-
18 Nov103Prehrana z nizko vsebnostjo polnozrnatih žit je po raziskavi Global Burden of Disease iz leta 2017 drugi največji prehranski dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt, kljub temu pa uživanje polnozrnatih živil po svetu še vedno ne dosega priporočil. Polnozrnata žita predstavljajo ključni del…
-
18 Nov148Raziskava izvedena na starejših v Švici je pokazala, da osebni zdravniki pogosto niso bili seznanjeni o pacientovem uživanju prehranskih dopolnil, kar bi potencialno lahko vplivalo na delovanje predpisanih zdravil. Rezultati študije v Švici Nova raziskava, objavljena v BMC Primary Care, poudarja…
-
15 Nov96Po vsej Sloveniji bomo danes obeležili že 14. izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letos pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Projekt, ki je že vrsto let vpet v vzgojno-izobraževalne zavode, tokrat nima v ospredju specifičnega živila, ampak poudarja pomen…
-
11 Nov272Z razglasitvijo tedna slovenske hrane dajemo pomemben pečat slovenski hrani oziroma hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter o njenem uživanju. Glavni namen razglasitve tega tedna je torej domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter…
-
11 Nov214Inštitut za nutricionistiko je zaključil projekt NutriCare, v katerem so preučevali prehransko stanje prebivalcev domov za starejše občane (DSO) v Sloveniji. Slednji imajo zelo različne potrebe, nekateri so zelo samostojni, drugi pa potrebujejo zahtevnejšo oskrbo. V projekt, ki je potekal v obdobju…
-
04 Nov161Letos bo izvedena že 15. nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni 2024 z naslovom Nadgrajujemo programe za osebe s sladkorno boleznijo, ki bo potekala v četrtek, 14. novembra 2024 na Zdravniški zbornici Slovenije, Dunajska cesta 162 v Ljubljani in na spletni aplikaciji Zoom (izbor ob…
-
01 Nov218Drugi november že tradicionalno obeležujemo kot svetovni dan vitamina D. Medtem ko je v obdobju poletja potrebe telesa po vitaminu D možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, jeseni in pozimi glavni vir tega vitamina postane prehrana. Slovenske raziskave so pokazale, da ima v…
-
23 Okt2443Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene prehranskega vnosa vitamina D. Aplikacija je povsem anonimna, brez posredovanja elektronske pošte ali drugih osebnih podatkov uporabnika. Med več tisoč uporabniki testen…
-
21 Okt649Čičerika (Cicer arietinum L.), sodi v skupino zrnatih stročnic in je ena najstarejših in najbolj razširjenih stročnic na svetu. Leta 2022 je njena letna proizvodnja dosegla približno 18 milijonov ton (FAOSTAT 2024). Indija je največja pridelovalka čičerike na svetu, saj prispeva približno dve…
-
17 Okt315Pitje alkoholnih pijač poveča tveganje za najmanj osem različnih rakov V zadnjih desetletjih so raziskovalci dokazali jasno povezavo med pitjem alkoholnih pijač in nastankom raka. Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji je na osnovi tega alkohol uvrstila v 1.…
-
16 Okt290
-
15 Okt268Označbe predpakiranih živil poleg tekstovnih informacij, pogosto vsebujejo tudi grafične elemente oz. simbole, ki potrošnikom omogočajo hitrejše prepoznavanje lastnosti izdelka. Lahko nam sporočajo tako prehranske lastnosti izdelka kot tudi druge kvalitete, ki izdelke ločijo med seboj. Eden od teh…
-
15 Okt976Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost« poudarja pomen raznolikosti prehrane, cenovne dostopnosti, fizične dostopnosti in varnosti, kar bi moralo…
-
09 Okt310V zadnjih desetletjih so raziskovalci dokazali jasno povezavo med pitjem alkoholnih pijač in nastankom raka. Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji je na podlagi tega alkohol uvrstila v 1. skupino rakotvornih snovi, to je snovi, ki so za človeka dokazano…
-
08 Okt280V Mariboru je 1. in 2. oktobra 2024 potekala 2. konferenca javnega zdravja z naslovom “Javno zdravje danes in jutri: na križišču ovir in priložnosti” v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na konferenci so predstavili rezultate javno-zdravstvenih projektov in programov, ki si…
