• 07 Jul
    5949
    Ribez (Ribes) je rod rastlin, v katerega uvrščamo vse vrste ribeza, pa tudi kosmulje in številne okrasne rastline. Vse vrste ribeza so avtohtone vrste osrednje in severne Evrope, kjer preživijo tudi mrzle zime, čeprav zmrzali v času cvetenja običajno močno oklestijo pridelek. Poznamo rdeči, beli in…
  • 22 Jun
    287
    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…
  • 18 Jun
    1964
    Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2030 prepolovila količino odpadne hrane na prebivalca in zmanjšala izgubo hrane v proizvodnih in dobavnih verigah. V ta namen je potrebno ukrepati predvsem pri viru in omejiti ustvarjanje presežne hrane v vsaki fazi verige preskrbe s hrano (v…
  • 02 Jun
    585
    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi…
  • 26 Maj
    297
    Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj…
  • 25 Maj
    5459
    Češnje (Prunus avium) so priljubljeno sadje, ki dozori konec maja oziroma v začetku junija. Izvirajo iz Evrope oziroma zahodne Azije, zato imamo tudi v Sloveniji dolgo tradicijo gojenja in uživanja češenj. Hranilna sestava Glede na sorto češnje se razlikuje hranilna sestava, okus ter druge…
  • 13 Maj
    1366
    V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid-19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem…
  • 12 Maj
    430
    Svetovni dan čebel letos svetovno javnost poziva z “Bee engaged” - ”Angažiraj se za čebele” 20. maja bo Slovenija in z njo ves svet tretjič obeležil svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot…
  • 04 Maj
    659
    Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi v bodoče. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ pripravili brošuro z odgovori…
  • 03 Maj
    823
    Če ste med karanteno ostali doma s šoloobveznimi otroki, se v teh dneh najbrž srečujete s pomanjkanjem časa, tudi za pripravo obrokov. Z nekaj triki lahko v pripravo obrokov vključimo tudi otroke in jih naučimo osnov kuhanja, hkrati s posredovanjem znanja in veščin številnih šolskih predmetov, pri…
  • 24 Apr
    623
    Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov. Pri referenčnih vrednostih za vnos hranil gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v…
  • 24 Apr
    400
    V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač. Raziskave kažejo, da…
  • 20 Apr
    2053
    Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) navaja, da se novi korona virus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno…
  • 06 Apr
    674
    Videz embalaže je pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu izdelka, česar se zavedajo proizvajalci, ki z embalažo sporočajo, kakšen naj bi bil izdelek. Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben element pri ozaveščanju potrošnika o koristnih učinkih proizvoda. Poleg trditev v obliki besedila so na…
  • 05 Apr
    815
    Študije kažejo, da predpakirana živila v različnih državah niso enako zdrava. Pri tem pomembno vlogo odigrajo predvsem dobro načrtovani politični pristopi, ki spodbujajo in podpirajo industrijo pri preoblikovanju izdelkov in uvajanju bolj zdravih izbir. Bolj zdrava ponudba predpakiranih živil je…
  • 03 Apr
    638
    Pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, s katerimi bodo lahko pVreprečili svojo…
  • 03 Apr
    837
    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…
  • 02 Apr
    152
    Različne skupine bolnikov pogosto potrebujejo individualno prilagojeno prehrano, ki lahko odstopa od splošno uveljavljenih priporočil pestre in uravnotežene prehrane. Pri bolniku z rakom je npr. vnos potrebnih hranil prilagojen izraženosti presnovnih sprememb in njegovim zmožnostim uživanja hrane.…
  • 02 Apr
    700
