Mandarina (Citrus reticulata) je ena izmed, zgodovinsko gledano, prvih gojenih vrst citrusov, skupaj s citrono in pomelom. Takšno ime je dobila zaradi kitajskega porekla in sicer po mandarinih – kitajskih uradnikih, prav zato naj bi ta nov sadež, ki je bil plemenit kot mandarini, nosil takšno ime.
Mandarinovec je zimzelen grm ali srednje veliko drevo (do 8 m) s trni. Je najbolj odporen na mraz med citrusi, vendar so sadeži, zaradi svoje majhnosti in tanke, mehke lupine, bolj občutljivi na mraz v primerjavi s pomarančami ali grenivkami. Čeprav mu je za rast bolj optimalno subtropsko podnebje, dobro uspeva tudi v tropskih območjih. Listi so zeleni in sijoči. Večina plodov je bledo do rdečkasto oranžne barve, okrogle do sploščene oblike, ki merijo nekje od 4 do 8 cm v premeru, sladkega okusa. Imajo tanko ter relativno gladko lupino, ki se enostavno lupi. Meso je brez semen, ali pa jih vsebuje zelo malo, ter je, tako kot pri drugih citrusih, razdeljeno na krhlje, ki se zlahka ločijo. Mandarine se uživa sveže ali se jih uporabi za predelavo v marmelade in kandirano sadje, medtem ko se iz lupine pridobiva eterično olje. Odraslo drevo lahko obrodi 400 do 600 sadežev.
Zanimivosti:
- Med kitajskim novim letom veljajo mandarine za tradicionalni simbol obilja in sreče. Pogosto so razstavljene kot okras in podarjene kot darila prijateljem, sorodnikom in poslovnim sodelavcem.
- Sveti Miklavž naj bi trem revnim dekletom dal v nogavice zlatnike, da bi si lahko privoščile poroko. Pomaranče ali mandarine so postale simbolična zamenjava za zlatnike, ki se še dandanes podarjajo ob tej priložnosti.
87% mandarine predstavlja voda. V primerjavi z drugimi citrusi vsebuje največ sladkorja, kar se odraža tudi pri okusu. Je bogata z vitaminom C, vsebuje pa tudi več vitamina A glede na druge citruse. Med minerali je najbolj zastopan kalij.
Preglednica: hranilna vrednost 100 g mandarin
v 100 g mandarin |
% PDV* |
|
Energija (kcal/kJ) |
46/193,2 |
2 |
Beljakovine (g) |
0,7 |
1 |
Ogljikovi hidrati (g) |
10,1 |
4 |
Maščobe (g) |
0,3 |
0 |
Sladkor (g) |
9,9 |
11 |
Prehranske vlaknine (g) |
1,7 |
6 |
Vitamin C (mg) |
30 |
38 |
Vitamin B1 (mg) |
0,06 |
5 |
Vitamin A (µg) |
42 |
5 |
Kalij (mg) |
150 |
8 |
Kalcij (mg) |
33 |
4 |
Baker (mg) |
0,056 |
6 |
*%PDV: Za energijsko vrednost in makrohranila kot delež priporočenega vnosa (%PV) za povprečno odraslo osebo (8 400 kJ/2 000 kcal); za vitamine in minerale kot delež priporočenega dnevnega vnos (%PDV) za odrasle - upoštevajoč Prilogo XIII Uredbe (EU) 1169/2011. Za prehranske vlaknine kot delež običajno priporočenega vnosa za odrasle (30 g). Vir: OPKP in druge baze
Viri in dodatna literatura
- Ashurst, P. R. (2016). Fruit Juices. Encyclopedia of Food and Health, 130–137. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00334-2 [datum dostopa: 1.2.2022]
- Forsyth, J. (2003). CITRUS FRUITS | Mandarins. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 1371–1378. doi:10.1016/b0-12-227055-x/01387-0 [datum dostopa: 1.2.2022]
- Hyman, C., Oranges, A Global History. Edible, ed. Andrew F. Smith. 2013: Reaktion Books Ltd. 1-151
- Ladaniya, M. S. (2008). Commercial fresh citrus cultivars and producing countries. Citrus Fruit, 13–V. doi:10.1016/b978-012374130-1.50004-8 [datum dostopa: 1.2.2022]
- Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2016). Citrus Fruits. Encyclopedia of Food and Health, 136–140. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00165-3 [datum dostopa: 1.2.2022]