-
24 Nov1850Rastlinska olja so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pridobivajo se iz različnih delov rastlin, večinoma pa iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Tudi zato se oljčno olje zelo razlikuje od večine drugih rastlinskih olj. Z biološkega vidika so olja vir energije in…
-
22 Nov1184Inštitut za nutricionistiko je v ugledni reviji Frontiers in nutrition objavil rezultate raziskave Nutri-D, v kateri je preučeval dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D pri odraslih prebivalcih Slovenije. Raziskavo so izvajali več let in vključili 292 odraslih, ki niso uživali prehranskih…
-
17 Nov155V Sloveniji letos že trinajstič vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob…
-
15 Nov2982V dneh pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, poudarjamo tudi pomen polnozrnatih žit. 15. novembra namreč obeležujemo tudi Mednarodni dan polnozrnatih žit, katerega namen je osveščanje o pomembni vlogi, ki jo imajo polnozrnata žita, ne le v zdravi prehrani, temveč tudi v trajnostnem načinu…
-
13 Nov146Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V okviru promocijske kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek,…
-
10 Nov306Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije…
-
02 Nov520Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Vitamin D je ključen za normalno delovanje človeškega telesa. Dobro je poznano, da je pomemben za zdravje okostja, precej manj pa je javnosti znano, da je ključen tudi…
-
01 Nov1900Z mobilno aplikacija Veškajješ lahko preverite tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Druženja s prijatelji in družino so pomemben del našega življenja. Vendar je njihov (pre)pogosti spremljevalec tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
-
24 Okt6598Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
-
18 Okt258Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Sekcija za primarno pediatrijo, Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije ̶ Združenje športnih zvez,…
-
17 Okt157Vljudno vabljeni na 14. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni 2023 – Zdravje na daljavo – pomoč digitalnih pristopov na področju slakdorne bolezni, ki bo v torek, 14. novembra 2023, v Ljubljani, Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162. Udeležba je brezplačna. Prijave na…
-
16 Okt233Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine,…
-
29 Sep246Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa so tisti, ki si sami pripravljajo obroke. Redna izpostavljenost tovrstni…
-
28 Sep246Okrogla miza: Nove tehnologije pri pridelavi hrane, bo potekala 9. 10. 2023 ob 18:00 v Knjižnici Prežihov Voranc. Organizira jo Oddelek za agronomijo, BF UL v sodelovanju z Zavodom Znanost na cesti. Vse manj razpoložljivih zemljišč, degradacija okolja, pomanjkanje vode, povečano povpraševanje po…
-
28 Sep590Letos bo potekal že 43. Svetovni dan hrane, tokrat pod sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«. Tudi letos bo ta dan v Sloveniji obeležen v sklopu letnih konferenc »Hrana, prehrana, zdravje«. Konferenca bo potekala v ponedeljek,16. 10. 2023, od 12h do 20h v Dvorani…
-
28 Sep371Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh. V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131…
-
18 Sep346Kako varno je jesti žuželke? Koliko skodelic kave lahko spijem na dan? Kako se povezujejo zdravje ljudi, živali in rastlin? Ali lahko določimo standarde dobrega počutja rejnih živali na podlagi znanstvenih dokazov? Približaj si nekaj ključnih tem, s katerimi se ukvarja Evropska agencija za varnost…
-
12 Sep5280Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
-
07 Sep305Alergija na živilo se pojavi, kadar se imunski sistem telesa odzove na določeno živilo. Čeprav so alergijske reakcije pogosto blage, so lahko tudi resne. Edini način za njihovo obvladovanje je, da se izognemo živilu, ki povzroča reakcijo. Z znanostjo podkrepljena evropska zakonodaja zagotavlja, da…
-
06 Sep270V Sloveniji vlada t. i. »mokra kultura«, v kateri je pitje alkohola postalo samoumeven del našega vsakdana. Po porabi čistega alkohola na prebivalca spadamo v sam svetovni vrh, to velja tudi za mlade. Mladi pogosto uživajo alkohol iz različnih razlogov, med drugim zaradi radovednosti,…
-
05 Sep212PRI ALKOHOLU JE, ne glede na to ali načrtujete nosečnost, ste noseči ali dojite, POMEMBEN VSAK TRENUTEK. Alkohol vpliva na plodnost in na vsa obdobja nosečnosti: poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod ter škodi razvoju otroka. Za zdravje mame ter za najboljši začetek…
-
05 Sep294Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Z namenom tokratne obeležitve mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma bomo na Nacionalnem…
-
29 Avg1485Med prebivalci kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju. Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih,…
-
25 Avg246Letos bo v Gornji Radgoni med 26. in 31. avgustom potekal že 61. sejem AGRA. Na tem prizorišču se bodo zbrali vodilni strokovnjaki in inovatorji iz agroživilskega sektorja, da bi nam predstavili najnovejše trende in dosežke. Vabljeni na sejem, kjer vas čaka prava paleta okusov iz Slovenije,…
-
24 Avg595Hrana na našem krožniku ima izjemno pomembno vlogo za naše zdravje in dobro počutje. Če se nekdo prehranjuje uravnoteženo in skrbi za dovolj gibanja, ga tak življenjski slog pomaga varovati pred številnimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in debelost. Ob poplavi…
-
22 Avg1759Pogrevanje hrane je priročen postopek za lajšanje porabe ostankov hrane, pa tudi kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov. V javnosti kroži mit o škodljivosti pogrevanja nekaterih živil, na primer krompirja, špinače in gob. V resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati. Bolj kot…
-
17 Avg2794Peteršilj (Petroselinum crispum) je svetlo zelena dvoletna rastlina, katere koren je precej podoben pastinaku, a se njuna okusa bistveno razlikujeta. Najbolje uspeva v vlažnih, dobro odcednih tleh, ob polnem soncu. Koren se pogosto uporablja v srednje in vzhodnoevropski kuhinji za pripravo juh,…
-
15 Avg652Pogosto se srečujemo z zanimivimi vprašanji, kam se posamezna živila sploh uvrščajo. Verjetno ste že kdaj slišali za trditev, da je paradižnik v resnici sadje? Ali pa, da ajda ni žito in da arašidi pravzaprav niso oreški? Čeprav botanično te trditve držijo, se v prehrani takšna živila razvrščajo v…
-
08 Avg1627Med prebivalci kroži mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava. Mit ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj na ta način bistveno…
-
01 Avg813Med prebivalci kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju, ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj. To ne drži, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C. So pa velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in…
-
01 Avg452Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, ki je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Nekateri ga zaradi počitnic obeležujejo tudi…
-
26 Jul847Izšla so posodobljena Nordijska prehranska priporočila, ki so namenjena podpori državam po vsem svetu pri ustvarjanju prehranskih smernic. Šesta izdaja nordijskih priporočil je najobsežnejša v njihovi 40-letni zgodovini, pri čemer upošteva tako zdravje ljudi kot planeta. Posodobljena priporočila se…
-
25 Jul574Med prebivalci kroži mit, da se lahko z nekaterimi živili – na primer paradižnikom in korenjem, zaščitimo pred sončnimi opeklinami. Takšen mit ne drži, izvira pa iz lastnosti bioaktivnih snovi v takšnih živilih, predvsem karotenoidov. Gre za maščobotopna rumena, oranžna in rdeča barvila z…
-
18 Jul798Med prebivalci kroži mit, da meso vsebuje samo beljakovine, medtem ko naj bi bil kruh le vir ogljikovih hidratov. To prepričanje je zmotno, saj velika večina živil praviloma vsebuje različna makrohranila, res pa da v zelo različnih razmerjih. Pri posameznih skupinah živil lahko določeno hranilo…
-
17 Jul574Pitje alkohola je v Sloveniji zelo razširjeno. Po podatkih raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ večina odraslih prebivalcev Slovenije pije alkohol, več kot polovica (55 %) pa jih je v zadnjem letu vsaj enkrat pila na način, s katerim so tvegali škodo zaradi pitja, ali pa je bila…
