• 21 Jul
    393
    Obstaja pogost mit, da so vsa živila z daljšim seznamom sestavin nezdrava. Vendar temu ni tako. Dolžina seznama sestavin sama po sebi ne pove, ali je živilo zdravo. Tako živila z eno sestavino kot več sestavinami so lahko tako zdrava kot nezdrava. Bolj se je smiselno osredotočiti na hranilno…
  • 21 Jul
    378
    Na policah trgovin pogosto najdemo izdelke z oznakami kot so »z nizko vsebnostjo maščob« ali »brez maščob«. Jogurti, prigrizki, piškoti, celo sladoledi lahko obljubljajo manj maščob in marsikdo ob tem pomisli, da ima pred seboj bolj zdrav izdelek. Logično je namreč sklepati, da če izdelek vsebuje…
  • 21 Jul
    760
    V zadnjih letih je prekinitveno postenje (ang. intermittent fasting) postalo ena izmed priljubljenih prehranskih strategij. Gre za način prehranjevanja, pri katerem ne omejujemo toliko tega, kaj jemo, ampak kdaj jemo. Najpogosteje gre za to, da vso hrano zaužijemo znotraj omejenega časovnega okna,…
  • 01 Avg
    6005
    Med prebivalci kroži mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava. Mit ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj na ta način bistveno…
  • 29 Avg
    6368
    Med prebivalci kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju. Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih,…
  • 22 Avg
    5513
    Pogrevanje hrane je priročen postopek za lajšanje porabe ostankov hrane, pa tudi kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov. V javnosti kroži mit o škodljivosti pogrevanja nekaterih živil, na primer krompirja, špinače in gob. V resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati. Bolj kot…
  • 15 Avg
    2894
    Pogosto se srečujemo z zanimivimi vprašanji, kam se posamezna živila sploh uvrščajo. Verjetno ste že kdaj slišali za trditev, da je paradižnik v resnici sadje? Ali pa, da ajda ni žito in da arašidi pravzaprav niso oreški? Čeprav botanično te trditve držijo, se v prehrani takšna živila razvrščajo v…
  • 01 Avg
    3431
    Med prebivalci kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju, ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj. To ne drži, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C. So pa velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in…
  • 25 Jul
    2118
    Med prebivalci kroži mit, da se lahko z nekaterimi živili – na primer paradižnikom in korenjem, zaščitimo pred sončnimi opeklinami. Takšen mit ne drži, izvira pa iz lastnosti bioaktivnih snovi v takšnih živilih, predvsem karotenoidov. Gre za maščobotopna rumena, oranžna in rdeča barvila z…
  • 18 Jul
    3236
    Med prebivalci kroži mit, da meso vsebuje samo beljakovine, medtem ko naj bi bil kruh le vir ogljikovih hidratov. To prepričanje je zmotno, saj velika večina živil praviloma vsebuje različna makrohranila, res pa da v zelo različnih razmerjih. Pri posameznih skupinah živil lahko določeno hranilo…
  • 11 Jul
    39951
    Med prebivalci kroži mit, da se oljčnega olja ne sme segrevati, ker naj bi ob tem v njem nastajale škodljive trans maščobne kisline. To ne drži, saj je oljčno olje zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno, kot mnoga druga rastlinska olja. Res…
  • 10 Apr
    14311
    Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, ki se v gospodinjstvu in živilski industriji uporablja kot ojačevalec okusa, stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje (živčevja, mišic in ionskega ravnotežja) potrebuje izjemno majhno količino natrija, veliko manjšo, kot jo večina…
  • 11 Mar
    63640
    V zadnjem času v najrazličnejših medijih, kot tudi na internetu vse večkrat naletimo na priporočila takšnih in drugačnih samooklicanih strokovnjakov, ki nam zapovedujejo, naj se izogibamo ogljikovim hidratom in jih, kolikor se le da, zamenjamo z maščobami in beljakovinami. Diete z nizkim deležem…
  • 26 Jul
    11545
    Slovenije je raznolika dežela glede običajev in tradicije, kar se odraža tudi v sami kulinariki. Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav…
  • 06 Avg
    25034
    Ogljikovi hidrati so edino makrohranilo, za katerega zdravstvene organizacije niso določile minimalnega dnevnega vnosa (izjema so prehranske vlaknine). To torej pomeni, da ogljikovi hidrati niso nujni za naše golo preživetje. Številna plemena in tradicionalne družbe so ogljikove hidrate tako v…
  • 10 Jan
    34346
    Zgodovina kakava Kakav je zimzelena rastlina iz tropskih predelov Centralne in Južne Amerike, na kateri v ovalnih oranžnih strokih dozorijo kakavova semena. Zrela kakavova zrna so vijolične do rjavo-vijolične barve in morajo nato še fermentirati, da postanejo značilno temno rjave barve. Temu sledi…
  • 11 Sep
    99122
    Kaj je laktoza? Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, sestavljen iz dveh enostavnih sladkorjev: glukoze in galaktoze. Naravno je prisoten le v mleku (2-8% teže) in mlečnih izdelkih, vendar ga v prehranski industriji zaradi nekaterih ugodnih lastnosti dodajajo tudi v druge izdelke. V prvem letu…
  • 23 Mar
    43469
    Konoplja (Cannabis sativa L.) je ena izmed najstarejših udomačenih rastlin, dokazi o njenem gojenju segajo že 12.000 let nazaj. Najprej je bilo gojenje namenjeno predvsem pridobivanju konopljinih vlaken, ki so se uporabljala za izdelavo vrvi, oblačil in kasneje tudi papirja. Sčasoma pa so se v…
  • 28 Feb
    14537
    V današnji družbi si veliko ljudi na tak ali drugačen način prizadeva upočasniti staranje. V odgovor na to se je razvila na milijone evrov vredna kozmetična industrija, ki danes ponuja številne izdelke, ki naj bi tako ali drugače omilili znake staranja. Toda staranje se dogaja precej globlje v…
  • 12 Dec
    69250
    Gluten je mešanica beljakovin, ki je naravno prisotna v nekaterih žitih, kot so pšenica, rž, oves, ječmen, pira, kamut in tritikala (križanec med pšenico in ržjo) ter v vseh izdelkih, narejenih iz mok omenjenih žit. Zaradi posebnih kemijskih lastnosti glutena je testo, ki ga pripravimo iz moke…
  • 30 Sep
    34761
    Maslo je maščoba živalskega izvora. Vsebovati mora najmanj 82 % mlečne maščobe in največ 16 % vode. Izdelujejo ga iz pasterizirane smetane ali iz fermentirane pasterizirane smetane. Vsebuje predvsem nasičene maščobne kisline. V 100 g masla je v povprečju okrog 62 gramov nasičenih maščobnih kislin,…
  • 30 Sep
    19453
    Poceni hrana je lahko tudi zdrava. Pogosto slišimo, da je zdravo prehranjevanje privilegij tistih, ki si to lahko privoščijo. Gre pri takem razmišljanju za zmoto ali resničnost? Zaužijemo vse več predpripravljenih živil, ki so tudi dražja Mnogim se je enostavneje prehranjevati s prehrano, ki…
  • 01 Jul
    17708
    V prispevku so predstavljena stališča in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.Mikrovalovna pečica omogoča kuhanje hrane z mikrovalovi. Mikrovalovi so visokofrekvenčni radijski valovi in so, tako kot vidna svetloba, del elektromagnetnega spektra. Mikrovalovi se primarno uporabljajo za…