• 12 Okt
    81
    16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, tokrat že 41. Ob tem bo 15. in 16. oktobra 2021 potekala konferenca z naslovom "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje", ki vstopa v zaporedje dogodkov letnih konferenc "Hrana, prehrana, zdravje", ki jih v Sloveniji že leta…
  • 29 Sep
    147
    Danes je Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo drugič. Število ljudi, ki se spoprijemajo z lakoto, vse bolj raste, pri čemer na drugi strani vsak dan izgubimo oziroma zavržemo na tone užitne hrane. Zato je nujno zmanjšati izgube hrane in količino…
  • 28 Sep
    141
    Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sledi temu dnevu z aktivnostmi po Sloveniji, letos že dvaindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce, World Heart Federation ob tem dnevu spodbujamo vse ljudi: POVEZUJMO SE S SRCEM, kar je tudi geslo…
  • 24 Sep
    98
    V Bruslju je bila včeraj podpisana deklaracija s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Obseg ekološkega kmetijstva in ekoloških živil nenehno narašča. Vse večje pa je tudi zanimanje potrošnikov za tovrstne pridelke oziroma živila, saj so tudi potrošniki vse bolj ozaveščeni in…
  • 22 Sep
    200
    Aditivi so pogosta sestavina živil, mnogokrat tudi za zagotavljanja varnosti, včasih pa njihova uporaba lahko predstavlja tudi tveganje. Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je v zadnjih letih še posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), pogosto uporabljen predvsem kot belo barvilo.…
  • 21 Sep
    629
    Papriko (Capsicum annuum) uvrščamo v skupino plodovk iz družine razhudnikovk, kamor sta poleg nje uvrščeni tudi dve plodovki, paradižnik in jajčevec. Paprika je zelenjadnica, zanimiva zaradi barvitih, sočnih in okusnih plodov. Poznamo različne vrste paprik, ki se med seboj razlikujejo po barvi,…
  • 21 Sep
    157
    23. september je razglašen za Dan slovenskega športa. Tako kot zdrava prehrana, je tudi redna telesna aktivnost neizogiben del zdravega načina življenja. Na ta dan pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa! 23.9. se že zadnjih nekaj let začenja Evropski teden športa, iniciativa Evropske…
  • 16 Sep
    139
    Ajda spada med psevdožita ali neprava žita, vendar se v prehrani zaradi sorodnih hranilnih lastnosti uvršča kar v skupino žit. S prehranskega vidika je zrnje ajde bogato s hranili in ima izreden potencial za široko uporabo. Za prehrano se v svetu uporabljata dve vrsti ajde, in sicer navadna…
  • 08 Sep
    158
    9. september (Dan fetalnega alkoholnega sindroma - FAS) je mednarodni dan spodbujanja nosečnosti brez alkohola ter ozaveščanja o posledicah, ki jih lahko povzroči izpostavljenost še nerojenega otroka alkoholu. Odnos bodočih staršev do alkohola in nosečnosti je odraz širšega družbenega odnosa do…
  • 06 Sep
    222
    Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, je objavila strokovno mnenje, v katerem na osnovi znanstvenih dokazov poziva k uvedbi obveznega poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti na prvi strani označb živil. Kot najprimernejše…
  • 03 Sep
    144
    Človekovo vedenje, povezano z vnosom hrane, je opisano kot "prehranjevalno vedenje" in vpliva na pogostost prehranjevanja, velikost in vsebino obroka, in sam odnos do obrokov. Vnos hrane in prehranjevalno vedenje sta posledica številnih zapletenih regulativnih mehanizmov, vključno s homeostatskimi…
  • 02 Sep
    111
    Že 32. festival Dobrote slovenskih kmetij, bo letos potekal od 3. – 5. septembra na Ptuju. Festival Dobrote slovenskih kmetij je obseženo vsakoletno dogajanje, ki se v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne Občine Ptuj, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter vseh območnih…
  • 25 Avg
    275
    NutriScore je v Franciji razvita shema označevanja živil, ki preko barvne lestvice potrošnikom poenostavlja izbor živil z ugodnejšo hranilno sestavo. V bistvu gre za poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na sprednji strani embalaže. Shema temelji na kompleksnem, znanstveno…
  • 25 Avg
    705
    Mediteransko prehrano oz. mediteranski način prehranjevanja, je Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) leta 2010 priznala kot kulturno dediščino z naslednjim opisom: Mediteranska prehrana predstavlja sklop spretnosti, znanja, praks in tradicij, ki segajo od…
  • 24 Avg
    709
    Po doslej znanih podatkih se etilenoksid v nekaterih državah zunaj EU uporablja kot biocid oz. sredstvo za sterilizacijo površin nekaterih pridelkov, s procesom zaplinjanja, tudi na semenih sezama in rožičevca. V primeru, da je postopek zaplinjanja izveden nepravilno, brez prezračevanja (in s tem…
  • 19 Avg
    208
    Spletna konferenca bo potekala 15.–17. septembra 2021. Letos jo pod okriljem bienalne mednarodne konference Food and Communication organizira Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani. S konferenco, ki odpira pomembna vprašanja prihodnosti, obeležujejo tudi 60 let osrednje družboslovne…
  • 17 Avg
    174
    Letos bo med 21. in 26. 8. 2021 v Gornji Radgoni potekal že 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Aktualna strokovna srečanja, praktična svetovanja za obiskovalce in pestro stanovsko dogajanje pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Kmetijsko gozdarska zbornica…
  • 05 Avg
    137
    Z nadgradnjo mobilne aplikacije Veškajješ boste od zdaj naprej lahko preverili tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Poletja ne minejo brez druženj. Njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
  • 05 Avg
    4484
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 03 Avg
    398
    Visok krvni tlak oz. hipertenzija je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Na naš krvni tlak vplivajo številni dejavniki vključno z našo genetiko, boleznimi (npr. ledvične bolezni), nekatera zdravila in življenjski slog. Pri večini od nas prav življenjski…
  • 02 Avg
    375
    Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je na pobudo petih evropskih držav izvedla obsežen pregled znanstvene literature, ki se nanaša na še sprejemljiv dnevni vnos sladkorjev v prehrani. Pregledanih je bilo preko 30 000 publikacij, dokument pa obsega znanstveno oceno tveganja med vnosom…
  • 02 Avg
    209
    Svetovni teden dojenja poteka od 1. do 7. avgusta. Letos poudarja pomen povezave med dojenjem in zdravjem otrok ter žensk. Teden dojenja osvešča o pomembnosti zaščite, ki jo nudi dojenje in njegov pomen za javno zdravje. Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka, saj otroku nudi optimalna…
  • 02 Avg
    1528
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 01 Avg
    226
    V okviru projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti je Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana junija izvedla trženjsko raziskavo o označbah kakovosti in lokalnih živilih. Raziskava je pokazala, da sta označbi Izbrana…
  • 29 Jul
    6829
    Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov.…
  • 26 Jul
    1993
    Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje…
  • 20 Jul
    212
    Oglasi z alkoholnimi pijačami ustvarjajo podobe o tem, da je alkohol naraven del življenja in prispeva k zdravju, sreči in uspehu. Vendar to ni res. Ali torej obstaja varno pitje alkohola? Odgovor je ne. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več…
  • 19 Jul
    920
    Jagodičje je že dolgo pomemben del naše prehrane, maline in robide sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer precej široko skupino gojenih ali divje rastočih sadnih vrst, ki rastejo večinoma v obliki grma različnih velikosti. V to skupino razvrščamo jagodnjake, malinjake, robide, ribeze, kosmulje,…
  • 08 Jul
    971
    Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…
  • 30 Jun
    1111
    Rastlinski napitki so v zadnjem času izjemno priljubljeni in na voljo je velika izbira: sojin, rižev, konopljin, lešnikov, ovsen, mandljev, kokosov - če jih naštejemo le nekaj. Nekateri se za te odločijo iz trajnostnega vidika prehrane (čeprav tudi ti napitki niso brez negativnega vpliva na…
  • 29 Jun
    218
    Redno uživanje brezalkohlnih pijač, ki lahko vsebujejo tudi precej dodanega sladkorja je z vidika zdravja zelo problematično. Uživanje tovrstnih živil namreč močno poveča tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih boleni, kot so diabete, debelost, rak ter druge. V študiji, ki je vključevala podatke…
