Program "Skupaj za zdravje" je usmerjen v promocijo zdravega življenjskega sloga med odraslimi prebivalci Slovenije. Cilj programa je integrirano preprečevanje kroničnih bolezni in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Program je brezplačen za vse, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje, in se izvaja v ambulantah družinske medicine ter v centrih za krepitev zdravja oziroma zdravstvenovzgojnih centrih, ki so razširjeni po vsej Sloveniji.

V okviru programa se izvajajo različne aktivnosti:

  • Preventivni pregledi: potekajo v ambulantah družinske medicine, kjer se ocenjuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni.
  • Delavnice in individualna svetovanja: vključujejo podporo pri spremembi življenjskega sloga, psiho-socialno podporo ter spodbujanje telesne aktivnosti. Delavnice se razlikujejo po tematikah, ki zajemajo zdravo prehrano, telesno aktivnost, duševno zdravje in opuščanje nezdravih navad kot je kajenje.
  • Aktivnosti v lokalnih skupnostih: vključujejo dogodke in delavnice, ki potekajo lokalno in so namenjeni spodbujanju zdravega življenja in preprečevanju bolezni. O aktivnostih se lahko pozanimate pri vašem lokalnem centru za krepitev zdravja.

Postopek za pridobitev teh storitev je preprost: posamezniki se lahko obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali medicinsko sestro, ki jih lahko usmerita na ustrezne delavnice ali svetovanja. Prav tako so preko spletnih strani centrov za krepitev zdravja na voljo informacije o razpoložljivih programih in aktivnostih v njihovi bližini​.

Za več informacij in podrobnosti o programu "Skupaj za zdravje" in njegovih aktivnostih lahko obiščete uradno spletno stran programa: https://www.skupajzazdravje.si/