Granatno jabolko (Punica granatum) izvira in Azije, natančneje iz Perzije (današnjega Irana), od koder se je razširilo po celem svetu. Danes so največje pridelovalke granatnih jabolk Francija, Španija, Izrael, Amerika in Azija, uspeva pa tudi v slovenskem Primorju. Njegova kultivacija se je začela že 4000 let pred našim štetjem, zato ima močno simbolno vlogo, pogosto se uporablja v tradicionalni medicini, obenem pa je tudi predmet številnih umetniških upodobitev. Granatno jabolko raste na grmu oziroma nizkem drevesu. Plod ima debelo gladko lupino rumene do vijolične barve, v notranjosti pa je mnogo semen (50% mase ploda), ki so v predelih obdani s tankimi belkastimi stenami. Semena so oglata in prozorno rubinaste barve, semenske lupine so sočne in primerne za uživanje.

Sestava granatnega jabolka in vplivi na zdravje

Sočna semena granatnega jabolka sestavlja 85% vode, od makrohranil pa prevladujejo sladkorji, predvsem glukoza in fruktoza, ki sta zastopani v enakem razmerju, ter prehranske vlaknine. Vsebuje tudi več vitaminov, kot so na primer vitamin K, folat, vitamin C in pantotenska kislina (B5), od mineralov pa predvsem baker, kalij in mangan. Granatno jabolko vsebuje tudi visoke koncentracije polifenolov, ki so močni antioksidanti, med njimi je najbolj izstopajoč za granatno jabolko specifičen punikalagin.

Granatno jabolko je bogat vir antioksidantov, zato mu pripisujejo številne antikancerogene in protivnetne učinke, nekateri pa ga priporočajo za dopolnilo k konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka. Raziskave na miših so pokazale, da dodajanje granatnega jabolka ali soka granatnega jabolka občutno izboljša stanje pri aterosklerozi, deluje protivnetno in znižuje krvni tlak. Prve laboratorijske študije so tako postregle z obetavnimi rezultati, ki jih je zdaj potrebno potrditi ali ovreči še s kliničnimi študijami, ki bodo pokazale, ali lahko morebitne pozitivne učinke pričakujemo tudi pri ljudeh.

Naš nasvet: V vsak obrok vključite zelenjavo in/ali sadje. Čim pogosteje izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje.
Zelenjava in sadje sta bogat vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in mnogih drugih zaščitnih snovi. Uživanje zelenjave in sadja ima varovalen učinek na zdravje.

Preglednica: Okvirna hranilna vrednost v 100 g granatnega jabolka

  Hranilna vrednost v 100 g živila %PDV*
Energijska vrednost (kcal/kJ) 74/309 4 %
Skupne maščobe (g) 1 1 %
     - Nasičene maščobe (g) 0,1 1 %
Ogljikovi hidrati (g) 16 6 %
     - Sladkorji (g) 16 18 %
Beljakovine (g) 1 1 %
Prehranske vlaknine (g) 2 7 %
Vitamini in minerali    
Vitamin K (µg) 16 22 %
Folat (µg) 38 19 %
Vitamin C (mg) 7 9 %
Pantotenska kislina (mg) 0,4 6 %
Baker (µg) 120 12 %
Kalij (mg) 220 11 %
Mangan (µg) 130 7 %

*%PDV: Za energijsko vrednost in makrohranila kot delež priporočenega vnosa (%PV) za povprečno odraslo osebo (8 400 kJ/2 000 kcal); za vitamine in minerale kot delež priporočenega dnevnega vnos (%PDV) za odrasle - upoštevajoč Prilogo XIII Uredbe (EU) 1169/2011. Za prehranske vlaknine kot delež običajno priporočenega vnosa za odrasle (30g). Vir: Različne podatkovne baze o prehranski sestavi živil.

 Granatno jabolko

Nasveti za uporabo granatnega jabolka

Sveže granatno jabolko

V prehrani se granatno jabolko večinoma uživa kot svež sadež, kar je tudi najbolj priporočljiv način uživanja. Zaradi kompleksne zgradbe sadeža granatnega jabolka lahko lupljenje predstavlja svojevrsten izziv. Preprosto ga lahko olupimo na naslednji način: najprej odstranimo spodnji in zgornji del skorje. Izrežemo celoten sadež na štiri kose ter položimo vse skupaj v posodo z vodo. Ročno ločimo zrnca od olupka. Olupki so lahki ter se obdržijo na površini vode, zrnca pa padejo na dno. Na koncu poberemo lupine s površine vode, ostalo vsebino pa precedimo. Na ta način enostavno pridobimo olupljena zrnca granatnega jabolka.

Drugi načini uporabe granatnega jabolka

Granatno jabolko se uporablja se tudi za izdelavo svežega soka, omak, sirupa in džema ter kot dodatek k solatam ali sladicam. V Indijski kuhinji se suha semena uporabljajo tudi kot začimba. Vse pogosteje se zaradi ugodnih učinkov na zdravje izvleček granatnega jabolka uporablja tudi v prehranskih dopolnilih.

Recept

Solata z granatnim jabolkom in rukolo

- zelena solata
- granatno jabolko
- rukola
- pečen sir za žar

Sir popečemo in zmešamo z ostalimi sestavinami, začinimo z oljčnim oljem ter belim balzamičnim kisom. Potresemo z zrni granatnega jabolka.

 

Naš nasvet: Če je le mogoče sadje uživajte celo, saj pasiranje in/ali priprava soka iz sadja sprosti naravno prisotne sladkorje, ki se v telesu absorbirajo veliko hitreje, kot iz celega sadeža.

 

V peškah granatnega jabolka pa nahaja punična maščobna kislina (konjugirana linolenska kislina C18:3 (n-5)), ki ima podobne lastnosti kot konjugirana linolna kislina.

Nekaj zanimivosti o granatnem jabolku

  • Sirup, imenovan Grenadyne, ki se uporablja v koktejlih, je koncentriran sladek ekstrakt granatnega jabolka.
  • V krščanstvu je granatno jabolko simbol Kristusovega trpljenja in odrešitve ter se povezuje s simbolom prepovedanega sadeža iz Rajskega vrta.
  • Na Kitajskem in v Grčiji je simbol plodnosti.
  • Ajurvedska medicina uporablja za zdravljenje vse dele rastline (koren, cvetovi, steber, listi, sadež).
  • Granatno jabolko se lahko vzgoji tudi kot bonsai, ki ima izredno lepe in velike rdeče cvetove. Značilna rdeča barva je dobila tudi svoje ime - "balaustine".
  • Mesto Granada v Španiji je dobilo ime po granatnem jabolku.

 

Viri in dodatna literatura

  • OPKP – Odprta platforma za klinično prehrano (IJS). URL: http://www.opkp.si
  • Pande G, Akoh CC. Chapter 27 - Pomegranate Cultivars (Punica granatum L.) A2 - Simmonds, Monique S.J. In: Preedy VR, editor. Nutritional Composition of Fruit Cultivars. San Diego: Academic Press; 2016. p. 667-89.
  • Stran projekta Rast Istre. UR: http://www.rast-istre.eu/
  • Viuda-Martos M, Fernández-López J, Pérez-Álvarez JA. Pomegranate and its Many Functional Components as Related to Human Health: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2010;9(6):635-54.
  • Zalar U. 2011. Vsebnost fenolnih spojin v granatnem jabolku (Punica granatum). Diplomsko delo, Biotehniška fakulteta
  • Lansky, Ephraim P., and Robert A. Newman. "Punica granatum (pomegranate) and its potential for prevention and treatment of inflammation and cancer." Journal of ethnopharmacology 109.2 (2007): 177-206.
  • Basu, Arpita, and Kavitha Penugonda. "Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice." Nutrition reviews 67.1 (2009): 49-56.