Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

Glede rokovanja z embalažo priporočamo:

  • v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako hitrejša;
  • čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši;
  • ob vstopu v trgovino in izstopu si razkužimo roke;
  • izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in vračamo nazaj na police;
  • po dotikanju, prijemanju izdelkov, predmetov, denarja… se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok;
  • doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo prebrišemo z alkoholnim robčkom;
  • vsebino papirnate embalaže lahko prestavimo v čisto embalažo (npr. moka, riž, maslo…);
  • po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte in druge površine, ki smo jih uporabljali;
  • po nekaj dneh po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna;
  • pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.

Več o varnem ravnanju v domači kuhinji najdete na spletni strani NIJZ v prispevku Higiena v domači kuhinji, na naslednji povezavi.