• 27 Jan
    401
    Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila prispevek o novo uveljavljeni zakonodaji na področju žuželk v prehrani, ki potrošnikom na jasen način predstavlja vse novosti, ki so za njih pomembne. Kaj je torej dobro vedeti? Evropska komisija je, od junija 2021 do zdaj, izdala že štiri dovoljenja za…
  • 25 Jan
    684
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, ki so bila na tržišče uvedena v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Don Don za polnozrnati kruh z lanom, Spar Slovenija za droženi kruh s semeni, MVP skodelico s piščancem in Time Out skodelico, Ljubljanske mlekarne za MU…
  • 23 Jan
    181
    Mandarina (Citrus reticulata) je ena izmed, zgodovinsko gledano, prvih gojenih vrst citrusov, skupaj s citrono in pomelom. Takšno ime je dobila zaradi kitajskega porekla in sicer po mandarinih – kitajskih uradnikih, prav zato naj bi ta nov sadež, ki je bil plemenit kot mandarini, nosil takšno ime.…
  • 11 Jan
    184
    Neuravnotežena prehrana je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. A izziv je v pestrem izboru izbrati zdravju koristnejša živila, saj podjetja najbolj agresivno promovirajo predvsem tista z manj ugodno hranilno sestavo. Pred leti uvedeno obvezno označevanje…
  • 09 Jan
    267
    Za nami je dober mesec različnih priložnosti, ki so jih številni Slovenci izkoristili za povečano pitje alkoholnih pijač. Začelo se je z martinovanjem, ki se je prevesilo v veseli december in končalo s praznovanjem vstopa v leto 2023. Slovenci smo namreč narod, ki vse pomembne življenjske dogodke,…
  • 06 Jan
    354
    Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je marca 2021, na pobudo Indije in Nigerije ter s podporo Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) in drugih držav iz vsega sveta, leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Na sedežu…
  • 03 Jan
    519
    Inštitut za nutricionistiko je razvil brezplačno spletno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča takojšno pridobitev rezultatov ocene prehranskega vnosa vitamina D. Aplikacija je povsem anonimna, brez posredovanja elektronske pošte ali drugih osebnih podatkov uporabnika. Med več tisoč uporabniki testen…
  • 14 Dec
    783
    Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki dodani v zadostnem številu, ugodno delujejo na zdravje človeka. Probiotiki niso novost, saj so fermentirani hrani pripisovali zdravju koristne učinke že pred tisočletji, relativno nova pa so spoznanja, da so z ugodnimi učinki na zdravje povezani prav…
  • 13 Dec
    1353
    Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
  • 09 Dec
    1255
    Vlada Republike Slovenije se je dne 1.12.2022 seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem članov Strateškega sveta za prehrano. Ta bo pripravljal predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in…
  • 07 Dec
    405
    Poimenovanje sladkega krompirja izvira iz angleškega govornega področja (»sweet potato«). Sladki krompir (Ipomoea batatas) uvrščamo v družino slakovk (Convolvulaceae). Kljub podobnosti, ni v sorodu z navadnim krompirjem (Solanum tuberosum). Uporabljamo podzemne koreninske gomolje, ki so lahko…
  • 05 Dec
    129
    Na Brdu pri Kranju je potekala nacionalna konferenca z naslovom »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi.« Namen konference je bil predstavitev širši javnosti in deležnikom s področja javnega zdravja sofinancirane programe in primere dobrih praks, ki so se v njih razvili. Na konferenci…
  • 25 Nov
    902
    Rastlinska olja so pomemben del pestre in uravnotežene prehrane. Pridobivajo se iz različnih delov rastlin, večinoma pa iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Tudi zato se oljčno olje zelo razlikuje od večine drugih rastlinskih olj. Z biološkega vidika so olja vir energije in…
  • 24 Nov
    134
    Ob svetovnem dnevu oljke bo 25. novembra 2022, v Kopru v organizaciji Inštituta za oljarstvo, Znanstveno raziskovalnega središča Koper, potekal tematski dogodek, v okviru katerega bo tudi okrogla miza o ukrepih za trajnostno oljkarstvo v Sloveniji. Dogodek se bo zaključil s podelitvijo nagrad…
  • 23 Nov
    975
    Kurkuma je tradicionalna indijska začimba, uprašena, značilno rumena korenina rastline Curcuma longa. V zadnjem času kurkumo ali njeno aktivno snov kurkumin pogosto najdemo tudi kot sestavino prehranskih dopolnil. Po več poročilih o hepatitisu (vnetju jeter) v Italiji in Franciji kot posledici…
  • 21 Nov
    306
    Sliva sodi med koščičasto sadno drevje, spada v družino Rožnic (Rosaceae), kamor sodijo tudi marelice, češnje, breskve itd. Že v 1. stol. je rimski pisec Plinij starejši opisal 12 sort sliv. Danes jih poznamo preko 2.500 sort, ki so prilagojene na zelo različne klimatske razmere. V Evropi jo gojimo…
  • 18 Nov
    204
    18. novembra praznujemo Dan slovenske hrane in letos že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo tokrat izpostavljamo, je mleko in mlečni izdelki. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom…
  • 15 Nov
    423
    Mednarodni dan polnozrnatih žit letos obeležujemo 15. novembra, njegov namen pa je ozaveščanje prebivalcev o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit. Redno vključevanje polnozrnatih žit v prehrano je med drugim pomembno za ustrezen prehranski vnos prehranske vlaknine, ki ima številne dokazane ugodne…
  • 14 Nov
    193
    Na letošnji, že 13. nacionalni konferenci o sladkorni bolezni izpostavljamo, kako je za čimbolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo pomembno, da ima na voljo verodostojne, razumljive informacije, ter da ga podpiramo pri razvoju veščin, s katerimi življenje s sladkorno boleznijo teče…
  • 14 Nov
    182
    Alkohol pije več kot dve milijardi ljudi po vsem svetu, največjo porabo alkohola na prebivalca pa ima Evropska regija. Leta 2016 je zaradi rabe alkohola umrlo približno 3 milijone ljudi po vsem svetu, kar predstavlja 5,3 odstotke vseh smrti. Tudi v Sloveniji pitje alkohola predstavlja resen…
  • 09 Nov
    314
    Pitje alkohola med mladostniki upada, a je še vedno nad povprečjem. Alkoholne pijače je, po podatkih raziskave CINDI - Z zdravjem povezan vedenjski slog 2020, ki jo izvajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), v preteklem letu vsaj enkrat pilo kar 79 % odraslih prebivalcev Slovenije.…
  • 31 Okt
    8423
    Izzive pogostega pomanjkanja vitamina D v Sloveniji naslavlja državni raziskovalni projekt Nutri-D, v okviru katerega se med drugim podrobneje raziskuje različne dejavnike tveganja za pomanjkanje. Za potrebe izvedbe projekta je bilo razvito tudi orodje, ki je bistveno poenostavilo ocenjevanje…
  • 26 Okt
    630
    Na trgovskih policah je množica izdelkov, tudi sadja, ki potrošnika s pomočjo različnih oznak nagovarja, da gre za živila iz naše bližine. Da bi potrošniki lažje prepoznali kakovostno hrano slovenskih pridelovalcev, je bila vzpostavljena nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Ta…
  • 26 Okt
    321
    V okviru projekta »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira!«, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, si prizadevajo, da bi prodajni avtomati služili ohranjanju zdravja njihovih uporabnikov.Fakultete, zdravstvene in socialnovarstvene ustanove bi morale predstavljati zgled pri ponudbi hrane v prodajnih…
  • 16 Okt
    289
    Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«). Priča smo…
  • 29 Sep
    297
    Vlada je potrdila Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023–2027) za Slovenijo. Gre za ključni strateški dokument kmetijske politike, s katerim bo Slovenija v naslednjem programskem obdobju zagotovila dolgoročno prehransko varnost, zeleni preboj in trajnostni razvoj…
  • 26 Sep