    Velikonočne praznike bomo letos verjetno vsi preživeli malo drugače. Krog bližnjih za mizo bo ožji, tudi obiske bomo morali preložiti v prihodnost. Poskusimo naše navade in običaje, v kolikor nam to omogočajo okoliščine, kar se da ohraniti. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje in pomislimo na…
  • 31 Mar
    1750
    Marsikdo si med epidemijo novega koronavirusa želi okrepiti imunski sistem, da ga bolezen ne bi doletela. Tudi posamezniki, ki so že zboleli, morda želijo bolezen hitreje premagati s pomočjo prehranskih dopolnil. Kako je s tem in z drugimi vprašanji, vezanimi na bolezen, ki jo povzroča novi…
  • 26 Mar
    25948
    Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem. Tako nam pri omenjenih obolenjih zdravila sicer lahko pomagajo lajšati simptome (kot…
  • 24 Mar
    1964
    Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti. Glede rokovanja z embalažo priporočamo: v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako…
  • 23 Mar
    1855
    Od 16. marca 2020 dalje je skladno z odredbo Vlade Republike Slovenije v trgovinah prepovedana prodaja blaga, razen živilskih izdelkov. Na spletnem portalu Naša super hrana v zvezi s tem izpostavljajo, da je prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah dovoljena ter da ne smemo pozabiti, da je zaradi…
  • 16 Mar
    1326
    Lahko jem zdrave prigrizke, knjižica z nasveti in kuharskimi recepti, je nastala v sklopu projekta Lahko jem, pod okriljem Pomurskega društva za boj proti raku. Publikacija je še posebej namenjena otrokom in šolarjem, ki imajo veselje in željo po preizkušanju novih receptov in idej za pripravo…
  • 12 Mar
    2879
    EFSA natančno spremlja dogajanje v zvezi z izbruhom koronavirusa (COVID-19), ki je prizadel že številne države po vsem svetu. Trenutno ni dokazov, da je hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa. Pristojna znanstvenica Marta Hugas je dejala: "Izkušnje iz prejšnjih izbruhov sorodnih koronavirusov,…
  • 06 Mar
    1473
    Polifenolne spojine so naravno prisotne spojine, ki jih v večjih količinah najdemo v različnih živilih, še posebej tistih, rastlinskega izvora. Poleg tega, da naše telo ščitijo pred škodljivim vplivom prostih radikalov (torej delujejo kot antioksidanti), imajo tudi dokazane protivnetne lastnosti.…
  • 27 Feb
    473
    V letošnjem šolskem letu se program Kuhnapato širi tudi v vrtce. Osnovnošolci bodo v svojih gospodinjskih učilnicah gostili predšolske otroke ter otroke iz prvega razreda in jih uvajali v svet kulinarike. Tako bodo ob podpori in zgledu starejših osvajali nove spretnosti. Osnovni cilj projekta…
  • 24 Feb
    492
    Državni zbor RS je dne 29. januarja 2020 na svoji 15. redni seji obravnaval in tudi sprejel Resolucijo o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«. Namen dokumenta je opredeliti temeljni strateški…
  • 14 Feb
    1296
    Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
  • 05 Feb
    1643
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2020. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don…
  • 15 Jan
    935
    Brezglutenska dieta je najboljši način zdravljenja pri klinično dokazani intolerancah na gluten, kot sta celiakcija in neceliakalna glutenska preobčutljivost, medtem ko se znanstvena struja strinja, da je gluten za splošno populacijo neškodljiv. Laično zagovarjanje brezglutenske diete, ki so ji…
  • 08 Jan
    2092
    Solate predstavljajo pomemben del našega dnevnega jedilnika. Vnos zelenjave je pri nas nezadosten in v neskladju s prehranskimi priporočili. Po mnenju stroke, prenizek dnevni vnos zelenjave in sadja pomembno vpliva na nastanek sodobnih kroničnih bolezni, npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne…
  • 08 Jan
    1306
    V okviru programa Kuhna pa to, ki ga ob podpori Ministrtva za zdravje RS izvaja društvo Vesela kuhinja, se izvja tudi projekt »Otroci otrokom pripravljajo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Nastala je že Osma zbirka receptov slovenskih osnovnošolcev, ki so jih osnovnošolci Slovenije pripravili…