-
15 Jul3670Paradižnik (Solanum lycopersicum) je v zmernem podnebnem pasu enoletna vrtnina, v tropih pa trajnica s kratko življenjsko dobo. Spada v družino razhudnikov, v katero sicer spadajo tudi čili, paprika, krompir, jajčevec, tamarilo in tudi tobak. Paradižnik so v Evropo prinesli Španci v zgodnjem 16.…
-
14 Jul1960Med prebivalci se vse pogosteje pojavlja vprašanje o primernosti nadomeščanja sladkorja s sladili. Znanost pretirano uživanje enega ali drugega odsvetuje. Sladkor je nesporno povezan z razvojem kariesa, obstaja pa tudi vse več dokazov o povezavah med prekomernim uživanjem sladkih živil inrazličnimi…
-
11 Jul31275Med prebivalci kroži mit, da se oljčnega olja ne sme segrevati, ker naj bi ob tem v njem nastajale škodljive trans maščobne kisline. To ne drži, saj je oljčno olje zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno, kot mnoga druga rastlinska olja. Res…
-
11 Jul7551Breskev (Prunus persica) je listopadno drevo, katerega domovina je Kitajska. Zgodaj spomladi drevo obarvajo rožnati cvetovi. Ime persica se na naša na Perzijo od koder so jo prinesli Grki, nato pa k nam v 3.-4. stoletju Rimljani. Spada v rod Prunus, ki sicer vključuje tudi češnje, marelice, mandlje…
-
11 Jul15172Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…
-
05 Jul2366Načini prehranjevanja, ki iz prehrane izločijo celotno skupino živil, kot so prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (LCHF, iz ang. low-carbohydrate high-fat diet), veganstvo, vegetarijanstvo, so vedno bolj popularni, tudi v Sloveniji. Oglašujejo se kot zdravju…
-
26 Jun2253Mandlji so plodovi mandljevca (Prunus dulcis), ki je listopadno drevo iz rodu sliv (Prunus) in družine rožnic (Rosaceae). Izvira iz Azije, od tam se je preko Turčije, Sirije in Irana razširil v Evropo. Je srednje veliko drevo, v višino doseže 4 do 10 metrov. Cveti zgodaj spomladi, še preden…
-
22 Jun439Irska je konec maja 2023 kot prva država v Evropski uniji sprejela zakonodajo, ki opredeljuje označevanje alkoholnih pijač z nekaterimi informacijami, ki v drugih državah članicah niso obvezne. Na embalažah ali etiketah izdelkov, ki vsebujejo alkohol, mora biti navedena energijska vrednost,…
-
21 Jun355Evropska agencija za varnost hrane v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje začenja kampanjo #EUIzberiVarnoHrano. Namen kampanje, ki se letos izvaja…
-
08 Jun339Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija) za sektor žit. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev mesa (goveje, prašičje, perutninsko, drobnica), mleka in sadja, vstopil tudi sektor žit.…
-
07 Jun337Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Ta dan je priložnost za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane ter za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj,…
-
25 Maj769Svetovna zdravstvena organizacija (v nadaljevanju SZO, angl. WHO) je na osnovi sistematičnega pregleda razpoložljivih znanstvenih dokazov izdala nova priporočila, v katerih odsvetujejo uporabo intenzivnih sladil (non-sugar sweeteners) za dolgoročno uravnavanje telesne mase. Sistematični pregled…
-
24 Maj502Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga obeležujemo petič. Letošnjemu dogodku se pridružuje tudi 60. obletnica delovanja Komisije Codex Alimentarius, ki poteka pod sloganom »Živilski standardi rešujejo življenja«. Svetovni dan varnosti…
-
18 Maj614Pomemben doprinos k prepoznavnosti slovenskega čebelarskega znanja in ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel je Slovenija dosegla z razglasitvijo svetovnega dne čebel. Leta 2017 je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s pomočjo…
-
15 Maj424V petek, 2. junija 2023 bo v Grand Hotelu Union, Ljubljana, potekala 8. nacionalna konferenca o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti z naslovom: "Podnebni meni za lokalno skupnost". Trajnostna oskrba s hrano je osnova suverenosti in odpornosti vsake skupnosti, hkrati pa eden najmočnejših…
-