  • 28 Jun
    256
    Na Zvezi potrošnikov Slovenije, ZPS, so podrobneje preverili sestavo piva, radlerja in brezalkoholnega piva, njihovo energijsko vrednost in volumski odstotek alkohola. Razlike so velike - ne le v vsebnosti alkohola, ampak tudi v energijskih vrednostih. Preverili skoraj 100 izdelkov Na policah…
  • 18 Jun
    413
    Kalorije v alkoholnih pijačah? Ni jih malo! Preverite v aplikaciji VešKajJeš Poletje ne mine brez druženj, njihov (pre)pogosti spremljevalec pa je tudi alkohol. O var­nem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa…
  • 16 Jun
    268
    Pridružite se virtualnemu forumu na temo zaupanja v agroživilski sistem z naslovom »HRANA IN ZAUPANJE: Komu zaupajo slovenski potrošniki?«, ki bo v petek, 18. junija 2021, ob 9. uri. Dogodek je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu bodo vabljeni akademiki predstavili različne poglede na zaupanje v…
  • 14 Jun
    796
    Obeta se nova zdravstvena trditev, ki se nanaša na sadež. EFSA je potrdila ugodne učinke kivija, kar bo po letu 2013, ko je bila odobrena zdravstvena trditev za suhe slive šele druga zdravstvena trditev, ki se nanaša na cel sadež. Nova trditev, ki jo mora sicer potrditi še Evropska komisija, preden…
  • 10 Jun
    442
    V zadnjih dneh je v javnosti močno odmeval primer smrti 13-letnega dečka s Hrvaške, ki naj bi zaužil večje količine energijske pijače. Energijske pijače poleg visokih količin kofeina vsebujejo še druge sestavine, kot sta taurin in L-karnitin, pogosto pa tovrstne pijače vsebujejo tudi veliko…
  • 10 Jun
    283
    Tradicionalni slovenski zajtrk dobijo otroci v vrtcih in šolah vsak 3. petek v novembru. Letos je zaradi epidemiološke situacije nekoliko drugače in bodo ta dan obeležili 11. junija, ko so otroci spet v vrtcih in šolah. Ob tem dnevu so pozdrave in posebne nagovore pripravili ministri dr. Jože…
  • 01 Jun
    246
    V četrtek, 10. junija 2021, od 9. do 13. ure. bo potekal skupni strokovni posvet projektov s področja odpadne hrane in trajnostne predelave hrane »Spoznajmo vzroke in zavrzimo manj hrane«. Na posvetu bo govora o vzrokih za nastajanje odpadne hrane, trajnostni pridelavi hrane in praksah za…
  • 01 Jun
    277
    7. junij je razglašen za svetovni dan varnosti hrane s strani Generalne skupščine Združenih narodov. Ob Svetovnem dnevu varnosti hrane je priložnost, da na varnost hrane pogledamo celovito in razmislimo o pomenu in prihodnosti varne hrane. V prostorih Državnega sveta bo 7. junija 2021, med 8:45 in…
  • 25 Maj
    180
    25. maja vsako leto obeležujemo svetovni dan ščitnice. V sodobnem tempu življenja, ob številnih stresnih situacijah, onesnaženju in sevanjih v okolju je število obolelih za ščitničnimi boleznimi iz dneva v dan večje. Bolezni žleze ščitnice so različne – zelo površno jih lahko razdelimo na več vrst…
  • 24 Maj
    232
    Tako v Sloveniji kot mnogih drugih razvitih državah predstavljajo kronične nenalezljive bolezni najpogostejši vzrok za prezgodnjo umrljivost. Mnoge so tesno povezane s prehrano, ki lahko deluje bodisi kot dejavnik tveganja, bodisi kot zaščitni dejavnik, ki krepi zdravje in izboljša kakovost…
  • 19 Maj
    396
    Letos že četrtič zapored obeležujemo svetovni dan čebel, ki vsako leto poteka 20. maja. Ta dan je namenjen ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev, s poudarkom na ohranjanju okolja in biotske raznovrstnosti. Letošnje dogajanje bo potekalo v sklopu slogana »Angažirajte…
  • 10 Maj
    799
    V kombinaciji z mišično vadbo lahko prehranjevanje prepreči upadanje ali celo izboljša gibalne sposobnosti pri starejših odraslih. Zato je v naši starajoči se družbi razumevanje učinkov prehranjevanja in vadbe za mlade in starejše odrasle ključnega pomena. V študiji [1] so raziskovalci Inštituta za…
  • 07 Maj
    484
    Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) organizirata 3. nacionalno konferenco o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki bo potekala 26. in 27. maja 2021. Program konference najdete na povezavi.
