• 5492
    Debelost je kronična bolezen sodobnega časa za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu, kar je posledično povezano tudi z večjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni kostno mišičnega sistema in drugih bolezni. K nastanku pomembno prispeva…
  • 48215
    Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. V Sloveniji število oseb s sladkorno boleznijo strmo raste. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.000. Število oseb s sladkorno boleznijo, ki…
  • 7877
    Različne skupine bolnikov pogosto potrebujejo individualno prilagojeno prehrano, ki lahko odstopa od splošno uveljavljenih priporočil pestre in uravnotežene prehrane. Pri bolniku z rakom je npr. vnos potrebnih hranil prilagojen izraženosti presnovnih sprememb in njegovim zmožnostim uživanja hrane.…
  • 20988
    Ko je človek pri svojem osebnem zdravniku soočen z dejstvom, da so pri njem izraženi dejavniki tveganja za kronično bolezen ali celo s tem, da je bolezen pri njem že prisotna, se verjetno vsak najprej sooči z vprašanjem : »Kaj pa sploh lahko jem?«. Odrekanje hrani pri različnih boleznih je za…
  • 28076
    Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se žile, ki dovajajo svežo kri tkivom in organom, naplastijo z maščobnimi oblogami, ki pa sčasoma zožijo žile in povzročijo moteno prekrvavitev. Povezujemo je z mnogimi dejavniki tveganja, med katerimi je tudi prehrana. Za bolnike z aterosklerozo je…
  • 63191
    Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki je posledica uživanja glutena in sorodnih beljakovin v pšenici, rži, ječmenu in v nekaterih primerih tudi ovsu pri genetsko predisponiranih osebah. Je ena najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih in odraslih. Za celiakijo v Evropi zboli 1%…
  • 109036
    Na kratko pri odločitvi za tovrstno prehrano je treba natančneje poznati sestavo živil, izkoristljivost hranil in principe uravnoteženega načrtovanja jedilnika, v nekaterih primerih je za doseganje ustreznega vnosa esencilanih hranil potrebno uživanje obogatenih živil ali dodajanje prehranskih…