Pretekle študije so pokazale ugodne vplive čilija in njegove glavne sestavine, kapsaicina na številne biološke procese. Klinična študija raziskovalcev iz Univerze na Primorskem je preizkusila učinek treh čili omak z različno vsebnostjo kapsaicina na širok spekter biokemičnih markerjev v krvnem serumu tridesetih zdravih prostovoljcih. Dokazali so, da v regiji, v kateri je dnevna uporaba čilija nizka, zmerno uživanje 4,4 mg kapsaicina na dan ima ugodne vplive na zdravje, kot so znižana raven glukoze, LDL holesterola in C-reaktivnega proteina. V nasprotju se je ob uživanju večjih količin kapsaicina (16,7 mg na dan), ta učinek izničil. Vrednosti biokemijskih markerjev so se vrnile na prvotni nivo en teden po prenehanju uživanja čili omak. Zato raziskovalci priporočajo redno uživanje zmernih količin izdelkov s čilijem, ne morejo pa izključiti možnosti razvoja tolerance na izdelek.

Vir