  • 06 Maj
    811
    Vse več ljudi zaradi zdravstvenih, etičnih ali okoljevarstvenih razlogov iz svoje prehrane izloča mleko in mlečne izdelke. Za nadomeščanje pogosto uporabljajo rastlinske napitke, katerih ponudba je v zadnjem času močno narastla. Rastlinski napitki so v času povečane pojavnosti alergij in laktozne…
  • 05 Maj
    2172
    Po tem, ko je novembra 2020, Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, pripravila ugodno znanstveno mnenje o sušenih rumenih mokarjih (Tenebrio molitor) kot novem živilu, je zdaj zadevo odobrila še Evropska komisija. Rumeni mokar je tako prvi med insekti, ki je dobil zeleno luč za uporabo v živilih…
  • 22 Apr
    434
    22. aprila vsako leto obeležujemo Dan Zemlje. S tem opozarjamo na ranljivost in pomembnost planeta na katerem živimo. Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen ukrepanju proti podnebnim spremembam. Gre za enega največjih izzivov za prihodnost človeštva in sisteme podpore življenja, zaradi katerih je…
  • 22 Apr
    729
    Raziskave so pokazale precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti prebivalcev Slovenije z vitaminom D, pomanjkanje pa je najbolj pogosto v obdobju jeseni in zime. Ker je ustrezna preskrbljenost z vitaminom D ključna za normalno delovanje imunskega sistema, je bil ta problem med pandemijo COVID-19…
  • 15 Apr
    465
    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Z omogočanjem boljše dostopnosti in dosegljivosti podatkov o zdravju na ravni lokalne skupnosti NIJZ spodbuja krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje…
  • 09 Apr
    23922
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 09 Apr
    22263
    Razstrupljevalne ali »detox« diete so že nekaj časa popularno sredstvo za hujšanje, ki hkrati obljublja, da se bomo poleg odvečnih kilogramov pospešeno znebili še v telesu nakopičenih strupov. Večinoma gre za kratkotrajne prehranske načrte, ki obljubljajo, da bomo »v sedmih dneh očistili in…
  • 07 Apr
    555
    Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Zgradimo pravičen in zdrav svet«. Letos je Svetovni dan zdravja posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš…
  • 24 Mar
    731
    Brezalkoholne pijače predstavljajo pomemben vir sladkorjev v prehrani, njihovo prekomerno uživanje pa ima negativne vplive na zdravje. Ker je sestava pijač pomembna za vrednotenje vnosa hranil in aditivov, je Inštitut za nutricionistiko natančneje raziskal trende v sestavi pijač, pri čemer se je…
  • 22 Mar
    384
    22. marca vsako leto obeležujemo svetovni dan voda. Tema letošnjega je "Cenimo vodo". Voda je izjemnega pomena tako v kmetijstvu, kot tudi ribištvu, gozdarstvu in prehrani. Ena od strateških usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva je zato tudi zmanjševanje negativnih vplivov kmetijstva na naravne…
  • 20 Mar
    858
    Vsako leto je po vsem svetu prodanih okoli 200 milijonov hladilnikov in pokvarljiva živila s predpisanim temperaturnim režimom pogosto obsegajo velik del nakupovalne košarice potrošnikov. Do prekinitve hladne verige lahko pride kjer koli od pridelave oz. proizvodnje živil do njihove uporabe pri…
  • 19 Mar
    518
    Kaj se zares skriva za bleščečo embalažo živila? Ali zveneče navedbe s prehranskimi trditvami res odražajo pravo sliko izdelka? Aplikacija VešKajJeš vam je lahko v takih primerih v veliko pomoč, saj na hiter, preprost in razumljiv način »prevede« podatke o hranilni vrednosti v barve prehranskega…
  • 16 Mar
    785
    Predstavljamo izsek raziskave SI-PANDA, Raziskave o vplivu pandemije na življenje, ki so jo izvedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Spremembe v prehrani, telesni dejavnosti, spanju in telesni teži v povezavi s sindemijo COVID-19 COVID-19 ni le pandemija. COVID-19 je sindemija3 (več…
  • 16 Mar
    546
    Evropski znanstveniki so podpisali poziv k uvedbi poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti živil v Evropi in pri tem izpostavili prednosti že razvitega sistema Nutri-Score. Gre za sistem, ki omogoča preprosto in pregledno poenostavljeno predstavitev podatkov hranilne vrednosti živila na…
