Previsok vnos kuhinjske soli oz. natrija, po drugi strani pa prenizek vnos kalija vplivata na razvoj povišanega krvnega tlaka in s tem povečujeta možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Večina prebivalstva uživa precej več soli, kot je še priporočljivo – v povprečju od 8 do 12 g soli na dan, kar je kar dvakrat več od zgornje priporočene meje (5g soli/dan).

Z namenom opozarjanja na pomen manjšega vnosa soli zato vsako leto poteka Teden ozaveščanja o soli (World Salt Awareness Week). Letos bo le-ta potekal med 20. in 26.3., tema letošnjega Tedna pa je sol v predpakiranih izdelkih. 75% soli, ki je zaužijemo, je namreč skrite v hrani, ki jo kupimo v trgovini.

Več o soli in posledicah prekomernega uživanja soli si lahko preberete tukaj.

Več informacij o Tednu ozaveščanja o soli najdete na spletni strani: http://www.worldactiononsalt.com/