-
03 Okt66410.-13. oktobra 2024 bo v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču potekal 54. sejem Narava zdravje. Vsebine poudarjajo pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter varovanja okolja in stika z naravo. V ospredju je zdrava, lokalno pridelana in sveža hrana. Na sejmu se predstavljajo…
-
01 Okt402V nedeljo, 29. septembra 2024 smo ponovno obeležili mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, s ciljem spodbuditi globalno zavedanje o tej pomembni problematiki. Medtem ko število ljudi, ki se soočajo z lakoto, narašča, vsako leto zavržemo ogromne količine užitne hrane.…
-
30 Sep395Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) organizira 2. nacionalno konferenco javnega zdravja, ki bo potekala 1. in 2. oktobra 2024 pod naslovom "Javno zdravje danes in jutri: Na križišču ovir in priložnosti" Cilji konference so predstaviti različne vidike varovanja zdravja, najaktualnejša…
-
26 Sep323Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sklopu Ekološkega dne EU organiziralo dogodek z osrednjim poudarkom na zmanjševanju odpadne hrane. Predstavili so motivacijski video "ZAVRZI MANJ", ki prikazuje letni načrt slovenske družine za zmanjšanje odpadne hrane. Video je del širše…
-
10 Sep438Raziskava, izvedena v 14-ih evropskih državah, vključno s Slovenijo, je preučevala vpliv zdravstvenih opozoril na alkoholnih pijačah na poznavanje tveganj za razvoj raka in odziv potrošnikov na tovrstna sporočila. Vključenih je bilo več kot 19.000 odraslih udeležencev, ki pijejo alkoholne pijače,…
-
05 Sep389Letos poteka 10 let od prve obeležitve mednarodnega Dneva FAS (fetalnega alkoholnega sindroma) v Sloveniji. Ob tem jubileju so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ob podpori Ministrstva za zdravje pripravili dogodek za strokovno in drugo zainteresirano javnost, na katerem so domači in tuji…
-
03 Sep1074Ajda je rastlina, ki že stoletja bogati slovensko kulinarično dediščino. Čeprav je njena zgodovina globoko zakoreninjena v slovenskih poljih, njeni prehranski in kulturni pomeni segajo veliko dlje, vse do območja Himalaje. Ob svetovnem dnevu ajde imamo priložnost, da poudarimo pomen te pomembne…
-
02 Sep585Začetek šolskega leta je idealen čas, da se osredotočimo na pomembnost zdrave in trajnostne prehrane za naše otroke. V okviru kampanje "Slovenija gre v šolo 2024" želimo spodbuditi starše, učitelje in širšo skupnost k razmisleku o tem, kako prehrana vpliva na zdravje, dobro počutje in razvoj otrok.…
-
01 Avg3808Med prebivalci kroži mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava. Mit ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj na ta način bistveno…
-
29 Jul1830Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom je pomemben dejavnik tveganja za otrokovo zdravje in dobrobit v življenju. Alkohol moti razvoj vseh otrokovih telesnih organov in sistemov, vključno srca, ledvic in pljuč, najbolj ranljivi pa so možgani, ki se razvijajo skozi celo nosečnost, kar ima za…
-
23 Jul894Društvo bolnikov s celiakijo - Celiac Slovenija je izdal priročnik "Živeti s celiakijo" namenjen bolnikom s celiakijo in njihovim družinam, ter ponuja celovit vpogled v to kronično avtoimunsko bolezen. Priročnik so pripravili strokovnjaki s področja prehrane in zdravljenja celiakije. Priročnik…
-
23 Jul841Samo s potenjem lahko v vročih poletnih dneh na dan izgubimo liter tekočine. To je treba nadomestiti, saj je nujna za delovanje in ohlajanje telesa – kar 60 odstotkov telesa namreč sestavlja voda. Na dan naj bi povprečen odrasel človek zaužil med dvema in tremi litri tekočine, približno tretjino jo…
-
18 Jul774Poleti so zaradi visokih temperatur pogostejše zastrupitve s hrano, zlasti zaradi napačnega ravnanja s hitro pokvarljivimi živili, kot so meso, ki se uživa surovo, denimo tatarski biftek, suši, carpaccio. Vir zastrupitev so tudi mehki siri in mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka, pa tudi…
