Prehrana z nizko vsebnostjo polnozrnatih žit je po raziskavi…
Read MoreRaziskava izvedena na starejših v Švici je pokazala, da…
Read MorePo vsej Sloveniji bomo danes obeležili že 14. izvedbo…
Read MorePREHRANSKI NASVETI
ABC prehrane
Novice
Prehrana z nizko vsebnostjo polnozrnatih žit je po raziskavi Global Burden of Disease iz leta 2017 drugi največji prehranski dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt, kljub temu pa…
Raziskava izvedena na starejših v Švici je pokazala, da osebni zdravniki pogosto niso bili seznanjeni o pacientovem uživanju prehranskih dopolnil, kar bi potencialno lahko vplivalo na…
Po vsej Sloveniji bomo danes obeležili že 14. izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, letos pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Projekt, ki je že…
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus vel nibh in arcu pulvinar posuere in a tortor. Nullam sit amet efficitur nibh. Proin eget mi massa. Pellentesque leo erat, suscipit vitae ligula vel, rhoncus blandit urna. Maecenas et libero est. Cras id cursus sem, faucibus tempor nunc. Nullam vel orci eu odio elementum auctor. Phasellus fermentum vitae felis a volutpat. Donec id mauris sed ligula ultrices ultricies quis ac magna. Nullam vitae justo eu lorem blandit venenatis. Etiam laoreet consequat eros, vitae mattis arcu porta in. Aliquam sit amet imperdiet sem, eu luctus metus. Aliquam mollis porttitor justo, in ultricies turpis pellentesque quis.
Aenean iaculis urna at diam cursus molestie. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aenean augue neque, pellentesque id mi ut, tempor fermentum ante. Aenean gravida tincidunt odio, sed egestas arcu congue eget. Nam at nisi ac eros auctor auctor. Aenean vulputate hendrerit pretium. In posuere nulla neque, vel bibendum est auctor eget. Mauris sollicitudin mi eu sem mattis, sit amet aliquet ligula elementum. Quisque sit amet lacus eros.
Maecenas eleifend erat libero, id ultrices dui pretium eget. Donec maximus purus eget elit ultrices interdum. Morbi eros odio, gravida in libero at, mollis bibendum nibh. Praesent iaculis felis quis magna interdum maximus. Vestibulum maximus tincidunt odio non venenatis. Nulla dapibus erat non condimentum cursus. Nam interdum porttitor dui. In eget sem ex.
Sed bibendum est vitae tortor hendrerit, id porttitor magna auctor. Aliquam non dolor tellus. Nam lobortis ligula erat. Cras auctor porta porta. Praesent a dui eget nisi rhoncus tristique. Etiam tellus nisl, maximus id justo non, cursus congue purus. Fusce porta lorem eu justo sodales, quis gravida elit interdum. Morbi faucibus semper libero, sed posuere magna aliquet ut. Ut tellus quam, pharetra ac dignissim vel, pulvinar vitae purus. Sed tempus orci metus, eu finibus orci interdum at. Donec placerat laoreet nisl vel elementum. Duis pellentesque odio ut sem egestas, nec sollicitudin tellus malesuada. Aliquam a pharetra leo. Integer consequat nec sem a viverra. Ut eget imperdiet ex, eu sollicitudin leo. Praesent eu dui nec ipsum mollis rutrum.
Maecenas eget libero at nisi consectetur cursus. Cras sit amet massa congue, pharetra ligula id, ultricies felis. Quisque sollicitudin tellus sapien, a suscipit urna dignissim non. Sed a mauris vitae tellus dictum ornare a imperdiet erat. Nam sit amet ex ac lorem auctor suscipit vel et enim. Vestibulum condimentum enim neque. Vestibulum ultricies rhoncus scelerisque. In consequat ornare purus, et sollicitudin ligula gravida sed. Ut rhoncus mi id euismod fermentum. Nam ultrices egestas eros.
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in njeni partnerji v državah članicah EU so na podlagi uspešne kampanje v preteklih treh letih, Slovenija v njej sodeluje od lani, tudi v letošnjem letu začeli s kampanjo Safe2Eat 2024. Kampanja, prej znana pod imenom #EUChooseSafeFood, v svoji prenovljeni…
Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na pomembna javnozdravstvena tveganja, ki so povezana z uporabo konoplje. V zadnjem času se namreč vrstijo številne izjave in sporočila, ki prikazujejo uporabo konoplje kot normalizirano vedenje in ne kot zdravstveno tveganje. Njena uporaba zaradi…
Evropska agencija za varnost hrane v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje začenja kampanjo #EUIzberiVarnoHrano.
Namen kampanje, ki se letos izvaja…
Sadje in zelenjava imata v vsakodnevni prehrani velik pomen. Vsebujeta vodo, minerale, vitamine, vlaknine, beljakovine, idr. Do nedavnega je veljalo, da sta sadje in zelenjava najbolj varni skupini živil glede okužb in zastrupitev z živili pri ljudeh. Okužbe in zastrupitve pri ljudeh pa niso…
V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Priprava in uživanje obrokov hrane v našem vsakdanjem življenju, kakor tudi ob posebnih priložnostih (praznikih), predstavlja eno od priložnosti za druženje družinskih članov,…
V Evropi in tudi v Sloveniji v zadnjem času narašča poraba in dostopnost prehranskih dopolnil. Spreminjajo se tudi distribucijski kanali, vključno z večjo vlogo interneta.
Prehranska dopolnila in podobni izdelki so pogosto lahko vir tveganj za zdravje, čeprav jih večina uporabnikov zaznava kot…
Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo.
V primeru suma na zastrupitev z gobami se čim prej posvetujemo z zdravnikom in…
Nanotehnologija se je začela uporabljati tudi v živilski industriji (nosilci za hranilne snovi, nanoprevleke na živilih, nanosenzorji mikroorganizmov in toksinov, različni aditivi, materiali v stiku z živili). Uporaba nanotehnologije s sabo prinaša tudi potencialno tveganje za zdravje ljudi.
…Ribe so živilo, ki je bogato z beljakovinami, nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so omega 3 esencialne maščobne kisline, vsebujejo tudi vitamine in minerale. Količina maščob v ribah je različna glede na vrsto rib. Hranilne snovi v ribah so pomembne za zaščito organizma pred srčnimi obolenji in…
Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev in najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina.
HistaminHistamin je biogeni amin, ki je prisoten v mnogih rastlinskih in živalskih tkivih. V telesu se sprošča ob vnetnem odgovoru (mediator…
Izbira zdravih in varnih živil je v prehrani otrok izredno pomembna. Pri otrocih imunski sistem še ni popolnoma dozorel, zato so bolj dovzetni za okužbe in zastrupitve. Ob upoštevanju preprostih pravil pri izbiri živil in pripravi hrane se tveganju lahko izognemo.
Priprava hrane za otroke 1.…V obdobju nosečnosti je varnost živil še posebej pomembna. Nosečnice, otroci, starejši ljudje in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom predstavljajo bolj ogroženo skupino. Nalezljive bolezni lahko pri njih potekajo bolj neugodno. Ogrožena sta tako nosečnica sama kot tudi njen še nerojen otrok.
…Mleko je izključno običajni izloček mlečnih žlez, dobljen z molžo različnih vrst živali, v našem okolju najpogosteje krav, ovac ali koz, brez kakšnega koli dodajanja ali odvzemanja. Je hkrati hrana in pijača ter spada med osnovna in zdravju koristna živila.
Mlečni izdelkiSo izdelki, ki se…
Školjke so bogat vir mineralnih snovi, omega-3 maščobnih kislin, folata in vitaminov. V školjkah so lahko prisotne tudi zdravju nevarne snovi (kemikalije, patogene bakterije, virusi…).
Školjke v naravnem okoljuŠkoljke so sestavljene iz dveh loputasto zapirajočih lupin, ki sta povezani z eno ali…
Podana so kratka splošna navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili ter odgovori na vprašanja o kakovosti vode v plastenkah v primerjavi z vodo iz vodovoda. Za razjasnitev nekaterih dilem smo pripravili nekaj odgovorov na najpogosteje zastavljena vprašanja.
1. Kaj lahko sami…Jod s kemijsko oznako »I« je esencialni element za sesalce, saj je nujno potreben za sintezo ščitničnih hormonov. Edina vira naravno prisotnega joda sta za ljudi pitna voda in hrana. Jod v hrani nastopa v mineralni obliki jodidov in/ali jodatov. Ker se z zemeljske površine spira v morje, se največ…
© 2021 Inštitut za nutricionistiko Oblikovanje: mixer.si Tehnična izvedba: Kreatik.si