  • 08 Jan
    336
    Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru bo 20. januarja 2020 v organizaciji Delovne skupine Slovenija – evropska regija gastronomije 2021 (DS SERG 2021) pri MKGP potekala prva regijska konferenca »Slovensko kmetijstvo in gastronomija«. Na regijski konferenci bodo…
  • 01 Jan
    357
    Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir življenja, delovanja ekosistemov ter zagotavljanja hrane. Zdrave rastline tudi varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke podnebnih sprememb.…
  • 22 Dec
    7500
    Hrana je poleg zraka in vode najpomembnejša. Ne zagotavlja nam le energije za delovanje in obnavljanje telesa, ampak tudi energijo in gradnike za zdravo rast in razvoj. Pomembno je, da se zavedamo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. To so energijsko bogata…
  • 04 Dec
    1849
    Vitamin D ima vrsto vlog pri normalnemu delovanju človeškega telesa, med drugim je pomemben za zdravje kosti in normalno delovanje imunskega sistema. Medtem ko je med poletjem potrebe telesa po tem vitaminu možno pokriti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, med jesenjo in zimo ključni vir
  • 18 Nov
    2413
    Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih v Sloveniji obeležujemo s pobudo »Izbiram polnozrnato« v torek 19. novembra 2019 S pobudo »Izbiram polnozrnato« želimo spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev in pogostejšem vključevanju polnozrnatih žit v prehrano. Pridelava in…
  • 14 Nov
    1044
    Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo v četrtek, 14. novembra 2019, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izdali elektronsko publikacijo z naslovom Ožji nabor kazalnikov za spremljanje obvladovanja sladkorne bolezni v Sloveniji. Stalno spremljanje kazalnikov o osebah z…
  • 23 Okt
    9803
    Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019. V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je…
  • 17 Okt
    778
    Na letošnji svetovni dan hrane (16. oktober 2019) je osem slovenskih podjetij iz sektorja pekarstva, ki strateško deluje v okviru GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, podpisalo listino »Zaveze odgovornosti«. S tem nadgrajujejo aktivnosti slovenske živilskopredelovalne industrije ter…
  • 16 Okt
    1550
    Svetovni dan hrane 2019 poteka pod sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost". Aktivnosti so usmerjene v zmanjševanje lakote po svetu. Namen je globalno ozaveščanje o pomembnosti raznolike in kakovostne hrane za vse prebivalce sveta. Po svetu bodo v ta namen na ta dan potekali številni dogodki, s…
  • 11 Okt
    520
    Na slovesnosti ob zaključku letošnje, že 22. mednarodne multikonference Informacijska družba 2019, je nagrado za najboljši dosežek informacijske družbe v letu 2018/19, informacijsko jagodo, prejela mobilna aplikacija VešKajJeš. Ustvarjalce aplikacije veseli, da je poleg potrošnikov, ki so že…
  • 10 Okt
    965
    V svetu se za prehrano uporabljata dve vrsti ajde: navadna ajda (Fagopyrum esculentum Moench), in tatarska ajda (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertner), ki izvira iz Kitajske. Slovenija ima še neizkoriščen potencial za širjenje gojenja tatarske ajde, ki bi povečal pestrost kmetijskih rastlin in…
  • 07 Okt
    1231
    Ob svetovnem dnevu hrane 2019, bo 16. oktobra 2019 v Ljubljani potekala konferenca z naslovom "Hrana, prehrana, zdravje". Svetovni dan hrane: “Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.” Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 38 let in počasi spreminjamo naše…
  • 25 Sep
    686
    Med 1. in 3. oktobrom 2019 bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 19. Festival za tretje življenjsko obdobje. Pripravili bodo zanimive izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. Obiskovalce pa čaka tudi bogat kulturni program na različnih…
