Zadnje novice

  • 1
 
 

ABC prehrane

 

Novice

Novice

Primerna prehrana pred in med nosečnostjo ter v času dojenja je dolgoročna naložba za zdravje tako matere, kot razvijajočega se otroka. Njen vpliv seže tudi v odraslo dobo otroka, saj zmanjšanje tveganja za razvoj povišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, čezmerne telesne mase, presnovnih bolezni ter bolezni srca in ožilja. Ta pojav dolgoročnega vpliva se strokovno imenuje presnovno programiranje oz. presnovni vtis. V rodni dobi, zlasti v času načrtovanja nosečnosti, je pomembno, da si bodoča mati uredi prehrambne navade in poskrbi za zdrav življenjski slog. S tem si zagotovi lastno ustrezno prehranjenost in prehranjenost plodu v prvih tednih nosečnosti, ko se ženska nosečnosti morda še sploh ne zaveda.

Koristna dodatna gradiva

 

 

Noseče in doječe matere potrebujejo pestro, uravnoteženo prehrano ter redne, enakomerno porazdeljene obroke (glejte poglavje Ritem prehranjevanja). Vodilo naj bo izbira raznolikih, čim bolj svežih, sezonskih, lokalnih in hranilno bogatih živil. Poleg pitja primernih količin ustreznih tekočin (predvsem vode, mineralne vode ali nesladkanega čaja – glejte poglavje Potrebe po tekočini), naj uživa:

  • veliko zelenjave in sadja, ki sta bogata vira vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin;
  • veliko žitnih kosmičev (zlasti ovsenih), polnozrnatih izdelkov (polnovrednega kruha in testenin) in krompirja, ki vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate;
  • mleko in mlečne izdelke, s katerimi se zaužije preko 60% dnevnega vnosa kalcija;
  • pusto meso, zlasti perutnino, rdeče meso, ki so pomemben vir beljakovin in mikrohranil;
  • morske ribe (girice, sardele, inčune - dvakrat tedensko), ki so pomemben vir dolgoverižnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin, zlasti dokozaheksaenojske (DHK) in eikozapentaenojske kisline (EPK) ter joda;
  • kakovostna rastlinska olja - za pripravo hrane predvsem oljčno olje, kot dodatek že pripravljeni hrani pa poleg oljčnega olja tudi olje oljne repice, orehovo olje, konopljino olje, laneno olje in sojino olje.
  • jajca in stročnice.

Le v manjših količinah nosečnica ali doječa mati lahko uživa tudi

  • kavo in ali pravi čaj, največ dve skodelici na dan (saj vsebujeta kofein)
  • gobe iz neonesnaženega okolja (povsem sveže in če jih je nabral izkušen gobar; temeljito oprane in toplotno obdelane; glede na to, da so težko prebavljive se jih ne sme uživati na prazen želodec ali zvečer)

Ritem prehranjevanja

Priporočamo manjše obroke, ki naj bodo enakomerno porazdeljeni tekom dneva: zajtrk, kosilo in večerjo ter dva do tri vmesne obroke (dopoldanska in popoldanska malica). Pet do šest obrokov na dan zagotavlja enakomerno oskrbo s hranili, hkrati pa se izognete pretiranim občutkom lakote in sitosti.

Potrebe po energiji

Po priporočilih naj bi srednje visoko telesno aktivna nosečnica s prehrano v prvem tromesečju v povprečju dnevno zaužila skupno 2.100 kcal, kar zadošča za pokrivanje osnovnih potreb, za pokrivanje dodatnih potreb pa dodatno še 250 kcal v drugem tromesečju oz. 500 kcal v tretjem tromesečju. To velja za ženske stare med 25 in 51 let, z normalno telesno maso pred zanositvijo in za nosečnice, ki se od začetka do konca nosečnosti ne zredijo za več kot 12 kg.

Doječa mati (v starosti med 25 in 51 let) naj bi ob srednje visoki telesni aktivnosti s prehrano za pokrivanje osnovnih potreb v povprečju dnevno zaužila 2.100 kcal, za pokrivanje dodatnih potreb za sintezo mleka pa v prvih štirih do šestih mesecih dojenja še dodatnih 500 kcal. Omenjeno priporočilo temelji na predpostavki, da izvira ostali del energije iz maščobnih zalog doječe matere, ki so se nakopičile v času nosečnosti. Doječe matere imajo običajno zelo dober tek in nimajo težav po pokrivanju dodatnih potreb po energiji.

Odsvetovano hujšanje takoj po porodu
Številne matere želijo že kmalu po porodu začeti s hujšanjem, kar pa lahko neugodno vpliva na količino materinega mleka in njegovo hranilno vrednost. Iz maščobnih zalog matere se namreč v mleko izločajo tudi v njenih telesnih maščobah raztopljene nečistoče. Zmerna izguba telesne mase in zmerno zmanjšanje maščobnega tkiva v času dojenja sta normalna in sprejemljiva. Doječim materam odsvetujemo shujševalne diete oz. pretirano hujšanje, čeprav obstajajo na tržišču številne knjige in revije, ki to priporočajo. Najbolj optimalno je, če doječa mati ohranja telesno maso ali jo postopoma izgublja, vendar ne do manjše telesne mase, kot jo je imela ob začetku nosečnosti.

Vegetarijanska prehrana
Nekatere nosečnice in doječe matere se prehranjujejo z vegetarijansko prehrano. Ločimo več vrst vegetarijanska prehrane: pesco, delna, lakto-ovo, lakto, ovo, veganska, presnojeda, frutarijanska in makrobiotična. Pravilno sestavljene pesco, delna in lakto-ovo-vegetarijanska prehrana lahko zadovoljijo vsem prehranskim potrebam nosečnice in doječe matere. Pri izogibanju vseh živil živalskega izvora (mesa, rib, rakov, školjk, maščob živalskega porekla - veganska prehrana, presnojeda in frutarijanska prehrana) obstaja visoko tveganje za pomanjkanje več hranil, predvsem železa, cinka, kalcija, vitaminov B12, B2, D, omega-3 maščobnih kislin, zlasti dokozaheksaenojske kisline, pa tudi beljakovin in energijskega vnosa. Če se doječa mati prehranjuje vegansko in ne uživa prehranskih dopolnil, obstaja veliko tveganje, da bo dojenček utrpel hude razvojne poškodbe. Tveganje se še poveča, če kasneje tudi otrok uživa vegansko prehrano. Velja namreč, da bolj kot se omejuje izbor živil, večje je tveganje za pomanjkanje hranil. Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) in slovenske smernice zato odsvetujejo veganski način prehranjevanja za dojenčke in malčke.

Potrebe po makrohranilih

Ogljikovi hidrati naj podobno kot pred nosečnostjo prispevajo 55 % dnevnega vnosa energije. Prevladujejo naj sestavljeni ogljikovi hidrati, ki se nahajajo zlasti v polnozrnatih izdelkih, kosmičih, rižu, testeninah in krompirju.

Beljakovine so sestavni del celic, vezivnega tkiva, mišic, kosti in organov. Potrebe po beljakovinah in kalciju so med nosečnostjo in dojenjem povečane. Povečanim potrebam po beljakovinah se lahko zagotovi z dodatno porcijo mleka ali mlečnih izdelkov. Polovico beljakovin naj bi zaužili iz živil živalskega izvora (meso, morske ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki), drugo polovico pa iz živil rastlinskega izvora (polnozrnata žita, stročnice, semena in oreški).

Maščobe. Potrebe po maščobah se med nosečnostjo in dojenjem ne povečajo. Predstavljajo naj 30% dnevnega vnosa energije. Prekomerno uživanje maščob lahko povzroči pretiran občutek sitosti in slabost. Izredno pomembna je sestava maščob. V največji možni meri se izogibajte trans maščob (delno hidrogenirane rastlinske maščobe), nasičenih maščob naj bo do 10%, enkrat nasičenih maščob vsaj 10%, in večkrat nenasičenih maščob med 7 in 10% vnesene energije. Prevladujejo naj kakovostna olja rastlinskega izvora. Takšno je npr. oljčno olje, ki vsebuje veliko enkrat-nenasičenih maščobnih kislin, ki ugodno vplivajo na sestavo krvnih maščob. Orehovo, konopljino, sojino olje in olje oljne repice vsebujejo linolno in a-linolensko kislino, esencialni maščobni kislini, ki ju telo samo ne more izdelati, zato ju mora dobiti s hrano. Navedena olja so še posebej primerna za dodajanje živilom po toplotni obdelavi, saj so bolj občutiljiva na oksidacijo in visoke temperature.

Dolgoverižne večkrat nenasičene maščobne kisline, znane tudi kot omega-3 maščobne kisline (dokozaheksaenojska (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK)), so zelo pomembne za razvoj dojenčkovih možganov (psihomotorični razvoj) in oči (predvsem ostrine vida) pred rojstvom in po njem, kot tudi za zdravje matere. Žene v rodnem obdobju, noseče in doječe matere naj bi zaužile vsaj 200 mg DHK na dan. Omenjene maščobne kisline se nahajajo predvsem v mastnih morskih ribah (sardine, slanik, skuša, losos). Ugodno vplivajo na sestavo krvnih maščob (holesterola in trigliceridov) in znižujejo krvni tlak. Za nosečnice in doječe matere je pomembno, da uživajo morske ribe vsaj dvakrat na teden, od tega naj bi vsaj enkrat tedensko uživale mastne ribe. Ribe naj bodo pečene v pečici, kuhane v pari ali dušene v majhni količini olja, ne pa ocvrte v olju. Dobri viri dolgoverižnih večkrat nenasičenih maščobnih kisline so tudi z omega-3 obogatena jajca, mleko in nekatera živila druga živila, obogatena z DHK.

Nasičene in trans maščobe
V maščobah živalskega izvora (maslo, slanina, loj), pa tudi v nekaterih rastlinskih maščobah (še posebej v kokosovi in palmini maščobi) je veliko nasičenih maščobnih kislin, katerih uživanje želimo omejevati. Pri izbiri mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov zato posegajte po izdelkih z nižjo vsebnostjo maščob, pri izboru rastlinskih maščob pa posegajte predvsem po takšnih, ki vsebujejo več nenasičenih maščob (npr. oljčno olje). Pomembno je, da ne spregledamo skritih maščob, ki se nahajajo predvsem v ocvrtih živilih, salamah, klobasah, sirih, smetani, majonezi, pecivu itd. Omenjena živila so primerna le občasno.

Tudi trans maščob se v prehrani želimo izogibati, celo bolj kot nasičenih maščob. Poseben problem so industrijsko proizvedene trans maščobe, ki nastanejo pri hidrogeniranju rastlinskih olj za proizvodnjo trdih rastlinskih maščob (delno hidrogenirane rastlinske maščobe oz. olja), trans maščobe pa nastajajo tudi pri cvrenju in večkratnem segrevanju rastlinskih olj pri višjih temperaturah. Trans maščobe so še zlasti škodljive v obdobju nosečnosti in dojenja, saj prehajajo iz prehrane matere v materino mleko. Škodljivo vplivajo na razvoj možganov razvijajočega se otroka, ovirajo sintezo esencialnih maščobnih kislin in nevrološki razvoj. Trans maščobe so dejavnik tveganja za bolezni srca, povečujejo koncentracijo LDL holesterola in trigliceridov v plazmi, povečajo vnetje notranje površine arterijske stene in povečajo tveganje za aritmijo. Uživanje trans maščob poveča tudi tveganje za razvoj raka prsi (celo do 75%), pri moških pa za razvoj neagresivnega raka prostate. Živila, ki lahko vsebujejo več industrijskih trans maščob so predvsem piškoti in krekrji, slano in sladko pecivo iz listnatega ali kvašenega testa, pite, torte, drobno pecivo, pokovka, žitne ploščice, jušni koncentrati in druga živila, proizvedena z uporabo delno hidrogeniranih rastlinskih olj. Omejite tudi uživanje ocvrtih živil (npr. pomfrit, krofi, miške, flancati, pražena čebula).

Potrebe po mikrohranilih - vitaminih in mineralih

Vitamini in minerali so za organizem esencialne organske kemijske snovi in imajo v človeškem telesu posebne biokemijske vloge. Organizmu so potrebni v zelo majhnih količinah. Ločimo med vodotopnimi (vitamini B skupine in vitamin C) in maščobotopnimi vitamini (vitamini A, D, E in K). Med nosečnostjo in dojenjem je potrebno nameniti še posebej veliko pozornosti predvsem vnosu vitaminov A (beta karoten), D, E, C, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), B6, folne kisline (B9) in B12, ter mineralom kot so kalcij, magnezij, cink, železo in jod. V praksi to pomeni, da ni dovolj uživati večjih količin hrane, ampak zlasti hranilno bogato hrano. Hranilno bogata živila so tista, ki na enoto energije vsebujejo veliko hranil, npr. zelenjava, sadje in polnozrnati izdelki (glejte Preglednico). Hranilno revna živila so tista, ki vsebujejo veliko maščob in/ali sladkorjev in le malo drugih hranil ter zato v prehrani doječih mater niso zaželjena, npr. pecivo, ocvrta živila in sladkarije. Če jih doječe matere želijo uživati, naj jih zaužijejo v majhnih količinah, čim bolj redko.

Dobri viri beta karotena (predstopnje vitamina A) so rdeča, oranžna in rumena zelenjava, kot so paprika, korenje, sladki krompir in jedilne buče ter temno zelena zelenjava, na primer špinača, brokoli in zelje, pa tudi nekatere vrste sadja (npr. melona).

Najzanesljivejši vir vitamina D je sicer nastajanje le-tega v koži pod vplivom sončne svetlobe (UV-B žarki). Intenzivnost UV-B se spreminja vse leto in ves dan. Na območju nad 40° zemljepisne širine, kamor sodi tudi Slovenija, so najmočnejši UV-B žarki med 10. in 16. uro med aprilom in oktobrom. V tem času se že z manjšo izpostavljenostjo sončni svetlobi (15 minut dnevno) v dopoldanskem ali popoldanskem času tvori zadostna količina vitamina D v koži. Za zadostno tvorbo vitamina D je povsem dovolj običajna izpostavljenost soncu, do katere pride med hojo in običajnimi športnimi aktivnostmi (npr. tek, plavanje, kolesarjenje) - brez posebnega izpostavljanja soncu (sončenje), ki je škodljivo za zdravje kože. Poseben problem predstavlja obdobje jeseni in zime, ter popolno izogibanje soncu (npr. pri tistih, ki se zadržujejo pretežno v domovih), ko prehranski vnos vitamina D postane nujen. Živila bogata z vitaminom D so predvsem ribje olje, morske ribe (losos, slanik, sardele), jajčni rumenjak, v manjši količini tudi kravje mleko, maslo. Živila, ki so pogosto obogatena z vitaminom D so na primer sojini, riževi in ostali rastlinski napitki, margarine in žita za zajtrk. Rezultati raziskav so pokazali, da velik delež slovenskih nosečnic glede na potrebe zaužije prenizke količine vitamina D. Tako  v nosečnosti, kot v obdobju dojenja se svetuje dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil. Upoštevajoč najnovejše smernice (D-A-CH) se dnevno priporoča 20 µg vitamin D (800 mednarodnih enot). Upoštevajte, da se absorpcija vitamina D iz prehranskih dopolnil poveča za do 50%, če jih uživate skupaj z obrokom, ki vsebuje maščobe.

V telesu so zaloge vitamina C zelo majhne, zato je pomembno, da nosečnica in doječa mati vsak dan uživata dovolj zelenjave in sadja, ki sta njegov glavni vir. Vitamin C sodeluje pri izgradnji novih tkiv, pomembno pa je tudi, da vitamin C povečuje absorpcijo železa iz rastlinskih živil (t.i. nehemsko železo). Posebej bogata živila z vitaminom C so paprika, brokoli, črni ribez, kosmulje, citrusi, zelje in paradižnik.

Priporočen odmerek folne kisline oz. folatov (vitamin B9) pred in v začetku nosečnosti je 400 μg dnevno. Dobri naravni viri folne kisline so pekovski kvas, sojino olje, pšenični kalčki, brstični ohrovt, brokoli, pšenični otrobi, jajca, rjavi riž in zelena listnata zelenjava. Dokazano je, da zadostna oskrba žene s folno kislino vsaj 4 mesece pred zanositvijo in v prvem tromesečju nosečnosti pomembno zmanjša tveganje za okvare novorojenih otrok, predvsem napake zaradi nepravilnega zapiranja živčne cevi (Spina bifida), zato se v tem obdobju svetuje dodajanje folne kisline v obliki farmacevtskih preparatov.

Vitamin B12 se nahaja v živilih živalskega izvora - v mesu, ribah, jajcih, mleku in siru. Živila rastlinskega izvora vsebujejo nekaj vitamina B12 le tedaj, če so bila podvržena bakterijski fermentaciji (npr. kislo zelje), sicer pa ne. Na zadosten vnos morajo biti zato še posebej pozorne žene, ki zaužijejo malo ali nič živil živalskega izvora.