  • 15 Mar
    277
    15. marca obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov. Potrošniki imamo določene pravice in prav je, da se jih zavedamo. Hrana je ena od dobrin, ki jo kot potrošniki verjetno kupujemo najpogosteje. Naša dolžnost je, da z njo skrbno ravnamo in se trudimo, da ustvarimo čim manj zavržene in odpadne…
  • 11 Mar
    38546
    Podatki kažejo, da ima prekomerno telesno težo kar 44% svetovne populacije. Učinkovita in dolgotrajna izguba telesne teže je pri ljudeh, ki trpijo za debelostjo, eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov za nastanek metabolnega sindroma in s tem povezanih zapletov. Ali veš? Presnovni ali…
  • 04 Mar
    779
    Debelost je prepoznana kot bolezen ter tudi dejavnik tveganja za razvoj številnih nenalezljivih bolezni. Manj znano do sedaj je bilo, da debelost povečuje tveganje za težji potek nalezljivih bolezni. To je očitno tudi pri pandemiji Covid-19, ki smo ji priča. V poročilu, ki ga je izdalo Svetovno…
  • 02 Mar
    12862
    V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.…
  • 18 Feb
    472
    EIT Food Seedbed inkubator program pod vodstvom EIT Food partnerskih univerz ter raziskovalnih in inovacijskih organizacij (Seedbed Hubs), omogoča prenos znanja, tehnologij ter povezav z industrijo ter tako pomaga in podpira raziskovalce, znanstvenike ter podjetnike pri razvoju in lansiranju novih…
  • 17 Feb
    757
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo…
  • 15 Feb
    1086
    V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 Inštitut za nutricionistiko izvaja obsežno raziskavo o vplivu epidemije na prehranjevalne navade prebivalcev Slovenije. Prvo zbiranje podatkov je bilo izvedeno aprila, med prvim valom epidemije, drugo pa decembra 2020, v obeh primerih na vzorcu odraslih…
  • 10 Feb
    689
    Omenjena analiza je prva, ki oriše celotno sliko povezave med alkoholom in epidemijo tako na področju posameznika kot na področju družbe in politike. Ugotovitve poročila: alkohol na različne načine napaja pandemijo koronavirusa, saj tudi alkoholna industrija izkorišča sedanjo krizo na področju…
  • 05 Feb
    449
    Projekt SOPA ali Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014–2020, in sicer v okviru 9. prednostne osi Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostna naložba 9.1 – Aktivno…
  • 05 Feb
    575
    Diagnoza rak predstavlja pomemben trenutek v življenju posameznika, ko so mnogi pripravljeni na spremembe in začnejo iskati ter zbirati številne nasvete o izbiri hrane, telesni dejavnosti, prehranskih dopolnilih, dodatnih prehranskih terapijah za izboljšanje njihove odziva na zdravljenje, hitrejše…
  • 29 Jan
    39335
    Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V…
  • 18 Jan
    1336
    Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je po pobudah konference Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), leto 2021 razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Razglašeno leto prinaša edinstveno priložnost za ozaveščanje o pomembni vlogi sadja in zelenjave…
  • 15 Jan
    559
    Evropski projekt Increase, s katerim želijo ovrednotiti agrobiodiverziteto in spodbuditi uživanje in gojenje stročnic v Evropi, je decembra pričel s poskusom na osnovi ljubiteljske znanosti. Kot so sporočili s Kmetijskega inštituta, lahko v poskusu sodeluje vsakdo, ki ima polje, vrt, teraso ali…
  • 08 Jan
    672
    V Veliki Britaniji bo od aprila 2022 v trgovinah na drobno omejeno oglaševanje hrane in pijač z višjo vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja (VMSS izdelki). Gre za pomemben pristop znotraj angleškega v načrta v boju proti debelosti za izboljšanje javnega zdravja. Omenjen ukrep Velike Britanije…
  • 29 Dec
    759
    Lan (Linum usitatissimum L.) sodi med kmetijske rastline, ki imajo v Evropi dolgo tradicijo pridelave in predelave. Z vidika prehrane je pomembna tako pridelava semen kot olja, predvsem zaradi vsebnosti omega-3 maščob, ki imajo vlogo pri vzdrževanju normalne ravni holesterola. Obenem pa je za…
  • 22 Dec
    1009
    Decembrske praznike bomo letos vsi preživeli malo drugače, saj imamo opravka z nepovabljenim gostom po imenu SARS-CoV-2. Prav on nam bo narekoval, kako bomo praznovali. Krog bližnjih za praznično mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 17 Dec
    608
    V Sloveniji imamo kar nekaj turističnih kmetij, ki vsaka zase ponujajo izvrstna doživetja in kulinariko. Združenje turističnih kmetij Slovenije in Slovenska turistična organizacija sta izdali že enajsto izdajo publikacije Turistične kmetije v Sloveniji. V publikaciji je predstavljenih 140…
  • 07 Dec
    1101
    Vitamin D je ključnega pomena za razvoj in ohranjanje zdravega skeleta in ima vlogo pri številnih drugih fizioloških procesih v telesu. V zadnjem času se izpostavlja pomemben vpliv na delovanje imunskega sistema. Glavni vir vitamina D je sončna svetloba, saj se ga večina sintetizira v koži pod…
  • 07 Dec
    759
    V mednarodni znanstveni reviji Plants je skupina slovenskih avtorjev objavila članek o žlahtnjenju ajde za povečanje vsebnosti rutina, kvercetina in drugih bioaktivnih snovi s potencialnim protivirusnim učinkom. V delu so povzete najnovejše raziskave slovenske raziskovalne skupine (Inštitut za…
  • 02 Dec
    4389
    Za zdravje, spodbujanje imunskega sistema in dobro počutje je pomembna uravnotežena prehrana, kar je v času pandemije SARS-CoV-2 še toliko pomembnejše. Ključna pri tem je pestra prehrana, sestavljena iz čim bolj osnovnih živil, ki pa mora telesu zagotavljati vsa potrebna hranila, da lahko naš…
  • 01 Dec
    2404
    Aktualnost rastlinske prehrane v zadnjem času narašča. Znanstveni dokazi kažejo, da lahko dobro načrtovana rastlinska prehrana in zdrav življenjski slog prinašata ugodne vplive na zdravje, kot sta nadzor nad ustrezno telesno maso in preprečevanje nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni. Podatki…
  • 30 Nov
    716
    V novembrski številki zelo ugledne revije Appetite je bila objavljena obsežna raziskava televizijskega oglaševanja živil, ki so jo izvedli slovenski raziskovalci v sodelovanju s kolegi iz Avstralije. Svetovna zdravstvena organizacija, zaradi naraščanja debelosti, poziva države k sprejemanju ukrepov…
  • 19 Nov
    1755
    Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane. Hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge je zaupanja vredna. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno oziroma slovensko hrano jih bomo podprli njihovih naporih in…
  • 18 Nov
    947
    19. novembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih, ki je namenjen informiranju in spodbujanju potrošnikov k večjemu vključevanju polnozrnatih žit in njihovih izdelkov v vsakodnevno prehrano.Letošnje leto nas je s svojimi dogodki dodatno opomnilo na to kako pomembna je…
  • 18 Nov
    1164
    Slovenski raziskovalci so objavili rezultate raziskave o prehranski kakovosti živil, ki so na prodaj v prodajnih avtomatih v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah. Rezultati se nanašajo na izvajanje s strani Ministrstva za zdravje financiranega programa, ki sta ga izvajala Univerza v…
  • 13 Nov
    588
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, že 10. leto poteka projekt Kuhna pa to. V okviru projekta skušajo zmanjšati odklanjanje zdravih jedi in otrokom približati obroke, ki se pripravljajo v šolskih kuhinjah. S projektom se spodbuja pozitiven…
  • 10 Nov
    1307
    V ugledni znanstveni reviji Nutrients so bili objavljeni rezultati nacionalne raziskave o prehranskem vnosu prostih sladkorjev pri slovenskih mladostnikih, odraslih in starejših odraslih, v kateri so bili tudi identificirani glavni viri sladkorjev v prehrani. Gre za prvo tovrstno raziskavo v…
  • 01 Nov
    4643
    Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Ob pandemiji korona virusa je to še toliko bolj aktualno, saj nacionalne raziskave kažejo, da kar okrog 80% odraslih prebivalcev Slovenje v jesensko-zimskem obdobju ni…
  • 27 Okt
    824
    V drugi polovici oktobra je stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo,…
  • 26 Okt
    579
    Pričele so se šolske počitnice, ki bodo tokrat zaznamovane predvsem z ukrepi za zaustavitev širjenja okužb s covid-19. Da se bo življenje čimprej vrnilo v tako imenovano normalno stanje, je na nas vseh. Zato bo čas med počitnicami za nekatere izziv, za druge pa priložnost, da na drugačen način…
  • 15 Okt
    1198
    Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) letošnji svetovni dan hrane obeležuje s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«. Globalna zdravstvena kriza COVID-19 predstavlja izhodišče za razmislek o stvareh, ki jih resnično cenimo, kamor sodijo tudi naše osnovne potrebe. Zaradi…
  • 07 Okt
    1843
    Epidemija Covid-19 je pomembno zaznamovala leto 2020 in nas spomnila na to, da tudi hrane nimamo za samoumevno. Hrana je ne le nujna za naše preživetje, temveč je tudi del naše kulture in tradicije. Vsako leto v oktobru obeležimo Svetovni dan hrane. Letošnji dogodek ob Svetovnem dnevu hrane z…
  • 29 Sep
    721
    29. september je razglašen za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani in ga v letu 2020 obeležujemo prvič. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes skupaj s še 7 deležniki podpisala Izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Podpisniki izjave so Kmetijsko…
  • 28 Sep
    5284
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 23 Sep
    4943
    Slovenska vlada je 12. marca 2020 razglasila epidemijo COVID-19 in sprejela vrsto ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med temi ukrepi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije, 15. maja…
  • 22 Sep
    946
    Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič. Združeni narodi in Evropska komisija…
  • 21 Sep
    1098
    Živimo v obdobju, ko se zbirajo ogromne količine podatkov, ki nosijo koristne informacije. Luščenje informacij iz podatkov je zahtevna naloga, saj so podatki različnih vrst, običajno nestrukturirani in se nanašajo na raznovrstno problematiko. Umetna inteligenca je področje računalništva, ki razvija…
  • 17 Sep
    676
    Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju, vabi na brezplačno mednarodno znanstveno in strokovno konferenco "Zdravje delovno aktivne populacije", ki bo potekala 18.9.2020. Konferenca bo potekala v okviru projekta »Podaljševanje delovne aktivnosti in zmanjševanje odsotnosti z dela v KRZS –…
  • 09 Sep
    1459
    Če otroci pomagajo pripraviti obrok, je bolj verjetno, da ga bodo tudi pojedli, obenem pa se otroci s kuhanjem tudi učijo. S kuhanjem spoznavajo različne sestavine, okuse, teksture in recepte, obenem pa razvijajo pomembne veščine, ki jim bodo pomagale tudi na drugih področjih življenja. Kuhanje je…
  • 08 Sep
    818
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o škodi, ki jo lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo - dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Ta dan v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Širšo javnost želimo spodbuditi k odgovornemu odnosu do pitja alkohola in nosečnosti ter tako preprečevati…
  • 04 Sep
    1206
    Po treh letih skupnega dela desetih institucij so izšla prva nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2. Priporočila so namenjena zdravstvenim strokovnjakom. Prvič so bila uradno predstvaljena v petek, 4.9.2020 v Hotelu M, v Ljubljani. Priporočila so…
  • 27 Avg
    809
    Razpisan je natečaj na področju mediteranske prehrane, namen pa je spodbujanje poslovnih priložnosti na področju mediteranske prehrane. Cilj projekta je okrepiti izvajanje Konvencije UNESCO 2013.08, ki priznava mediteransko prehrano kot nesnovno kulturno dediščino. Mediteranska prehrana je v skladu…