Knjižnica Domžale bo 17. novembra 2025 ob 18. uri gostila pogovorni večer "Dober večer, znanost". Tokratna tema je Prehrana jutrišnjega dne: lokalno, inovativno, zdravo. Hrana danes združuje inovativnost, trajnost in spoštovanje lokalnih virov – ob tem pa raste tudi praksa hiper-lokalne pridelave v urbanih središčih. Zmanjševanje ogljičnega odtisa in izboljšanje prehranske varnosti sta ključna, prav tako porast uporabe odpadnih sestavin za nove prehrambne izdelke. Hrana prihodnosti tako postaja orodje zdravja, povezovanja skupnosti in varovanja okolja.

V pogovoru bodo sodelovali strokovnjaki, ki se s prehrano ukvarjajo z različnih vidikov. Prof. dr. Igor Pravst kot direktor Inštituta za nutricionistiko in profesor prehrane raziskuje prehrano in javno zdravje ter kemijsko sestavo živil. Mag. Darja Radić kot ekonomistka in predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo velnes in turizem Bled deluje na področju trajnostnega turizma ter oblikovanja razvojnih strategij. Marcela Klofutar kot so ustvarjalka Vile Podvin in Hiše Linhart razvija povezave med gostinstvom kulturno dediščino identiteto in izobraževanjem. Chef Uroš Štefelin, ki se posveča raziskovanju dediščinskih jedi ter njihovemu preoblikovanju v sodobno in trajnostno kulinariko.

Pogovor bo vodil Marko Jeran, raziskovalec Instituta “Jožef Stefan”, Ljubljana. Vabljeni.

Vabilo