    397
    Na predlog Argentine ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič. Zmanjševanje izgub hrane in njenih…
  • 20 Sep
    325
    Od 27. do 29. septembra 2022 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje, največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med…
  • 09 Sep
    313
    6. letna znanstvena in strokovna konferenca z mednarodno udeležbo "Zdravje otrok in mladostnikov” Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem bo pod častnim pokroviteljstvom Zveze prijateljev mladine Slovenije potekala 16. septembra 2022 v Grand hotelu Portorož. V primeru nepredvidljivih…
  • 09 Sep
    356
    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom (Dan FASD). Zavedanje, da pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, pred zanositvijo in med nosečnostjo lahko škodi zdravju in dobrobiti potomcev, je še zlasti pomembno med mladimi, saj bodo nekoč…
  • 01 Sep
    943
    Otroci so veseli, če lahko s svojimi starši soustvarjajo v kuhinji. Navkljub temu, da je pri njihovem ustvarjanju kuhinja pogosto »ustvarjalno« urejena, je pomembno, da jim tovrstne izzive, kot starši omogočimo. V nadaljevanju vam predstavljamo tri kuharice, ki so nastale prav za male nadobudneže.…
  • 29 Avg
    440
    Inštitut za nutricionistiko je začel z izvajanjem raziskave NutriCare, ki bo osvetlila izzive v zvezi s prehransko preskrbljenostjo prebivalcev domov za starejše občane širom Slovenije. Gre za prvo obsežnejšo nacionalno raziskavo, ki bo omogočila vpogled v tveganja za pomanjkanje različnih hranil…
  • 26 Avg
    386
    Letošnji sejem Narava-zdravje bo potekal septembra in sicer od petka, 9. do nedelje, 11. septembra na Gospodarskem razstavišču. Sejem Narava-zdravje temelji na dolgoročnih trendih povečevanja ekološke zavednosti in pomembnosti zdravega načina življenja. Celoten projekt, ki obsega razstavo in…
  • 25 Avg
    415
    Na sejmu AGRA je bil 24. avgusta 2022 podpisan Memorandum o sodelovanju na področju polnozrnatih izdelkov. S podpisom memoranduma o sodelovanju so podpisniki izrazili skupni interes za širjenje ponudbe polnozrnatih izdelkov in za krepitev informiranja ter ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja…
  • 17 Avg
    291
    Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj vabi v ponedeljek, 26. septembra 2022, na okroglo mizo z naslovom Podnebna kriza in prehranska draginja – kako rešiti dve muhi na en mah?, ki bo potekala od 11. do 12.40 ure v Hiši EU, Dunajska 20, Ljubljana in na platformi ZOOM. Naš sistem oskrbe…
  • 17 Avg
    25463
    Fige (Ficus carica) so ene izmed starejših kulturnih rastlin. Izvirajo iz področja pod Himalajo, zelo dobro pa uspevajo na vzhodno mediteranskem področju. Največja pridelovalka je Turčija, kateri sledijo Egipt, Alžirija, Maroko in Iran. Pogosto so uporabljene v tradicionalni medicini, kjer se…
  • 17 Avg
    364
    Sejem AGRA ostaja že 60 let zvest tradiciji kakovosti, usmeritvi v mednarodni prostor ter mladostni zagnanosti pri uvajanju inovacij v agroživilski sektor. Svoj visoki jubilej bo praznoval od 20. do 25. avgusta 2022, v evropskem letu mladih, kot ga napoveduje Evropska komisija ter ob poudarkih…
  • 26 Jul
    409
    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, je letos že 12. leto potekal projekt Kuhna pa to. Projekt želi približati zdrave obroke otrokom na zabaven in poučen način, ter zmanjšaiti odklanjanje zdravih jedi v šolskih kuhinajh. Projekt pozitivno…
  • 21 Jul
    7811
    Papriko (Capsicum annuum) uvrščamo v skupino plodovk iz družine razhudnikovk, kamor sta poleg nje uvrščeni tudi dve plodovki, paradižnik in jajčevec. Paprika je zelenjadnica, zanimiva zaradi barvitih, sočnih in okusnih plodov. Poznamo različne vrste paprik, ki se med seboj razlikujejo po barvi,…
  • 07 Jul
    2420
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 29 Jun