  • 20 Avg
    790
    AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Tematskim strokovnim posvetom se bodo pridružili praktični prikazi dela…
  • 05 Avg
    1118
    V najuglednejši znanstveni reviji s področja debelosti – Obesity Reviews, je bila objavljena doslej najobsežnejša mednarodna primerjava prehranske kakovosti predpakiranih živil. Gre za projekt mednarodnega konzorcija INFORMAS, del katerega je tudi Inštitut za nutricionistiko, ki je izvajal…
  • 01 Avg
    857
    Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, kar je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z…
  • 16 Jul
    3390
    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila rezultate dveh študij, ki ugotavljata, da je na evropskem tržišču velik delež hrane, ki se oglašuje kot primerna za otroke do 6 mesecev, v resnici za dojenčke neprimerna, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo visoke deleže sladkorja.…
  • 12 Jul
    1423
    Sezona piknikov ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem - v družinskem krogu ali s prijatelji. Ti dogodki v toplem poletnem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zavedati se moramo pravilnih postopkov s hrano, da se bomo v teh toplih mesecih, ko jemo na…
  • 10 Jul
    1800
    Na Zemlji bo do leta 2050 živelo več kot 9 milijard ljudi. Z naraščajočo svetovno populacijo naraščajo tudi potrebe po hrani. Poleg tega nas večina v razvitem svetu poje več hrane, kot je zares potrebujemo, naša prehrana pa je bogata z živili živalskega izvora, kar ima še dodatne negativne učinke…
  • 02 Jul
    805
    Na seminarju »Tartu call for a Healthy Lifestyle« v organizaciji EU komisije, DG Sante, se je 19. junija projekt Kuhnapato uvrstil med najboljše prakse v Evropi, na področju zdravja in trajnosti. Certifikate so podelili in podpisali trije visoki predstavniki – komisionarji, s področja zdravja,…
  • 18 Jun
    997
    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 19. junija 2019 tradicionalno strokovno izobraževanje: 30. Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo". Dogodek bo potekal v jubilejnem letu…
  • 12 Jun
    5733
    Volčji bob (Lupinus spp. L.) je rastlina, ki v poletnih mesecih vrtove krasi s svojimi čudovitimi živobarvnimi cvetovi. Zaradi tega ga sadimo predvsem kot okrasno rastlino, a je v resnici mnogo več kot le to. Iz cvetov se namreč kasneje razvijejo stroki s semeni, ki jih je vredno vključiti v našo…
  • 11 Jun
    594
    Minerali imajo v prehrani ljudi pomembno vlogo, pri čemer prispevek zelenjave ni zanemarljiv. Na mineralno založenost rastlin pomembno vplivajo okoljski dejavniki (predvsem lastnosti tal, gnojenje in vremenski pogoji) ter procesi v rastlinah samih (predvsem razlike v načinu črpanja mineralov iz tal…
  • 01 Jun
    981
    Med lahko v manjših količinah uživamo kot dopolnitev uravnotežene prehrane, vendar se moramo zavedati, da je med kljub manjšemu deležu zdravju koristnih snovi še vedno pretežno sladkor. Z njim lahko nadomestimo ostale oblike prostega sladkorja, npr. namizni sladkor (trsni, pesin itd.), ki ne…
  • 30 Maj
    1998
    Na predlog Združenih narodov je 7. junij proglašen za Svetovni dan varne hrane. Letos bo ta dan obeležen prvič. Dan, ki bi ga moralo človeštvo posvetiti zavedanju, kaj pomeni varna hrana in kašna vrednota je to za človeštvo. To zavedanje moramo deliti tako stroka kot tudi vse javnosti, ki delujejo…
  • 29 Maj
    2606
    Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri smo raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje…
  • 22 Maj
    1301
    V Ženevi ta teden poteka 72. Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), kjer predstavniki držav sprejemajo ustrezne ukrepe za soočenje z aktualnimi problemi na področju zdravja. Strateški plan SZO je predvidel vrsto aktivnosti, s katerimi bi do leta 2023 dosegli globalno…
