Zadnje novice

  • 1
 
 

ABC prehrane

 

Novice

Novice

220

Prvi teden slovenske hrane

Z razglasitvijo tedna slovenske hrane dajemo pomemben pečat slovenski hrani oziroma hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter o…

  • 29 Sep
    5498
    Podnebne spremembe in prilagajanje kmetijstva: Svetovni dan hrane 2016 bo potekal 16. oktobra, v znamenju podnebnih sprememb in prilagajanja kmetijstva in pridelave hrane le-tem. Podnebne spremembe in pridelava hrane sta tesno povezani. Pogosto se zgodi, da so v svetu zaradi podnebnih sprememb…
  • 29 Sep
    4035
    Svetovni dan srca, ki ga obeležujemo 29. septembra 2016, letos poteka pod sloganom "Dajmo življenju moč". Gre za največjo svetovno kampanjo za osveščanje o boleznih srca in ožilja ter možganski kapi, saj poteka v 120 državah hkrati. Bolezni srca in možganska kap v svetu vsako leto povzročijo več…

  • 09 Nov
    2167

    Pitje alkohola med mladostniki upada, a je še vedno nad povprečjem. Alkoholne pijače je, po podatkih raziskave CINDI - Z zdravjem povezan vedenjski slog 2020, ki jo izvajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), v preteklem letu vsaj enkrat pilo kar 79 % odraslih prebivalcev Slovenije.…

  • 26 Okt
    1423

    V okviru projekta »Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira!«, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, si prizadevajo, da bi prodajni avtomati služili ohranjanju zdravja njihovih uporabnikov.Fakultete, zdravstvene in socialnovarstvene ustanove bi morale predstavljati zgled pri ponudbi hrane v prodajnih…

  • 26 Sep
    1358

    Na predlog Argentine ob podpori Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič.

    Zmanjševanje izgub hrane in njenih…

  • 26 Jul
    1432

    V okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, ki ga financira Ministrstvo za zdravje, je letos že 12. leto potekal projekt Kuhna pa to. Projekt želi približati zdrave obroke otrokom na zabaven in poučen način, ter zmanjšaiti odklanjanje zdravih jedi v šolskih kuhinajh. Projekt pozitivno…

  • 07 Jul
    3999

    Hrana je osnovna življenjska in strateška dobrina in vedno bolj se prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane. Za lokalno pridelano hrano poznamo več definicij, najpogosteje pa se za kriterij uporablja geografski kriterij (razdaljo med krajem pridelave in predelave in krajem porabe). Center za…

  • 29 Jan
    57867

    Zelje (Brassica oleraceae var. capitata) je kulturna rastlina, ki spada v družino kapusnic iz skupine križnic, ki izvirajo iz Sredozemlja in Male Azije. Zelje pridelujemo tudi v Sloveniji, pri čemer se ga največ porabi za predelavo v kislo zelje, nekaj pa ga je namenjenega tudi sveži porabi. V…

  • 27 Okt
    2366

    V drugi polovici oktobra je stekla nacionalna kampanja za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja. Kampanja s sloganom »Najboljše imamo doma« je zasnovana v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo,…

  • 26 Okt
    1677

    Pričele so se šolske počitnice, ki bodo tokrat zaznamovane predvsem z ukrepi za zaustavitev širjenja okužb s covid-19. Da se bo življenje čimprej vrnilo v tako imenovano normalno stanje, je na nas vseh. Zato bo čas med počitnicami za nekatere izziv, za druge pa priložnost, da na drugačen način…

  • 15 Okt
    2690

    Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) letošnji svetovni dan hrane obeležuje s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«. Globalna zdravstvena kriza COVID-19 predstavlja izhodišče za razmislek o stvareh, ki jih resnično cenimo, kamor sodijo tudi naše osnovne potrebe. Zaradi…

  • 08 Sep
    2437

    9. september je mednarodni dan ozaveščanja o škodi, ki jo lahko povzroči pitje alkohola med nosečnostjo - dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Ta dan v Sloveniji obeležujemo od leta 2014. Širšo javnost želimo spodbuditi k odgovornemu odnosu do pitja alkohola in nosečnosti ter tako preprečevati…

  • 25 Avg
    2671

    Smo v času poletnih počitnic in dopustov, ko se tudi mladim ponuja več priložnosti za pitje alkohola. Pitje alkohola med mladostniki iz Slovenije sicer upada, a smo v večini kazalnikov še vedno nad evropskim povprečjem. Ko govorimo o pitju mladih, pa ne moremo mimo pitja odraslih. Odnos staršev in…

  • 17 Jul
    3204

    Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so že petič izvedli raziskavo, s katero so zaznali, da se po letu 2010 nekoliko umirja trend naraščanja odstotka čezmerno hranjenih in debelih, vendar je ta v skupinah 13-letnih fantov in 15-letnih deklet še vedno neugoden. Zaskrbljujoče je tudi,…

  • 02 Jun
    3140

    Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo drugič. V času epidemije COVID-19, v izrednih razmerah, ki so spremenile svet, so izzivi zagotavljanja varnosti hrane, sistemi…

  • 26 Maj
    2344

    Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj…

  • 04 Maj
    3792

    Omejevanje širjenja novega koronavirusa (SARS-CoV-2) nas vse postavlja pred številne izzive. Spremembe, ki smo jim priča, bodo vplivale na naše prehranske navade in način življenja tudi v bodoče. V tem času je zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, zato so na NIJZ pripravili brošuro z odgovori…

  • 03 Maj
    2966

    Če ste med karanteno ostali doma s šoloobveznimi otroki, se v teh dneh najbrž srečujete s pomanjkanjem časa, tudi za pripravo obrokov. Z nekaj triki lahko v pripravo obrokov vključimo tudi otroke in jih naučimo osnov kuhanja, hkrati s posredovanjem znanja in veščin številnih šolskih predmetov, pri…

  • 24 Apr
    5832

    Potrebe po energiji in hranljivih snoveh so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in so odvisne od vrste notranjih (endogenih) in zunanjih (eksogenih) dejavnikov.

    Pri referenčnih vrednostih za vnos hranil gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v…

  • 24 Apr
    2759

    V času, ko se v svetu soočamo s pandemijo nove bolezni COVID-19 , Svetovna zdravstvena organizacija za ustavljanje širitve virusa izpostavlja tudi pomembnost obveščenosti javnosti o še drugih tveganjih in nevarnostih za zdravje, med katerimi je tudi pitje alkoholnih pijač. Raziskave kažejo, da…

  • 20 Apr
    4244

    Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko živil, domačih živali in živine. O lastnostih novega korona virusa še ni veliko podatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) navaja, da se novi korona virus s hrano ne prenaša na človeka. Uživanje zadostno…

  • 03 Apr
    3237

    Pri starejših, ki zbolijo za novo virusno boleznijo COVID-19, bolezen pogosteje poteka v težji obliki. Nevarnost zapletov je večja tudi pri kronično bolnih. Zato je zelo pomembno, da starejši natančno sledijo nasvetom strokovnjakov glede zaščitnih ukrepov, s katerimi bodo lahko pVreprečili svojo…

  • 03 Apr
    2899

    Slovenski raziskovalci so konec preteklega leta v reviji Nutrients objavili članek o analizi prehranskih vnosov med prehranjevanjem s polnovredno rastlinsko prehrano in vpliv le-tega na zdravje srčno-žilnega sistema. Polnovredna rastlinska prehrana se je po začetnih raziskavah namreč pokazala kot…

  • 02 Apr
    3136

    Velikonočne praznike bomo letos verjetno vsi preživeli malo drugače. Poskusimo naše navade in običaje, v kolikor nam to omogočajo okoliščine, kar se da ohraniti. Pokličimo svoje bližnje in prijatelje in pomislimo na tiste, ki so sami.

    Prehrana med velikonočnimi prazniki

    Večinoma v teh prazničnih…

  • 26 Mar
    64180

    Pri virusnih obolenjih, kot sta na primer gripa in prehlad, pa tudi nova koronavirusna bolezen, za katera nimamo zdravila, se moramo za uspešno in čim krajše prebolevanje bolezni zanesti na svoj imunski sistem. Tako nam pri omenjenih obolenjih zdravila sicer lahko pomagajo lajšati simptome (kot…

  • 24 Mar
    5583

    Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

    Glede rokovanja z embalažo priporočamo:

    v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako…
  • 23 Mar
    5489

    Prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah zaradi kratkih dobavnih omogoča razpoložljivost sveže in kakovostne hrane. Tudi v trgovini, če je le možno, izbirajmo tisto hrano, ki prihaja iz lokalnega okolja in poznamo njen izvor. Nakup lokalne hrane v času virusnih obolenj omogoča višjo stopnjo…

  • 12 Mar
    6153

    EFSA natančno spremlja dogajanje v zvezi z izbruhom koronavirusa (COVID-19), ki je prizadel že številne države po vsem svetu. Trenutno ni dokazov, da je hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa.

    Pristojna znanstvenica Marta Hugas je dejala: "Izkušnje iz prejšnjih izbruhov sorodnih koronavirusov,…

  • 27 Feb
    2388

    V letošnjem šolskem letu se program Kuhnapato širi tudi v vrtce. Osnovnošolci bodo v svojih gospodinjskih učilnicah gostili predšolske otroke ter otroke iz prvega razreda in jih uvajali v svet kulinarike. Tako bodo ob podpori in zgledu starejših osvajali nove spretnosti. Osnovni cilj projekta…

  • 18 Nov
    8588
    Mednarodni dan ozaveščanja o polnozrnatih žitih v Sloveniji obeležujemo s pobudo »Izbiram polnozrnato« v torek 19. novembra 2019

    S pobudo »Izbiram polnozrnato« želimo spodbuditi potrošnike k sprejemanju informiranih odločitev in pogostejšem vključevanju polnozrnatih žit v prehrano. Pridelava in…

  • 23 Okt
    27937

    Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019.

    V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je…

  • 20 Avg
    2449

    AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Poudarki bodo na digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Tematskim strokovnim posvetom se bodo pridružili praktični prikazi dela…

  • 01 Avg
    2751

    Med 1. in 7. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja, kar je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje (WABA), ki se jim pridružujemo tudi v Sloveniji. Svetovna zveza za dojenje vsako leto predlaga osnovno sporočilo tedna dojenja, s katerim usmeri pozornost javnosti na različne vidike dojenja. Z…

  • 16 Jul
    7200

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila rezultate dveh študij, ki ugotavljata, da je na evropskem tržišču velik delež hrane, ki se oglašuje kot primerna za otroke do 6 mesecev, v resnici za dojenčke neprimerna, hkrati pa velikokrat vsebuje tudi nesprejemljivo visoke deleže sladkorja.

  • 12 Jun
    24848

    Volčji bob (Lupinus spp. L.) je rastlina, ki v poletnih mesecih vrtove krasi s svojimi čudovitimi živobarvnimi cvetovi. Zaradi tega ga sadimo predvsem kot okrasno rastlino, a je v resnici mnogo več kot le to. Iz cvetov se namreč kasneje razvijejo stroki s semeni, ki jih je vredno vključiti v našo…

  • 20 Maj
    2724

    Zavod Republike Slovenije za šolstvo, OE Ljubljana v zvezi z izjemno aktualnimi tematikami organizira Nacionalni strokovni posvet o šolski prehrani »Zagotavljanje in izboljševanje kakovosti organizirane prehrane otrok in mladostnikov«, ki bo potekal v četrtek, 23. maja 2019 na OE ZRSŠ Ljubljana,…

  • 09 Apr
    3905

    Slovenija je država, ki se po količini in kakovosti pitne vode uvršča v sam evropski vrh. Kjub temu poraba vode v plastenkah pri nas ostaja visoka, kar po nepotrebnem močno obremenjuje okolje. Za proizvodnjo litra ustekleničene vode se v proizvodnji porabijo do trije litri čiste vode, ki končajo…

  • 27 Mar
    7573

    Ali ste vedeli, da je naše telo sestavljeno iz več bakterij kot iz naših lastnih celic? Samo v našem debelem črevesu prebiva več kot 100 milijard bakterij, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto, z več kot stokrat toliko geni, kot jih vsebuje naš lasten genom.

    Tako naše telesno kot duševno zdravje…

  • 06 Feb
    6198

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2019. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote - Kmetija Žgajnar…

  • 15 Okt
    4984

    Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote«…

  • 05 Sep
    3173

    V Sloveniji že peto leto zapored obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom. Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) obeležujemo 9. 9. ob 9:09. Štiri devetice (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu) simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti,…

  • 24 Avg
    3786

    Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spodbudno kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec…

  • 03 Avg
    3489

    Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja, ki poteka pod geslom »Dojenje: dober temelj za življenje«, se ob predstavitvi prednosti dojenja in prikazu nekaterih napačnih prepričanj o njem posvečamo tudi izjemno aktualni problematiki trženja industrijsko pripravljene hrane za dojenčke, tudi nadomestkov…

  • 10 Jun
    2818

    Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in novinarsko središče GZS organizirata 18. Vrh kmetijskih in živilskih podjetjih, ki bo letos potekal 15. junija 2018 v Ljubljani. Tokrat so v ospredju, zato bodo prikazali demografska gibanja in gibanja na trgu dela. Zaposleni snujejo rezultate podjetij…

  • 28 Maj
    2915

    Združenje zdravnikov družinske medicine in Katedra za družinsko medicino v sodelovanju s Sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v splošni medicini organizira 44. Srečanje timov v osnovnem zdravstvu, ki bo potekalo 1.6. – 2.6. 2018 v Ljubljani, v prostorih Domus Medica. Srečanje je…

  • 11 Maj
    3068

    Pisarna evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa vabi na okroglo mizo "Ali je dvojna kakovost izdelkov dejstvo – kaj novi evropski paket pravic pomeni za potrošnika?", ki bo potekala v ponedeljek, 21. maja 2018 ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1, 1. nadstropje).

    Z gosti:…

  • 11 Maj
    3977

    Občina Ankaran v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre (DOSI), Zvezo društev oljkarjev Slovenije in Turističnim društvom Ankaran letos ponovno organizira mednarodni festival oljčnega olja z imenom »Festival Zlate oljčne vejice«. Tridnevna prireditev bo potekala med 11. in 13. majem v…

  • 23 Mar
    11968

    20.3.2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Potrebo po tovrstni prepovedi potrjujejo tudi zadnji rezultati državnega raziskovalnega Trans…

  • 15 Mar
    10449

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o prisotnosti mikroplastike v ustekleničeni vodi. V raziskavo je bilo vključenih 259 plastenk in steklenic vode vodilnih proizvajalcev ustekleničenih vod po vsem svetu. Rezultati so pokazali, da je kar 90% vseh vzorcev vode kontaminiranih…

  • 24 Feb
    3092

    Bolezni ščitnice so pogoste, zato 25. maja vsako leto poteka svetovni dan ščitnice. Letos bodo svetovni dan ščitnice obeležili na strokovnem srečanju »Bolezni ščitnice v rodni dobi«, ki poteka že tretje leto. Strokovno srečanje bo 25. maja 2018, od 8.30. do 16.30. ure, v predavalnici 1 v UKC…

  • 06 Feb
    7246

    Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in informacije na označbi. A, če ne pogledamo seznama sestavin in hranilne vrednosti živil,…

  • 06 Feb
    14173

    Sladkor je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih žitih. Ta sladkor imenujemo intrinzični sladkor, saj se nahaja znotraj celične stene rastlinskih celic oz. kot laktoza (glukoza in galaktoza) v mleku in mlečnih izdelkih. Poleg tega sladkor med proizvodnjo,…

  • 31 Jan
    9639

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila leta 2018. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade so prejeli Spar Slovenija za pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi…

  • 06 Dec
    14913

    Sodoben potrošnik v bitki s časom pogosto izbira živila na podlagi informacij in slik na sprednji strani embalaže, ki je običajno skrbno zasnovana, da potrošnika pri odločanju za nakup nagovori s sliko in besedo. Manj pogosto potrošnik nameni svojo pozornost prebiranju drugih informacij kot so…

  • 27 Nov
    4531

    21. in 22. novembra je v Londonu potekalo mednarodno tekmovanje Ecotrophelia, na katerem skupine študentov iz številnih evropskih držav tekmujejo v razvoju novih, ekoloških in inovativnih živilskih proizvodov. Na slovenskem tekmovanju je letos sodelovalo sedem ekip, zmagovalni izdelek pa je postal…

  • 27 Nov
    4312

    Nacionalni inštitut za javno zdravje je pričel z izdajanjem revije Javno zdravje, ki obravnava široko področje javnega zdravja. Njen namen je krepitev in povezovanje znanosti ter stroke na področju javnega zdravja. Avtorji revije želijo ustvariti platformo za izmenjavo znanstvenih spoznanj,…

  • 21 Nov
    2929

    Sedem podjetij podpisnikov (Ekolat d.o.o., Ljubljanske mlekarne d.o.o., Loška mlekarna, KGZ z.o.o., Mlekarna Celeia d.o.o., Mlekarna Krepko, Kele & Kele d.o.o., Mlekarna Planika d.o.o., Pomurske mlekarne d.d.) se je 16. novembra 2017 zavezalo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih…

  • 14 Nov
    3280

    Zdravstvena trditev (Health claim) je vsaka trditev, ki navaja, domneva ali namiguje, da obstaja povezava med kategorijo živil, živilom ali eno od njegovih sestavin na eni strani in zdravjem na drugi strani (npr. pomaga pri prebavi). V Evropski Uniji je področje uporabe zdravstvenih trditev na…

  • 10 Nov
    3853

    Ob letošnjem dnevu slovenske hrane, ki bo v petek, 17. novembra, bodo v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji spet pripravljali tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka oz. drugega sadja. Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalne…

  • 16 Okt
    3995

    Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) je letošnji 16. oktober, svetovni dan hrane, posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo. Najpomembnejša mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo z izpostavljanjem te tematike želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj…

  • 09 Okt
    6172

    Debelost je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1997 debelost razglasila za globalno epidemijo, delež ljudi s prekomerno telesno maso pa se je od takrat samo še povečal. Po nekaterih izračunih naj bi bilo do leta 2025…

  • 17 Maj
    2988

    Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla primerjalno analizo nekaterih izdelkov namenjenih v vzhodne in zahodne članice Evropske unije. Namen analize je bil ugotoviti, ali se kakovost živil med vzhodnim in zahodnim trgom razlikuje ter kolikšna so odstopanja izmerjenih…

  • 18 Apr
    3180

    Vlada je na podlagi Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, potrjenega leta 2015, minuli konec tedna sprejela akcijski program, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen nacionalnega programa je izboljšati prehranjevalne in gablne navade prebivalcev…

  • 12 Apr
    3360

    Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju bo 22. septembra 2017 organizirala enodnevno znanstveno in strokovno mednarodno konferenco z naslovom »Zdravje delovno aktivne populacije«. Konferenca želi opozoriti na zdravstvene probleme delovno aktivne populacije, predstaviti aktualne študije…

