• Domov
  • Prijava na e-novice
  • O projektu
  • Povezave
  • Kam po nasvet?

Logo

  • Domov
  • Moja prehrana
    • Nosečnice in doječe matere
    • Dojenčki
    • Predšolski otroci
    • Šolarji in mladostniki
    • Odrasli - smernice zdrave prehrane
    • Starejši odrasli
    • Rekreativni športniki
    • Drugi prehranski nasveti
      • Ateroskleroza
      • Celiakija
      • Kronični bolniki
      • Rak
      • Sladkorna bolezen tipa 2
      • Vegetarijanci in vegani
    • Normalna telesna masa
  • Novice
    • Aktualno
    • Dogodki
    • Raziskave
  • Živila
    • Zelenjava in sadje
    • Žita in žitni izdelki
    • Stročnice
    • Mleko in mlečni izdelki
    • Meso in mesni izdelki
    • Ribe
    • Jajca
    • Semena in oreški
    • Rastlinska olja
    • Prehranska dopolnila
    • Druga živila
  • Sestavine živil
    • Energijska vrednost
    • Ogljikovi hidrati
    • Beljakovine (proteini)
    • Maščobe
    • Prehranske vlaknine
    • Sol in natrij
    • Vitamini
      • Vitamin A
      • Tiamin (B1)
      • Riboflavin (B2)
      • Niacin (B3)
      • Pantotenska kislina (B5)
      • Vitamin B6
      • Biotin (B7)
      • Folna kislina (B9)
      • Vitamin B12
      • Vitamin C
      • Vitamin D
      • Vitamin E
      • Vitamin K
    • Minerali
      • Baker
      • Cink
      • Fluorid
      • Fosfor
      • Jod
      • Kalcij
      • Kalij
      • Klorid
      • Krom
      • Magnezij
      • Mangan
      • Molibden
      • Selen
      • Železo
    • Druge aktivne snovi
    • Alergeni
    • Aditivi v živilih
      • Barvila
      • Konzervansi
      • Sladila
      • Emulgatorji
    • Neželene snovi
  • Dobro je vedeti
    • Miti in resnice o prehrani
    • Sezonska živila
    • Nasveti
    • Prehranski slovarček
  • O projektu
Dober TEK Slovenija, Zdravo uživaj in več gibaj Program sofinancira: Ministrstvo za zadravje Republike SLovenije

Sušenje živil in liofilizacija

Slovenska jabolka

Prehranska dopolnila

Alergeni in snovi, ki povzročajo preobčutljivosti

1234

Zadnje novice

  • Buče

    Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae). V Sloveniji…

    Read More
  • Šolska prehrana – več kot le obrok med poukom

    Slovenski sistem šolske prehrane, ki velja za enega najbolje…

    Read More
  • Svetovni dan hrane 2025

    Svetovni dan hrane je uvedla Organizacija združenih narodov za…

    Read More
  • 1
 

PREHRANSKI NASVETI

 
nosecnice o
Nosečnice
dojencki o
Dojenčki
otroci o
Otroci
mladostniki o
Mladostniki
odrasli o
Odrasli
starejsi o
Starejši odrasli
sportniki o
Športniki
drugi prehranski nasveti
Drugo
 
 

ABC prehrane

 

Se zavedamo, da pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek raka?

Higiensko ravnanje z jajci

Pitje tekočin in uporaba energijskih pijač pri otrocih in mladostnikih

Odpornost proti antiobiotikom

Zakaj je stročnice in žita priporočljivo namakati?

Solate – nasveti in kuharski recepti iz projekta Lahko jem

Novice

Novice

531

Šolska prehrana – več kot le obrok med poukom

Slovenski sistem šolske prehrane, ki velja za enega najbolje organiziranih in dostopnih v svetu, je z začetkom šolskega leta 2024/2025 uvedel nove prehranske smernice.

Te se ne…

731

Svetovni dan hrane 2025

Svetovni dan hrane je uvedla Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki je bila ustanovljena 16. oktobra 1945. Glavni namen svetovnega dneva hrane je…

356

Vabilo na zaključni dogodek projektov Polno zrno in Šolski krožnik

V petek, 24. 10. 2025, ob 12. uri, v dvorani Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana bo potekal zaključni dogodek ciljnih raziskovalnih…

  • 08 Dec
    3521

    Za medije

    Lorem ipsum
    Preberi več

  • Nazaj
  • Naprej

Logo BW

Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o prehrani.

O projektu

Sledite nam

facebookinstagramlinkedintwitter

Dober tek Slovenija

Portal deluje v okviru izvajanja Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 in je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS.

Izjava o statusu objavljenih vsebin

Možnost objavljanja vsebin na drugih straneh

Izvajalca programa:

nutricionistika logo

Inštitut za nutricionistiko
Koprska ulica 98,
1000 Ljubljana
www.nutris.org

nijz

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Trubarjeva 2,
1000 Ljubljana
www.nijz.si

Kontakt: portal@nutris.org

Zdrava prehrana - Inštitut za nutricionistiko

© 2025 Inštitut za nutricionistiko  Oblikovanje: mixer.si Tehnična izvedba: Kreatik.si