Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, ki se v gospodinjstvu in živilski industriji uporablja kot ojačevalec okusa, stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje (živčevja, mišic in ionskega ravnotežja) potrebuje izjemno majhno količino natrija, veliko manjšo, kot jo večina populacije dnevno zaužije. Preveč natrija vodi v številne zdravstvene težave, predvsem v težave srčno-žilnega sistema, kot so povišan krvni tlak in srčni infarkt, ter bolezni ledvic. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da dnevni vnos soli pri odraslih naj ne presega 5 g (oz. 2000 mg natrija), medtem ko povprečen Slovenec vsakodnevno še zmeraj zaužije kar 11-14 g soli.

V spodnjih vrsticah odgovarjamo na nekaj najpogostejših mitov o soli.

»Morska sol je boljša od običajne soli, ker je naravna.«
Sol vsebuje natrij, ne glede na izvor soli (himalajska, morska, kamena sol), visok vnos natrija pa lahko povzroči zdravstvene težave.

»Sol dodana pri kuhanju je glavni vir vnosa soli.«
V mnogih državah približno 80 % soli v prehrani prihaja iz predelanih živil. Živila z najvišjo vsebnostjo soli so predvsem hitro pripravljena hrana (hamburgerji, ocvrt krompirček, pizze …), čips in drugi slani prigrizki, konzervirane jedi, predpakirane jedi (»pogrej in pojej«), siri, predelani mesni izdelki, juhe iz vrečk itd.

»Hrana potrebuje sol, da je boljšega okusa.«
Soljena hrana je boljšega okusa, ker smo nanjo navajeni. Potrebno je nekaj časa (približno 8-12 tednov), vendar se lahko vsak privadi na manj slan okus hrane in kasneje uživa tudi v okusu hrane pripravljene z manj soli.

»Hrana ima manj arome brez soli«.
Sol je res ojačevalec arome, vendar v zelo nizkih količinah. Ko se ljudje privadijo na manj slan okus hrane, šele uživajo v pravem okusu številnih sestavin v hrani. Dodatno pa lahko aromo hrane obogatimo še z najrazličnejšimi začimbami in zelišči.

»Hrana z visoko vsebnostjo soli je tako ali tako preslanega okusa.«
Nekatera živila, ki vsebujejo veliko soli, niso nujno zelo slana po okusu, saj so včasih kombinirana z drugimi sestavinami, kot so sladkorji ali aditivi iz skupine ojačevalcev arom, ki prikrijejo slan okus. Za ugotovitev vsebnosti soli v živilih je pomembno, da si preberemo oznake na živilih.

»Samo starejši ljudje morajo skrbeti na vnos soli.«
Uživanje prevelike količine soli lahko zviša krvni tlak v kateri koli starosti, sicer pa se negativne posledice dolgoletnega uživanja previsokih količin soli pokažejo šele čez leta.

»Zmanjševanje soli v moji prehrani bi lahko imelo slab vpliv na moje zdravje.«
Težko je jesti premalo soli, saj uživamo veliko hrane, ki vsebuje sol. Dnevni vnos soli pogosto presežemo že med zajtrkom, saj smo zgornji dnevni vnos zelo verjetno presegli že z dvema kosoma kruha, obloženima s sirom in šunko.