko odpadna in zavržena hrana po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne…

  • 06 Jan
    8364

    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…

  • 08 Dec
    2515

    Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib.

    Ribe in morski sadeži so eno tistih živil, za katere je pomembno, da se čim večkrat znajdejo na krožniku. Sodijo namreč med…

  • 06 Dec
    5755

    Rastlinski napitki so v zadnjem času izjemno priljubljeni in na voljo je velika izbira: sojin, rižev, konopljin, lešnikov, ovsen, mandljev, kokosov - če jih naštejemo le nekaj. Nekateri se za te odločijo iz trajnostnega vidika prehrane (čeprav tudi ti napitki niso brez negativnega vpliva na…

  • 25 Nov
    4228

    Slovenija se uvršča med države, za katere je značilen toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja. Alkohol je pri nas lahko dostopen, tako finančno (npr. nizke cene alkohola, promocijske akcije …) kakor tudi fizično (npr. v trgovinah barih, doma …). Do alkohola brez težav dostopajo tudi…

  • 26 Okt
    10387
    Katera živila shranjujemo v hladilniku?

    Ne glede na to, ali hrana prihaja z vašega vrta, trgovine ali restavracije, pravilno ravnanje in skladiščenje omogočata podaljšanje obstojnosti živila, preprečitev fizikalnih, biokemijskih in mikrobioloških sprememb, ali drugače povedano zagotavljanje…

  • 25 Avg
    22033

    Mediteransko prehrano oz. mediteranski način prehranjevanja, je Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) leta 2010 priznala kot kulturno dediščino z naslednjim opisom: Mediteranska prehrana predstavlja sklop spretnosti, znanja, praks in tradicij, ki segajo od…

  • 03 Avg
    21175

    Visok krvni tlak oz. hipertenzija je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Na naš krvni tlak vplivajo številni dejavniki vključno z našo genetiko, boleznimi (npr. ledvične bolezni), nekatera zdravila in življenjski slog. Pri večini od nas prav življenjski…

  • 20 Jul
    4096

    Oglasi z alkoholnimi pijačami ustvarjajo podobe o tem, da je alkohol naraven del življenja in prispeva k zdravju, sreči in uspehu. Vendar to ni res. Ali torej obstaja varno pitje alkohola? Odgovor je ne. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več…

  • 06 Maj
    6221

    Vse več ljudi zaradi zdravstvenih, etičnih ali okoljevarstvenih razlogov iz svoje prehrane izloča mleko in mlečne izdelke. Za nadomeščanje pogosto uporabljajo rastlinske napitke, katerih ponudba je v zadnjem času močno narastla. Rastlinski napitki so v času povečane pojavnosti alergij in laktozne…

  • 31 Jul
    46653
    Povzetek

    Motnje hranjenja so:- duševne motnje, ki se kažejo v spremenjenem odnosu do hrane in do telesa. Hrana je pri teh osebah le sredstvo za lajšanje stisk in duševnih bolečin, hranjenje in odklanjanje hrane pa način osvoboditve bolečih in neprepoznanih čustev;- anoreksija, bulimija in prisilno…

  • 26 Jul
    8494

    Kulinarika Slovenije je odraz raznolike dežele glede običajev in tradicije. Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil.

    Slovenske jedi so okusne, prepoznavne in imajo značaj. Še posebej…

  • 10 Jul
    9499

    Na Zemlji bo do leta 2050 živelo več kot 9 milijard ljudi. Z naraščajočo svetovno populacijo naraščajo tudi potrebe po hrani. Poleg tega nas večina v razvitem svetu poje več hrane, kot je zares potrebujemo, naša prehrana pa je bogata z živili živalskega izvora, kar ima še dodatne negativne učinke…

  • 02 Apr
    22705
    Na kratko: Z branjem označb na živilih, lahko potrošnik prepozna in ustrezno izbere živila glede na svoje prehranske potrebe. Med najpomembnejše informacije na označbah živil sodijo prodajno ime živila, seznam sestavin, hranilna vrednost in rok uporabe. Prodajno ime potrošniku omogoča prepoznavanje…
  • 21 Feb
    12669
    Kaj so geni?