-
11 Jul836Program "Skupaj za zdravje" je usmerjen v promocijo zdravega življenjskega sloga med odraslimi prebivalci Slovenije. Cilj programa je integrirano preprečevanje kroničnih bolezni in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Program je brezplačen za vse, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, in…
-
11 Jun890Ministrstvo za zdravje in Evropsko zavezništvo na področju alkoholne politike (Eurocare) organizirata 10. evropsko konferenco o alkoholni politiki z naslovom »Challenging BigIndustry Narratives (Alcohol, Tobacco, Unhealthy Food and Drinks: Population Measuresand Policies)«, ki bo potekala 27. in…
-
07 Jun1034Alkopopsi so mešane alkoholne pijače, kot so koktajl, radler, mišmaš, ki mladim odpirajo vrata v svet pitja alkohola. Proizvajalci si prizadevajo prodati idejo o svobodi in užitku, v resnici pa prodajajo preveč družbeno sprejemljivo psihoaktivno snov (drogo), ki nagovarja predvsem mlad(oletn)e. …
-
07 Jun800Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane se je v okviru kampanje Safe2Eat 2024 odvil dogodek, kjer so se dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), dr. Mira Kos Skubic z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Jernej Ogrin, mag. inženir prehrane…
-
04 Jun755Vabljeni na strokovni posvet "Iz kje izhajajo prednosti lokalne ekološke hrane za zdravje in uspešen razvoj otrok & pristopi za večjo vključevanje na jedilnike v vrtcih in šolah", ki bo potekal 11. junija 2024 ob 9.00 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Dogodek organizira Zveza društev ekoloških…
-
28 Maj1197Vabljeni na 6. konferenco varnosti hrane 2024, ki bo potekala 7. junija od 8:00 do 16:00 na lokaciji Državnega sveta Republike Slovenije, Šubičeva ulica 4, Ljubljana. Letošnji dogodek, pod sloganom "Varnost živil: Pripravimo se na nepričakovano", se bo osredotočil na ključne izzive varnosti živil v…
-
20 Maj951Vedno bolj se zavedamo, da brez čebel in divjih opraševalcev danes ne bi mogli uživati v raznolikosti in polnosti okusov na naših krožnikih, v bogastvu spomladanskih travnikov in narave v vsej njeni pestrosti. Verjamemo, da je k temu pripomogel tudi svetovni dan čebel, ki ga je na pobudo Čebelarske…
-
20 Maj944Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in njeni partnerji v državah članicah EU so na podlagi uspešne kampanje v preteklih treh letih, Slovenija v njej sodeluje od lani, tudi v letošnjem letu začeli s kampanjo Safe2Eat 2024. Kampanja, prej znana pod imenom #EUChooseSafeFood, v svoji prenovljeni…
-
15 Maj1228Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na pomembna javnozdravstvena tveganja, ki so povezana z uporabo konoplje. V zadnjem času se namreč vrstijo številne izjave in sporočila, ki prikazujejo uporabo konoplje kot normalizirano vedenje in ne kot zdravstveno tveganje. Njena uporaba zaradi…
-
15 Maj93822. in 23. maja 2024 bo potekala Konferenca »Skupaj za zdrav življenjski slog«, posvečena promociji zdravega življenjskega sloga. Dogodek bo združil strokovnjake iz različnih področij, ki bodo delili svoje znanje in izkušnje s področja življenjskega sloga. Datum in lokacija:22. maj 2024: UHotel,…
-
29 Apr1096V družbi prevladuje sprejemajoč odnos do alkohola; ta je pogost spremljevalec družabnih dogodkov in pomembnih mejnikov v življenju. Alkohol je v Sloveniji najbolj razširjena droga, po kateri vsaj občasno poseže večina odraslih prebivalcev. Slovenija je po porabi alkohola vseskozi nad povprečjem…
-
24 Apr104224. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto…
-
17 Apr2071Ajda je skromna rastlina, ki uspeva na skromnejših tleh, ne potrebuje škropljenja s pesticidi in herbicidi, saj sintetizira snovi s katerimi se brani pred škodljivci in zavira kaljenje in rast plevelov, zato je primerna za ekološko pridelavo. V Sloveniji poznamo navadno ajdo že približno 600 let,…
-