  • 06 Apr
    4268

    Na kliniki za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana želijo z dobrodelno akcijo "Pomagajmo ščitničnim bolnikom" zbrati sredstva za nakup sodobne ultrazvočne naprave, ki bi v Ambulanti za bolezni ščitnice bolnikom omogočila kakovostnejšo obravnavo. Na ljubljanski…

  • 31 Mar
    4514

    Oddelek za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Slovensko prehransko društvo prirejata 15. junija 2017 tradicionalno strokovno izobraževanje Bitenčevi živilski dnevi z naslovom "Aditivi v živilih– Prednosti in tveganja".

    Dogodek bo potekal v sklopu prireditev ob 70-letnici…

  • 25 Mar
    3210

    Nacionalni inštitut za javno zdravje ob Svetovnem dnevu zdravja 2017 organizira strokovno srečanje z naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje.Srečanje bo potekalo 7. aprila 2017 v Narodnem domu v Celju, z začetkom ob 9. uri.

    Dogodek je namenjen…

  • 21 Mar
    6402

    Previsok vnos kuhinjske soli oz. natrija, po drugi strani pa prenizek vnos kalija vplivata na razvoj povišanega krvnega tlaka in s tem povečujeta možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Večina prebivalstva uživa precej več soli, kot je še priporočljivo – v povprečju od 8 do 12 g soli na dan, kar je…

  • 17 Mar
    3833

    17.3. ob 9.30 se bo v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije odvijal javni posvet z naslovom "Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe".

    Govorci bodo na posvetu med drugim odgovorili na naslednja vprašanja: kakšne so prednosti kratkih…
  • 17 Feb
    6297

    Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu. Inštitut je nagrade podelil že tretje leto, osnovni namen tega nekomercialnega projekta pa je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali…

  • 09 Feb
    8159

    Danes živimo v debelilnem okolju – to je v okolju, v katerem je človek izpostavljen številnim možnostim prevelikega energijskega vnosa in obenem premajhne energijske porabe. Ker je razlog za to tudi agresivno trženja hrane, se je Ministrtvo za zdravje RS odločilo sprejeti ukrepe za zmanjšanje…

  • 18 Nov
    8147

    V petek, 18. novembra otroke v slovenskih vrtcih in šolah spet čaka tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto, tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,…

  • 11 Nov
    22273

    14. novembra obeležujemo svetovni dan diabetesa - "World diabetes day". V letošnjem letu poteka v znamenju zgodnjega odkrivanja te bolezni. Redno testiranje je namreč velikega pomena za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2 in preprečevanje komplikacij, do katerih lahko pride pri…

  • 30 Sep
    5125

    Eno leto po sprejetju Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in ob svetovnem dnevu hrane bo v Kongresnem centru Brdo (Brdu pri Kranju) 17. oktobra 2016 potekala 1. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti z mednarodno udeležbo. Na…

  • 29 Sep
    6802
    Zaključek raziskovalnega projekta CLYMBOL: Vpliv zdravstvenih trditev in simbolov na vedenje potrošnikov

    Spodbujanje potrošnikov k nakupu bolj zdravih živil, je ena od poti k izboljšanju prehrane prebivalstva. Zdravstvene trditve in simboli na označbah živil so lahko v pomoč potrošnikom pri izboru…

  • 29 Sep
    4904

    Inštitut za nutricionistiko je objavil Razpis za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju…

  • 18 Sep
    8615

    Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost zagotavljajo po načelih HACCP (Hazard analysis critical control point), ki temelji na prepoznavanju in obvladovanju kritičnih kontrolnih točk v živilih. Od nakupa dalje pa je za varnost živil odgovoren…

Logo BW

Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o prehrani.

Dober tek Slovenija

Portal deluje v okviru izvajanja Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 in je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS.