Rdeča redkvica (Raphanus sativus var. sativus) ali vrtna redkev je korenovka, katere divji predniki izvirajo iz jugovzhodne Azije, jedli pa so jo že stari Egipčani. Poznamo več različnih sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, obliki korena, dolžini zorenja ter intenziteti okusa. Surova redkvica ima hrustljavo teksturo in oster okus, ki ga povzročajo glukozinolati in encim mirosinaza, ki se ob žvečenju kombinirajo in tvorijo spojine, ki so sicer prisotne tudi v gorčici, hrenu in wasabiju.

Rdečo redkvico običajno uživamo surovo kot prigrizek ali v solatah, užitni pa so tudi njeni listi, ki se prav tako dodajajo solatam ali postrežejo kot pražena priloga. Iz semen lahko vzgojimo kalčke, ki so značilnega pikantnega okusa in močno spominjajo na koren redkvice. Če je redkev pravočasno pobrana, je njeno meso sladko in hrustljavo, če ostane predolgo v zemlji, pa postane puhla, grenka in žilava. Najbolje uspeva na soncu v lahki peščeni ilovici.

Redkvice

Ali veš? V mestu Oaxaca v Mehiki 23. decembra državljani praznujejo Noč redkvic (Noche de los rábanos). Iz njih oblikujejo in izrezljajo verske in druge priljubljene osebnosti, zgradbe itd. ter jih potem razstavijo na mestnem trgu.

Recept

Ajdova solata z redkvico
V slanem kropu skuhamo ajdovo kašo. Medtem na majne kocke narežemo redkvico, ter drugo sezonsko zelenjavo. Po želji lahko dodamo še narezano jabolko ter feta sir. Ko se kaša ohladi, vse skupaj zmešamo v eni posodi ter začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem ter kisom. Na koncu dodamo še liste redkvice, ki smo jih na drobno narezali.

 

Viri in dodatna literatura

  • Kaneko, Y., & Matsuzawa, Y. (1993). Radish. Genetic Improvement of Vegetable Crops, 487–510. doi:10.1016/b978-0-08-040826-2.50039-4
  • L. Reiner, H. Amon, A. Emmerling-Skala: Die Bayerische Rübe (Brassica rapa L. ssp. rapa) – eine fast ausgestorbene Speiserübe. In: Samensurium. Nr. 12, 2001, S. 35–53.
  • Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) – www.opkp.si