Peteršilj (Petroselinum crispum) je svetlo zelena dvoletna rastlina, katere koren je precej podoben pastinaku, a se njuna okusa bistveno razlikujeta. Najbolje uspeva v vlažnih, dobro odcednih tleh, ob polnem soncu. Koren se pogosto uporablja v srednje in vzhodnoevropski kuhinji za pripravo juh, enolončnic ali kot surov prigrizek. Raba listov in stebel pa je zaradi svoje aromatičnosti bolj razširjena, pretežno se uporabljajo kot zelišče ali okras. Ločimo dve vrsti peteršilja in sicer kodrolistni ter italijanski oziroma gladko-listni peteršilj. Slednji ima zaradi visoke vsebnosti eteričnega olja močnejšo aromo. Zelo cenjen pa je tudi v ljudskem zdravilstvu kot diuretik, ki pospešuje izločanje seča. Večjih količin peteršilja se moramo izogibati, saj lahko pride do zastrupitve, povezane z vsebnostjo eteričnega olja oz. njegove sestavine apiola, ki lahko vodi v odpoved ledvic. Peteršilj sicer spada med korenovke.

Ali veš? Stari Grki so peteršilj v glavnem uporabljali kot okras za pogrebne vence in peteršiljeve vence v čast zmagovalcem športnih iger. Stari Rimljani so peteršilj uporabljali za odišavljanje trupel in prikrivanje alkohola v sapi. Za Hebrejce pa je med praznovanjem Pashe predstavljal simbol pomladi in ponovnega rojstva.

Hranilna sestava

Koren peteršilja ima nizko kalorično vrednost, 84 % korena predstavlja voda. Je vir flavonoidov in antioksidantov, vitamina C, piridoksina ter kalija . Listi so vir vitaminov A, C, E, K, riboflavina, piridoksina in folne kisline. Ter mineralov - kalija, kalcija, železa, mangana in kroma.

 

Peteršilj

Recept

Peteršiljeva juha
Olupljen krompir, korenček, čebulo ter koren peteršilja narežemo na kocke, sesekljamo tudi šopek peteršiljevih listov ter dva stroka česna. Vse sestavine damo v vodo, začinimo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom in kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča. Sesekljane peteršiljeve liste dodamo proti koncu kuhanja. Ko je zelenjava skuhana, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom in po želji dodamo še kislo smetano.

 

Viri in dodatna literatura

  • Charles, D. J. (2012). Parsley. Handbook of Herbs and Spices, 430–451. doi:10.1533/9780857095671.430
  • Improvement of Vegetable Crops, 485–486. doi:10.1016/b978-0-08-040826-2.50038-2
  • Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) – www.opkp.si