Potrebe po železu v času nosečnosti in dojenja so močno povečane, še posebej to velja za čas nosečnosti. V času dojenja pa so potrebe močno odvisne od tega ali ima doječa mati že menstruacijo. V času dojenja in odsotnosti menstruacije (t.i. amenoreja) so potrebe po železu kljub dojenju nižje, kot v času nosečnosti ali pred nosečnostjo, vendar le v primeru, če mati med porodom ni izgubila velikih količin krvi. Vašo preskrbljenost z železom med in po nosečnosti bo zato preverjal tudi zdravnik. Z železom bogata živila so sicer meso, ribe, jajčni rumenjak, polnozrnata žita in stročnice. Železo se bolje absorbira iz živil živalskega izvora, kjer se nahaja v obliki t.i. hemskega železa. Absorpcijo železa iz živil rastlinskega izvora (ne-hemsko železo) izboljša sočasno uživanje vitamina C, npr. uživanje paprike ali pitje sveže stisnjenega pomarančnega soka. Nekatera živila in napitki, kot npr. špinača, rabarbara, soja, pravi čaj, kava in različne kole zmanjšujejo absorpcijo železa.

V prehrani nosečnic in doječih mater je pogosto lahko kritičen tudi vnos kalcija, zlasti pri materah, ki ne uživajo dovolj mleka in mlečnih izdelkov. Poleg tega so kritične tudi doječe matere, mlajše od 25 let, kajti vsebnost kalcija v kosteh navadno narašča do 25 leta starosti. Kalcij je potreben za razvoj kosti dojenčka. Če ga doječa mati ne zaužije dovolj, se sicer to ne odraža v sestavi mleka, ker ga telo črpa iz njenih kosti, kar ima lahko dolgoročno škodljive posledice na mineralno-kostno gostoto kostnine matere (tveganje za kasnejši pojav osteoporoze). 

Podobno se prenizka količina cinka v prehrani nosečnice in doječe matere ne odraža v sestavi mleka v prvih šestih mesecih dojenja, lahko pa neugodno vpliva na imunsko odpornost matere.

V času nosečnosti in dojenja se zaradi povečanega izločanja joda s sečem povečajo tudi potrebe po jodu, mineralu, ki je sestavni del ščitničnih hormonov. Vsaj dvakrat na teden uživajte morske ribe, ki so dober vir joda. Najpomembnejši vir joda v prehrani prebivalcev Slovenije je jodirana sol, zato bodite pozorni, da posegate po takšni soli, ki je jodirana. Himalajske in druge kamene soli ter nejodirane morske soli niso pomemben vir joda. Jodirana sol naj se uporablja v prehrani tik pred zaužitjem obroka, saj se v nasprotnem primeru pomemben del joda lahko izgubi.

Potrebe po tekočini (s pijačo)

Dnevne potrebe po tekočini (s pijačo) se v času nosečnosti povečajo na 1.500 ml (7 kozarcev/dan), prav tako se potrebe povečajo tudi v času dojenja - na 1.700 ml (8,5 kozarcev/dan). Ob intenzivnem potenju ali vročini so potrebe po tekočini še večje. Najprimernejši napitki so voda, negazirana mineralna voda ter nesladkan zeliščni ali sadni čaj. Izogibajte sladkih pijač (glejte poglavje Sladke pijače).

S povečano količino popite tekočine doječa mati ne more spodbuditi večje tvorbe mleka. Nastajanje mleka lahko spodbudi s pogostejšim dojenjem.

Katera živila in v kakšni količini naj uživa nosečnica in doječa mati?

V preglednici so podani predlogi za uživanje živil, s katerimi pokrijemo osnovne potrebe po energiji, hranilih in tekočini, ter predlogi za dodatni vnos živil v času nosečnosti in dojenja. Količine živil, ki so podane v preglednici, so povprečne vrednosti. Vsaka noseča in doječa mati ima svoje potrebe po energiji in hranilih, ki so različne od dneva do dneva, se spreminjajo s telesno aktivnostjo matere in z drugimi dejavniki. Osnovne potrebe obsegajo priporočena in dovoljena živila. Slednja v prehrani niso potrebna, a so dovoljena, če jih doječe matere rade uživajo.

Preglednica: Primeri priporočenih in dovoljenih živil za pokrivanje potrebe nosečnice in doječe matere

OSNOVNE POTREBE: primer za okrog 2.100 kcal/dan
PRIPOROČENA ŽIVILA Količina Primeri
Voda 1,5 -2 l/dan voda, mineralna voda ali nesladkan sadni/ zeliščni čaj
kruh, žitni kosmiči brez dodanega sladkorja 300 g/dan 2 kosa polno zrnatega kruha (100 g) in
1 polno zrnata žemlja (60 g) in
6 žlic mueslija (120 g)
krompir, riž, testenine 200 g/dan 2,5 srednje velika krompirja ali
1 porcija kuhanega neoluščenega riža ali
1 porcija kuhanih testenin
zelenjava, solata 250 g/dan 1 paprika (150 g) in 2 korenčka (100 g)
Sadje 250 g/dan 1 jabolko (150 g) in 1 banana (100 g)
mleko in mlečni izdelki* 450 ml/dan 0,5 kozarca mleka (100 ml) in 1 lonček jogurta (150 ml) in 1 rezina sira (30 g)
Meso 90 g/dan 1 kos pustega mesa
morske ribe 2-krat/teden 1 porcija nemastne ribe (200 g) in
1 porcija mastne ribe (100 g/teden)
Jajca 2 do 3/teden kokošja jajca
olje (občasno maslo) 30 g/dan 3,5 žlice rastlinskega olja
DOVOLJENA ŽIVILA
Sladice 1–krat/teden 1 košček sadne torte ali 2 rebri čokolade ali 1 kepica sladoleda

 

DODATNE POTREBE ZA NOSEČNICE (2 semester): primer za okrog 250 kcal/dan
Živilo Količina in primeri
muesliji ali 2 lončka jogurta, 2 žlici ovsenih kosmičev in nekaj orehov
obloženi kruhki ali kos polnozrnatega kruha, 1 žlica olivnega/repičnega olja in rezina sira
zelenjavna priloga 2 krompirja, 1 žlica olivnega in/ali repičnega olja in 100 g zelenjave

 

DODATNE POTREBE ZA NOSEČNICE (3 semester) in DOJEČE MATERE do 6 meseca dojenja)b: primer za okrog 500 kcal/dan
Živilo Količina Primeri
Voda 0,5 l voda, mineralna voda ali nesladkan sadni/zeliščni čaj
kruh, žitni kosmiči brez dodanega sladkorja 60 g kos kruha ali žemlja in žlica žitnih kosmičev
krompir, riž, testenine 40 g kuhan krompir ali kuhan riža/testenine

zelenjava,

sadje

150 g

100 g

kuhana zelenjava

malo jabolko ali jagodičevje ali srednje velika breskev

mleko, mlečni izdelkia 250 g skodelica mleka, jogurta, kefirja (lahko s probiotiki), rezina trdega sira (ustreza 100 ml mleka)
Meso 40 g majhen zrezek

a100 ml mleka vsebuje podobno količino kalcija kot 15 g trdega sira ali 30 g mehkega sira;
Opombe: Naveden je primer za energijske potrebe 2.100 kcal/dan v 1. semestru, 2.350 kcal/dan v 2. semestru in 2.600 kcal/dan v 3. semestru nosečnosti, ter 2.600 kcal/dan v času dojenja do 6 meseca

Živila in razvade, ki naj se jih nosečnica in doječa mati izogibata:

  • alkoholnim pijačam (pivu, vinu, šampanjcu, likerjem, žganim pijačam): nosečnica in doječa mati naj se alkoholu povsem izogibata.
  • zelo slanim živilom (mesni izdelki, slan kruh, slani prigrizki),
  • sladkarijam, slaščicam, sladkim živilom, sadnim jogurtom (vsebujejo proste sladkorje; glejte poglavje Prosti sladkorji in sladke pijače)
  • sladkim pijačam (pijačam z dodanim sladkorjem (ledeni čaj, nektar, voda z okusom, sladke gazirane pijače, sladkan čaj, energijske pijače, pijače za športnike, sirupi za redčenje z vodo, praški za redčenje z vodo) in sadnim sokovom (vsebujejo proste sladkorje; glejte poglavje Prosti sladkorji in sladke pijače)
  • živilom, ki vsebujejo trans maščobe (piškoti, krekerji, slano in sladko pecivo iz listnatega ali kvašenega testa, pite, torte, žitne ploščice in druga živila, ki lahko vsebujejo delno hidrogenirana rastlinska olja, ter ocvrta živila (pomfrit, krofi, miške, flancati, pražena čebula);
  • školjke in morski sadeži ter ribe, ki so na koncu prehranjevalne verige (npr. morski pes, večja tuna, mečarica, jadrovnica, ščuka, sulec), saj lahko vsebujejo višje koncentracije strupenega metilnega živega srebra in druga onesnaževala,
  • jetrcam, jetrnim paštetam, ki lahko vsebujejo več t.i. »težkih kovin«, pa tudi previsoke količine vitamina E,
  • surova in premalo toplotno obdelana živila živalskega porekla: jajca, majoneze, carpaccio, tatarski biftek, pršut, prekajene ribe, suši, sašimi, tiramisu - saj predstavljajo tveganje za zastrupitve in najrazličnejše mikrobiološke okužbe - vključno za zastrupitve z bakterijami kot sta salmonela in kampilobakter, ter virusi ali paraziti, kot je toksoplazmoza;
  • surovo ali nepasterizirano mleko in mlečni izdelki (sir, skuta in jogurt iz surovega ali nepasteriziranega mleka), ker lahko vsebujejo škodljivo bakterijo rodu Listeria, kar lahko povzroči hudo okužbo dojenčka, imenovano listerioza,
  • siri s plesnijo, kot so brie, gorgonzola, rocquefort in drugi siri s plesnijo, saj se zaradi nepravilne hrambe plemeniti plesni lahko manj opazno pridružijo tudi zdravju škodljive plesni, ki sproščajo toksine in povzročajo zastrupitve,
  • vnaprej pripravljena surova zelenjava in/ali sadje za neposredno uživanje (pakirane solate, zelenjava iz solatnih barov, surovi kalčki, smutiji, pakirano narezano sadje), predvsem če hrana že dalj časa stoji, ter pakirano ali zamrznjeno jagodičevje; zaradi morebitne onesnaženosti z zdravju škodljivimi mikroorganizmi,
  • gobe in jedi iz gob, ker so težje prebavljive,
  • kajenju in drogam.

Pri uživanju živil, nabranih v naravi, bodite pozorni, da ne bi pomotoma zaužili njim podobnih, ki so lahko smrtno nevarne. V Sloveniji npr. občasno zabeležimo zastrupitve zaradi zaužitja  strupenih gob namesto užitnih, šmarnice ali jesenskega podleska namesto čemaža, in podobno.

POZOR – Kajenje škoduje tako zdravju matere kot otroka
Noseče in doječe matere naj ne kadijo, niti aktivno, niti pasivno. Nikotin zmanjšuje tvorbo materinega mleka, v katerega tudi prehaja. Kajenje katerega koli od staršev ali ostalih oseb v prisotnosti otroka ni primerno. Kajenje v prostoru (stanovanje, avto), kjer se zadržuje otrok, ni dopustno.

 

DOJENJE

Prosti sladkorji in sladke pijače
Omejite uživanje enostavnih ogljikovih hidratov, še posebej prostih sladkorjev. Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije so prosti sladkorji mono- in di-saharidi, dodani v hrano s strani proizvajalca, kuharja, in/ali potrošnika in naravno prisotni sladkorji v medu, sirupih ter sadnih koncentratih in sokovih (fruktoza in drugi naravno prisotni sladkorji). Upoštevajoč najnovejša priporočila iz Velike Britanije, smejo prosti sladkorji predstavljati do 5% dnevnega energijskega vnosa.

Še posebej se odsvetuje pitje sladkih pijač, pijač z dodanim sladkorjem in sadnih sokov, saj imajo visoko vsebnost sladkorja, a malo hranil in nizek učinek sitosti. Predstavljajo tveganje za prekomerno telesno maso in debelost, zobno gnilobo, povišano vrednost krvnega sladkorja na tešče, povišan krvni tlak, povišane krvne lipide, bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšanje kostne gostote, itd. Zaradi pijač z dodanim sladkorjem umre v svetu letno 184.000 oseb, od tega 133.000 zaradi sladkorne bolezni, 45.000 zaradi bolezni srca in ožilja ter 6.450 zaradi rakastih obolenj. Pijače z dodanimi sladkorji poleg sladkorjev lahko vsebujejo še veliko aditivov, a malo pomembnih hranil, zaradi česar niso primerne za žejo. Upoštevajte, da tudi naravni sadni sokovi vsebujejo med 5 in 17% prostih sladkorjev. Najprimernejši napitki za žejo so voda, negazirana mineralna voda ter nesladkani zeliščni ali sadni čaji.

Ali ste vedeli?

  • Prehrana v času nosečnosti in dojenja ima izjemno pomembne dolgoročne učinke na razvoj in zdravje otroka vse v odraslo dobo.
  • V času nosečnosti nosečnici ni potrebno jesti za dva, predvsem je pomembno da uživa hranilno bogata živila in da opusti nezdrave razvade (sladka živila in pijače, nezdrave prigrizke, alkohol, kajenje, droge).
  • Svetuje se naj ženske pričnejo uživati folno kislino v obliki prehranskega dodatka (400 μg dnevno) od trenutka, ko prenehajo z jemanjem kontracepcije do 12 tedna nosečnosti.
  • Bogat vir omega-3 maščob DHK in EPK so male morske ribe. V primeru nezadostnega uživanja ali neuživanja morskih rib tekom nosečnosti ali dojenja se priporoča dodajanje vsaj 200mg DHK dnevno v obliki prehranskih dopolnil.
  • Psihična umirjenost, počitek, tehnika dojenja in prehrana doječe matere, vplivajo na sintezo materinega mleka. Za optimalno sintezo humanega mleka je pomembna psihična umirjenost (podpora cele družine), dovolj počitka in pravilna tehnika dojenja (pogostnost dojenja in količina mleka, ki ga popije dojenček). Pomembno je čim bolj pogosto dojenje, zlasti v prvih tednih po porodu in sicer vsakokrat iz obeh dojk. Poleg tega je pomembna zdrava, uravnotežena prehrana, ki obsega tudi zadostno pitje vode. Za doječo mati je izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečanim potrebam po hranilih. Shujševalne diete v času dojenja niso primerne. Potrebe dojenčka po materinem mleku so odvisne od velikosti in starosti dojenčka, njegovega zdravstvenega stanja in drugih potreb, kot tudi od tega ali je izključno ali delno dojen.
  • Prehransko stanje matere vpliva na sestavo materinega mleka. Za dojenje sta potrebna večji vnos energije in hranil s prehrano in razvoj mehanizmov, ki zagotavljajo prednostni prehod hranil v materino mleko. Prehrana doječe matere pomembno vpliva na vsebnost nekaterih hranil v materinem mleku, zlasti omega-3 maščobnih kislin DHK in EPK, ter joda in selena. Ustrezna vsebnost kalcija, folne kisline, fosforja, magnezija, natrija in kalija v materinem mleku je zagotovljena na račun praznjenja materinih zalog omenjenih hranil v organizmu in s tem na račun njenega počutja in zdravja.
  • Sveže sadje in zelenjava ne povzročata krčev pri dojenčkih. Nekatere doječe matere se izogibajo zelenjavi in/ali sadju v želji, da dojenček ne bi imel trebušnih krčev. Takšno početje nima znanstvene utemeljitve in ga odsvetujemo – tako zelenjava kot sadje sta ključen del zdravega prehranjevanja vseh ljudi, tudi nosečnic in doječih mater.
  • Doječi materi se ni potrebno izogibati nekaterim živilom, da bi preprečila alergijo pri otroku. Za preventivno izogibanje določenim živilom, kot metode za preprečevanje alergije, ni utemeljenih znanstvenih dokazov. Nepotrebno omejevanje uživanja živil tudi omejuje normalno oskrbo doječe matere z vsemi potrebnimi hranili. Preventivne učinke pred razvojem alergij izkazujejo morske ribe, ki so bogat vir omega-3 dolgoverižnih večkrat-nenasičenih maščobnih kislin (DHK in EPK) in vitamina D. Zaradi možne vsebnosti t.i. težkih kovin in drugih onesnaževal ne priporočamo uživanja večjih plenilskih rib, kot sta npr. tuna ali morski pes, namesto tega raje posegajte po drobnih, mladih morskih ribah.

 

Viri in dodatna literatura

Na kratko

  • pri odločitvi za tovrstno prehrano je treba natančneje poznati sestavo živil, izkoristljivost hranil in principe uravnoteženega načrtovanja jedilnika,
  • v nekaterih primerih je za doseganje ustreznega vnosa esencilanih hranil potrebno uživanje obogatenih živil ali dodajanje prehranskih dopolnil,
  • večje tveganje neustreznega vnosa energije in hranil obstaja pri veganski prehrani, ki povsem izključuje živila živalskega izvora,
  • meso lahko ustrezno nadomestimo predvsem s stročnicami ter z ne-mesnimi živili živalskega izvora, kot so mleko in mlečni izdelki ter jajca,
  • pri ranljivejših skupinah svetujemo izvajanje tovrstne prehrane pod zdravniškim nadzorom,
  • zdravstveno stanje je v veliki meri odvisno od zdravega življenjskega sloga, in ne le od posameznih komponent - predstavlja celoto posameznih zdravih življenjskih navad.

 

Vegetarijanstvo imenujemo način prehranjevanja, ki izključuje živila živalskega izvora. Glede na vrsto živil, ki jih posameznik (ne) uživa, razlikujemo različne vrste vegetarijanstva. V splošnem govorimo o vegetarijanski prehrani, ko gre za izogibanje mesu (vključno s perutnino in ribami), ne pa tudi jajcem, mlečnim izdelkom in medu. Takšno najbolj razširjeno vegetarijansko prehrano strokovno poimenujemo tudi lakto-ovo vegetarijanstvo. Posameznikom, ki se dodatno izogibajo jajcem, rečemo lakto-vegetarijanci, tistim ki se izogibajo mlečnim izdelkom, pa ovo-vegetarijanci. Posebna vrsta vegetarijanstva je veganstvo. Vegani se izogibajo vsem živilom živalskega izvora – torej tudi jajcem, mlečnim izdelkom, običajno pa tudi medu. Ena najbolj alternativnih oblik vegetarijanstva je frutarijanstvo, pri katerem posameznik uživa le izdelke iz sadja. V nadaljevanju prispevka se bomo posvetili predvsem prehrani pri lakto-ovo vegetarijanstvu (poimenovali ga bomo kar vegetarijanstvo) in veganstvu.

Glede na ugotovitve raziskave Prehrambene navade odraslih prebivalcev Slovenije (NIJZ) približno 96% odraslih uživa mešano prehrano, 2% je delnih vegetarijancev, 1% vegetarijancev, veganov pa manj kot 1%.

Potrebe po zagotavljanju hranil

Za normalen zdrav razvoj in delovanje mora človeško telo dobiti potrebno energijo in hranila, potrebe po obojem pa so zelo odvisne od številnih dejavnikov, med drugim od življenjskega sloga in telesne aktivnosti. Kot primerne in uravnotežene lahko označimo tudi tiste vrste vegetarijanskega prehranjevanja, ki v optimalni meri pokrivajo potrebe posameznika.

Kot takšno lahko označimo tudi vegetarijansko prehranjevanje, če je ustrezno načrtovano in pokriva vse potrebe organizma. Izpostaviti pa velja, da morajo zaradi posebnosti vegetarijanske prehrane posamezniki skrbneje nadzirati zadosten vnos hranil, saj v nasprotnem primeru lahko pride tudi do zelo resnih bolezni pomanjkanja. Do še posebej velike nevarnosti za to pride v trenutku, ko se posameznik z običajno prehrano odloči za spremembo preprosto tako, da živila živalskega izvora povsem umakne iz svojega jedilnika, poveča pa le uživanje rastlinskih živil, ki jih je bil navajen od prej. Takšen nepremišljen prehod lahko še posebej pri strožjih oblikah vegetarijanstva vodi do prenizkega vnosa beljakovin in vrste mikrohranil, zato predstavlja hudo tveganje za zdravje. Pred spremembo prehranjevanja se mora zato posameznik podrobno informirati o posebnostih izbranega načina prehranjevanja, še posebej pa o živilih, s katerimi bo po novem v primerni meri lahko nadomeščal izgubljene vire hranil. Če prehrane ni mogoče načrtovati na način, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila, je nujno poseči tudi po ustreznih vitaminsko-mineralnih dodatkih oz. prehranskih dopolnilih. Ustrezen vegetarijanski način prehranjevanja zahteva nekoliko več poznavanja sestave živil, izkoristljivosti hranil in načrtovanja prehrane. Nekatera hranila, na katera morate biti še posebej pozorni, če se odločite za takšen način prehranjevanja, še posebej pri veganski prehrani, so predvsem beljakovine, vitamina B12 in D, ter minerali kalcij, železo in cink, pa tudi omega-3 maščobne kisline. Telesu je seveda potrebno zagotoviti tudi vsa druga esencialna hranila v primernih količinah. V nekaterih življenjskih obdobji, še posebej v obdobju rasti, še posebej strožje oblike vegetarijanske prehrane telesu težko zagotavljajo vsa potrebna hranila. Izpostaviti velja tudi, da so z vidika hranilnega vnosa nekatere stroge vrste vegetarijanske prehrane, npr. frutarijanstvo - izrazito neuravnotežene in tudi še ob tako skrbnemu načrtovanju brez uporabe prehranskih dodatkov ne morejo zagotavljati preskrbljenosti telesa s potrebnimi hranili. Prav frutarijanstvo zaradi spremenjenega ravnovesja med v telo vneseno fruktozo in ostalimi sladkorji predstavlja tudi druga tveganje za zdravje, pride npr. lahko do zamaščenosti jeter in vnetnih procesov. 

Vpliv vegetarijanske prehrane na zdravje

Raziskovanje vpliva vegetarijanske prehrane na zdravje je zelo zapleteno, saj je zdravje posameznika tesno povezano tudi z življenjskim slogom nasploh. Vegetarijanska prehrana zahteva več načrtovanja, pa tudi več znanja o sestavi živil, kar je lahko pomemben dejavnik zdravja. Vegetarijanci običajno bolj zdravo živijo, redkeje kadijo in uživajo alkohol, so pogosteje bolje finančno preskrbljeni, telesno dejavni in zdravstveno ozaveščeni, kar vse vpliva na njihovo zdravje. Raziskave v razvitih zahodnih državah so večinoma pokazale, da je zdravstveno stanje vegetarijancev dobro, ob pogoju, da je bila njihova prehrana takšna, da ni prišlo do najbolj pogostih problemov – prenizkega vnosa energije, železa, vitaminov B12 in D. Ugotovljeno je bilo, da imajo ustrezno prehranjeni vegetarijanci ob upoštevanju vseh zgoraj navedenih dejavnikov lahko manjše tveganje za nastanek nekaterih kroničnih bolezni, še posebej srčno-žilnih. Z vegetarijansko prehrano se zaužije več zelenjave, sadja in polnovrednih žitnih izdelkov, oreščkov in stročnic, ter manj nasičenih maščobnih kislin in soli (natrija), kar se odraža na nižjem krvnem tlaku in nižjih vrednostih LDL holesterola v krvi, prepoznanih tveganjih za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Zelo aktualne so tudi razprave o primernosti vegetarijanske in veganske prehrane za otroke. Glede tega so priporočila različnih držav in združenj različna, saj so med državami razlike v prehranskih navadah ter zdravstveni oskrbi prebivalcev, vključno z razpoložljivostjo individualnega prehranskega svetovanja v okviru javne zdravstvene oskrbe. Glede na situacijo v Sloveniji so člani razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo izdali priporočilo, da je za populacijo v obdobju rasti in razvoja najbolj primerna uravnotežena, starosti prilagojena prehrana, ki vključuje živila iz vseh skupin, ustrezna navodila za takšno prehrano pa je potrdilo tudi Ministrstvo za zdravje RS. Glede na razpoložljive rezultate znanstvenih raziskav je bilo ugotovljeno, da ni prepričljivih dokazov, ki bi govorili v prid veganski prehrani pri otrocih. Tudi primeri iz klinične prakse kažejo, da je veganski način prehranjevanja, kjer so iz obrokov izključeni meso, mlečni izdelki in jajca, lahko škodljiv otrokovemu razvoju in zdravju ter da lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov, tudi nepopravljivih.

Nasveti za vegetarijansko prehrano odraslih

Zagotavljanje primernega vnosa energije in beljakovin

Živila rastlinskega izvora so pogosto manj energetsko bogata kot živalska, vsebujejo pa tudi precej več prehranskih vlaknin. Pri nekaterih zelo strogih vrstah vegetarijanske prehrane bi bilo npr. potrebno zaužiti tako veliko količino živil, da to omejuje ne le ustrezen vnos hranil, temveč tudi vnos potrebne energije (glejte tudi prispevek Energijska vrednost).

Raziskave, ki so bile izvedene v tujini, so pri vegetarijancih pokazale na nekoliko nižji vnos beljakovin. Vsejedi z beljakovinami pokrijejo približno 15% energijskega vnosa, vegetarijanci okrog 13%, vegani pa približno 11%, kar pri primernem vnosu energije še vedno zadošča za pokrivanje potreb telesa. Beljakovine so v telesu gradniki številnih komponent, ki so nujne za normalno delovanje telesa. So gradniki mišic in hormonov, encimov, pomagajo pa tudi vzdrževati normalno delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje beljakovin v prehrani lahko vodi v splošno utrujenost in brezvoljnost, oslabelost mišic, večjo nagnjenost k okužbam, slabšo strukturo kože, las in nohtov. Beljakovine telo v procesu prebave razgradi na manjše enote, iz katerih so beljakovine sestavljene, to so aminokisline (glejte tudi prispevek o beljakovinah). Aminokisline telo nadalje uporabi za izgradnjo lastnih beljakovin. Pomembno je, da je prehrana uravnotežena tudi z vidika vnosa aminokislin - da so telesu na voljo prav vse aminokisline, ki jih potrebuje, saj v nasprotnem primeru ne bo moglo tvoriti vseh lastnih beljakovin. Prehransko vrednost beljakovin v živilih lahko opredelimo s tako imenovanim točkovanjem beljakovinske prebavljivosti in beljakovinskih potreb (PD-CAAS; ang. Protein digestibility-corrected amino acid score), ki upošteva vsebnost esencialnih aminokislin.  

Preglednica: Primeri ocenjenih vsebnosti beljakovin v nekaterih živilih in biološka vrednost beljakovin z upoštevanjem aminokislinske sestave

Beljakovinsko živilo Vsebnost beljakovin
(na 100 g živila)
Prehranska vrednost:
PD-CAAS (%)
Živalski izvor    
Jajce 13 g >1
Mleko 3 g >1
Meso, ribe 20 – 31 g >1
Rastlinski izvor    
Soja (pražena) 68 g 0,95
Tofu 8 g 0,95
Čičerika 8 g 0,78
Fižol, kuhan 7-16 g 0,7 – 0,75
Riž 7 g 0,65
Pšenica 13 g 0,5
Koruza 8 g 0,5
Arašidi, suho praženi 24 g 0,5
Zelenjava do 7 g 0,73
Sveže sadje do 3 g 0,64
Posušeno sadje do 5 g 0,48

(vir: različne podatkovne baze)

Čeprav imajo zaradi posebnosti v aminokislinski sestavi beljakovine v rastlinah večinoma slabšo biološko vrednost, kot beljakovine v živilih živalskega izvora (glejte preglednico), je tudi s pestrim izborom rastlinskih živil mogoče zadostiti potrebam telesa odraslega človeka. Beljakovine v različnih rastlinah imajo različno sestavo, zato je prav kombiniranje različnih živil ključ do uravnotežene prehrane. Primeri ugodnih kombinacij rastlinskih živil z uravnoteženo aminokislinsko sestavo so koruza-riž-fižol,  koruza-grah in leča-kruh. Grah, fižol, soja in druge stročnice v resnici vsebujejo dosti kakovostnih beljakovin in zato pogosto predstavljajo enega najpomembnejših virov v prehrani vegetarijancev, vendar je potrebno upoštevati, da mnoge stročnice vsebujejo tudi posebne kemijske snovi (t.i. inhibitorje proteaz), ki zmanjšujejo prebavljivost beljakovin. Te snovi se pri segrevanju deaktivirajo, zato je pomembno, da so takšna živila termično obdelana. To seveda ne pomeni, da se ne smete občasno posladkati s svežim sladkim grahom, vedeti je morate, da bodo beljakovine iz kuhanega graha bolj hranljive.

Zanimivosti:

  • Primeri kombinacij rastlinskih živil z uravnoteženo aminokislinsko sestavo so koruza-riž-fižol,  koruza-grah in leča-kruh.
  • Dobri rastlinski viri beljakovin so soja in druge stročnice (grah, leča, fižol, čičerika, bob, ipd.), z beljakovinami bogata predelana živila kot so tofu, tempeh, seitan (kjer bodite pozorni na količino soli), žita (rjavi riž, bulgur, oves, ječmen, ajda, kvinoja, ipd.) ter različni oreški in semena.

 

Zagotavljanje primernega vnosa železa

Železo je pomembna sestavina rdečih krvničk in ima vlogo pri prenosu kisika po telesu. Železo iz različnih virov je za človeško telo različno izkoristljivo (strokovno govorimo o različni biorazpoložljivosti), in prav za železo iz rastlinskih virov velja, da je manj biorazpoložljivo. To v praksi pomeni, da je takšnega železa za zadosten vnos potrebno zaužiti nekoliko več, kot če bi uživali mešano prehrano, v kateri pomemben del železa izvira iz mesnih izdelkov. Tudi jajca in mlečni izdelki sicer ne veljajo za dobre vire železa. Raziskave so pokazale, da je vnos železa pri vegetarijancih približno podoben kot pri ljudeh z mešano prehrano, vendar pa so pri vegetarijancih pogosteje opazili nižje vrednosti krvnih kazalnikov preskrbljenosti z železom (serumski feritin), verjetno prav zaradi nižje biorazpoložljivosti železa iz rastlinskih virov.

Zaradi navedenega priporočamo da tako vegetarijanci kot vegani v prehrano redno in v zadostni meri vključujejo rastlinske vire železa, ali živila, obogatena z železom. Primeri takšnih živil so (polnozrnata) pšenica ter z železom obogateni izdelki iz žit, stročnice in izdelki iz stročnic (vključno s sojo), nekateri oreški in semena (npr. indijski oreški, mandlji, bučno in sezamovo seme), suho sadje (npr. slive in marelice) in temno-listna zelenjava, še posebej vrste, ki vsebujejo manj oksalatov (glejte preglednico). Ker se železo iz rastlinskih virov v telo bolje absorbira v kombinaciji z vitaminom C, je ta živila smotrno kombinirati z dobrimi viri vitamina C (najdemo v papriki, kiviju, brokoliju, ter tudi v številnem drugem sadju in zelenjavi). Pomemben prispevek k prehranskemu vnosu železa ima lahko tudi uporaba železne posode za kuhanje. Še posebno pozornost za optimalno preskrbljenost z železom morajo posvetiti ženske, ki načrtujejo nosečnost, med nosečnostjo in dojenjem, saj ima pomanjkanje železa v tem obdobju lahko nepopravljive posledice za zdravje otrok. Preskrbljenost z železom se preverja v okviru rednih zdravstvenih pregledov, v primeru pomanjkanja pa se običajno uvede dodajanje železa prehrani.

Preglednica: Primeri vsebnosti železa v nekaterih živilih

Živilo Količina železa v 100 g živila
Bučno seme 9 mg
Indijski oreški 7 mg
Lešniki 4 mg
Suhi paradižniki 9 mg
Kuhana špinača 4 mg
Leča, kuhana 3 mg
Rdeči fižol, kuhan 2 mg

Vir: OPKP in drugi viri podatkov o hranilni sestavi živil

Zagotavljanje primernega vnosa vitamina B12

Vitamin B12 ima vlogo pri normalnem delovanju imunskega in živčnega sistema, sodeluje pri presnovi hranil, sintezi DNK, hkrati pa je potreben za nastanek rdečih krvnih celic. Vitamina B12 v živilih rastlinskega izvora, razen v fermentiranih izdelkih, ne najdemo. Ker se nahaja skoraj izključno v živilih živalskega izvora, je prav vitamin B12 tisti, ki ga pogosteje primanjkuje ljudem z vegetarijansko ali vegansko prehrano. Tako pri vegetarijancih kot veganih so bili zaznani zelo hudi primeri pomanjkanja vitamina B12, celo takšni, ki so se končali s smrtjo. Poseben problem predstavlja tudi diagnosticiranje pomanjkanja vitamina B12, saj pomanjkanje lahko zakrije višji vnos folne kisline, ki je značilen za vegetarijansko prehrano.

Zaradi navedenega morajo biti vegetarijanci, še posebej vegani, zelo pozorni, da zaužijejo zadostne količine vitamina B12. Na trgu je vse več živil obogatenih s tem hranilom, npr. različni sojini napitki, izdelki iz rastlinskih beljakovin, margarine in ekstrakti iz kvasa. Če uživate vegetarijansko prehrano in ste v dvomih, ali zaužijete dovoljšno količino vitamina B12, priporočamo da se ga prehrani dodaja v obliki ustreznih prehranskih dopolnil. Opozoriti velja, da se v prehranskih dodatkih za vegane včasih uporablja užitne modrozelene cepljivke (cyanobacteria), ki večinoma vsebujejo predvsem psevdovitamin B12, ki pri človeku ni aktiven. Uporabniki morajo biti zato pozorni, da je vitamin dodan ali v obliki cianokobalamina, ali pa hidroksikobalamina, ki sta oboje aktivni obliki.

Zagotavljanje primernega vnosa vitamina D in kalcija

O vitaminu D in kalciju pogosto govorimo skupaj, saj sta ti dve mikrohranili v tesni povezavi. Vitamin D v telesu namreč sodeluje pri absorpciji kalcija, ki je pomemben sestavni del okostja in zob, ima pa tudi pomembno vlogo pri krčenju mišic in delovanju srca, ter drugih telesnih funkcijah.

Pod vplivom sončnih žarkov je telo sposobno samo sintetizirati primerne količine vitamina D, tako da tudi v geografskem področju Slovenije prehranski vnos tega vitamina del leta ni nujen. Poseben problem predstavlja obdobje jeseni in zime, ter popolno izogibanje soncu (npr. pri oskrbovanih starejših prebivalcih, ki se zadržujejo pretežno v domovih), ko prehranski vnos vitamina D postane nujen. Najpomembnejši prehranski vir vitamina D so živila živalskega izvora, saj se vitamin D v živilih rastlinskega izvora nahaja v razmeroma majhnih količinah, hkrati pa je v rastlinah prisotna oblika vitamina D (ergokalciferol) nekoliko slabše izkoristljiva. Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila, ki vsebujejo več maščobe, na primer ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, še posebej pa živila obogatena z vitaminom D. Človeško telo dnevno potrebuje približno 20 µg vitamina D (kombinacija sinteze v koži in prehranskega vnosa). V Sloveniji se zaužite količine vitamina D pri najstnikih gibljejo okoli 4 μg, pri odraslih okoli 2,5 μg, pri starejših odraslih pa le okrog 1 μg, kar v jesensko-zimskem času ne pokriva potreb po vitaminu D. Zadosten dnevni vnos vitamina D je vprašljiv že pri ljudeh, ki se prehranjujejo z običajno mešano hrano, pri vegetarijancih in veganih pa je zaradi izogibanja določenim živilom, ki so viri vitamina D, vnos lahko še manjši. Zato je v takšnih primerih smiselno uživanje z vitaminom D obogatenih živil, ali pa njegovo dodajanje v obliki prehranskih dopolnil. Živila, ki so pogosto obogatena z vitaminom D so na primer sojini, riževi in ostali rastlinski napitki, margarine in žita za zajtrk. Informacija o obogatitvi je navedena na označbi obogatenega živila, kjer je navedena tudi količina vsebovanega vitamina D.

Za razliko od vitamina D je pri kalciju edini vir tega mikrohranila prehrana, dnevno ga odrasli potrebujejo okrog 1000 mg. Telo ima za normalno delovanje konstantno potrebo po kalciju in če ne pride do zadostnega vnosa kalcija s prehrano, se ta mineral začne črpati iz telesnih zalog, predvsem iz okostja. Kalcij se sicer nahaja v številnih živilih, najpomembnejši prehranski vir tega minerala v prehrani prebivalcev Slovenije pa so mleko in mlečni izdelki. Posledično je vnos kalcija pri vegetarijancih, ki uživajo mleko in mlečne izdelke, večinoma zadosten, večja tveganja za prenizke vnose pa so pri veganih, če le-ti ne poskrbijo za druge ustrezne vire kalcija. Pri tem je potrebno upoštevati, da je absorpcija kalcija iz živil rastlinskega izvora lahko nižja. Nekatera rastlinska živila vsebujejo snovi, ki zavirajo ali celo povsem onemogočijo absorpcijo kalcija v telesu. Primera takšnih snovi sta fitinska kislina, ki se nahaja predvsem v stročnicah in nepredelanih žitih, ter oksalna kislina, ki jo je največ v špinači in rabarbari. Tovrstnih živil, ki vsebujejo mnoge druge koristne snovi, zato ne priporočamo v kombinaciji z živili, ki so dobri viri kalcija. Med živili rastlinskega izvora, kjer je kalcij bolje razpoložljiv, so predvsem kapusnice (zelje, ohrovt, kitajsko zelje, cvetača, brokoli, koleraba), dobri rastlinski viri kalcija pa so še mandlji, tahini (sezamova krema), suhe fige in marelice, ter obogateni rastlinski nadomestki mleka.

Preglednica: Primeri vsebnosti kalcija v nekaterih živilih

Živilo Vsebnost kalcija v 100 g živila
Suhe fige 162 mg
Tofu, s kalcijevim sulfatom 2000 mg
Ohrovt 150 mg
Mandlji 270 mg
Regrat 187 mg
Kravje mleko 120 mg

Vir: OPKP in drugi viri podatkov o hranilni sestavi živil

Zagotavljanje primernega vnosa cinka

Cink ima v telesu zelo pomembno vlogo za normalno rast in razvoj tekom odraščanja, sodeluje pa tudi pri metabolizmu makrohranil, sintezi beljakovin in delovanju imunskega sistema. Pri moških je zadosten vnos cinka pomemben tudi za zagotavljanje kakovosti semenske tekočine. Dnevne potrebe po cinku so za moške 10 mg, za ženske pa 7 mg. Na zadosten vnos cinka morajo biti pozorni predvsem vegani, saj je cinka v živilih rastlinskega izvora manj kot v živilih živalskega izvora, hkrati pa razpoložljivost cinka omejujejo nekatere že prej omenjene snovi v rastlinah, predvsem fitinska kislina oz. fitati. Zato je pri veganih priporočljivo, da je vnos cinka nekoliko višji od zgoraj priporočenega. Izpostaviti je potrebno tudi, da nekatere snovi po drugi strani lajšajo absorpcijo cinka. To npr. velja za beljakovine, zato je z beljakovinami bogata živila koristno kombinirati z dobrimi viri cinka. Dobri rastlinski viri cinka so sicer soja in izdelki iz soje (tofu), indijski in brazilski oreški, arašidi in arašidovo maslo, bučna semena in sezam ter sezamova krema (tahini), ter izdelki iz polnovrednih žit, ter seveda s cinkom obogatena živila.

Preglednica: Primeri vsebnosti cinka v nekaterih živilih

Živilo Vsebnost cinka v 100 g živila
Sezamova krema (tahini) 10 mg
Semena lubenice 10 mg
Bučna semena 8 mg
Indijski oreški 8 mg
Arašidi 3 mg
Ovseni kosmiči 4 mg
Kuhana pira 1 mg

Vir: OPKP in drugi viri podatkov o hranilni sestavi živil

Zagotavljanje primernega vnosa omega-3 maščobnih kislin

Omega-3 maščobne kisline spadajo med nenasičene maščobne kisline, ki imajo pomembno vlogo v telesu, še posebej pa so povezane z ohranjanjem zdravja možganov in srca. Posebno vlogo pri tem imata t.i. dolgoverižni eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK), katerih glavni vir v prehrani ljudi z mešano prehrano so ribe, še posebej takšne z več mačobe. Navedeni dolgoverižni omega-3 maščobni kislini naše telo sicer lahko tvori iz alfa-linolenske kisline (ALA), omega-3 maščobe, ki jo najdemo v številnih rastlinah, vendar je stopnja pretvorbe le nekje do 10%. Za ustrezno preskrbljenost z EPK in DHK je torej v primerih, ko ju s prehrano ne zaužijemo dovolj, potrebno zaužiti višje količine ALA.

Običajno je vegetarijanska prehrana precej bogata z omega-6 maščobnimi kislinami, manj pa z omega-3 maščobnimi kislinami. Za povečanje vnosa omega-3 je pri vegetarijancih v prehrano koristno vključevati lanena semena, orehe in hladno stiskano olje oljne ogrščice, ki so dobri viri ALA. Nosečnice in doječe matere imajo povečane potrebe po omega-3 maščobnih kislinah, kar morajo upoštevati pri svoji prehrani. Za bolj optimalno ravnovesje med omega-3 in omega-6 maščobami se svetuje tudi, da se v prehrano vegetarijancev vključuje več olj z nižjo vsebnostjo omega-6 maščob (na primer oljčno ali repično olje ter živila kot sta avokado in arašidi). Količino olj z višjimi vsebnosti omega-6 maščob omejite – takšna olja so predvsem koruzno, sojino in sezamovo olje ter večina oljnih mešanic, ki so označene kot »rastlinska olja«. Živila, ki imajo ugodno nizko razmerje med omega-6 in omega-3 maščobami so še laneno seme, chia semena in orehi.

Preglednica: vsebnost alfa-linolenske kisline (ALA) v nekaterih živilih

Živilo Vsebnost ALA v 100 g živila
Olje iz lanenih semen 53 g
Chia semena, suha 18 g
Repično olje 9 g
Orehi 2 g
Avokado 0,1 g

Vir: OPKP in drugi viri podatkov o hranilni sestavi živil

 

  • 01 Avg
    3812
    Med prebivalci kroži mit, da sta zamrznjena zelenjava in sadje slabše kakovosti in manj zdrava. Mit ne drži, izvira pa verjetno iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil v preteklosti. Zamrzovanje danes velja za izredno primeren način shranjevanja sadja in zelenjave, saj na ta način bistveno…
  • 29 Avg
    4130
    Med prebivalci kroži mit, da deciliter rdečega vina na dan koristi zdravju. Mit je povezan s posameznimi spojinami rdečega vina, predvsem antioksidanta resveratrola, ki so ga raziskovali zaradi potencialnih ugodnih vplivov na zdravje. Večinoma je šlo za študije na celičnih modelih ali živalih,…
  • 22 Avg
    3762
    Pogrevanje hrane je priročen postopek za lajšanje porabe ostankov hrane, pa tudi kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov. V javnosti kroži mit o škodljivosti pogrevanja nekaterih živil, na primer krompirja, špinače in gob. V resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati. Bolj kot…
  • 15 Avg
    1860
    Pogosto se srečujemo z zanimivimi vprašanji, kam se posamezna živila sploh uvrščajo. Verjetno ste že kdaj slišali za trditev, da je paradižnik v resnici sadje? Ali pa, da ajda ni žito in da arašidi pravzaprav niso oreški? Čeprav botanično te trditve držijo, se v prehrani takšna živila razvrščajo v…
  • 01 Avg
    2177
    Med prebivalci kroži mit, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C v zelenjavi in sadju, ter da zato soka limone ni pametno dajati v vroč čaj. To ne drži, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C. So pa velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in…
  • 25 Jul
    1472
    Med prebivalci kroži mit, da se lahko z nekaterimi živili – na primer paradižnikom in korenjem, zaščitimo pred sončnimi opeklinami. Takšen mit ne drži, izvira pa iz lastnosti bioaktivnih snovi v takšnih živilih, predvsem karotenoidov. Gre za maščobotopna rumena, oranžna in rdeča barvila z…
  • 18 Jul
    2120
    Med prebivalci kroži mit, da meso vsebuje samo beljakovine, medtem ko naj bi bil kruh le vir ogljikovih hidratov. To prepričanje je zmotno, saj velika večina živil praviloma vsebuje različna makrohranila, res pa da v zelo različnih razmerjih. Pri posameznih skupinah živil lahko določeno hranilo…
  • 11 Jul
    35766
    Med prebivalci kroži mit, da se oljčnega olja ne sme segrevati, ker naj bi ob tem v njem nastajale škodljive trans maščobne kisline. To ne drži, saj je oljčno olje zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno, kot mnoga druga rastlinska olja. Res…
  • 10 Apr
    12882
    Kuhinjska sol je mešanica natrija in klorida, ki se v gospodinjstvu in živilski industriji uporablja kot ojačevalec okusa, stabilizator in konzervans. Človeško telo za normalno delovanje (živčevja, mišic in ionskega ravnotežja) potrebuje izjemno majhno količino natrija, veliko manjšo, kot jo večina…
  • 11 Mar
    60997
    V zadnjem času v najrazličnejših medijih, kot tudi na internetu vse večkrat naletimo na priporočila takšnih in drugačnih samooklicanih strokovnjakov, ki nam zapovedujejo, naj se izogibamo ogljikovim hidratom in jih, kolikor se le da, zamenjamo z maščobami in beljakovinami. Diete z nizkim deležem…
  • 26 Jul
    10602
    Slovenije je raznolika dežela glede običajev in tradicije, kar se odraža tudi v sami kulinariki. Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav…
  • 26 Apr
    20088
    Ko je človek pri svojem osebnem zdravniku soočen z dejstvom, da so pri njem izraženi dejavniki tveganja za kronično bolezen ali celo s tem, da je bolezen pri njem že prisotna, se verjetno vsak najprej sooči z vprašanjem : »Kaj pa sploh lahko jem?«. Odrekanje hrani pri različnih boleznih je za…
  • 29 Mar
    26162
    Ateroskleroza je bolezen, pri kateri se žile, ki dovajajo svežo kri tkivom in organom, naplastijo z maščobnimi oblogami, ki pa sčasoma zožijo žile in povzročijo moteno prekrvavitev. Povezujemo je z mnogimi dejavniki tveganja, med katerimi je tudi prehrana. Za bolnike z aterosklerozo je…
  • 04 Dec
    60091
    Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki je posledica uživanja glutena in sorodnih beljakovin v pšenici, rži, ječmenu in v nekaterih primerih tudi ovsu pri genetsko predisponiranih osebah. Je ena najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih in odraslih. Za celiakijo v Evropi zboli 1%…
  • 06 Avg
    23652
    Ogljikovi hidrati so edino makrohranilo, za katerega zdravstvene organizacije niso določile minimalnega dnevnega vnosa (izjema so prehranske vlaknine). To torej pomeni, da ogljikovi hidrati niso nujni za naše golo preživetje. Številna plemena in tradicionalne družbe so ogljikove hidrate tako v…
  • 10 Jan
    31024
    Zgodovina kakava Kakav je zimzelena rastlina iz tropskih predelov Centralne in Južne Amerike, na kateri v ovalnih oranžnih strokih dozorijo kakavova semena. Zrela kakavova zrna so vijolične do rjavo-vijolične barve in morajo nato še fermentirati, da postanejo značilno temno rjave barve. Temu sledi…
  • 11 Sep
    91780
    Kaj je laktoza? Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, sestavljen iz dveh enostavnih sladkorjev: glukoze in galaktoze. Naravno je prisoten le v mleku (2-8% teže) in mlečnih izdelkih, vendar ga v prehranski industriji zaradi nekaterih ugodnih lastnosti dodajajo tudi v druge izdelke. V prvem letu…
  • 23 Mar
    41347
    Konoplja (Cannabis sativa L.) je ena izmed najstarejših udomačenih rastlin, dokazi o njenem gojenju segajo že 12.000 let nazaj. Najprej je bilo gojenje namenjeno predvsem pridobivanju konopljinih vlaken, ki so se uporabljala za izdelavo vrvi, oblačil in kasneje tudi papirja. Sčasoma pa so se v…
  • 28 Feb
    14016
    V današnji družbi si veliko ljudi na tak ali drugačen način prizadeva upočasniti staranje. V odgovor na to se je razvila na milijone evrov vredna kozmetična industrija, ki danes ponuja številne izdelke, ki naj bi tako ali drugače omilili znake staranja. Toda staranje se dogaja precej globlje v…
  • 12 Dec
    67288
    Gluten je mešanica beljakovin, ki je naravno prisotna v nekaterih žitih, kot so pšenica, rž, oves, ječmen, pira, kamut in tritikala (križanec med pšenico in ržjo) ter v vseh izdelkih, narejenih iz mok omenjenih žit. Zaradi posebnih kemijskih lastnosti glutena je testo, ki ga pripravimo iz moke…
  • 30 Sep
    31999
    Maslo je maščoba živalskega izvora. Vsebovati mora najmanj 82 % mlečne maščobe in največ 16 % vode. Izdelujejo ga iz pasterizirane smetane ali iz fermentirane pasterizirane smetane. Vsebuje predvsem nasičene maščobne kisline. V 100 g masla je v povprečju okrog 62 gramov nasičenih maščobnih kislin,…
  • 30 Sep
    18602
    Poceni hrana je lahko tudi zdrava. Pogosto slišimo, da je zdravo prehranjevanje privilegij tistih, ki si to lahko privoščijo. Gre pri takem razmišljanju za zmoto ali resničnost? Zaužijemo vse več predpripravljenih živil, ki so tudi dražja Mnogim se je enostavneje prehranjevati s prehrano, ki…
  • 01 Jul
    16728
    V prispevku so predstavljena stališča in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.Mikrovalovna pečica omogoča kuhanje hrane z mikrovalovi. Mikrovalovi so visokofrekvenčni radijski valovi in so, tako kot vidna svetloba, del elektromagnetnega spektra. Mikrovalovi se primarno uporabljajo za…

Logo BW

Prehrana.si je nacionalni portal o hrani in prehrani, namenjen obveščanju prebivalcev o koristih zdrave prehrane in zagotavljanju verodostojnih informacij o prehrani.

Dober tek Slovenija

Portal deluje v okviru izvajanja Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 in je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS.