Danes je Svetovni dan voda, ki vsako leto poteka 22. marca pod okriljem Združenih narodov. Ob tem dnevu se osredotočamo na večkrat spregledano realnost: voda ni le vir življenja temveč tudi temelj miru po svetu. Letošnji slogan Svetovnega dneva voda je »Voda in mir«, ki poudarja pomen vode ne le kot nujne življenjske potrebe, ampak tudi kot ključni element preprečevanja nesporazumov in spodbujanja trajnostnega razvoja.

Pogled v preteklost kaže na to, da so viri vode pogosto ključna točka napetosti in nesporazumov. Po drugi strani, pa je voda lahko tudi ključ do miru, kadar skupnosti in države sodelujejo pri upravljanju tega pomembnega naravnega vira.

Več kot 3 milijarde ljudi po svetu je namreč odvisnih od voda, ki prečkajo državne meje, medtem ko imajo le redke države sklenjene sporazume o sodelovanju na tem področju.


Izzivov na področju voda je precej. S pomanjkanjem dostopa do pitne vode se trenutno sooča 2,2 milijarde ljudi. Voda pa ni le pomembna za naše telo, ampak je tudi močno povezana z vsemi področji našega življenja. Vlaganje v kakovostne vodne vire prinaša koristi za zdravje, gospodarstvo, okolje in družbo kot celoto. Ekonomsko gledano se denar vložen v vodne vire povrne 4,3 x v obliki boljših zdravstvenih izidov, večje produktivnosti in izboljšanega okolja.

Letošnja tema "Voda za mir" nas vabi, da razmislimo o vlogi, ki jo voda igra v naših življenjih, ne samo kot vir preživetja, ampak kot osnova za mir in blaginjo. Z ozaveščanjem in ukrepanjem lahko spremenimo prihodnost v smeri, ki zagotavlja, da voda postane vir sodelovanja, ne konfliktov.

Kakšen je pomen vode pri zdravju?

Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Čeprav lahko ljudje preživijo več tednov brez hrane, je lahko odsotnost ali pomanjkanje vode že po nekaj dnevih usodna. Zato so tudi prve civilizacije nastajale ob večjih rekah, kot so Nil, Evfrat, Tigris, Ind itd. Voda ima veliko vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva. Voda je namreč glavna sestavina človeškega telesa: približno 60% telesne teže pri odraslih moških, od 50 do 55% pri ženskah (zaradi višjega deleža telesne maščobe), in do 75% pri novorojenčkih. Celotna telesna voda, v kateri nenehno potekajo življenjski procesi v celični ali zunajcelični tekočini,  ter ravnovesje med vnosom in izstopom vode so pod homeostatskim nadzorom. Kar pomeni, da telo zdravega človeka samodejno uravnava ravnovesje tekočin v telesu; ob pomanjkanju opozarja na vnos (žeja), ob prekomerni količini pa se vode želi znebiti preko ledvic z urinom. Več o pomenu vode si lahko prebereš TUKAJ.

Viri: