• Domov
  • Prijava na e-novice
  • O projektu
  • Povezave
  • Kam po nasvet?

Logo

  • Domov
  • Moja prehrana
    • Nosečnice in doječe matere
    • Dojenčki
    • Predšolski otroci
    • Šolarji in mladostniki
    • Odrasli - smernice zdrave prehrane
    • Starejši odrasli
    • Rekreativni športniki
    • Drugi prehranski nasveti
      • Ateroskleroza
      • Celiakija
      • Kronični bolniki
      • Rak
      • Sladkorna bolezen tipa 2
      • Vegetarijanci in vegani
    • Normalna telesna masa
  • Novice
    • Aktualno
    • Dogodki
    • Raziskave
  • Živila
    • Zelenjava in sadje
    • Žita in žitni izdelki
    • Stročnice
    • Mleko in mlečni izdelki
    • Meso in mesni izdelki
    • Ribe
    • Jajca
    • Semena in oreški
    • Rastlinska olja
    • Prehranska dopolnila
    • Druga živila
  • Sestavine živil
    • Energijska vrednost
    • Ogljikovi hidrati
    • Beljakovine (proteini)
    • Maščobe
    • Prehranske vlaknine
    • Sol in natrij
    • Vitamini
      • Vitamin A
      • Tiamin (B1)
      • Riboflavin (B2)
      • Niacin (B3)
      • Pantotenska kislina (B5)
      • Vitamin B6
      • Biotin (B7)
      • Folna kislina (B9)
      • Vitamin B12
      • Vitamin C
      • Vitamin D
      • Vitamin E
      • Vitamin K
    • Minerali
      • Baker
      • Cink
      • Fluorid
      • Fosfor
      • Jod
      • Kalcij
      • Kalij
      • Klorid
      • Krom
      • Magnezij
      • Mangan
      • Molibden
      • Selen
      • Železo
    • Druge aktivne snovi
    • Alergeni
    • Aditivi v živilih
      • Barvila
      • Konzervansi
      • Sladila
      • Emulgatorji
    • Neželene snovi
  • Dobro je vedeti
    • Miti in resnice o prehrani
    • Sezonska živila
    • Nasveti
    • Prehranski slovarček
  • O projektu
Dober TEK Slovenija, Zdravo uživaj in več gibaj Program sofinancira: Ministrstvo za zadravje Republike SLovenije

Sušenje živil in liofilizacija

Slovenska jabolka

Prehranska dopolnila

Alergeni in snovi, ki povzročajo preobčutljivosti

1234

Zadnje novice

  • Zamenjajmo bel kruh s polnozrnatim

    Vsako leto 19. novembra obeležujemo mednarodni dan polnozrnatih žit.…

    Read More
  • Teden slovenske hrane 2025

    Slovenija letos med 17. in 23. novembrom že drugič…

    Read More
  • Za trajnostno prihodnost prehrane je potrebno sodelovanje

    V okviru Tedna slovenske hrane na Gospodarskem razstavišču poteka…

    Read More
  • 1
 

PREHRANSKI NASVETI

 
nosecnice o
Nosečnice
dojencki o
Dojenčki
otroci o
Otroci
mladostniki o
Mladostniki
odrasli o
Odrasli
starejsi o
Starejši odrasli
sportniki o
Športniki
drugi prehranski nasveti
Drugo
 
 

ABC prehrane

 

Higiensko ravnanje s svežim sadjem in zelenjavo

Veste, kaj jeste - sladoled ali zamrznjen desert?

Zmanjševanje izgub hrane in odpadne hrane

Zakaj je stročnice in žita priporočljivo namakati?

Pridobivanje palmovega olja

Kaj lahko storimo za boljši imunski sistem?

Novice

Novice

177

Zamenjajmo bel kruh s polnozrnatim

Vsako leto 19. novembra obeležujemo mednarodni dan polnozrnatih žit. Ob tej priložnosti so na Inštitutu za nutricionistiko predstavili rezultate raziskave, v kateri so preverjali…

206

Teden slovenske hrane 2025

Slovenija letos med 17. in 23. novembrom že drugič obeležuje teden slovenske hrane. Pobuda želi okrepiti zavedanje o pomenu lokalne hrane ter spodbuditi potrošnike, javne zavode in…

63

Za trajnostno prihodnost prehrane je potrebno sodelovanje

V okviru Tedna slovenske hrane na Gospodarskem razstavišču poteka strokovni dogodek Pamet v hrano, znanje na krožnik v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano…

  • Nazaj
  • Naprej

Logo BW

Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o prehrani.

O projektu

Sledite nam

facebookinstagramlinkedintwitter

Dober tek Slovenija

Portal deluje v okviru izvajanja Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 in je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS.

Izjava o statusu objavljenih vsebin

Možnost objavljanja vsebin na drugih straneh

Izvajalca programa:

nutricionistika logo

Inštitut za nutricionistiko
Koprska ulica 98,
1000 Ljubljana
www.nutris.org

nijz

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Trubarjeva 2,
1000 Ljubljana
www.nijz.si

Kontakt: portal@nutris.org

Zdrava prehrana - Inštitut za nutricionistiko

© 2025 Inštitut za nutricionistiko  Oblikovanje: mixer.si Tehnična izvedba: Kreatik.si