09 Maj458Organizacija Združenih narodov (OZN) je 12. maj razglasila za mednarodni dan zdravja rastlin. Glavni namen je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu zdravih rastlin, ki so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane. Bolezni in škodljivci rastlin…
-
05 Maj651S puberteto mladostniki vstopijo v eno najbolj intenzivnih obdobij rasti in razvoja, ko se sproži kaskada hormonskih sprememb in nastopi vidna preobrazba njihovega fizičnega telesa. Posledično pride tudi do spremenjenih potreb po energiji in posameznih makrohranilih. Ohranjanje energijskega in…
-
21 Apr555Vlada RS je na seji 13. aprila sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane. 24. april je že 3 leta…
-
10 Apr11142Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, ki se v gospodinjstvu in živilski industriji uporablja kot ojačevalec okusa, stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje (živčevja, mišic in ionskega ravnotežja) potrebuje izjemno majhno količino natrija, veliko manjšo, kot jo večina…
-
07 Apr1054
-
07 Apr468Sheme kakovosti živil lahko pomembno vplivajo na potrošnikovo izbiro živil. Potrošnike se o njih informira preko označb živil, predstavljajo pa lahko različne atribute živila, od načina pridelave do izvora sestavin in trajnosti. Ponudniki lahko označevanje sheme kakovosti uporabljajo na svojih…
-
06 Apr563Vsako leto 7. aprila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) proslavi obletnico svoje ustanovitve s svetovnim dnevom zdravja. Letošnji dan bo še zlasti poseben, saj SZO obeležuje svojo 75. obletnico in, s sloganom »Zdravje za vse«, začenja enoletno kampanjo, v kateri bodo moči združile države…
-
21 Mar711Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem mestu Rio de Janeiro. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov. Svetovni dan voda vsako leto osvetljuje pomen…
-
20 Mar992Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih Inštitut za nutricionistiko skupaj z Ministrstvom za zdravje, zdravstveno, prehransko in športno stroko, ob podpori nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjamo, da…
-
15 Mar499Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Pomembno je, da se kot potrošniki zavedamo svojih pravic, pa tudi odgovornosti. Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je John F. Kennedy kot prvi svetovni voditelj v…
-
03 Mar1689Debelost je kronična bolezen sodobnega časa za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu, kar je posledično povezano tudi z večjim tveganjem za pojav sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni kostno mišičnega sistema in drugih bolezni. K nastanku pomembno prispeva…
-
03 Mar1944Eden od Nasvetov za manj zavržene hrane je tudi poraba ostankov obrokov, kar pogosto vključuje njihovo pogrevanje. Pogrevanje hrane je prav tako pomembno kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov oz. t.i. »meal-prepu«. Pogrevanje hrane je smotrno, vendar to ni le ponovno segrevanje…
-
27 Feb452Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto aktivno sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, s skupnim ciljem: Vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi. Letošnje geslo akcije je »Beseda zdravi«, trajala bo od 22. februarja do 8. aprila 2023. Tokrat pozornost…
-
22 Feb548Ministrica Irena Šinko je z generalno direktorico Direktorata za hrano Ano Le Marechal na novinarski konferenci predstavila novo spletno mesto in spletno orodje za spremljanje nabora cen prehranskih proizvodov. Poudarila je pomen informiranosti potrošnikov in možnost izbire pri nakupovanju živil.…
-
14 Feb2354Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane pri izboljševanju primanjkljajev določenih hranil, vzdrževanju zadostnega vnosa določenih hranil ali pri podpori določenih fizioloških funkcij. Gre za izdelke v odmerjenih majhnih količinskih enotah – predvsem v obliki tablet, kapsul, pastil,…
-
13 Feb1041Hranjenje z izgubo nadzora (angl. binge-eating) opisujemo kot obliko motenega prehranjevalnega vedenja. Zanjo so značilni neustrezni vzorci vedenja, z epizodami prenajedanja in izgubo nadzora nad hranjenjem, s posledičnim občutkom čustvene stiske. Zaradi teh značilnosti nekateri menijo, da…
-