    47636
    Žita in stročnice za človeka že stoletja predstavljajo enega najpomembnejših virov energije. Z divje rastočimi vrstami žit se je človek prehranjeval že od pradavnine, z začetkom poljedelstva pa je pomen le-teh v prehrani le še narastel. Poleg njihove visoke energijske vsebnosti, žita, predvsem pa…
  • 24 Jun
    3957
    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…
  • 24 Jun
    4202
    Breskev (Prunus persica) je listopadno drevo, katerega domovina je Kitajska. Zgodaj spomladi drevo obarvajo rožnati cvetovi. Ime persica se na naša na Perzijo od koder so jo prinesli Grki, nato pa k nam v 3.-4. stoletju Rimljani. Spada v rod Prunus, ki sicer vključuje tudi češnje, marelice, mandlje…
  • 09 Jun
    487
    Ajda je psevdožito s širokim ekološkim razponom, kratko vegetacijsko dobo, možnostjo pridelave na višjih nadmorskih višinah, v skromnih tleh revnih z malo hranili, brez uporabe mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev. Navedene lastnosti nakazujejo nezahtevnost za pridelavo v tudi bolj…
  • 07 Jun
    927
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo že četrtič. Letošnje geslo svetovnega dneva varnosti hrane je »Varnejša hrana– boljše zdravje«. Še vedno vsako leto zaradi…
  • 06 Jun
    896
    O povezavi med dojenjem in pitjem pijač, ki vsebujejo alkohol, obstaja v naši kulturi veliko mitov. V nadaljevanju jih nekaj navajamo in pojasnjujemo, kaj danes zares vemo. MIT #1: Alkohol se razgradi v materinem telesu, preden bi se z mlekom lahko prenesel do otroka. NE DRŽI. Kaj je res? Alkohol…
  • 06 Jun
    13373
    Češnje (Prunus avium) so priljubljeno sadje, ki dozori konec maja oziroma v začetku junija. Izvirajo iz Evrope oziroma zahodne Azije, zato imamo tudi v Sloveniji dolgo tradicijo gojenja in uživanja češenj. Hranilna sestava Glede na sorto češnje se razlikuje hranilna sestava, okus ter druge…
  • 01 Jun
    453
    Državni svet Republike Slovenije, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Informacijska točka EFSA ter European Declaration on Food, Technology and Nutrition Network vabijo na 4. konferenco ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, ki…
  • 30 Maj
    377
    Univerza na Primorskem, Fakulteta za management, ob Svetovnem dnevu okolja organizira okroglo mizo z naslovom: Izzivi trajnostne prehranske verige in vloga opraševalcev. Okrogla miza bo potekala na sedežu UP Fakultete za management, 2. junija 2022 ob 17.00 uri. Svetovni program Združenih narodov za…
  • 20 Maj
    496
    Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne mladi in čebelarstvo. Svetovni dan čebel…
  • 18 Maj
    656
    Zdrava in uravnotežena prehrana pripomore k splošnemu zdravju, počutju, delovni storilnosti in h kakovostnemu študiju. Zato je Slovenija z letom 2002 uvedla subvencionirano študentsko prehrano, ki študentom vsak delovni dan v mesecu omogoča vsaj en topel obrok brez doplačila. Vendar glede na…
  • 11 Maj
    447
    Kronične nenalezljive bolezni v Sloveniji predstavljajo najpogostejši vzrok za smrtnost, pri čemer so mnoge tesno povezane s prehrano. Poseben izziv prebivalcem predstavlja izbor zdravju koristnejših živil, saj jih potrošniki med množico živil na trgu pogosto ne uspejo prepoznati, hkrati pa…
  • 11 Maj
    492
    Umanotera v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije vabi na spletni dogodek "Okolju in zdravju prijaznejša hrana – kako jo prepoznamo?" Dogodek bo potekal preko spletne platforme Zoom, v torek, 31. maja 2022, od 10. do 11.15 ure. Na dogodku bodo domači in tuji predavatelji odgovarjali na…
  • 05 Maj
    14268
    Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo v skupino jagodičastega sadja ali jagodičevja, medtem ko gozdne jagode (Fragaria vesca) uvrščamo tudi med gozdne sadeže. Poznamo namreč več vrst jagod - med najbolj znanimi je vrtna jagoda, ki jo z latinskim imenom označujemo kot…
  • 05 Maj
    1354
    Uravnotežena prehrana je več kot le vnos energije. Hrana je pomembna za našo rast, razvoj, storilnost in zdravje. Temelji na široki paleti hranil, vključno z ogljikovimi hidrati, maščobami, beljakovinami, pa tudi vitamini, minerali, prehranskimi vlakninami in esencialnimi maščobnimi kislinami.…
  • 25 Apr
    1161
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo organizirata tradicionalno 31. strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom »Živila, hranila in prehrana prihodnosti«. Ugledni strokovnjaki bodo 15. junija 2022 predstavili zanimiva in…
  • 22 Apr
    579
    Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati…
  • 21 Apr
    7765
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 20 Apr
    37788
    Šparglji ali beluši so zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Gojeni šparglji, ki so lahko zeleni ali beli, so po drugi strani…
  • 14 Apr
    519
    Pogosto v teh prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke, pirhe (pobarvana jajca), potico, kruh in hren. V povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na…
  • 07 Apr
    347
    Spoštovane državljanke in državljani! Na današnji dan, 7. aprila leta 1948, je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija. Na ta dan zato vsako leto praznujemo Svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom »Naš planet, naše zdravje«. Po vsem svetu bo danes posebej izpostavljen pomen…
  • 05 Apr
    754
    V Novo Gorico se vrača tradicionalni FESTIVAL ZDRAVJA 2022, ki ga ob svetovnem dnevu zdravja pripravljajo Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica – Center za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica in Društvo Ko-Rak.si. Številne…
  • 28 Mar
    4117
    Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo…
  • 21 Mar
    726
    Svetovni dan voda obeležujemo 22. marca že vse od leta 1992, ko so ga razglasili na Konferenci Združenih narodov o okolju v Rio de Janeiru. Dan je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Vsako leto je določena tema, ki povzema najbolj aktualno…
  • 15 Mar
    27452
    Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
  • 04 Mar
    1088
    Na svetu je okoli 650 milijonov odraslih in 124 milijonov otrok, ki živijo z debelostjo. Tudi v Sloveniji iz leta v leto narašča število oseb, ki živijo z debelostjo. Debelost je bolezen (ob svetovnem dnevu debelosti) je naslov in hkrati glavno sporočilo okrogle mize, ki sta jo skupaj s STA…
  • 24 Feb
    1684
    Grenivka (Citrus x paradisi) je subtropsko drevo, ki izvira iz zahodne Indije in je naravni hibrid med pomarančo in pomelom ali pa le mutacija pomela. Drevo, ki običajno zraste okoli 6 metrov, doseže pa lahko tudi velikost do 15 metrov. Ima temnozelene dolge tanke in svetleče liste. Plodovi so…
  • 11 Feb
    653
    Pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci iz sektorja mleka, se trenutno odvija kampanja "Najboljše imamo doma". Kampanja je namenjena promociji lokalnih kmetijskih in živilskih izdelkov, še posebej tistih, ki so vključeni v…
  • 01 Feb
    1030
    V času od 27. do 30. septembra 2022 bo v Termah Čatež potekal 11. CEFood kongres o hrani in prehrani (11th Central European congress on food and nutrition), ki nadaljuje tradicijo prvega srednjeevropskega kongresa o živilih, tehnologiji, prehrani in zdravju, ki je bil v Ljubljani organiziran že…
  • 28 Jan
    1117
    Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega…
  • 28 Jan
    526
    Namestitveni sistemi za govedo so ključni elementi govedorejske kmetije, saj vplivajo na trajnostno kmetijsko proizvodnjo, tj. proizvodnjo, ki zagotavlja prehransko varnost, varstvo okolja ter gospodarske in družbene potrebe na podeželju. Kmetje igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju in…
  • 27 Jan
    493
