V zadnjih desetletjih so raziskovalci dokazali jasno povezavo med pitjem alkoholnih pijač in nastankom raka. Mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji je na podlagi tega alkohol uvrstila v 1. skupino rakotvornih snovi, to je snovi, ki so za človeka dokazano rakotvorne.

Alkohol lahko povzroči vsaj osem vrst raka:raka ustne votline, žrela, grla, požiralnika, želodca, jeter, debelega črevesa in danke ter raka dojke.

Kaj morate vedeti?

Varnejše alkoholne pijače ni

Ko gre za tveganje za nastanek raka, vrsta alkoholne pijače ni pomembna, pomembna je količina čistega alkohola, ki jo vnesemo v telo.

Kaj je aceltidehid?

Encimi, ki presnavljajo alkohol, ga razgradijo v rakotvorno snov, imenovano acetildehid. Ti encimi so prisotni tako rekoč v celotnem telesu (tudi v možganih, koži, krvi …), zato lahko alkohol, ko se razgradi, kvarno deluje na celotno telo.

Vpliv alkohola na raven posameznih hormonov

Alkohol poveča količino estrogena in androgena, ki igrata pomembno vlogo pri razvoju in napredovanju različnih vrst raka dojke.

Statistika je neusmiljena

Velik delež z alkoholom povezanih rakov se pojavlja tudi pri tistih, ki alkohola ne pijejo redno oziroma ga uživajo le v majhnih količinah. Pri osebah, ki popijejo 10 g čistega alkohola na dan (10 g čistega alkohola je v 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače), je tveganje za nastanek raka grla večje kot pri osebah, ki alkohola ne pijejo.

Prav tako so ugotovili, da je tveganje za nastanek raka, predvsem raka dojke pri ženskah (tudi pri nekadilkah), povečano že pri manj kot eni enoti alkohola na dan, to je denimo manj kot 1 dcl vina na dan.

Rak dojk je v razvitem svetu najpogostejši rak pri ženskah in zato pomemben javnozdravstveni problem. V Sloveniji predstavlja petino vseh rakov, za njim je po podatkih iz Registra raka RS med letoma 2016 in 2020 v povprečju vsako leto na novo zbolelo 1481 žensk.

Po podatkih Mednarodne agencije za raziskave raka se 7 odstotkov vseh rakov dojke razvije prav zaradi pitja alkoholnih pijač.

Mobilna aplikacija Veš kaj ješ

VKJ app naslovna

Brezplačna mobilna aplikacija Veš kaj ješ opozarja na energijsko vrednost alkoholnih pijač in tveganja, povezana z rabo alkohola.

 

Vir: Alkohol in rak dojke: en kozarec vina na dan je preveč (veskajjes.si)