09 Apr1138Letos bo potekal že četrti slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila. Na ta dan bo zato izveden posvet »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, ki bo potekal med 8.30 in 15.30, v Hiši Evropske unije, Dunajska c. 20, Ljubljana. Posvet je namenjen vsem deležnikom v verigi preskrbe s…
-
05 Apr1267Vsako leto 7. aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod sloganom »Moje zdravje, moja pravica«. Letošnja tema zagovarja pomembnost pravice, da ima kdorkoli in kjerkoli dostop do kakovostnih zdravstvenih…
-
05 Apr1019Glede na pomembno vlogo različnih medijev pri obveščanju potrošnika, so bile že v preteklosti kuharske oddaje večkrat predlagane kot eden od možnih kanalov množičnega komuniciranja s potrošniki. Tudi glede spodbujanja sprememb vedenja na področju varnega ravnanja s hrano doma. Predhodne tuje…
-
27 Mar1971Sindrom relativnega energijskega pomanjkanja (RED-S) je motnja, ki se pojavlja v športu. Čeprav je v zadnjem času na tem področju večji poudarek, se simptome RED-S pogosto spregleda. RED-S namreč vpliva na številne funkcije telesa in ima lahko tako kratkoročne kot dolgoročne posledice na zdravje in…
-
22 Mar1091Danes je Svetovni dan voda, ki vsako leto poteka 22. marca pod okriljem Združenih narodov. Ob tem dnevu se osredotočamo na večkrat spregledano realnost: voda ni le vir življenja temveč tudi temelj miru po svetu. Letošnji slogan Svetovnega dneva voda je »Voda in mir«, ki poudarja pomen vode ne le…
-
15 Mar1519V strategiji Od vil do vilic, objavljeni leta 2020, se je Evropska komisija zavezala, da bo do konca leta 2022 predlagala usklajeno obvezno poenostavljeno označevanje hranilne sestave živil. Ta odločitev je bila do nadaljnjega prestavljena, saj ni bilo možno doseči konsenza o sprejemljivem sistemu.…
-
15 Mar916Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca od leta 1983 dalje. Na ta dan leta 1962 je John F. Kennedy kot prvi svetovni voditelj v kongresu izpostavil vprašanje pravic potrošnikov. Na področju hrane je naša pravica, da nam je zagotovljena varna hrana ter da smo o lastnostih hrane…
-
11 Mar1047Ni vse zlato, kar se sveti. Energijske pijače so povezane s tveganjem za prekomerno telesno maso, s sladkorno boleznijo tipa 2 in s propadanjem zob. Inšitut za nutricionistiko z Ministrstvom za zdravje, s številnimi drugimi strokovnimi, športnimi in mladinskimi organizacijami ta teden nadaljujemo z…
-
04 Mar1284Ob svetovnem dnevu debelosti Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) spodbuja k praktičnim rešitvam za pomoč ljudem pri doseganju in vzdrževanju zdrave telesne mase, izvajanju ustreznega zdravljenja ter zmanjševanju obsega debelosti. Študija, ki je bila pred dnevi objavljena v reviji The Lancet,…
-
22 Feb1104EUFIC – European Food Information Council je v okviru programa Evropske Unije EU4Health izvedel študijo o zavrženi hrani v gospodinjstvih v osmih EU članicah, vključno s Slovenijo. Spletna anketa je bila izvedena na 500 gospodinjstvih v Avstriji, Franciji, Grčiji, Madžarski, na Irskem, Poljskem,…
-
16 Feb1213V Sloveniji alkohol predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj spada med najbolj razširjene psihoaktivne snovi. Alkohol ima številne negativne posledice tako za zdravje kot za življenje posameznikov in njihovih bližnjih. Po količini popitega alkohola na prebivalca se v Sloveniji uvrščamo med…
-
31 Jan1870Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2024, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih…
-
16 Jan1443Ministrstvo za zdravje RS je 16. januarja 2024 objavilo predlog Uredbe o uporabi znaka »Dobra izbira« za lažje prepoznavanje živila z ugodno prehransko sestavo. Uredba je v javni razpravi do 15. februarja 2024, komentarje pa je možno oddati preko portala eUprava. Simboli na živilih lahko podpirajo…
-
08 Jan1714Najbolj kakovostna hrana je lokalnega izvora, ker ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je mogoče pridelati izjemno kakovostno lokalno hrano. Lokalna pridelava hrane pomeni manj pesticidov, dokazano manj…
-
21 Dec1330Fermentirana živila so od nekdaj del evropskih prehranskih navad in imajo pomembno vlogo zaradi številnih koristi, ki jih prinašajo k prehrani, trajnosti, inovacijam in kulturni dediščini. V prihodnjih desetletjih bo poudarek na teh živilih še večji, saj imajo velik potencial za izboljšanje zdravja…
-
18 Dec1194Raziskava, ki je bila izvedena v okviru programa Veš kaj piješ? – Podpora prebivalcem za zmanjševanje tvegane rabe alkohola z mobilno aplikacijo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, je pokazala, da lahko uporaba mobilne aplikacije, inovativnega kanala za obveščanje uporabnikov o tveganjih,…
-
15 Dec52950Granatno jabolko (Punica granatum) izvira in Azije, natančneje iz Perzije (današnjega Irana), od koder se je razširilo po celem svetu. Danes so največje pridelovalke granatnih jabolk Francija, Španija, Izrael, Amerika in Azija, uspeva pa tudi v slovenskem Primorju. Njegova kultivacija se je začela…
-
14 Dec1122Pred leti uvedeno obvezno označevanje predpakiranih (procesiranih) živil s podatki o hranilni vrednosti potrošnikom resda omogoča dostop do informacij o hranilni sestavi živil, a izkušnje kažejo, da jih potrošniki zaradi zapletenosti ter pomanjkanja znanja in časa pogosto ne preverjajo. Še več,…
-
11 Dec5430Navadni oreh (Juglans regia) je listnato drevo, ki lahko zrase do višine 20 m, ponekod tudi do 25 m, premer krošnje pa lahko preseže 15 metrov. Rast se ustavi po približno 60 – 80 letih, doseže lahko starost do 160 let. Oreh naj bi izviral iz Himalaje od koder se je v razširil na območje srednje…
-
24 Nov4179Rastlinska olja so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pridobivajo se iz različnih delov rastlin, večinoma pa iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Tudi zato se oljčno olje zelo razlikuje od večine drugih rastlinskih olj. Z biološkega vidika so olja vir energije in…
-
22 Nov2558Inštitut za nutricionistiko je v ugledni reviji Frontiers in nutrition objavil rezultate raziskave Nutri-D, v kateri je preučeval dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D pri odraslih prebivalcih Slovenije. Raziskavo so izvajali več let in vključili 292 odraslih, ki niso uživali prehranskih…
-
17 Nov1535V Sloveniji letos že trinajstič vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob…
-
15 Nov5840Polnozrnata žita imajo pomembno vlogo, ne le v zdravi prehrani, temveč tudi v trajnostnem načinu pridelave hrane in prehranjevanja. Študije namreč kažejo, da polnozrnata žita pomagajo ohranjati vodne vire, zmanjšajo zavržke hrane ter podpirajo boljšo izrabo kmetijskih zemljišč ter kakovost tal.…
-
13 Nov1298Dan za jabolka s sloganom »Najboljša ne padejo daleč od drevesa« je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V okviru promocijske kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek,…
-
10 Nov1619Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane sta v več kot desetletju obeleževanja presegla pričakovanja sodelujočih. Z željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika so stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev pred letom dni na Vlado Republike Slovenije…
-
02 Nov1620Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem zmanjševati pomanjkanje tega za zdravje zelo pomembnega vitamina. Vitamin D je ključen za normalno delovanje človeškega telesa. Dobro je poznano, da je pomemben za zdravje okostja, precej manj pa je javnosti znano, da je ključen tudi…
-
01 Nov4310Z mobilno aplikacija Veškajješ lahko preverite tudi, kako kalorične so alkoholne pijače, saj tega podatka na večini embalaž ne boste našli. Druženja s prijatelji in družino so pomemben del našega življenja. Vendar je njihov (pre)pogosti spremljevalec tudi alkohol. O varnem pitju alkohola ne moremo…
-
18 Okt1252Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Sekcija za primarno pediatrijo, Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije ̶ Združenje športnih zvez,…
