• 12 Mar
    93
    Aroma je občutek, ki ga izzovejo hlapne snov v stiku s čutilom za voh v nosni votlini. Arome v izdelkih ključno vplivajo na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih. Med predelavo in shranjevanjem živil se težko ohranijo iste hlapne sestavine arome kot so v osnovni sestavini (npr.…
  • 08 Mar
    251
    Potrošniki pri izbiri živil veliko pozornosti namenjajo poreklu in kakovosti. Kot odgovor na potrošnikove preference v zvezi s tem, je v evropskem prostoru vzpostavljenih več strategij in shem, ki omogočajo zagotavljanje in izbiro kakovostne hrane. Pri informiranju potrošnikov v zvezi s tem, imajo…
  • 21 Feb
    466
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 20 Feb
    3030
    Zaključil se je projekt Po kreativni poti do znanja, v okviru katerega so bile pripravljene foto-video vsebine za promocijo zdrave prehrane na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani – www.prehrana.si. S sodelovanjem različnih strok in izjemno vnemo udeleženih študentov nastalo preko 280 kreativnih…
  • 06 Feb
    2159
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2019. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar…
  • 30 Jan
    1686
    Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben dejavnik, s katerim bi spodbujali izbiro bolj zdravih živil, v kolikor bi se dejansko uporabljale le na živilih z ugodno hranilno sestavo. V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih urejeno že od leta 2006 z uredbo 1924/2006 o…
  • 24 Jan
    1081
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 24 Jan
    363
    Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla tržni pregled rastlinskih prehranskih dopolnil za razstrupljanje. Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh in da se bomo zaradi uživanja prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, so mikavni, a…
  • 22 Jan
    4175
    Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranskega sistema Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah, onesnaževanju voda in hitrem uničevanju naravnih ekosistemov ter s tem nenadzorovanem izumiranju rastlinskih in živalskih vrst. K temu…
  • 20 Dec
    1246
    Prazničnih gurmanskih užitkov se seveda veselimo, nobene potrebe ni, da bi se jim odpovedali, vendar ne pretiravajmo in jih raje razporedimo na več dni. S tem se bomo izognili težavam. Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive praznične hrane se pojavijo…
  • 18 Dec
    262
    Ljubljana, 18.12.2018 – GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na novinarski konferenci predstavila poročilo o napredku projekta Zaveza odgovornosti v praksi, z izpostavitvijo aktivnostisektorja brezalkoholnih pijač in mlekarstva za znižanje dodanega sladkorja v svojih proizvodih. V…
  • 18 Dec
    908
    Veterinarji za zaščito zdravja in dobrobiti živali uporabljajo registrirane pripravke in ti praviloma v živilih ne puščajo ostankov, ki bi presegali najvišje dovoljene vrednosti ob upoštevanju navodil za uporabo. Dr. Jožica Dolenc iz Veterinarske fakultete, Univerza v Ljubljani opozarja:…
  • 18 Dec
    175
    Semena nekaterih rastlin so bila nedavno prepoznana kot alternativni vir kakovostnih maščob, predvsem α-linolenske maščobne kisline (18:3, n-3), stearidonske maščobne kisline (18:4, n-3) in γ-linolenske maščobne kisline (18:3, n-6). Vključevanje omega-3 maščob v prehrano sodobnega človeka je zelo…
  • 29 Nov
    797
    Od 28. 11. do 1. 12.2018 poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu največja evropska konferenca s področja javnega zdravja. Krovna tema konference je vpliv družbenih sprememb na javno zdravje v Evropi, zato bo potekala pod geslom "Wind of change: towards new ways of improving publich health in…
  • 13 Nov
    628
    Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrava prehrana ne pomeni le varne in uravnotežene prehrane, temveč tudi urejen ritem uživanja obrokov in njihova razporeditev čez dan. Redno uživanje 4 do 5 obrokov na dan, vključno z zajtrkom,…
  • 12 Nov
    378