    V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom kakovosti (48 %),…
  • 14 Jan
    952
    V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je potrdila tudi gospa Miša Pušenjak, priznana specialistka za…
  • 06 Jan
    3726
    Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
  • 06 Jan
    6128
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 24 Dec
    676
    V okviru evropskega projekta APPLAUSE (Alien PLant SpEcies - od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin), kjer so izvajali različne aktivnosti osveščanja javnosti o koristnih vidikih uporabe izbranih tujerodnih rastlinskih vrst za prehranske namene, so izdali zanimivo publikacijo, ki vključuje…
  • 22 Dec
    960
    Tudi letos bomo decembrske praznike mnogi preživeli drugače, saj bodo tudi prihajajoči prazniki potekali v znamenju ukrepov za omejevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Krog bližnjih za praznično mizo bo, podobno kot v lanskem letu, tudi letos verjetno ožji. Vseeno pa poskusimo ohraniti naše navade…
  • 06 Dec
    16238
    V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Definicije obroka so številne in največkrat temeljijo na kulturnih in socialnih normah, pogosto uporabljena kriterija pa so tudi čas uživanja obroka, energijska vrednost in njegova sestava.…
  • 24 Nov
    639
    Ob Svetovnem dnevu oljk, ki ga po sklepu članic Mednarodnega sveta za oljke vsako leto praznujemo 26. novembra, Inštitut za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper v sodelovanju z Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prireja…
  • 17 Nov
    893
    V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih danes poteka Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. V skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji…
  • 16 Nov
    1450
    16. novembra obeležujemo Mednarodni dan polnozrnatih žit, katerega cilj je ozaveščanje o pomembnosti uživanja polnozrnatih žit za zdravje. Redno vključevanje živil na osnovi polnozrnatih žit v vsakodnevno prehrano namreč pomembno prispeva k prehranskemu vnosu vlaknin, ki imajo številne dokazano…
  • 13 Nov
    697
    Svetovni dan sladkorne bolezni ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu in o tem, kaj je treba storiti, za boljše preprečevanje, diagnosticiranje in obvladovanje bolezni. Sladkorna bolezen je v porastu tako v Sloveniji kot v svetu. Še posebej…
  • 10 Nov
    605
    Programa Inovativne rešitve za informirane odločitve in Veš, kaj piješ? sofinancira : Programe izvajajo: V aplikaciji VešKajJeš že več kot 1000 izdelkov s sladili – ti kljub zmanjšani energijski vrednosti niso optimalna izbira Potrošniki se vedno bolj zavedajo, da so podatki o sestavinah in…
  • 10 Nov
    703
    Inštitut za nutricionistiko je v eni najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane – Frontiers in Nutrition, objavil rezultate obsežne raziskave o trendih uporabe sladil v brezalkoholnih pijačah v Sloveniji. Brezalkoholne pijače prispevajo pomemben delež k skupnemu dnevnemu vnosu…
  • 10 Nov
    629
    Letošnja, že 12. Nacionalna konferenca o sladkorni bolezni 2021, je bila posvečena obeležitvi sprejema Državnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030 (DP OSB 2020-2030). V ospredju je bila vodilna strokovna tema dostopnost do presejanja za sladkorno bolezen tipa 2 v Sloveniji. V…
  • 05 Nov
    1023
    Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku se letos pridružuje tudi Tradicionalno slovensko kosilo, ki sicer ni vezano zgolj na en dan. Večina medijskih aktivnosti in dejavnosti po šolah, vrtcih, bolnišnicah in domovih za starejše bo potekala 2. in 3. teden novembra. Vsem…
  • 01 Nov
    1279
    Nova raziskava pojasnjuje visoko pomanjkanje vitamina D v Sloveniji: z običajno prehrano pokrijemo v jesensko-zimskem času le 15% priporočenega vnosa. Drugi november obeležujemo kot svetovni dan vitamina D, s ciljem ozaveščati o pomenu tega za zdravje zelo pomembnega sončnega vitamina. Zaradi…
