Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila prispevek o novo uveljavljeni zakonodaji na področju žuželk v prehrani, ki potrošnikom na jasen način predstavlja vse novosti, ki so za njih pomembne. Kaj je torej dobro vedeti?

Evropska komisija je, od junija 2021 do zdaj, izdala že štiri dovoljenja za trženje različnih žuželk v prehrani na celotnem evropskem trgu, torej tudi v Sloveniji. Zadnja žuželka je bila odobrena 5. januarja letos.

Trenutno je torej dovoljena uporaba naslednjih sestavin iz žuželk:

  • predelane in posušene ličinke mokarja - Tenebrio molitor,
  • zamrznjene, posušene in v prah zmlete kobiliceLocusta migratoria,
  • celi toplotno obdelani in zamrznjeni, posušeni in praškasti ter razmaščeni prah hišnih murnov (čriček)Acheta domesticus in
  • zamrznjene, v obliki paste, posušene in v prahu ličinke malega mokarja - Alphitobius diaperinus.

Kaj vse določa nova zakonodaja in kakšna je varnost žuželk v prehrani?

Evropska agencija za varnost hrane – EFSA je za vsako odobreno žuželko izdala mnenje o varnosti in na podlagi tega mnenja je EU komisija izdala izvedbene uredbe za dovoljenja trženja zgoraj navedenih žuželk.

Uredbe jasno določajo:

  • katere oblike točno določenih žuželk so dovoljene za uporabo,
  • največjo količino, ki se sme dodati kot sestavina sestavljenega živila,
  • da morajo biti žuželke usmrčene s toplotno obdelavo ali pa z zamrzovanjem, pred tem pa se morajo postiti 24 ur
  • označevanje izdelkov, ki vsebujejo dovoljene žuželke (oblika in ime žuželke ter njeno latinsko ime, npr.: moka ličinke velikega mokarja (Tenebrio molitor), pri čemer se navedba napiše v seznam sestavin odebeljeno, saj gre za alergen ter dodan pripis "Ta sestavina lahko povzroči alergijske reakcije za potrošnike z znanimi alergijami na rake in njihove izdelke ter pršice.")

Označevanje živil, ki vsebujejo žuželke, mora biti v skladu tako z izvedbeno uredbo za žuželke kakor tudi z uredbo o informiranju potrošnika. To je uredba 1169/2011, ki velja za vsa predpakirana živila in živila dostavljena gostincem, restavracijam in institucijam javne prehrane.

Potrebno je poudariti, da bosta tako vzreja kot nadzor nad vzrejo žuželk kontrolirana, potrošniku pa takšna živila ne bodo vsiljena, temveč bo lahko, sam glede na informacije, ki mu bodo na voljo, izbral ali bo po takšnih izdelkih posegal ali ne. Nadzor tako nad vzrejo in čistostjo krme, kot tudi predelavo izvajajo, tako kot pri vseh drugih živilih in hrani živalskega izvora, pristojne državne inšpekcijske službe. Vsak rejec živali (tudi žuželk) mora biti prijavljen na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), kjer dobi dovoljenje za delovanje.

Več o tej tematiki preberi v prispevku Zveze potrošnikov Slovenije