    Vprašanja trajnostne naravnanosti in okoljske ozavešečnosti so v družbi vse bolj relevantna in se prenašajo na potrošnjo kot pomembno vsakdanjo prakso. Tudi nakup in poraba konkretnih izdelkov, kot so denimo ekološka živila, sta pogosto posledica splošne okoljske ozaveščenosti porabnikov.…
  • 12 Nov
    1905
    Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrav in okusen zajtrk predstavlja dober začetek dneva. Na voljo veliko možnosti, pri čemer naj bo hrana tudi okusna, nam nudi prijeten občutek v ustih in je hranljiva. Priprava zajtrka lahko predstavlja…
  • 08 Nov
    285
    Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javnozdravstveni izziv. Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo…
  • 01 Nov
    377
    Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje…
  • 29 Okt
    547
    Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja sta priporočena uravnotežena prehrana in telesna dejavnost. Kljub povečanim potrebam po določenih vitaminih in mineralih ob povečani telesni dejavnosti je še zmeraj uravnotežena prehrana z zadostnim energijskim vnosom tista, ki zagotavlja vsa potrebna…
  • 23 Okt
    549
    Evropska komisija je za javno razpravo objavila osnutek uredbe, s katero namerava omejiti količino trans maščob živilih v EU. Predlagana ureditev je manj stroga, kot je bila sprejeta v Sloveniji. Predvidena je namreč prepoved prodaje končnih živil z več kot 2 g industrijskih trans maščobnih kislin…
  • 22 Okt
    496
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 15 Okt
    1552
    Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote«…
  • 11 Okt
    409
    Ob letošnjem dnevu debelosti je cilj ozavestiti o razširjenosti debelosti, resnosti in raznolikosti bolezni ter stigmatizacije ljudi s prekomerno telesno maso. Debelost je bolezen, ki ni drugačna od sladkorne bolezni ali raka. Sodelovanje različnih specialnosti, širjenje znanja in oblikovanje…
  • 01 Okt
    314
    5. in 6. oktobra bo v Grand hotelu Union potekal Internacionalni simpozij z naslovom NEONATAL NUTRITION AND GASTROENTEROLOGY. Izobraževanje je namenjeno pediadtrom na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju, prehranskim strokovnjakom in vsem, ki se profesionalno ukvarjajo z novorojenčki.…
  • 01 Okt
    259
    V državah Evrope in tako tudi v Sloveniji obeležujemo Svetovni teden dojenja prvi teden v mesecu oktobru. Svetovni dan in teden dojenja sta del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (World Aliance for Breastfeeding Action, WABA), s katerimi se želi usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu…
  • 25 Sep
    735
    Člani Slovenskega združenja za klinično prehrano organizirajo Šolo klinične prehrane, ki bo potekala ob naslednjih terminih: Modul: 27.10.2018Modul: 24.11.2018Modul: 1.12.2018 Šola klinične prehrane je namenjena zdravnikom, diplomiranim medicinskim sestram in prehranskim strokovnjakom z ustrezno…
  • 21 Sep
    399
    Med 1. in 3. oktobrom 2018 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 18. Festival za tretje življenjsko obdobje. Pripravili bodo zanimive izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. Obiskovalce pa čaka tudi bogat kulturni program na različnih…
  • 20 Sep
    322
    Cvetni prah osmukanec je čebelji pridelek - cvetni prah, ki se ga odvzame čebelam s posebno mrežico, nameščeno v panju, ki čebelam osmuka cvetni prah z nožic. Predstavlja naraven vir hranil in biološko aktivnih spojin in ga uvrščamo med funkcionalna živila ali funkcionalno sestavino drugih živil za…
  • 19 Sep
    311
    Ministrstvo za zdravje in Fakulteta za šport vabita na strokovni posvet, na katerem bomo spregovorili o tem, kako lahko pozitivno vplivamo na otrokovo pozitivno doživljanje športa, kasnejšo uspešnost v športu in na zdrav odnos do športa v odraslosti. V program posveta je vključeno tudi predavanje z…
  • 17 Sep
    833
    Zdravniki Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCL opozarjajo, da so v septembru 2018 v 24-urni toksikološki službi Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo obravnavali kar 14 zastrupitev z gobami. V zvezi s tem je Služba za odnose z javnostjo UKCL pripravila sporočilo za…
  • 14 Sep
    441
    Raziskovalci iz Oddelka Agronomije na Biotehniški univerzi v Ljubljani so v reviji Journal of Food Science objavili zanimive ugotovitve o polifenolih, ki jih najdemo v borovnicah. Polifenoli so snovi, ki imajo lahko ugodne učinke na naše zdravje, delujejo namreč kot antioksidanti. Plodovi borovnice…
  • 14 Sep
    1038
    Ob Svetovnem dnevu hrane 2018, bo 16. in 17. oktobra 2018 v Kopru potekala konferenca z naslovom "Hrana, prehrana, zdravje". Letos med drugim obeležujemo 10 let evropske deklaracije o hrani in prehrani (EFTN), 35. obletnico delovanja Evropskega centra za mir in razvoj (ECPD) in 150. obletnico izida…
  • 05 Sep
    628
    V Sloveniji že peto leto zapored obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) obeležujemo 9. 9. ob 9:09. Štiri devetice (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu) simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti,…
  • 27 Avg
    369
    Najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope AGRA se letos ponaša že s svojo 56. ponovitvijo. Potekal bo od 25. - 30.8.2018 v Gornji Radgoni. Program je tudi letos pester in zanimiv, poudarek pa je na mladih v agroživilstvu, generacijski prenovi, inovativnosti, znanju in povezovanju.…
  • 24 Avg
    559
    Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec…
  • 21 Avg
    488
    Oskrba z varno hrano, ki ne ogroža zdravja potrošnikov preko različnih vrst onesnažil, je temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik varovanja zdravja kot javnega interesa. Izbruhov okužb in zastrupitev s hrano ne moremo predvideti, lahko pa jih preprečimo ali vsaj omilimo. Izobraževanje oz.…
  • 03 Avg
    744
    Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja, ki poteka pod geslom »Dojenje: dober temelj za življenje«, se ob predstavitvi prednosti dojenja in prikazu nekaterih napačnih prepričanj o njem posvečamo tudi izjemno aktualni problematiki trženja industrijsko pripravljene hrane za dojenčke, tudi nadomestkov…
  • 30 Jul
    772
    Pretekle študije so pokazale ugodne vplive čilija in njegove glavne sestavine, kapsaicina na številne biološke procese. Klinična študija raziskovalcev iz Univerze na Primorskem je preizkusila učinek treh čili omak z različno vsebnostjo kapsaicina na širok spekter biokemičnih markerjev v krvnem…
  • 16 Jul
    397
    Aroma višnje je sestavljena iz številnih hlapnih sestavin. Na profil teh hlapnih sestavin vplivajo različni dejavniki, pomembno pa je, da se le-te prenesejo iz surovega sadeža v izdelek. Ohranjanje arome v izdelkih je ključno, saj vpliva na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih.…
  • 26 Jun
    632
    Bučno olje je cenjeno zaradi marsikaterega ugodnega učinka na zdravje. Njegovi koristni učinki so povezani z njegovimi antioksidativnimi lastnostmi, te pa so posledica prisotnosti različnih tokoferolov in polifenolov. Visoko kakovostna bučna olja lahko vsebujejo do 800 mg/kg γ-tokoferolov, ter do…
  • 12 Jun
    802
    Po prešanju grozdja ostane vsaj 20 % tropin, pretežno grozdne peške in grozdna ovojnica, ki se jih običajno zavrže. Grozdne tropine predstavljajo odličen vir zdravju koristnih polifenolov, kot so flavanoli, flavonoli, katehini, antocianini, stilbeni in fenolne kisline ter tudi prehranske vlaknine.…
  • 10 Jun
    573
    Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in novinarsko središče GZS organizirata 18. Vrh kmetijskih in živilskih podjetjih, ki bo letos potekal 15. junija 2018 v Ljubljani. Tokrat so v ospredju, zato bodo prikazali demografska gibanja in gibanja na trgu dela. Zaposleni snujejo rezultate podjetij…
  • 28 Maj
    606
    Združenje zdravnikov družinske medicine in Katedra za družinsko medicino v sodelovanju s Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v splošni medicini organizira 44. Srečanje timov v osnovnem zdravstvu, ki bo potekalo 1.6. – 2.6. 2018 v Ljubljani, v prostorih Domus Medica. Srečanje je…
  • 22 Maj
    872
    Formule za majhne otroke so napitki na osnovi mleka ali rastlinskih beljakovin, katerih namen je delno zadostiti prehranskim potrebam otrok, starih 1-3 leta. Čeprav so tovrstni izdelki na tržišču na voljo v velikem številu, njihova sestava ni strogo regulirana in učinki na zdravje niso bili…
  • 16 Maj
    7919
    Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti, v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih. Ob svetovnem dnevu hipertenzije tako strokovnjaki opozarjajo na pomen ozaveščenosti o nevarnosti…
  • 15 Maj
    1295
    Številne študije so potrdile, da ima fizična aktivnost pozitivne učinke na učni uspeh otrok, saj gibanje spodbuja frontalni korteks možganov, ki je odgovoren za učenje in reševanje problemov. Slovenski znanstveniki so s posebno napravo spremljali gibanje otrok, ki prebivajo v mestu in v podeželskem…
  • 11 Maj
    735
    Pisarna evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa vabi na okroglo mizo "Ali je dvojna kakovost izdelkov dejstvo – kaj novi evropski paket pravic pomeni za potrošnika?", ki bo potekala v ponedeljek, 21. maja 2018 ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1, 1. nadstropje). Z gosti:…
  • 11 Maj
    917
    Občina Ankaran v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre (DOSI), Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Turističnim društvom Ankaran letos ponovno organizira mednarodni festival oljčnega olja z imenom »Festival Zlate oljčne vejice«. Tridnevna prireditev bo potekala med 11. in 13. majem v…
  • 04 Apr
    814
    V sredo, 4. aprila ob 17. uri Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije organizira predavanje o tem, kako se lotiti telesne dejavnosti in ohranjati čilost telesa brez poškodb. Predavala bo profesorica športne vzgoje Darja Ažman. Predavanje bo potekalo v dvorani Krke, na Dunajski cesti 65, v…
  • 26 Mar
    589
    Slovenski raziskovalci so se lotili raziskave učinka uživanja probiotičnih izdelkov na krvne in imunološke parametre pri športnikih v procesu konstantnega treninga. Testirali so plavalce in plavalke v starosti 15-20 let. Rezultati kažejo, da je imelo uživanje probiotičnega pripravka, ki je vseboval…
  • 24 Mar
    4308
    Vnos sladkorja pri otrocih in mladostnikih predstavlja zaskrbljujoč problem, saj prekomerno uživanje sladkorja lahko vodi v debelost in številne bolezni, kot so srčno-žilne bolezni ter sladkorna bolezen, pa tudi nastanek kariesa. Še posebej zaskrbljujoč je vnos prostih sladkorjev – to so vse vrste…
  • 23 Mar
    3374
    20.3.2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Potrebo po tovrstni prepovedi potrjujejo tudi zadnji rezultati državnega raziskovalnega Trans…
  • 21 Mar
    620
    V okviru izvajanja Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 je bilo skupaj z več resorji izvedenih preko 170 aktivnosti za izboljševanje navad prehranjevanja in spodbujali prebivalcev k redni telesni dejavnosti. Poudarjamo pomen zdrave prehrane v…
  • 21 Mar
    852
    Strokovno združenje nutricionistov in dietetikov organizira seminar z naslovom Sodobni pogledi na dietetiko, ki bo potekal v četrtek,17. maja 2018, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Seminar je namenjen prehranskim in zdravstvenim strokovnjakom, organizatorjem prehrane v vrtcih, šolah in…
  • 21 Mar
    850
    Svet za varovanje okolja pri SAZU pripravlja posvet o prehranski varnosti v sredo, 28. marca 2018, ob 9.30 v dvorani SAZU. Srečanje bo namenjeno razpravi o poročilu EASAC (European Academies Science Advisory Council) z naslovom Opportunities and challenges for research on food and nutrition…
  • 21 Mar
    1044
    Bučno olje ima v Sloveniji bogato tradicijo pridelave in uživanja. Uporablja se kot priljubljen solatni preliv, vse bolj pa tudi kot dodatek številnim kulinaričnim specialitetam. Pridelava bučnega olja pogosto vključuje tudi praženje bučnih semen pri visokih temperaturah, kar lahko vpliva na…
  • 20 Mar
    1505
    Aktivni študentje Slovenskega prehranskega društva bodo v počastitev na spomin prof. dr. Marjana Simčiča organizirali 2. Simčičev simpozij z naslovom Prehranski miti. Dogodek bo potekal v četrtek, 19. aprila 2018, v dvorani prof. dr. Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani,…
  • 15 Mar
    4506
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o prisotnosti mikroplastike v ustekleničeni vodi. V raziskavo je bilo vključenih 259 plastenk in steklenic vode vodilnih proizvajalcev ustekleničenih vod po vsem svetu. Rezultati so pokazali, da je kar 90% vseh vzorcev vode kontaminiranih…
  • 15 Mar
    835
    Ljubljana bo jeseni gostila 11. evropsko konferenco o javnem zdravju (11. European Public Health Conference; 28.11.-1.12.2018). Tema tokratne konference je "Winds of change: towards new ways of improving public health in Europe". Sektor javnega zdravja se nenehno sooča z novimi izzivi za izboljšanje…
  • 24 Feb
    783
    Bolezni ščitnice so pogoste, zato 25. maja vsako leto poteka svetovni dan ščitnice. Letos bodo svetovni dan ščitnice obeležili na strokovnem srečanju »Bolezni ščitnice v rodni dobi«, ki poteka že tretje leto. Strokovno srečanje bo 25. maja 2018, od 8.30. do 16.30. ure, v predavalnici 1 v UKC…
  • 06 Feb
    3545
    Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in informacije na označbi. A, če ne pogledamo seznama sestavin in hranilne vrednosti živil,…
  • 06 Feb
    5703
    Sladkor je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih žitih. Ta sladkor imenujemo intrinzični sladkor, saj se nahaja znotraj celične stene rastlinskih celic oz. kot laktoza (glukoza in galaktoza) v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg tega sladkor med proizvodnjo,…
  • 31 Jan
    4716
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2018. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi…
  • 06 Dec
    4611
    Sodoben potrošnik v bitki s časom pogosto izbira živila na podlagi informacij in slik na sprednji strani embalaže, ki je običajno skrbno zasnovana, da potrošnika pri odločanju za nakup nagovori s sliko in besedo. Manj pogosto potrošnik nameni svojo pozornost prebiranju drugih informacij kot so…
  • 28 Nov
    2743
    Posledice prekomernega uživanja soli, kot so povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni, so dobro poznane. Natrij, ki ga zaužijemo s soljo, se namreč akumulira v krvi, telo pa poskuša ohranjati ionsko ravnovesje tako, da v krvnem obtoku zadržuje več vode in na ta način zmanjšuje koncentracijo ionov.…
  • 27 Nov
    1497
    21. in 22. novembra je v Londonu potekalo mednarodno tekmovanje Ecotrophelia, na katerem skupine študentov iz številnih evropskih držav tekmujejo v razvoju novih, ekoloških in inovativnih živilskih proizvodov. Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo sedem ekip, zmagovalni izdelek pa je postal…
  • 27 Nov
    1050
    Nacionalni inštitut za javno zdravje je pričel z izdajanjem revije Javno zdravje, ki obravnava široko področje javnega zdravja. Njen namen je krepitev in povezovanje znanosti ter stroke na področju javnega zdravja. Avtorji revije želijo ustvariti platformo za izmenjavo znanstvenih spoznanj,…
  • 21 Nov
    795
    Sedem podjetij podpisnikov (Ekolat d.o.o., Ljubljanske mlekarne d.o.o., Loška mlekarna, KGZ z.o.o., Mlekarna Celeia d.o.o., Mlekarna Krepko, Kele & Kele d.o.o., Mlekarna Planika d.o.o., Pomurske mlekarne d.d.) se je 16. novembra 2017 zavezalo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih…
  • 15 Nov
    813
    Iz kuhinj 52 osnovnih šol po Sloveniji že diši! Preko 500 otrok, vključenih v projekt Kuhnapato, v sodelovanju s kuharskim osebjem posamezne šole, že pridno vadi in vabi, da bo na Dan slovenske hrane, v petek 17.11.2017 čim več sošolcev okusilo zdravo tradicionalno kosilo in da tako, kot v Preberi več
  • 14 Nov
    757
    Zdravstvena trditev (Health claim) je vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da obstaja povezava med kategorijo živil, živilom ali eno od njegovih sestavin na eni strani in zdravjem na drugi strani (npr. pomaga pri prebavi). V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na…
  • 10 Nov
    1021
    Ob letošnjem dnevu slovenske hrane, ki bo v petek, 17. novembra, bodo v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji spet pripravljali tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka oz. drugega sadja. Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne…
  • 26 Okt
    828
    9. novembra 2017 bo v Hotelu Union potekala 8. Nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni, z naslovom Sladkorna bolezen skozi prizmo integrirane oskrbe, ki jo organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje. Več si lahko preberete na povezavi
  • 23 Okt
    1875
    Tako podhranjenost, kot debelost v otroških in najstniških letih sta povezani z zdravstvenimi težavami v kasnejših življenjskih obdobjih. Podhranjenost v otroški dobi vodi v večjo dovzetnost za nalezljive bolezni in pri dekletih tudi v zaplete v času nosečnosti, medtem ko prekomerna telesna masa v…
  • 17 Okt
    2526
    Za učinkovito treniranje telovadk in telovadcev in za njihov uspešen nastop na tekmovanje je med drugimi pomembno, da se prehranjujejo energijsko in hranilno zadostno, kar jim omogoča ravnotežje med nadzorom ustrezne telesne sestave, odlično telesno pripravo ter splošnim zdravjem. Danes uživajo…
  • 16 Okt
    1535
    Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je letošnji 16. oktober, svetovni dan hrane, posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj…
  • 15 Okt
    3225
    V sredo, 18. oktobra bo na Brdu potekala 2. Nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki bo posvečena izvajanju Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025. Sistemski ukrepi se že odražajo z dobrimi rezultati preko vrste aktivnosti…
  • 09 Okt
    2285
    Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025…
  • 03 Okt
    8395
    Pojavnost prekomerne telesne mase in debelosti v zadnjih letih strmo narašča in predstavlja resen javno-zdravstveni problem. Prekomerna telesna masa in debelost vodita v različne presnovne motnje. Skupino dejavnikov, ki kažejo na motnje presnove imenujemo metabolni sindrom in je vzrok za pogostejši…
  • 28 Sep
    1605
    V petek in soboto, 29. in 30. 9., bodo na Olimpijskem festivalu v Ljubljani na Kongresnem trgu, v sodelovanju z društvom Vesela kuhna pokazali, da je priprava zdravega obroka enostavna in zabavna. Program Kuhna pa to otroke uči, kaj je zdravo prehranjevanje. Mladi iz vse Slovenije ustvarjajo…
  • 27 Sep
    1584
    27. 9. 2017 je v Ljubljani potekal strokovni posvet 'Kaj je zdrav šport mladih', ki je bil v okviru Evropskega tedna športa organiziran s strani Ministrstva za zdravje in Fakultete za šport. Več kot 100 udeležencev z različnih področij - trenerji, športniki, športni pedagogi, zdravniki, pa tudi…
  • 19 Sep
    1355
    Slovenska znanstvena fundacija pripravlja v partnerstvu z Univerzo v Ljubljani in Kemijskim inštitutom 23. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo »V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti«. Potekal bo od ponedeljka, 25. septembra 2017, do vključno srede, 27. septembra 2017 v Ljubljani pod…
  • 18 Sep
    2211
    Prehranske navade običajno spremljamo z vodenjem prehranskega dnevnika oziroma s sprotnim popisovanjem vsega, kar v določenem obdobju zaužijemo. Danes so na voljo številne aplikacije za vodenje elektronskega prehranskega dnevnika, ki olajšajo popisovanje, vseeno pa zahtevajo precej discipline pri…
  • 14 Sep
    1454
    Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 7 ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek ON MY WHEY - probiotični sadno-mlečni napitek…
  • 04 Sep
    1241
    Ministrstvo za zdravje in Fakulteta za šport vas vljudno vabita na strokovni posvet KAJ JE ZDRAV ŠPORT MLADIH: Kaj lahko zdravniki, trenerji, športni pedagogi in starši naredimo za boljše zdravje mladih športnikov? Strokovnjaki različnih profilov bodo pregledali izzive na področju prehrane in…
  • 01 Sep
    864
    Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo vabi na strokovni posvet z naslovom »Sojino in konopljino dopoldne«, ki bo v torek, 6.9.2016, ob 9.00 uri v predavalnici A4 na Oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete v Ljubljani (Jamnikarjeva 101). Več na povezavi
  • 22 Avg
    906
    V sklopu Podjetniško – inovacijskega kampa HRANA, se bo izvedla serija izobraževalno – aplikativnih delavnic, ki bodo usmerjene v povezovanje podjetniških priložnosti na področju kmetijstva in živilstva ter povezanih proizvodnih in storitvenih dejavnosti. Program tematskih delavnic je namenjen…