02 Feb1892Emulgatorji so aditivi za živila, ki se uporabljajo kot pomoč pri mešanju dveh snovi, ki se sicer ne mešata (npr. olje in voda). Emulgatorji so sestavljeni iz hidrofilne glave, ki veže polarni del (npr. vodo) in lipofilnega repa, ki veže nepolarni del (npr. maščobo). Ko emulgator dodamo tekočinam,…
-
25 Jan1315Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU…
-
11 Jan601Neuravnotežena prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. A izziv je v pestrem izboru izbrati zdravju koristnejša živila, saj podjetja najbolj agresivno promovirajo predvsem tista z manj ugodno hranilno sestavo. Pred leti uvedeno obvezno označevanje…
-
09 Jan844Za nami je dober mesec različnih priložnosti, ki so jih številni Slovenci izkoristili za povečano pitje alkoholnih pijač. Začelo se je z martinovanjem, ki se je prevesilo v veseli december in končalo s praznovanjem vstopa v leto 2023. Slovenci smo namreč narod, ki vse pomembne življenjske dogodke,…
-
06 Jan1042Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je marca 2021, na pobudo Indije in Nigerije ter s podporo Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) in drugih držav iz vsega sveta, leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Na sedežu…
-
03 Jan1218Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene prehranskega vnosa vitamina D. Aplikacija je povsem anonimna, brez posredovanja elektronske pošte ali drugih osebnih podatkov uporabnika. Med več tisoč uporabniki testen…
-
14 Dec2777Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dodani v zadostnem številu, ugodno delujejo na zdravje človeka. Probiotiki niso novost, saj so fermentirani hrani pripisovali zdravju koristne učinke že pred tisočletji, relativno nova pa so spoznanja, da so z ugodnimi učinki na zdravje povezani prav…
-
13 Dec4523Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
-
09 Dec1741Vlada Republike Slovenije se je dne 1.12.2022 seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem članov Strateškega sveta za prehrano. Ta bo pripravljal predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in…
-
07 Dec3098Poimenovanje sladkega krompirja izvira iz angleškega govornega področja (»sweet potato«). Sladki krompir (Ipomoea batatas) uvrščamo v družino slakovk (Convolvulaceae). Kljub podobnosti, ni v sorodu z navadnim krompirjem (Solanum tuberosum). Uporabljamo podzemne koreninske gomolje, ki so lahko…
-
05 Dec480Na Brdu pri Kranju je potekala nacionalna konferenca z naslovom »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi.« Namen konference je bil predstavitev širši javnosti in deležnikom s področja javnega zdravja sofinancirane programe in primere dobrih praks, ki so se v njih razvili. Na konferenci…
-
24 Nov516Ob svetovnem dnevu oljke bo 25. novembra 2022, v Kopru v organizaciji Inštituta za oljarstvo, Znanstveno raziskovalnega središča Koper, potekal tematski dogodek, v okviru katerega bo tudi okrogla miza o ukrepih za trajnostno oljkarstvo v Sloveniji. Dogodek se bo zaključil s podelitvijo nagrad…
-
23 Nov3483Kurkuma je tradicionalna indijska začimba, uprašena, značilno rumena korenina rastline Curcuma longa. V zadnjem času kurkumo ali njeno aktivno snov kurkumin pogosto najdemo tudi kot sestavino prehranskih dopolnil. Po več poročilih o hepatitisu (vnetju jeter) v Italiji in Franciji kot posledici…
-
21 Nov2220Sliva sodi med koščičasto sadno drevje, spada v družino Rožnic (Rosaceae), kamor sodijo tudi marelice, češnje, breskve itd. Že v 1. stol. je rimski pisec Plinij starejši opisal 12 sort sliv. Danes jih poznamo preko 2.500 sort, ki so prilagojene na zelo različne klimatske razmere. V Evropi jo gojimo…
-
18 Nov74918. novembra praznujemo Dan slovenske hrane in letos že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo tokrat izpostavljamo, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom…
-
15 Nov798Mednarodni dan polnozrnatih žit letos obeležujemo 15. novembra, njegov namen pa je ozaveščanje prebivalcev o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit. Redno vključevanje polnozrnatih žit v prehrano je med drugim pomembno za ustrezen prehranski vnos prehranske vlaknine, ki ima številne dokazane ugodne…
-
14 Nov644
-
14 Nov726Alkohol pije več kot dve milijardi ljudi po vsem svetu, največjo porabo alkohola na prebivalca pa ima Evropska regija. Leta 2016 je zaradi rabe alkohola umrlo približno 3 milijone ljudi po vsem svetu, kar predstavlja 5,3 odstotke vseh smrti. Tudi v Sloveniji pitje alkohola predstavlja resen…
-
09 Nov1145
-
31 Okt9316Izzive pogostega pomanjkanja vitamina D v Sloveniji naslavlja državni raziskovalni projekt Nutri-D, v okviru katerega se med drugim podrobneje raziskuje različne dejavnike tveganja za pomanjkanje. Za potrebe izvedbe projekta je bilo razvito tudi orodje, ki je bistveno poenostavilo ocenjevanje…
-
26 Okt1561Na trgovskih policah je množica izdelkov, tudi sadja, ki potrošnika s pomočjo različnih oznak nagovarja, da gre za živila iz naše bližine. Da bi potrošniki lažje prepoznali kakovostno hrano slovenskih pridelovalcev, je bila vzpostavljena nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Ta…
-
26 Okt808V okviru projekta »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira!«, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, si prizadevajo, da bi prodajni avtomati služili ohranjanju zdravja njihovih uporabnikov.Fakultete, zdravstvene in socialnovarstvene ustanove bi morale predstavljati zgled pri ponudbi hrane v prodajnih…
-
16 Okt814Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«). Priča smo…
-
29 Sep738Vlada je potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023–2027) za Slovenijo. Gre za ključni strateški dokument kmetijske politike, s katerim bo Slovenija v naslednjem programskem obdobju zagotovila dolgoročno prehransko varnost, zeleni preboj in trajnostni razvoj…
-
26 Sep863Na predlog Argentine ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič. Zmanjševanje izgub hrane in njenih…
-
20 Sep719Od 27. do 29. septembra 2022 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje, največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med…
-
09 Sep6386. letna znanstvena in strokovna konferenca z mednarodno udeležbo "Zdravje otrok in mladostnikov” Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem bo pod častnim pokroviteljstvom Zveze prijateljev mladine Slovenije potekala 16. septembra 2022 v Grand hotelu Portorož. V primeru nepredvidljivih…
-
09 Sep871
-
01 Sep2115Otroci so veseli, če lahko s svojimi starši soustvarjajo v kuhinji. Navkljub temu, da je pri njihovem ustvarjanju kuhinja pogosto »ustvarjalno« urejena, je pomembno, da jim tovrstne izzive, kot starši omogočimo. V nadaljevanju vam predstavljamo tri kuharice, ki so nastale prav za male nadobudneže.…
-
29 Avg769Inštitut za nutricionistiko je začel z izvajanjem raziskave NutriCare, ki bo osvetlila izzive v zvezi s prehransko preskrbljenostjo prebivalcev domov za starejše občane širom Slovenije. Gre za prvo obsežnejšo nacionalno raziskavo, ki bo omogočila vpogled v tveganja za pomanjkanje različnih hranil…
-
26 Avg767Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču. Sejem Narava-zdravje temelji na dolgoročnih trendih povečevanja ekološke zavednosti in pomembnosti zdravega načina življenja. Celoten projekt, ki obsega razstavo in…
-
25 Avg719Na sejmu AGRA je bil 24. avgusta 2022 podpisan Memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov. S podpisom memoranduma o sodelovanju so podpisniki izrazili skupni interes za širjenje ponudbe polnozrnatih izdelkov in za krepitev informiranja ter ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja…
-
17 Avg590Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj vabi v ponedeljek, 26. septembra 2022, na okroglo mizo z naslovom Podnebna kriza in prehranska draginja – kako rešiti dve muhi na en mah?, ki bo potekala od 11. do 12.40 ure v Hiši EU, Dunajska 20, Ljubljana in na platformi ZOOM. Naš sistem oskrbe…
-
17 Avg30797Fige (Ficus carica) so ene izmed starejših kulturnih rastlin. Izvirajo iz področja pod Himalajo, zelo dobro pa uspevajo na vzhodno mediteranskem področju. Največja pridelovalka je Turčija, kateri sledijo Egipt, Alžirija, Maroko in Iran. Pogosto so uporabljene v tradicionalni medicini, kjer se…