  • 25 Okt
    1989
    Leta 2010 so raziskovalci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z raziskovalci Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana začeli z raziskavo z naslovom »Vloga materinega mleka pri razvoju črevesne mikrobiote dojenih otrok« (ARRS J4-3606), kratko »Moje-mleko«.…
  • 24 Okt
    44649
    Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae). V Sloveniji poznamo več vrst buč, ki so lahko različnih oblik in barv, med katerimi prevladujejo oranžni odtenki. Najbolj pogoste so oljna buča, muškatna buča, hokaido buča in maslena buča. Buče izhajajo iz Južne Amerike in so v Evropo…
  • 16 Okt
    1142
    Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, bo letos v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost - boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«. Namen letošnjega obeleževanja svetovnega…
  • 13 Okt
    3694
    Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
  • 12 Okt
    740
    16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, tokrat že 41. Ob tem bo 15. in 16. oktobra 2021 potekala konferenca z naslovom "Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje", ki vstopa v zaporedje dogodkov letnih konferenc "Hrana, prehrana, zdravje", ki jih v Sloveniji že leta…
  • 29 Sep
    664
    Danes je Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga letos obeležujemo drugič. Število ljudi, ki se spoprijemajo z lakoto, vse bolj raste, pri čemer na drugi strani vsak dan izgubimo oziroma zavržemo na tone užitne hrane. Zato je nujno zmanjšati izgube hrane in količino…
  • 28 Sep
    1136
    Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije sledi temu dnevu z aktivnostmi po Sloveniji, letos že dvaindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce, World Heart Federation ob tem dnevu spodbujamo vse ljudi: POVEZUJMO SE S SRCEM, kar je tudi geslo…
  • 24 Sep
    641
    V Bruslju je bila včeraj podpisana deklaracija s katero je 23. september razglašen za ekološki dan EU. Obseg ekološkega kmetijstva in ekoloških živil nenehno narašča. Vse večje pa je tudi zanimanje potrošnikov za tovrstne pridelke oziroma živila, saj so tudi potrošniki vse bolj ozaveščeni in…
  • 22 Sep
    1447
    Aditivi so pogosta sestavina živil, mnogokrat tudi za zagotavljanja varnosti, včasih pa njihova uporaba lahko predstavlja tudi tveganje. Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je v zadnjih letih še posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), pogosto uporabljen predvsem kot belo barvilo.…
  • 21 Sep
    698
    23. september je razglašen za Dan slovenskega športa. Tako kot zdrava prehrana, je tudi redna telesna aktivnost neizogiben del zdravega načina življenja. Na ta dan pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa! 23.9. se že zadnjih nekaj let začenja Evropski teden športa, iniciativa Evropske…
  • 16 Sep
    720
    Ajda spada med psevdožita ali neprava žita, vendar se v prehrani zaradi sorodnih hranilnih lastnosti uvršča kar v skupino žit. S prehranskega vidika je zrnje ajde bogato s hranili in ima izreden potencial za široko uporabo. Za prehrano se v svetu uporabljata dve vrsti ajde, in sicer navadna…
  • 08 Sep
    661
    9. september (Dan fetalnega alkoholnega sindroma - FAS) je mednarodni dan spodbujanja nosečnosti brez alkohola ter ozaveščanja o posledicah, ki jih lahko povzroči izpostavljenost še nerojenega otroka alkoholu. Odnos bodočih staršev do alkohola in nosečnosti je odraz širšega družbenega odnosa do…
  • 06 Sep
    783
    Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, je objavila strokovno mnenje, v katerem na osnovi znanstvenih dokazov poziva k uvedbi obveznega poenostavljenega označevanja hranilne vrednosti na prvi strani označb živil. Kot najprimernejše…