• 03 Maj
    6739
    Na kratko Za rekreativnega športnika je pomembno, da uživa pestro in uravnoteženo prehrano, jo razporedi v več dnevnih obrokov in jo prilagodi vrsti, pogostosti, intenzivnosti in času trajanja športne aktivnosti. S primerno prehrano lahko rekreativni športnik ustrezno zadosti potrebam po energiji,…
  • 03 Maj
    55015
    Na kratko pri odločitvi za tovrstno prehrano je treba natančneje poznati sestavo živil, izkoristljivost hranil in principe uravnoteženega načrtovanja jedilnika, v nekaterih primerih je za doseganje ustreznega vnosa esencilanih hranil potrebno uživanje obogatenih živil ali dodajanje prehranskih…
  • 04 Dec
    10312
    Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki je posledica uživanja glutena in sorodnih beljakovin v pšenici, rži, ječmenu in v nekaterih primerih tudi ovsu pri genetsko predisponiranih osebah. Je ena najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih in odraslih. Za celiakijo v Evropi zboli 1%…
  • 29 Mar
    3431
    Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se žile, ki dovajajo svežo kri tkivom in organom, naplastijo z maščobnimi oblogami, ki pa sčasoma zožijo žile in povzročijo moteno prekrvavitev. Povezujemo je z mnogimi dejavniki tveganja, med katerimi je tudi prehrana. Za bolnike z aterosklerozo je…
  • 26 Apr
    3365
    Ko je človek pri svojem osebnem zdravniku soočen z dejstvom, da so pri njem izraženi dejavniki tveganja za kronično bolezen ali celo s tem, da je bolezen pri njem že prisotna, se verjetno vsak najprej sooči z vprašanjem : »Kaj pa sploh lahko jem?«. Odrekanje hrani pri različnih boleznih je za…