Zdrava in uravnotežena prehrana pripomore k splošnemu zdravju, počutju, delovni storilnosti in h kakovostnemu študiju. Zato je Slovenija z letom 2002 uvedla subvencionirano študentsko prehrano, ki študentom vsak delovni dan v mesecu omogoča vsaj en topel obrok brez doplačila. Vendar glede na velikost porcije in hranilno sestavo ti obroki pogosto niso primerni za vsakodnevno prehranjevanje študentov.

Ob natančnem pregledu gostinske ponudbe študentom se pokaže, da so obroki mnogokrat preveliki, vsebujejo veliko maščob, soli in hkrati premalo zelenjave. Redna izpostavljenost tovrstni energijsko bogati, a hranilno revni hrani pa v kombinaciji z odsotnostjo telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu prekomerne telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo.

Zakuhajmo pravo izbiro

Za ohranjanje ali izboljšanje zdravja študentov in njihove učinkovitosti pri študiju je zato ključnega pomena vzpostaviti bolj kakovostno subvencionirano študentsko prehrano in s tem spodbuditi mlade k boljšim prehranskim izbiram.

V ta namen so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, v okviru projekta »Dober tek, študent!««, oblikovali strokovno podporo ponudnikom hrane. Ti bodo lahko od sedaj naprej s pomočjo izobraževanj poglobili znanje in izboljšali veščine za pripravo zdravju koristnih obrokov.

V okviru projekta, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, pa se je oblikoval tudi simbol »Prava izbira«, ki bo študentom omogočil lažjo prepoznavnost gostinskih obratov, ki nudijo zdrave in uravnotežene študentske obroke. Simbol »Prava izbira« lahko pridobijo gostinski ponudniki, ki so uspešno opravili usposabljanje o pripravi zdravju koristnih obrokov, in ki vsak dan ponujajo vsaj eno študentsko kosilo, ki ustreza kriterijem simbola »Prava izbira«.

Simbol »Prava izbira« tako študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave.

Več:

https://veskajjes.si/ves-kaj-jes-izbira/student-izberi-zdrav-in-uravnotezen-obrok