Citruse razvrščamo v družino rutičevk (Rutaceae) in so najbolj razširjen rod agrumov. V svetovnem merilu sodi pridelava citrusov med v največjem obsegu, predvsem z namenom pridelave svežega sadja in predelave v sok. Domovina citrusov je severovzhodna Azija, od koder se je gojenje razširilo širom po svetu. Sočni sadeži, ki jih danes uživamo predvsem v zimskem času kot je limona, mandarina in pomaranča, zrastejo na grmih ali drevesih rastlinskih vrst, ki so nastale s križanjem primarnih vrst citrusov. Selekcija na želene lastnosti za uporabnike kot so velikost, barva, enostavnost lupljenja, prisotnost semen in čas dozorevanja, pa poteka še danes.

Prvotno so citruse gojili in cenili predvsem v povezavi s pridobivanjem dišečih eteričnih olj, tako iz cvetov kot oplodja. Danes pa jih cenimo tudi zaradi njihovega sladko kislega okusa in sočnosti ter vsebnosti vitamina C, predvsem v zimskem času.

Koliko vitamina C je v citrusih

So zimzelena drevesa ali grmi z dolgo življenjsko dobo (50 let ali več), ki najbolje uspevajo v subtropskem pasu in so toploljubne rastline, prenesejo pa tudi nekaj mraza in nizkih temperatur v zimskem času. Cvetovi so bele barve in intenzivnega, prijetnega vonja. Specifičen vonj imajo tudi plodovi.

Zanimivosti:

  • Če rastlina v zimskem času ni izpostavljena nižjim temperaturam (blizu ničle), lahko ne pride do obarvanja plodov.
  • Citrusi spadajo med klimakterno sadje, kar po meni, da po tem ko so obrani, ne zorijo več (zaradi boljše tržnosti jih lahko obarvajo v plinskih komorah s pomočjo etilena, kar sproži naravno zrelost lupine ter jo obarva, vendar nima vpliva na stopnjo zrelosti sadeža).
  • Proizvodnja in trgovina s citrusi sta se v zadnjih desetletjih povečevala.
  • Približno ena tretjina citrusov, proizvedenih po vsem svetu, se uporablja za predelavo.
  • Citruse gojijo v več kot 140 državah.

Pomembno: Poleti se radi osvežimo s pijačami, v katere dodamo rezine limon. A pozor! Lupina limon je lahko obdelana s snovmi, zaradi katerih ni užitna - običajno nas na to opozarja tudi napis na prodajnem mestu. Te snovi se izločajo tudi v pijačo, če gre za alkoholno pijačo, pa še bolj intenzivno. Najbolje je, da za pripravo pijač uporabimo površinsko neobdelane limone, ali limonam odstranimo lupino. Enako velja za vse preostale citruse.

 

citrusi v pijači Facebook objava

Preberi več o posameznih citrusih:

Viri in dodatna literatura

  • Ashurst, P. R. (2016). Fruit Juices. Encyclopedia of Food and Health, 130–137. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00334-2 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Forsyth, J. (2003). CITRUS FRUITS | Mandarins. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 1371–1378. doi:10.1016/b0-12-227055-x/01387-0 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Gmitter, F. G., Wu, G. A., Rokhsar, D. S., & Talon, M. (2020). The citrus genome. The Genus Citrus, 1–8. doi:10.1016/b978-0-12-812163-4.00001-2 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Goodrich, R. (2003). CITRUS FRUITS | Lemons. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, 1354–1359. doi:10.1016/b0-12-227055-x/00244-3 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Hyman, C., Oranges, A Global History. Edible, ed. Andrew F. Smith. 2013: Reaktion Books Ltd. 1-151.
  • H. Harold Hume, Citrus Fruits and Their Culture. 2007: Read Books. 1-612.
  • Murthy, K.N.C., A. Hepsiba, G.K. Jayaprakasha and B.S. Patil, Chapter 24 - Grapefruit, in Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables, A.K. Jaiswal, Editor. 2020, Academic Press. p. 393-404.
  • Ladaniya, M. S. (2008). Commercial fresh citrus cultivars and producing countries. Citrus Fruit, 13–V. doi:10.1016/b978-012374130-1.50004-8 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2016). Citrus Fruits. Encyclopedia of Food and Health, 136–140. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00165-3 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Morton, J. (1987). Fruits of warm climates, Orange. 134–142.
  • Morton, J. (1987). Fruits of warm climates, Pummelo. 147–151.
  • Ollitrault, P., Curk, F., & Krueger, R. (2020). Citrus taxonomy. The Genus Citrus, 57–81. doi:10.1016/b978-0-12-812163-4.00004-8 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Rutaceae. (2006). Meyler’s Side Effects of Drugs: The International Encyclopedia of Adverse Drug Reactions and Interactions, 3087–3089. doi:10.1016/b0-44-451005-2/01144-x [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Sonneman, T., Lemon, A Global History. Edible, ed. Andrew F. Smith. 2012: Reaktion Books Ltd. 1-144.
  • Talon, Manuel; Caruso, Marco; Gmitter Jr., Fred G. (2020). The Genus Citrus. https://doi.org/10.1016/C2016-0-02375-6 [datum dostopa: 1.2.2022]
  • Xu, Q., Chen, L.-L., Ruan, X., Chen, D., Zhu, A., Chen, C., … Ruan, Y. (2012). The draft genome of sweet orange (Citrus sinensis). Nature Genetics, 45(1), 59–66. doi:10.1038/ng.2472 [datum dostopa: 1.2.2022]