  • 21 Maj
    687
    V Ženevi poteka 72. zasedanje Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO). Na zasedanju je udeležence nagovoril tudi minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je povedal, da vsem državam, na podlagi naših dosedanjih izkušenj, pri soočanju z izzivi za učinkovito zagotavljane univerzalne…
  • 20 Maj
    796
    Zavod Republike Slovenije za šolstvo, OE Ljubljana v zvezi z izjemno aktualnimi tematikami organizira Nacionalni strokovni posvet o šolski prehrani »Zagotavljanje in izboljševanje kakovosti organizirane prehrane otrok in mladostnikov«, ki bo potekal v četrtek, 23. maja 2019 na OE ZRSŠ Ljubljana,…
  • 14 Maj
    1740
    Kefir je kisel in osvežujoč fermentirani mlečni napitek. Izvira iz Kavkaza, kjer so ga že stoletja pridobivali v usnjenih vrečah ali hrastovih sodih iz kozjega, kravjega ali ovčjega mleka. Beseda kefir, znana v ruskem jeziku vsaj od leta 1884, je verjetno kavkaškega izvora, čeprav nekateri besedo…
  • 14 Maj
    1257
    Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih je bila vzpostavljena z namenom, da se odpravi uporabo neutemeljenih in potencialno zavajajočih trditev na živilih v Evropi ter da se s tem zagotovi ustrezno raven varstva potrošnikov. Zakonodaja razlikuje med prehranskimi…
  • 08 Maj
    1599
    Projekt Študent – veš, kaj ješ (ŠTUDIRAM, HRANO PREMIŠLJENO IZBIRAM). Ali pice in ocvrta živila sodijo v redno ponudbo subvencioniranih obrokov - čas za spremembo ponudbe in bolj kritično izbiro študentov?!/Študentje Univerze na Primorskem pozivajo fakultete k spremembam ponudbe v avtomatih.
  • 08 Maj
    731
    Eden najpomembnejših rezultatov projekta Focus IN CD so tri izobraževalna spletna orodja oziroma spletni tečaji namenjeni bolnikom s celiakijo in zdravstvenemu osebju, zdravnikom, medicinskim sestram, dietetikom, psihologom in ostalim strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečuje z bolniki s…
  • 06 Maj
    825
    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v javnosti, o vsebnosti in omejevanju trans maščobnih kislin (TMK) v živilih. Kaj so trans…
  • 26 Apr
    708
    Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je začela kampanjo #EUandMyFood, s katero želi povečati osveščenost o sistemu varnosti hrane v Evropski uniji. Namen kampanje je prikazati, kako sistem zagotavljanja varnosti hrane v EU, preko skupnega dela evropskih institucij, EFSA in držav članic…
  • 10 Apr
    51543
    Na kratko: Jajca so bogat vir hranil, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnem razmerju, številne vitamine in minerale, so pa tudi bogat vir holina. Najnovejše študije kažejo, da pri večini ljudi v jajcih prisoten holesterol naj ne bi bistveno prispeval k ravni holesterola v krvi. Pri…
  • 09 Apr
    1590
    Slovenija je država, ki se po količini in kakovosti pitne vode uvršča v sam evropski vrh. Kjub temu poraba vode v plastenkah pri nas ostaja visoka, kar po nepotrebnem močno obremenjuje okolje. Za proizvodnjo litra ustekleničene vode se v proizvodnji porabijo do trije litri čiste vode, ki končajo…
  • 03 Apr
    811
    Vabimo vas na 1. Nacionalno konferenco »Zdrava povezava – Združujemo moči za zdravje ljudi«, ki bo potekala 9. aprila 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, v Marmorni dvorani. Konferenco organizira Ministrtvo za zdravje RS, namenjena pa je predstavitvi 85 sofinanciranih programov in…
  • 03 Apr
    5424
    Zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, a odzivi potrošnikov dokazujejo, da mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo. Znanstvene raziskave so že pred časom…
  • 27 Mar
    3436
    Ali ste vedeli, da je naše telo sestavljeno iz več bakterij kot iz naših lastnih celic? Samo v našem debelem črevesu prebiva več kot 100 milijard bakterij, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto, z več kot stokrat toliko geni, kot jih vsebuje naš lasten genom. Tako naše telesno kot duševno zdravje…