-
17 Okt1077Vljudno vabljeni na 14. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni 2023 – Zdravje na daljavo – pomoč digitalnih pristopov na področju slakdorne bolezni, ki bo v torek, 14. novembra 2023, v Ljubljani, Zdravniška zbornica Slovenije, Dunajska cesta 162. Udeležba je brezplačna. Prijave na…
-
16 Okt1309Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine,…
-
29 Sep1251Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa so tisti, ki si sami pripravljajo obroke. Redna izpostavljenost tovrstni…
-
28 Sep1077Okrogla miza: Nove tehnologije pri pridelavi hrane, bo potekala 9. 10. 2023 ob 18:00 v Knjižnici Prežihov Voranc. Organizira jo Oddelek za agronomijo, BF UL v sodelovanju z Zavodom Znanost na cesti. Vse manj razpoložljivih zemljišč, degradacija okolja, pomanjkanje vode, povečano povpraševanje po…
-
28 Sep1611Letos bo potekal že 43. Svetovni dan hrane, tokrat pod sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«. Tudi letos bo ta dan v Sloveniji obeležen v sklopu letnih konferenc »Hrana, prehrana, zdravje«. Konferenca bo potekala v ponedeljek,16. 10. 2023, od 12h do 20h v Dvorani…
-
28 Sep1613Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh. V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131…
-
18 Sep1467Kako varno je jesti žuželke? Koliko skodelic kave lahko spijem na dan? Kako se povezujejo zdravje ljudi, živali in rastlin? Ali lahko določimo standarde dobrega počutja rejnih živali na podlagi znanstvenih dokazov? Približaj si nekaj ključnih tem, s katerimi se ukvarja Evropska agencija za varnost…
-
07 Sep1688Alergija na živilo se pojavi, kadar se imunski sistem telesa odzove na določeno živilo. Čeprav so alergijske reakcije pogosto blage, so lahko tudi resne. Edini način za njihovo obvladovanje je, da se izognemo živilu, ki povzroča reakcijo. Z znanostjo podkrepljena evropska zakonodaja zagotavlja, da…
-
06 Sep1282V Sloveniji vlada t. i. »mokra kultura«, v kateri je pitje alkohola postalo samoumeven del našega vsakdana. Po porabi čistega alkohola na prebivalca spadamo v sam svetovni vrh, to velja tudi za mlade. Mladi pogosto uživajo alkohol iz različnih razlogov, med drugim zaradi radovednosti,…
-
05 Sep1099PRI ALKOHOLU JE, ne glede na to ali načrtujete nosečnost, ste noseči ali dojite, POMEMBEN VSAK TRENUTEK. Alkohol vpliva na plodnost in na vsa obdobja nosečnosti: poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod ter škodi razvoju otroka. Za zdravje mame ter za najboljši začetek…
-
05 Sep1398Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Z namenom tokratne obeležitve mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma bomo na Nacionalnem…
-
29 Avg4122Med prebivalci kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju. Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih,…
-
25 Avg1237Letos bo v Gornji Radgoni med 26. in 31. avgustom potekal že 61. sejem AGRA. Na tem prizorišču se bodo zbrali vodilni strokovnjaki in inovatorji iz agroživilskega sektorja, da bi nam predstavili najnovejše trende in dosežke. Vabljeni na sejem, kjer vas čaka prava paleta okusov iz Slovenije,…
-
24 Avg1338Hrana na našem krožniku ima izjemno pomembno vlogo za naše zdravje in dobro počutje. Če se nekdo prehranjuje uravnoteženo in skrbi za dovolj gibanja, ga tak življenjski slog pomaga varovati pred številnimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2 in debelost. Ob poplavi…
-
22 Avg3756Pogrevanje hrane je priročen postopek za lajšanje porabe ostankov hrane, pa tudi kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov. V javnosti kroži mit o škodljivosti pogrevanja nekaterih živil, na primer krompirja, špinače in gob. V resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati. Bolj kot…
-
15 Avg1853Pogosto se srečujemo z zanimivimi vprašanji, kam se posamezna živila sploh uvrščajo. Verjetno ste že kdaj slišali za trditev, da je paradižnik v resnici sadje? Ali pa, da ajda ni žito in da arašidi pravzaprav niso oreški? Čeprav botanično te trditve držijo, se v prehrani takšna živila razvrščajo v…