    Genski zapis ima vsako živo bitje na Zemlji. Od genov je odvisno, ali bo neko bitje rastlina, žival ali pa človek - geni torej določajo lastnosti, ki jih bo neko bitje imelo. Genski zapis se nahaja v jedru vsake celice. Gre v resnici za dolge verige molekul DNK, ki v svoji kemijski…

  • 22 Jan
    15408
    Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranskega sistema

    Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah, onesnaževanju voda in hitrem uničevanju naravnih ekosistemov ter s tem nenadzorovanem izumiranju rastlinskih in živalskih vrst. K temu…

  • 19 Jan
    15846

    Na kratko: Dan naj vključuje od 3 do 5 obrokov (zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja). Malica ni obvezen obrok in ga lahko izpustimo. V kolikor malico vključujemo v naš prehranski ritem, naj bo to manjši in lažji obrok, ki nam pomaga prebroditi lakoto med glavnimi obroki. Obroki naj bodo pestri…
  • 10 Mar
    9960

    Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale.

    Jajca (lupina in/ali vsebina) so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi (npr. salmonelami), zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo. Pravilno označevanje in higiensko ravnanje z jajci…

  • 09 Feb
    47417

    Palmovo olje pridobivajo iz sadežev oljne palme, ki vsebujejo okoli 50% maščob. Plodovi so majhni, okrogli in rdečkaste barve, saj vsebujejo veliko beta karotenov. Olje, ki ga pridobijo z mletjem plodov, vsebuje okoli 45% nasičene palmitinske kisline, ter okoli 40% enkrat nenasičene oleinske…

  • 16 Jan
    37795

    Prevare in zavajanja potrošnikov niso nič novega, segajo daleč v zgodovino, lahko bi rekli, da so nastale s pojavom trženja blaga in storitev. Na področju trženja živil so na primer Rimljani v svojo zakonodajo vključili uradna določila proti potvorjevalcem vina in proti trženju hrane, ki ni bila…

  • 17 Nov
    23811

    Osteoporoza je bolezen, za katero je značilno postopno zmanjševanje kostne gostote in je najpogostejši razlog za zlome kosti med starejšimi. V svetovnem merilu je osteoporoza vse bolj razširjena in podatki iz leta 2011 kažejo, da po svetu vsaka tretja ženska in vsak peti moški po petdesetem letu…

  • 10 Nov
    10882

    Antiobiotiki so zdravila, ki delujejo tako, da zavirajo rast bakterij in jih uničujejo. Predpisuje se jih izključno pri bakterijskih okužbah, saj na viruse in ostale mikroorganizme nimajo vpliva. Odkar poznamo antibiotike so bakterije postopoma razvijale mehanizem odpornosti proti antibiotikom.…

  • 09 Sep
    12315

    Sadje in zelenjava imata v vsakodnevni prehrani velik pomen. Vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine, idr. Do nedavnega je veljalo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh. Okužbe in zastrupitve pri ljudeh pa niso…

  • 31 Avg
    21774

    Pitje pijač (tekočin) je potrebno za vzdrževanje ravnovesja vode v telesu. Za dobro fizično in psihično delovanje našega telesa je potreben zadosten vnos tekočin. Prav optimalen vnos tekočin je lahko odločujoč dejavnik dobrega počutja. Ugotovljeno je, da je uravnotežen vnos tekočin tisti, ki ob…

  • 26 Avg
    9932

    Sladoled je priljubljena osvežitev v poletnih mesecih. Še posebej radi jo imajo otroci, pogosto pa po njej posežemo tudi odrasli. Pa sploh vemo kakšen sladoled jemo? Seveda ne mislimo na okus in znamko sladoleda ampak na njegovo sestavo. Presenečeno boste morda ugotovili, da sploh ne jeste…

  • 20 Apr
    13641

    V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov,…

  • 15 Apr
    9071

    Škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni problem, ki pa je tudi družbeni problem, saj posledice nosi tako posameznik kot njegovi svojci, pa tudi lokalna skupnost in celotna družba. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje menimo, da je za zajezitev problematike…

  • 09 Feb
    12024

    V Evropi in tudi v Sloveniji v zadnjem času narašča poraba in dostopnost prehranskih dopolnil. Spreminjajo se tudi distribucijski kanali, vključno z večjo vlogo interneta.

    Prehranska dopolnila in podobni izdelki so pogosto lahko vir tveganj za zdravje, čeprav jih večina uporabnikov zaznava kot…

  • 28 Okt
    11601

    Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo.

    V primeru suma na zastrupitev z gobami se čim prej posvetujemo z zdravnikom in…

  • 27 Okt
    7913

    Prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah je lahko za zdravje škodljivo.

    Mednarodna agencija za raziskavo raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), je na podlagi pregleda številnih epidemioloških študij, ki so že nakazovale možnost…

  • 04 Sep
    8052

    Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nosilci za hranilne snovi, nanoprevleke na živilih, nanosenzorji mikroorganizmov in toksinov, različni aditivi, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s sabo prinaša tudi potencialno tveganje za zdravje ljudi.

  • 03 Sep
    23152

    Zamrzovanje je zelo razširjena metoda podaljševanja obstojnosti živil ter je najboljša tehnologija ohranjanja prehranske in hranilne vrednosti živil. Zamrzovanje zaradi nizkih temperatur zelo zmanjša ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Poraba zamrznjenih živil iz leta v leto narašča,…

  • 03 Sep
    23357

    Konzerviranje živil je postopek, s katerim onemogočimo delovanje raznih škodljivih vplivov na živilo in tako podaljšamo njegovo obstojnost. Pri konzerviranju obvladujemo predvsem biološke dejavnike kvarjenja živil (delovanje mikroorganizmov in encimov), lahko pa tudi kemične (delovanje vlage) in…
  • 03 Sep
    15807

    Ribe so živilo, ki je bogato z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3 esencialne maščobne kisline, vsebujejo tudi vitamine in minerale. Količina maščob v ribah je različna glede na vrsto rib. Hranilne snovi v ribah so pomembne za zaščito organizma pred srčnimi obolenji in…

  • 03 Sep
    8352

    Izbira zdravih in varnih živil je v prehrani otrok izredno pomembna. Pri otrocih imunski sistem še ni popolnoma dozorel, zato so bolj dovzetni za okužbe in zastrupitve. Ob upoštevanju preprostih pravil pri izbiri živil in pripravi hrane se tveganju lahko izognemo.

    Priprava hrane za otroke 1.…
  • 03 Sep
    19539

    Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina.

    Histamin

    Histamin je biogeni amin, ki je prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih. V telesu se sprošča ob vnetnem odgovoru (mediator…

  • 21 Avg
    16915

    Sadje in zelenjava spadata med nepogrešljivi del uravnotežene prehrane, ki imata biološko zelo visoko vrednost. Bogata sta z vlakninami, vitamini, minerali, antioksidanti in številnimi drugimi rastlinskimi snovmi. Obdobji otroštva in mladostništva sta zaznamovani s hitro rastjo organizma, ki ju…

  • 21 Avg
    7659

    V obdobju nosečnosti je varnost živil še posebej pomembna. Nosečnice, otroci, starejši ljudje in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom predstavljajo bolj ogroženo skupino. Nalezljive bolezni lahko pri njih potekajo bolj neugodno. Ogrožena sta tako nosečnica sama kot tudi njen še nerojen otrok.

  • 21 Avg
    19922

    Mleko je izključno običajni izloček mlečnih žlez, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakšnega koli dodajanja ali odvzemanja. Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila.

    Mlečni izdelki

    So izdelki, ki se…

  • 11 Jul
    24761

    Školjke so bogat vir mineralnih snovi, omega-3 maščobnih kislin, folata in vitaminov. V školjkah so lahko prisotne tudi zdravju nevarne snovi (kemikalije, patogene bakterije, virusi…).

    Školjke v naravnem okolju

    Školjke so sestavljene iz dveh loputasto zapirajočih lupin, ki sta povezani z eno ali…

  • 22 Avg
    10489

    Podana so kratka splošna navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili ter odgovori na vprašanja o kakovosti vode v plastenkah v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.

    1. Kaj lahko sami…
  • 01 Okt
    11791

    S čiščenjem odstranimo vidno umazanijo in ostanke hrane ter veliko večino bakterij in drugih povzročiteljev nalezljivih bolezni. Na trgu je vedno več čistilnih sredstev in razkužil, ki jih proizvajalci pogosto agresivno ponujajo, pri čemer velikokrat neupravičeno hvalijo lastnosti svojih izdelkov.