Letošnji Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, poteka pod geslom Naša moč, naš planet in poudarja pomen prehoda na čisto energijo. Ob tej priložnosti se po vsem svetu vrstijo pobude za varovanje narave, zmanjševanje izpustov in trajnostno rabo virov. Ohranjeni ekosistemi in premišljeno umeščeni obnovljivi viri so temeljni pogoji za blaženje podnebnih sprememb. Zato je nujno, da energetski prehod poteka v skladu z varstvom narave, predvsem na degradiranih območjih.

Način prehranjevanja pomembno vpliva na okolje: od rabe zemlje in vode, emisij toplogrednih plinov, do ohranjanja biotske raznovrstnosti. Prehranski sektor pomembno prispeva k emisijam v okolje, pri čemer živalski sektor prispeva največ. Prehod k prehrani, ki temelji na večjem deležu rastlinskih živil, zato predstavlja enega ključnih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam, obenem pa odpira prostor za trajnostno pridelavo, lokalno samooskrbo in bolj zdrav življenjski slog.

Dogodek ob Svetovnem dnevu zemlje

V luči tega dne se v Centru Rog v Ljubljani odvija dogodek z naslovom Samooskrba Slovenije z rastlinskimi beljakovinami, ki odpira še en ključen vidik trajnosti. Podjetje Grashka v sodelovanju z različnimi deležniki organizira dve okrogli mizi na temo samooskrbe in razvoja inovativnih rastlinskih beljakovin. V ospredju je vprašanje, kako okrepiti slovensko kmetijstvo in zmanjšati odvisnost od uvoza. S spodbujanjem lokalne pridelave stročnic in razvojem rastlinskih živil lahko Slovenija postane bolj prehransko odporna in trajnostno naravnana. Dogodek združuje predstavnike ministrstev, kmetijstva in prehranske industrije.

Več o Svetovnem dnevu Zemlje: https://www.earthday.org/earth-day-2025/

Več o dogodku: https://www.grashka.co/sl/dan-zemlje