V Bruslju je bila leta 2021 podpisana deklaracija s katero je bil 23. september razglašen za Ekološki dan EU.
Ekološka pridelava ima pomembno vlogo pri varovanju okolja, skrbi za dobrobit živali in ohranjanju naravnih virov. Obseg ekološkega kmetijstva in ekoloških živil zato nenehno narašča. Vse večje pa je tudi zanimanje potrošnikov za tovrstne pridelke oziroma živila, saj so tudi potrošniki vse bolj ozaveščeni in zahtevni glede kakovosti in zdravstvene neoporečnosti pridelkov oziroma živil.
V Evropski Uniji lahko ekološko pridelana živila prepoznamo po uporabi Ekološkega logotipa EU.
Ekološki logotip EU
Ekološki logotip EU potrošnikom omogoča prepoznavanje ekološko pridelanih živil. Uporablja se lahko samo za označevanje proizvodov, ki izpolnjujejo vse zahteve skladnosti z ekološko zakonodajo in za katere je bil s strani pooblaščenega certifikacijskega organa izdan certifikat. Da ne prihaja do nepooblaščene uporabe logotipa, stoji za vsakim logotipom na proizvodu popoln nadzor s strani pooblaščenih certifikacijskih organov na vseh stopnjah pridelave, priprave oz. predelave, skladiščenja in distribucije. To pomeni, da izpolnjujejo stroge pogoje glede načina pridelave, predelave, prevoza in skladiščenja. Ekološka pridelava je predmet enega najbolj strogih nadzornih sistemov v kmetijstvu. Vsak izvajalec je letno podvržen rednemu nadzoru, pri najmanj 10 % izvajalcev pa se izvajajo dodatni nadzori, tudi nenapovedani. Nadzor vključuje pregled evidenc, kmetijskih površin, skladišč, predelovalnih procesov in odvzem vzorcev za laboratorijske analize.
Logotip se lahko uporablja samo na izdelkih, ki vsebujejo najmanj 95 odstotkov ekoloških sestavin in izpolnjujejo stroge pogoje za preostalih 5 odstotkov sestavin. Poleg ekološkega logotipa EU morata biti navedena še šifra nadzornega organa in kraj pridelave.
Preveri z aplikacijo VešKajJeš!
V brezplačni mobilni aplikaciji VešKajJeš je uporabnikom ob skeniranju črtne kode živila na voljo tudi uradni ekološki logotip EU, ki jasno označuje živila iz ekološke pridelave. Aplikacija pri izdelkih prikaže logotip skupaj s podatki o certifikacijskem organu in kraju pridelave, kar potrošnikom olajša prepoznavanje certificiranih ekoloških izdelkov. Ker raziskave kažejo, da številni potrošniki pomen logotipa še vedno slabo poznajo, aplikacija hkrati nudi tudi pojasnila o pravilih pridelave, predelave in nadzora nad ekološkimi živili ter tako spodbuja bolj trajnostne nakupne odločitve.
Trajnostni pomen ekološkega kmetijstva na lokalni ravni
Ekološko kmetovanje je zasnovano na spoštovanju naravnih ciklov, zmanjševanju vpliva človeka na okolje ter varovanju naravnih virov. Prispeva k ohranjanju rodovitnosti tal, zmanjšanju onesnaženosti voda in zraka ter k večji biotski raznovrstnosti. Hkrati krepi socialno komponento podeželja, saj ustvarja delovna mesta, podpira lokalne skupnosti in omogoča večjo samooskrbo.
Lokalno usmerjeno ekološko kmetijstvo dodatno zmanjšuje ogljični odtis zaradi krajših transportnih poti in manjših izgub hrane. Tako je ena ključnih praks za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in prilagajanja na podnebne spremembe.
Več na: