Izšla so posodobljena Nordijska prehranska priporočila, ki so namenjena podpori državam po vsem svetu pri ustvarjanju prehranskih smernic. Šesta izdaja nordijskih priporočil je najobsežnejša v njihovi 40-letni zgodovini, pri čemer upošteva tako zdravje ljudi kot planeta.

Posodobljena priporočila se veliki meri osredotočajo na večji delež rastlinske prehrane, bogate z zelenjavo, sadjem, stročnicami in polnozrnatimi žiti ter zadostnim vnosom rib in oreškov. Priporočila prav tako svetujejo omejen vnos rdečega mesa in perutnine ter zmeren vnos posnetih mlečnih izdelkov ter minimalno uživanje procesiranih mesnih izdelkov, alkohola in procesiranih živil z visoko vsebnostjo soli, sladkorja in maščob.

Na podlagi sistematičnega pregleda literature so prvič izračunali priporočila za vsa mikrohranila, zaradi česar je osem mikrohranil prvič prejelo referenčne vrednosti: vitamin K, biotin, pantotenska kislina, holin, magnezij, mangan, molibden in flourid. V primerjavi s prejšnjimi priporočili so se posodobile tudi referenčne vrednosti za nekatera druga mikrohranila. Za devet mikrohranil so se referenčne vrednosti povečale za več kot 20 %: vitamini C, E, B1, B6, B9 in B12, kalcij, cink in selen.

Ob izidu novih Nordijskih prehranskih priporočil je Svetovna zdravstvena organizacija napovedala, da bodo tudi sami letos izdali nove prehranske smernice, ki bodo usklajene z nordijskimi priporočili.

Izjava generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus ob izidu novih Nordijskih prehranskih priporočil

 Viri: