V petek, 24. 10. 2025, ob 12. uri, v dvorani Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana bo potekal zaključni dogodek ciljnih raziskovalnih projektov Polno zrno in Šolski krožnik.

Ciljna raziskovalna projekta, ki sta ju v letih 2023 - 2025 sofinancirala Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, sta se z več nivojskimi pristopi osredotočila na izzive bolj zdravega prehranjevanja osnovnošolcev in prehoda sistema šolske prehrane v bolj trajnostnega.

Na zaključnem dogodku bodo predstavljeni ključni rezultati obeh projektov, namenjeni prenosu v prakso in gradiva, ki sta jih raziskovalni skupini pripravili za strokovne delavce, učence in starše. Predstavitvi rezultatov bo sledila okrogla miza s predstavniki deležnikov v sistemu šolske prehrane, o izzivih zdravega in trajnostnega prehranjevanja osnovnošolcev.

Dogodek je brezplačen, zaradi lažjega logističnega načrtovanja pa je potrebna prijava prek spletnega obrazca (https://1ka.arnes.si/CRP) do 17. 10. 2025. Predviden zaključek dogodka je ob 15.30 uri.

Na kratko o raziskovalnih projektih

Projekt Polno zrno (CRP V3-2310)

polnozrno

  • Vodja Nacionalni inštitut za javno zdravje (dr. Urška Blaznik),
  • Partnerji Pedagoška fakulteta UL, Biotehniška fakulteta UL, Inštitut za nutricionistiko.

Projekt je bil usmerjen v spodbujanje uživanja polnozrnatih živil pri osnovnošolskih otrocih preko aktivnih oblik poučevanja v 6. razredu OŠ. Čeprav vemo, da polnozrnata živila pomembno prispevajo k preprečevanju številnih nenalezljivih kroničnih bolezni, na naših jedilnikih še vedno niso pogosto, še posebej pa jih neradi uživajo otroci in mladostniki. V projektu smo uvedli uspešno prehransko intervencijo, ter pripravili učna in promocijska gradiva o polnozrnatih živilih. Pregledali smo tudi ponudbo polnozrnatih živil na trgu v Sloveniji.

 Projekt Šolski krožnik (CRP V4-2307)

yolskikroznik

  • Vodja: Biotehniška fakulteta UL (dr. Mojca Korošec),
  • Partnerji Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

Projekt se je osredotočil na prakse preskrbe s hrano, priprave obrokov in ravnanja s presežno in zavrženo hrano v vzgojno izobraževalnih zavodih. V okviru projekta smo spremljali všečnost bolj trajnostnih jedi med učenci druge triade osnovne šole in iskali vzroke za zavračanje. Pripravili smo gradivo, ki bo organizatorjem prehrane in kuharskemu osebju lahko v pomoč pri vpeljavi trajnostnih praks v sistem šolske prehrane.