  • 03 Jul
    1337
    55. sejem AGRA, največji in najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v Srednji Evropi, bo tudi letos postregel s številnimi novostmi razstavljavcev na področju kmetijstva in živilstva, z atraktivnimi razstavami vzrejnih in avtohtonih pasem živali ter z vzorčnimi rastlinskimi nasadi. Od sobote, 26.…
  • 20 Jun
    66397
    Naše telo se ravna po nekakšnem notranjem ritmu, ki ga imenujemo cirkadiani ritem in je odvisen od 24-urnega dnevno-nočnega cikla. Naši možgani, ki regulirajo omenjeni ritem, glede na cirkadiano uro urejajo tudi večino procesov v našem telesu. Tako se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva,…
  • 30 Maj
    1010
    V sredo, 31. maja 2017, se bo v Ljubljani odvijal finale projekta "Kuhna Pa To!", ki poteka pod okriljem programa Dober tek Slovenija, financiranega s strani Ministrstva za zdravje. Predstavljenih bo 18 različic zdravih tradicionalnih kosil izpod rok slovenskih osnovnošolcev v finalni preobleki.…
  • 24 Maj
    1007
    Novo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) "Adolescent obesity and related behaviours: trends and inequalities in the WHO European Region, 2002–2014", ki je bilo te dni prvič predstavljeno na evropskem kongresu o debelosti na Portugalskem, kaže, da število debelih mladostnikov še vedno…
  • 22 Maj
    3185
    V dneh od 23. do 25. maja se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijal dogodek »Hrana & zdravje od A do Ž« na katerem bodo predstavljene aktualne teme s področja prehrane in zdravja. Na vprašanja o zdravi prehrani in njenem vplivu na zdravje bodo na dogodku odgovarjali tudi domači in tuji…
  • 17 Maj
    952
    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla primerjalno analizo nekaterih izdelkov namenjenih v vzhodne in zahodne članice Evropske unije. Namen analize je bil ugotoviti, ali se kakovost živil med vzhodnim in zahodnim trgom razlikuje ter kolikšna so odstopanja izmerjenih…
  • 04 Maj
    2361
    GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij že 9. leto zapored organizira tekmovanje ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2017. ECOTROPHELIA je tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov. V okviru projekta se spodbuja mlade k timskemu delu, organizaciji,…
  • 04 Maj
    148
    GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij že 11. leto zapored organizira tekmovanje ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2019. ECOTROPHELIA je tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov. V okviru projekta se spodbuja mlade k timskemu delu, organizaciji,…
  • 18 Apr
    1094
    Vlada je na podlagi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, potrjenega leta 2015, minuli konec tedna sprejela akcijski program, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gablne navade prebivalcev…
  • 13 Apr
    4848
    Raziskovalci Zdravstvene fakultete na Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Veterinarsko fakulteto februarja letos v reviji British Food Journal objavili izsledke raziskave o kakovosti mleka v slovenskih mlekomatih. Namen študije, ki je bila izvedena v maju, juniju in septembru 2012 je bil…
  • 12 Apr
    1022
    Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju bo 22. septembra 2017 organizirala enodnevno znanstveno in strokovno mednarodno konferenco z naslovom »Zdravje delovno aktivne populacije«. Konferenca želi opozoriti na zdravstvene probleme delovno aktivne populacije, predstaviti aktualne študije…
  • 06 Apr
    2265
    Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana želijo z dobrodelno akcijo "Pomagajmo ščitničnim bolnikom" zbrati sredstva za nakup sodobne ultrazvočne naprave, ki bi v Ambulanti za bolezni ščitnice bolnikom omogočila kakovostnejšo obravnavo. Na ljubljanski…
  • 31 Mar
    761
    V Gornji Radgoni bo od 6. do 8. aprila 2017 potekal drugi sejem MEDICAL - Mednarodni sejem sodobne medicine. Sejem bo organiziran v sodelovanju z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED v okviru GZS Podjetniško trgovske zbornice in bo ponudil odlično priložnost za…