Po tem, ko je novembra 2020, Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, pripravila ugodno znanstveno mnenje o sušenih rumenih mokarjih (Tenebrio molitor) kot novem živilu, je zdaj zadevo odobrila še Evropska komisija. Rumeni mokar je tako prvi med insekti, ki je dobil zeleno luč za uporabo v živilih za humano prehrano.

Izraz rumeni mokar se nanaša na ličinko insekta Tenebrio molitor. Novo živilo je toplotno posušen rumeni mokar, bodisi kot cel insekt ali pa v obliki prahu. Cele mokarje se lahko uživa kot predjed, na voljo pa so celo v različnih okusih. Iz moke rumenih mokarjev je možno izdelati številne prehranske izdelke, tudi sladice. Glavne sestavine sušenih rumenih mokarjev so beljakovine, maščobe in prehranske vlaknine (hitin). EFSA Panel za nova živila dodaja, da je možnost prisotnosti kontaminantov v rumenih mokarjih odvisen od morebitne kontaminacije krme teh insektov.

Panel zaključuje, da je sušeni rumeni mokar varen za uživanje kot cela žuželka ali mlet v prah (moko) pri splošni populaciji, vendar uživanje lahko izzove alergijske reakcije pri posameznikih, ki so alergični na pršice in rake. Hkrati je v tem živilu možna tudi prisotnost drugih alergenov, ki so prisotni in se prenesejo iz krme mokarjev.

Vir:

https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/approval-first-insect-novel-food_en

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/6343.pdf