-
01 Avg2174Med prebivalci kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju, ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj. To ne drži, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C. So pa velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in…
-
01 Avg1119Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, ki je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja. Nekateri ga zaradi počitnic obeležujejo tudi…
-
26 Jul1665Izšla so posodobljena Nordijska prehranska priporočila, ki so namenjena podpori državam po vsem svetu pri ustvarjanju prehranskih smernic. Šesta izdaja nordijskih priporočil je najobsežnejša v njihovi 40-letni zgodovini, pri čemer upošteva tako zdravje ljudi kot planeta. Posodobljena priporočila se…
-
25 Jul1469Med prebivalci kroži mit, da se lahko z nekaterimi živili – na primer paradižnikom in korenjem, zaščitimo pred sončnimi opeklinami. Takšen mit ne drži, izvira pa iz lastnosti bioaktivnih snovi v takšnih živilih, predvsem karotenoidov. Gre za maščobotopna rumena, oranžna in rdeča barvila z…
-
18 Jul2113Med prebivalci kroži mit, da meso vsebuje samo beljakovine, medtem ko naj bi bil kruh le vir ogljikovih hidratov. To prepričanje je zmotno, saj velika večina živil praviloma vsebuje različna makrohranila, res pa da v zelo različnih razmerjih. Pri posameznih skupinah živil lahko določeno hranilo…
-
17 Jul1228Pitje alkohola je v Sloveniji zelo razširjeno. Po podatkih raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ večina odraslih prebivalcev Slovenije pije alkohol, več kot polovica (55 %) pa jih je v zadnjem letu vsaj enkrat pila na način, s katerim so tvegali škodo zaradi pitja, ali pa je bila…
-
14 Jul4853Med prebivalci se vse pogosteje pojavlja vprašanje o primernosti nadomeščanja sladkorja s sladili. Znanost pretirano uživanje enega ali drugega odsvetuje. Sladkor je nesporno povezan z razvojem kariesa, obstaja pa tudi vse več dokazov o povezavah med prekomernim uživanjem sladkih živil inrazličnimi…
-
11 Jul35758Med prebivalci kroži mit, da se oljčnega olja ne sme segrevati, ker naj bi ob tem v njem nastajale škodljive trans maščobne kisline. To ne drži, saj je oljčno olje zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno, kot mnoga druga rastlinska olja. Res…
-
11 Jul27787Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…
-
05 Jul3173Načini prehranjevanja, ki iz prehrane izločijo celotno skupino živil, kot so prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (LCHF, iz ang. low-carbohydrate high-fat diet), veganstvo, vegetarijanstvo, so vedno bolj popularni, tudi v Sloveniji. Oglašujejo se kot zdravju…
-
22 Jun1135Irska je konec maja 2023 kot prva država v Evropski uniji sprejela zakonodajo, ki opredeljuje označevanje alkoholnih pijač z nekaterimi informacijami, ki v drugih državah članicah niso obvezne. Na embalažah ali etiketah izdelkov, ki vsebujejo alkohol, mora biti navedena energijska vrednost,…
-
21 Jun1016Evropska agencija za varnost hrane v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje začenja kampanjo #EUIzberiVarnoHrano. Namen kampanje, ki se letos izvaja…
-
08 Jun819Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija) za sektor žit. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev mesa (goveje, prašičje, perutninsko, drobnica), mleka in sadja, vstopil tudi sektor žit.…
-
07 Jun1187Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Ta dan je priložnost za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane ter za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj,…
-
25 Maj1599Svetovna zdravstvena organizacija (v nadaljevanju SZO, angl. WHO) je na osnovi sistematičnega pregleda razpoložljivih znanstvenih dokazov izdala nova priporočila, v katerih odsvetujejo uporabo intenzivnih sladil (non-sugar sweeteners) za dolgoročno uravnavanje telesne mase. Sistematični pregled…