  • 26 Mar
    7890
    V Sloveniji je bil v lanskem letu uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je proizvajalcem živil postavil enoletno prehodno obdobje za prilagoditev sestave živil. To prehodno obdobje se izteče 7. aprila 2019, ko ne bo več dovoljeno tržiti živil z…
  • 22 Mar
    1511
    Svetovni dan voda v letu 2019 poteka pod sloganom Voda za vse - ne prezrimo nikogar. Na to temo se bodo danes zvrstili številni dogodki po Sloveniji. V Sloveniji imamo dobro preskrbljenost s pitno vodo, česar žal niso deležni v vseh državah po svetu. Ker je voda iz pipe pri nas dobre kakovosti,…
  • 12 Mar
    930
    Aroma je občutek, ki ga izzovejo hlapne snov v stiku s čutilom za voh v nosni votlini. Arome v izdelkih ključno vplivajo na prepoznavnost okusa in všečnost izdelka pri potrošnikih. Med predelavo in shranjevanjem živil se težko ohranijo iste hlapne sestavine arome kot so v osnovni sestavini (npr.…
  • 08 Mar
    1100
    Potrošniki pri izbiri živil veliko pozornosti namenjajo poreklu in kakovosti. Kot odgovor na potrošnikove preference v zvezi s tem, je v evropskem prostoru vzpostavljenih več strategij in shem, ki omogočajo zagotavljanje in izbiro kakovostne hrane. Pri informiranju potrošnikov v zvezi s tem, imajo…
  • 21 Feb
    1593
    Naravna vsebnost joda in selena je v večini živil rastlinskega izvora razmeroma nizka. Rastline jod in selen dokaj slabo privzemajo iz tal, poleg tega so oblike omenjenih mineralov za človeka slabše biorazpoložljive. Zaradi navedenega je v zadnjem času aktualno raziskovanje postopkov bogatenja…
  • 20 Feb
    5427
    Zaključil se je projekt Po kreativni poti do znanja, v okviru katerega so bile pripravljene foto-video vsebine za promocijo zdrave prehrane na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani – www.prehrana.si. S sodelovanjem različnih strok in izjemno vnemo udeleženih študentov nastalo preko 280 kreativnih…
  • 06 Feb
    4044
    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2019. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar…
  • 30 Jan
    2542
    Prehranske in zdravstvene trditve so pomemben dejavnik, s katerim bi spodbujali izbiro bolj zdravih živil, v kolikor bi se dejansko uporabljale le na živilih z ugodno hranilno sestavo. V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih urejeno že od leta 2006 z uredbo 1924/2006 o…
  • 24 Jan
    1773
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 24 Jan
    1108
    Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla tržni pregled rastlinskih prehranskih dopolnil za razstrupljanje. Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh in da se bomo zaradi uživanja prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, so mikavni, a…
  • 22 Jan
    7293
    Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranskega sistema Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah, onesnaževanju voda in hitrem uničevanju naravnih ekosistemov ter s tem nenadzorovanem izumiranju rastlinskih in živalskih vrst. K temu…
  • 20 Dec
    2214
    Prazničnih gurmanskih užitkov se seveda veselimo, nobene potrebe ni, da bi se jim odpovedali, vendar ne pretiravajmo in jih raje razporedimo na več dni. S tem se bomo izognili težavam. Zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive praznične hrane se pojavijo…
  • 18 Dec
    902
    Ljubljana, 18.12.2018 – GZS–Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na novinarski konferenci predstavila poročilo o napredku projekta Zaveza odgovornosti v praksi, z izpostavitvijo aktivnostisektorja brezalkoholnih pijač in mlekarstva za znižanje dodanega sladkorja v svojih proizvodih. V…
  • 18 Dec
    1586
    Veterinarji za zaščito zdravja in dobrobiti živali uporabljajo registrirane pripravke in ti praviloma v živilih ne puščajo ostankov, ki bi presegali najvišje dovoljene vrednosti ob upoštevanju navodil za uporabo. Dr. Jožica Dolenc iz Veterinarske fakultete, Univerza v Ljubljani opozarja:…
  • 18 Dec
    833
    Semena nekaterih rastlin so bila nedavno prepoznana kot alternativni vir kakovostnih maščob, predvsem α-linolenske maščobne kisline (18:3, n-3), stearidonske maščobne kisline (18:4, n-3) in γ-linolenske maščobne kisline (18:3, n-6). Vključevanje omega-3 maščob v prehrano sodobnega človeka je zelo…
  • 29 Nov
    1560
    Od 28. 11. do 1. 12.2018 poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu največja evropska konferenca s področja javnega zdravja. Krovna tema konference je vpliv družbenih sprememb na javno zdravje v Evropi, zato bo potekala pod geslom "Wind of change: towards new ways of improving publich health in…
  • 13 Nov
    1315
    Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrava prehrana ne pomeni le varne in uravnotežene prehrane, temveč tudi urejen ritem uživanja obrokov in njihova razporeditev čez dan. Redno uživanje 4 do 5 obrokov na dan, vključno z zajtrkom,…
  • 12 Nov
    1374
    Vprašanja trajnostne naravnanosti in okoljske ozavešečnosti so v družbi vse bolj relevantna in se prenašajo na potrošnjo kot pomembno vsakdanjo prakso. Tudi nakup in poraba konkretnih izdelkov, kot so denimo ekološka živila, sta pogosto posledica splošne okoljske ozaveščenosti porabnikov.…
  • 12 Nov
    16906
    Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrav in okusen zajtrk predstavlja dober začetek dneva. Na voljo veliko možnosti, pri čemer naj bo hrana tudi okusna, nam nudi prijeten občutek v ustih in je hranljiva. Priprava zajtrka lahko predstavlja…
  • 08 Nov
    908
    Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javnozdravstveni izziv. Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo…
  • 01 Nov
    1110
    Potrošniki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti živil, predvsem z vidika mikrobiološke ustreznosti in je zato pomembno, da se te vloge zavedajo. Njihovo znanje in zavedanje do varnosti živil ter ravnanje z živili od nakupa do priprave in zaužitja živil doma je pomembno za preprečevanje…
  • 29 Okt
    2095
    Za ohranjanje zdravja in dobrega počutja sta priporočena uravnotežena prehrana in telesna dejavnost. Kljub povečanim potrebam po določenih vitaminih in mineralih ob povečani telesni dejavnosti je še zmeraj uravnotežena prehrana z zadostnim energijskim vnosom tista, ki zagotavlja vsa potrebna…
  • 23 Okt
    1538
    Evropska komisija je za javno razpravo objavila osnutek uredbe, s katero namerava omejiti količino trans maščob živilih v EU. Predlagana ureditev je manj stroga, kot je bila sprejeta v Sloveniji. Predvidena je namreč prepoved prodaje končnih živil z več kot 2 g industrijskih trans maščobnih kislin…
  • 22 Okt
    1123
    Neustrezna prehrana otrok in mladostnikov je eden izmed pomembnih razlogov za epidemijo debelosti te populacijske skupine po vsem svetu. Čeprav se je delež debelih in pretežkih otrok in mladostnikov v Sloveniji v zadnjih letih ustalil, ostaja na zelo visokem nivoju. Raziskave so pokazale, da ima…
  • 15 Okt
    2911
    Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote«…
  • 11 Okt
    1278
    Ob letošnjem dnevu debelosti je cilj ozavestiti o razširjenosti debelosti, resnosti in raznolikosti bolezni ter stigmatizacije ljudi s prekomerno telesno maso. Debelost je bolezen, ki ni drugačna od sladkorne bolezni ali raka. Sodelovanje različnih specialnosti, širjenje znanja in oblikovanje…
  • 01 Okt
    787
    5. in 6. oktobra bo v Grand hotelu Union potekal Internacionalni simpozij z naslovom NEONATAL NUTRITION AND GASTROENTEROLOGY. Izobraževanje je namenjeno pediadtrom na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju, prehranskim strokovnjakom in vsem, ki se profesionalno ukvarjajo z novorojenčki.…