Samo s potenjem lahko v vročih poletnih dneh na dan izgubimo liter tekočine. To je treba nadomestiti, saj je nujna za delovanje in ohlajanje telesa – kar 60 odstotkov telesa namreč sestavlja voda. Na dan naj bi povprečen odrasel človek zaužil med dvema in tremi litri tekočine, približno tretjino jo dobimo iz hrane, zato je ob zmerni vročini priporočljivo popiti liter do liter in pol tekočine, pravi dr. Matej Gregorič. In tudi v tem primeru se »klin s klinom zbija« – vodo, ki smo jo izgubili s potenjem, je najbolje nadomestiti prav z vodo. A kot velja na splošno – tudi s pitjem vode ne pretiravajmo, saj lahko preveč zaužite vode povzroči določena tveganja za zdravje.

Ob povečanih in dolgotrajni telesni aktivnosti je nujno treba povrniti tudi elektrolite – lahko z izotoničnim napitkom, ki ga kupimo v trgovini, lahko si sami v vodo iztisnemo nekaj sadnega soka in dodamo ščep soli, lahko pa preprosto pijemo vodo in zraven pojemo kaj slanega. In ne pozabimo v poletnih dneh zlasti na ranljivejše – dojenčke in male otroke ter starostnike –, da pijejo zadosti tekočine. Dojenčki, katerih telo je v 75 odstotkih sestavljeno iz vode, ter mali otroci še nimajo povsem razvitega občutka za žejo, hkrati pa žejo težje sporočajo, starostniki pa občutek za žejo izgubljajo. Dr. Gregorič v pogovoru odgovarja tudi na najpogostejše zmote pri hidriranju, katero hrano je priporočljivo uživati za boljšo hidracijo, ob kakšni stopnji dehidracije je potrebna zdravniška pomoč in kakšni so znaki ter kako na pot, da ne bi dehidrirali.

Ostale epizode "Fletno poletno" Nacionalnega inštituta za javno zdravje najdeš na povezavi: Fletno poletno z NIJZ | Nijz