-
21 Okt575Čičerika (Cicer arietinum L.), sodi v skupino zrnatih stročnic in je ena najstarejših in najbolj razširjenih stročnic na svetu. Leta 2022 je njena letna proizvodnja dosegla približno 18 milijonov ton (FAOSTAT 2024). Indija je največja pridelovalka čičerike na svetu, saj prispeva približno dve…
-
25 Jul1153Jajčevec (Solanum melongena L.), ki je ponekod znan tudi pod imenom melancan, je zelenjadnica iz družine razhudnikovk (Solanceae), kamor spadajo tudi paradižnik, paprika, krompir, … Izvira iz tropske vzhodne Indije, v Evropo pa je prišel v srednjem veku. Ker tako kot krompir vsebuje solanin, ter…
-
07 Mar2834
-
15 Dec52550Granatno jabolko (Punica granatum) izvira in Azije, natančneje iz Perzije (današnjega Irana), od koder se je razširilo po celem svetu. Danes so največje pridelovalke granatnih jabolk Francija, Španija, Izrael, Amerika in Azija, uspeva pa tudi v slovenskem Primorju. Njegova kultivacija se je začela…
-
11 Dec5278Navadni oreh (Juglans regia) je listnato drevo, ki lahko zrase do višine 20 m, ponekod tudi do 25 m, premer krošnje pa lahko preseže 15 metrov. Rast se ustavi po približno 60 – 80 letih, doseže lahko starost do 160 let. Oreh naj bi izviral iz Himalaje od koder se je v razširil na območje srednje…
-
15 Nov5772Polnozrnata žita imajo pomembno vlogo, ne le v zdravi prehrani, temveč tudi v trajnostnem načinu pridelave hrane in prehranjevanja. Študije namreč kažejo, da polnozrnata žita pomagajo ohranjati vodne vire, zmanjšajo zavržke hrane ter podpirajo boljšo izrabo kmetijskih zemljišč ter kakovost tal.…
-
15 Nov10225Na kratko: Večina za zdravje pomembnih sestavin se v polnozrnatih žitih nahaja v kalčkih in otrobih, ki jih pri proizvodnji rafiniranih žit, kot je bela moka, običajno odstranimo. Ker polnozrnata živila vsebujejo veliko pomembnih hranilnih snovi, evropske in svetovne zdravstvene organizacije…
-
05 Nov9157Pomelo (Citrus grandis ali Citrus maxima) je največji sadež citrusov v družini rutičevk. Izvira iz južne Kitajske in samoniklo raste na Kitajskem in v mnogih severovzhodnih državah Indije. Zanimivost: V 17. stoletju je kapitan Shaddock, ki je trgoval v zahodni Indiji predstavil pomelo prebivalcem…
-
24 Okt13100Prvoten pomen naravnega ali biološkega kisanja je bil konzerviranje živil in s tem podaljšanje njihove obstojnosti, v današnjem času pa sta kislo zelje in repa v prehrani zaželena tudi zaradi karakteristične arome in okusa ter prehranske vrednosti. Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa…
-
12 Sep7362Med korenovke uvrščamo rastline, pri katerih v prehrani uporabljamo predvsem podzemni del – odebeljeno korenino oziroma koren. Pri nekaterih uporabljamo tudi liste, vendar običajno bolj kot začimbo, kot sta na primer peteršilj in zelena. Koren za rastlino predstavlja založni organ, v katerem…
-
17 Avg4740Peteršilj (Petroselinum crispum) je svetlo zelena dvoletna rastlina, katere koren je precej podoben pastinaku, a se njuna okusa bistveno razlikujeta. Najbolje uspeva v vlažnih, dobro odcednih tleh, ob polnem soncu. Koren se pogosto uporablja v srednje in vzhodnoevropski kuhinji za pripravo juh,…
-
15 Jul9713Paradižnik (Solanum lycopersicum) je v zmernem podnebnem pasu enoletna vrtnina, v tropih pa trajnica s kratko življenjsko dobo. Spada v družino razhudnikov, v katero sicer spadajo tudi čili, paprika, krompir, jajčevec, tamarilo in tudi tobak. Paradižnik so v Evropo prinesli Španci v zgodnjem 16.…
-
11 Jul11462Breskev (Prunus persica) je listopadno drevo, katerega domovina je Kitajska. Zgodaj spomladi drevo obarvajo rožnati cvetovi. Ime persica se na naša na Perzijo od koder so jo prinesli Grki, nato pa k nam v 3.-4. stoletju Rimljani. Spada v rod Prunus, ki sicer vključuje tudi češnje, marelice, mandlje…
-
11 Jul27632Voda je bistvenega pomena za življenje, saj je vključena praktično v vse funkcije človeškega telesa. Pred več milijoni let, ko so prve vrste zapuščale ocean in se prilagajale življenju na kopnem, je bila voda zaradi preprečevanja dehidracije še vedno ključna za preživetje. Čeprav lahko ljudje…
-
26 Jun7330Mandlji so plodovi mandljevca (Prunus dulcis), ki je listopadno drevo iz rodu sliv (Prunus) in družine rožnic (Rosaceae). Izvira iz Azije, od tam se je preko Turčije, Sirije in Irana razširil v Evropo. Je srednje veliko drevo, v višino doseže 4 do 10 metrov. Cveti zgodaj spomladi, še preden…
-
09 Jun6394Arašide ali zemeljske oreške (Arachis hypogaea) botanično razvrščamo v družino metuljnic (Fabaceae), v kateri najdemo tudi znane stročnice kot sta fižol in grah. Posebnost arašidov je, da se njihovi stroki razvijejo pod zemljo. Tudi arašidi so torej stročnice, ker pa so po okusu, strukturi, uporabi…
-
08 Maj26758Jagode skupaj z malinami, ribezom in borovnicami uvrščamo v skupino jagodičastega sadja ali jagodičevja, medtem ko gozdne jagode (Fragaria vesca) uvrščamo tudi med gozdne sadeže. Poznamo namreč več vrst jagod - med najbolj znanimi je vrtna jagoda, ki jo z latinskim imenom označujemo kot…
-
13 Apr15327Brokoli (znanstveno ime Brassica oleracea var. italica) je rastlina, ki se uživa kot zelenjava ter tako kot cvetača spada v družino križnic. Beseda brokoli izhaja iz italijanske besede »broccolo«, kar pomeni »cvetoči greben zelja«. Na prvi pogled je podoben cvetači, le da je glava običajno temno…
-
15 Mar10556Pomlad je čas, ko v gozdu zadiši po čemažu. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo za jesenski podlesek ali šmarnico. Zaradi svoje arome in okusa je cenjen v kulinariki, saj ponuja veliko možnosti za ustvarjanje. Pri nekaterih je celo bolj priljubljen kot česen. Iz njega izdelujemo…
-
03 Mar4211Eden od Nasvetov za manj zavržene hrane je tudi poraba ostankov obrokov, kar pogosto vključuje njihovo pogrevanje. Pogrevanje hrane je prav tako pomembno kadar se želimo posluževati pred-pripravljanju obrokov oz. t.i. »meal-prepu«. Pogrevanje hrane je smotrno, vendar to ni le ponovno segrevanje…
-
23 Jan10294Mandarina (Citrus reticulata) je ena izmed, zgodovinsko gledano, prvih gojenih vrst citrusov, skupaj s citrono in pomelom. Takšno ime je dobila zaradi kitajskega porekla in sicer po mandarinih – kitajskih uradnikih, prav zato naj bi ta nov sadež, ki je bil plemenit kot mandarini, nosil takšno ime.…
-
07 Dec7024Poimenovanje sladkega krompirja izvira iz angleškega govornega področja (»sweet potato«). Sladki krompir (Ipomoea batatas) uvrščamo v družino slakovk (Convolvulaceae). Kljub podobnosti, ni v sorodu z navadnim krompirjem (Solanum tuberosum). Uporabljamo podzemne koreninske gomolje, ki so lahko…
-
21 Nov6350Sliva sodi med koščičasto sadno drevje, spada v družino Rožnic (Rosaceae), kamor sodijo tudi marelice, češnje, breskve itd. Že v 1. stol. je rimski pisec Plinij starejši opisal 12 sort sliv. Danes jih poznamo preko 2.500 sort, ki so prilagojene na zelo različne klimatske razmere. V Evropi jo gojimo…
-
09 Nov29394(Solanum tuberosum) sodi v družino razhudnikovk (Solanaceae), kamor razvrščamo tudi paradižnik, papriko, jajčevec in številne druge rastline. Medtem ko druge gospodarsko pomembne razhudnikovke kot so paradižnik, paprika in jajčevec, oblikujejo užitne plodove nad zemljo, so pri krompirju užitni…
-
26 Okt28646Hruške (Pyrus communis) skupaj z jabolki, marelicami, breskvami, češnjami in še nekaterimi drugimi vrstami sadja uvrščamo v družino rožnic (Rosaceae). Hruške izvirajo s toplejših in priobalnih območij Evrope, severne Afrike in Azije, z gojenjem pa so jih po vsem svetu razširili tudi v hladnejša…
-
17 Avg34990Fige (Ficus carica) so ene izmed starejših kulturnih rastlin. Izvirajo iz področja pod Himalajo, zelo dobro pa uspevajo na vzhodno mediteranskem področju. Največja pridelovalka je Turčija, kateri sledijo Egipt, Alžirija, Maroko in Iran. Pogosto so uporabljene v tradicionalni medicini, kjer se…
-
21 Jul18476Papriko (Capsicum annuum) uvrščamo v skupino plodovk iz družine razhudnikovk, kamor sta poleg nje uvrščeni tudi dve plodovki, paradižnik in jajčevec. Paprika je zelenjadnica, zanimiva zaradi barvitih, sočnih in okusnih plodov. Poznamo različne vrste paprik, ki se med seboj razlikujejo po barvi,…
-
07 Jul8495Limonovec (Citrus x limon) je vrsta majhnega zimzelenega drevesa iz družine rutičevk. Večina genetske dediščine limone izvira iz citrone, je naravni hibrid med grenko/kislo pomarančo in citrono. Izvor besede limona je povezano z bližnjim vzhodom, kjer so jo Arabci poimenovali laymun in Perzijci…
-
06 Jun20884Češnje (Prunus avium) so priljubljeno sadje, ki dozori konec maja oziroma v začetku junija. Izvirajo iz Evrope oziroma zahodne Azije, zato imamo tudi v Sloveniji dolgo tradicijo gojenja in uživanja češenj. Hranilna sestava Glede na sorto češnje se razlikuje hranilna sestava, okus ter druge…
-
20 Apr1946Slovenija sodi med t.i. mokre kulture, za katere je značilen toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja, lahka dostopnost alkohola in njegova vpetost v slovensko kulturo in običaje. Takšen odnos se kaže v visoki porabi alkohola ter zdravstvenih in drugih posledicah, povezanih s pitjem pijač, ki…
-
20 Apr46655Šparglji ali beluši so zelnate trajnice, katerih sezona se pri nas prične z začetkom aprila in traja vse do sredine junija. Divji šparglji, ki uspevajo na kraških travnikih, so zeleni, precej tanjši od gojenih in močnejšega okusa. Gojeni šparglji, ki so lahko zeleni ali beli, so po drugi strani…
-
24 Mar2473Slovenija sodi med države, ki imajo visoko povprečno porabo alkohola na prebivalca. Pitje alkohola je pogosto sestavni del druženj, kjer je celo zaželeno ali se ga spodbuja. Razlogi za pitje alkohola so mnogi: nekateri pijejo, da se sprostijo, nekateri, da pozabijo na težave, drugi z alkoholom…
-
15 Mar34765Navadni regrat (Taraxacum officinale) je po vsem svetu razširjena zelnata trajnica in ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja regrata se začne že marca, ko regrat požene mlade in nežne liste, ki so mehkejši ter vsebujejo manj…
-
11 Mar1779V februarju 2022 so Unicef, Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in partnerji opozorili vlade, zdravstvene delavce in industrijo prehrane dojenčkov na neprimerno trženje nadomestkov materinega mleka. Industrija mlečnih nadomestkov namreč pogosto daje zavajajoč vtis, da so nadomestki lahko boljši…
-
03 Mar3986Skupina strokovnjakov s področja prehrane pri Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA) je pripravila celovito presojo varnosti in znanstveno mnenje glede postavitve dopustne zgornje ravni vnosa sladkorjev s hrano v povezavi z dosedanjimi znanimi povezavami z zdravjem in razvojem nekaterih…
-
24 Feb6526Grenivka (Citrus x paradisi) je subtropsko drevo, ki izvira iz zahodne Indije in je naravni hibrid med pomarančo in pomelom ali pa le mutacija pomela. Drevo, ki običajno zraste okoli 6 metrov, doseže pa lahko tudi velikost do 15 metrov. Ima temnozelene dolge tanke in svetleče liste. Plodovi so…
-
22 Feb9003Pomarančevec (Citrus x sinensis) je citrus, ki spada v družino rutičevk. Je naravni hibrid med pomelom in mandarino. Njegovo ime v slovanskih jezikih izhaja iz staro-francoske besede pomme d'orenge. Pomarančevec je zimzeleno drevo, ki zraste med 3 in 10 metrov, nekatere sorte pa lahko dosežejo tudi…
-
22 Feb2746Večina genetske dediščine limone izvira iz citronovca, sadne vrste, ki je pogosto videti kot nenavadno velika limona z grobo lupino. Pravzaprav potrošniki je potrošniki pogosto ne prepoznajo in jo zamenjajo z veliko limono. Je eden zgodovinsko najstarejših zabeleženih citrusov, katerega semena so…
-
22 Feb4283Citruse razvrščamo v družino rutičevk (Rutaceae) in so najbolj razširjen rod agrumov. V svetovnem merilu sodi pridelava citrusov med v največjem obsegu, predvsem z namenom pridelave svežega sadja in predelave v sok. Domovina citrusov je severovzhodna Azija, od koder se je gojenje razširilo širom po…
-
16 Feb9981Ingver sodi v družino ingverjevk. Poznanih je več različnih vrst, najpogosteje se uporablja pravi ingver (Zingiber officinale Rosc.). Uporablja se olupljena, sveža ali posušena korenika ingverja (Zingiberis rhizoma). Ingver je večletna rastlina, ki zraste do višine enega metra, pod zemljo pa tvori…
-
09 Feb3092V zadnjih desetletjih je veliko raziskav pokazalo, da pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je ocenila, da je bilo v Evropski regiji SZO v letu 2018 z alkoholom povezanih okrog 180.000 primerov raka in skoraj 92.000 smrti zaradi…
-
31 Jan2353
-
07 Jan2751Z etičnega, ekološkega, socialnega in gospodarskega vidika je zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane izziv tako za oblikovalce politike kot za gospodarske subjekte, potrošnike, znanstvenike in nevladne organizacije. Medtem ko odpadna in zavržena hrana po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne…
-
08 Dec2501Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Ribe in morski sadeži so eno tistih živil, za katere je pomembno, da se čim večkrat znajdejo na krožniku. Sodijo namreč med…
-
06 Dec10094Mango (Mangifera indica) je koščičasto sadje, ki izvira iz Azije. Je zimzeleno drevo spada v rod Mangifera in družino rujevk Anacardiaceae. Angleška beseda mango (množina "mango" ali "mangos") izvira iz portugalske besede manga, iz malezijske besede mangga in iz besede dravidskih jezikov…
-
06 Dec5720Rastlinski napitki so v zadnjem času izjemno priljubljeni in na voljo je velika izbira: sojin, rižev, konopljin, lešnikov, ovsen, mandljev, kokosov - če jih naštejemo le nekaj. Nekateri se za te odločijo iz trajnostnega vidika prehrane (čeprav tudi ti napitki niso brez negativnega vpliva na…
-
25 Nov4207Slovenija se uvršča med države, za katere je značilen toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja. Alkohol je pri nas lahko dostopen, tako finančno (npr. nizke cene alkohola, promocijske akcije …) kakor tudi fizično (npr. v trgovinah barih, doma …). Do alkohola brez težav dostopajo tudi…
-
26 Okt10296Katera živila shranjujemo v hladilniku? Ne glede na to, ali hrana prihaja z vašega vrta, trgovine ali restavracije, pravilno ravnanje in skladiščenje omogočata podaljšanje obstojnosti živila, preprečitev fizikalnih, biokemijskih in mikrobioloških sprememb, ali drugače povedano zagotavljanje…
-
24 Okt53645Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae). V Sloveniji poznamo več vrst buč, ki so lahko različnih oblik in barv, med katerimi prevladujejo oranžni odtenki. Najbolj pogoste so oljna buča, muškatna buča, hokaido buča in maslena buča. Buče izhajajo iz Južne Amerike in so v Evropo…
-
03 Sep5135Pastinak (Pastinaca sativa) ali navadni rebrinec je korenovka, ki so jo jedli že v antiki. Iz vzhodnega Sredozemlja so ga po Evropi raznesli Rimljani in Kelti, ki so ga cenili kot zdravilno rastlino, služil pa je tudi za izdelavo sladkega vina, piva ter sladila. Je dvoletnica, ki se goji kot…
-
03 Sep6046Rdeča redkvica (Raphanus sativus var. sativus) ali vrtna redkev je korenovka, katere divji predniki izvirajo iz jugovzhodne Azije, jedli pa so jo že stari Egipčani. Poznamo več različnih sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, obliki korena, dolžini zorenja ter intenziteti okusa. Surova…
-
02 Sep5115Repa (Brassica rapa) ali bela repa je korenovka bele barve, ki ima rdeče, zeleno ali vijolično obarvan nadzemni del, ki ga je obsijalo sonce. Koren je kroglaste ali podolgovate oblike brez stranskih korenin, meso pa je bele barve. Listi repe se lahko jedo kot »zelena repa« in po okusu spominjajo na…
-
02 Sep5655Korenje (Daucus carota) je dvoletna rastlina. V prvem letu se razvija rozeta listov, ki omogoča sintezo sladkorjev, ki se skladiščijo v korenu, v drugem letu pa rastlina odžene cvetno steblo, zacveti in semeni. Korenje, ki ga poznamo danes, je udomačena oblika divjega korenja, ki izvira iz antične…
-
25 Avg21909Mediteransko prehrano oz. mediteranski način prehranjevanja, je Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) leta 2010 priznala kot kulturno dediščino z naslednjim opisom: Mediteranska prehrana predstavlja sklop spretnosti, znanja, praks in tradicij, ki segajo od…
-
03 Avg21026Visok krvni tlak oz. hipertenzija je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Na naš krvni tlak vplivajo številni dejavniki vključno z našo genetiko, boleznimi (npr. ledvične bolezni), nekatera zdravila in življenjski slog. Pri večini od nas prav življenjski…
-
20 Jul4082Oglasi z alkoholnimi pijačami ustvarjajo podobe o tem, da je alkohol naraven del življenja in prispeva k zdravju, sreči in uspehu. Vendar to ni res. Ali torej obstaja varno pitje alkohola? Odgovor je ne. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več…
-
19 Jul7423Jagodičje je že dolgo pomemben del naše prehrane, maline in robide sodijo med bolj priljubljene. Gre za sicer precej široko skupino gojenih ali divje rastočih sadnih vrst, ki rastejo večinoma v obliki grma različnih velikosti. V to skupino razvrščamo jagodnjake, malinjake, robide, ribeze, kosmulje,…
-
26 Maj20164Evropska borovnica (ang. bilberry), ki jo najdemo tudi v večini slovenskih gozdov, izvira iz Evrope in jo poimenujemo tudi gozdna borovnica, navadna borovnica ali črnica. Gozdna borovnica (Vaccinium myrtillus) je vrsta jagodičevja iz rodu Vaccinium. Raste v obliki majhnega, močno razvejanega grma,…
-
24 Maj9157Soja je stročnica, ki ima v prehrani ljudi dolgo tradicijo. Uporabna je v številnih različnih oblikah živil, iz nje pa pridobivajo tudi sestavine, ki jih uporabljajo kot dodatke drugim živilom. Pridelava soje Soja (Glycine max) je stročnica, katere domovina je Azija, kjer so jo začeli gojiti in…
-
06 Maj6177Vse več ljudi zaradi zdravstvenih, etičnih ali okoljevarstvenih razlogov iz svoje prehrane izloča mleko in mlečne izdelke. Za nadomeščanje pogosto uporabljajo rastlinske napitke, katerih ponudba je v zadnjem času močno narastla. Rastlinski napitki so v času povečane pojavnosti alergij in laktozne…
-
25 Feb11024Cvetača (Brassica oleracea var. botrytis) je rastlina, ki je dobila ime po delu rastline, ki ga v prehrani uporabljamo, to je cvetu, uživamo namreč omesenelo socvetje. Med rastjo je socvetje obkroženo z listi, ki jo ščitijo pred sončno svetlobo in razbarvanjem. Ob pobiranju cvetačnih glav, se večji…
-
20 Okt162888Kaki ali zlato jabolko izvira z gora centralne Kitajske, kjer se goji že nekaj tisočletij. Doslej je bilo razvitih več kot 2000 sort kakija, trenutno pa se jih za gojenje uporablja okoli 400. Izven Azije se je kaki začel razširjati predvsem v 19. stoletju, še vedno pa se ga največ pridela na…
-
07 Jul18772Ribez (Ribes) je rod rastlin, v katerega uvrščamo vse vrste ribeza, pa tudi kosmulje in številne okrasne rastline. Vse vrste ribeza so avtohtone vrste osrednje in severne Evrope, kjer preživijo tudi mrzle zime, čeprav zmrzali v času cvetenja običajno močno oklestijo pridelek. Poznamo rdeči, beli in…
-
24 Maj11544Čebula (Allium cepa) izhaja iz latinskega poimenovanja za čebulo cēpa oziroma pomanjševalnice cēpula. Je ena izmed mnogih vrst družine lukovk, v katero med drugim spadajo tudi česen, por, drobnjak in šalotka. Čebula je del človekove prehrane že več kot 7000 let. Najzgodnejši zapisi izvirajo iz…
-
29 Apr17386Rabarbara je splošno ime za rastline iz rodu Rheum, ki vključuje približno 50 vrst. Njeno ime izvira iz imena "Rhe", ki je starodavno ime za reko Volgo in "barbarium", kar se nanaša na dejstvo, da je prišla iz, po takratnem prepričanju barbarskih dežel na vzhodu. Na Kitajskem je znana kot "kraljica…
-
07 Mar9185Navadni hren (Armoracia rusticana) je večletna rastlina, ki sodi v družino križnic (Brasicaceae), kamor uvrščamo tudi gorčico, zelje, cvetačo in brokoli. Uporabni del rastline je koren iz katerega spomladi odženejo veliki, dolgopecljati in jajčasto podolgovati listi. Tekom poletja iz korena odžene…
-
31 Jul46554Povzetek Motnje hranjenja so:- duševne motnje, ki se kažejo v spremenjenem odnosu do hrane in do telesa. Hrana je pri teh osebah le sredstvo za lajšanje stisk in duševnih bolečin, hranjenje in odklanjanje hrane pa način osvoboditve bolečih in neprepoznanih čustev;- anoreksija, bulimija in prisilno…
-
26 Jul8477Kulinarika Slovenije je odraz raznolike dežele glede običajev in tradicije. Slovenska kulinarika izvira iz bogate gastronomske dediščine in jo odlikuje pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Slovenske jedi so okusne, prepoznavne in imajo značaj. Še posebej…
-
10 Jul9481Na Zemlji bo do leta 2050 živelo več kot 9 milijard ljudi. Z naraščajočo svetovno populacijo naraščajo tudi potrebe po hrani. Poleg tega nas večina v razvitem svetu poje več hrane, kot je zares potrebujemo, naša prehrana pa je bogata z živili živalskega izvora, kar ima še dodatne negativne učinke…
-
02 Apr22652Na kratko: Z branjem označb na živilih, lahko potrošnik prepozna in ustrezno izbere živila glede na svoje prehranske potrebe. Med najpomembnejše informacije na označbah živil sodijo prodajno ime živila, seznam sestavin, hranilna vrednost in rok uporabe. Prodajno ime potrošniku omogoča prepoznavanje…
-
21 Feb12645Kaj so geni? Genski zapis ima vsako živo bitje na Zemlji. Od genov je odvisno, ali bo neko bitje rastlina, žival ali pa človek - geni torej določajo lastnosti, ki jih bo neko bitje imelo. Genski zapis se nahaja v jedru vsake celice. Gre v resnici za dolge verige molekul DNK, ki v svoji kemijski…
-
22 Jan15374Zdrava prehrana v okviru trajnostnega prehranskega sistema Naš planet se že desetletja sooča s preobremenjenostjo okolja, ki se odraža v podnebnih spremembah, onesnaževanju voda in hitrem uničevanju naravnih ekosistemov ter s tem nenadzorovanem izumiranju rastlinskih in živalskih vrst. K temu…
-
12 Sep62692Jabolka (Malus x domestica) so sadje, ki ga v Aziji in Evropi gojijo že več tisočletij. Za rast jablan je najbolj ustrezno zmerno toplo podnebje z enakomerno razporejenimi padavinami skozi vse leto. Slovenija ima ugodne lego za rast jablane, zato ni presenetljivo, da so jabolka najpogosteje…
-
31 Jul74900Na kratko: Sadje in zelenjava sta pomemben vir vitaminov, mineralov in vlaknin ter številnih drugih zdravju koristnih snovi; Priporočljivo je, da ju vključimo v vsak obrok, s čemer izboljšamo hranilno vrednost obroka in hkrati zmanjšamo njegovo energijsko vrednost; Ciljajmo na vsaj pet porcij…
-
13 Mar68989Plodovi avokada rastejo na drevesu iz družine lovorovk, imenovanem avokadovec (Persea americana), ki izvira iz Južne Amerike, natančneje z območja današnjega Peruja. Plodovi divjega avokadovca so majhni, s črno lupino in veliko koščico. Arheološke najdbe pričajo, da so z njegovim gojenjem v Južni…
-
19 Jan15836
-
17 Nov78627Banane (Musa sp.) so tropsko sadje, ki je danes eno izmed najširše dostopnih sadežev po vsem svetu. Po svetu letno zaužijemo kar 100 milijard banan, kar banane uvršča na četrto mesto najpomembnejših kulturnih rastlin (takoj za pšenico, riž in koruzo). Plodovi banane rastejo na zelnati rastlini, ki…
-
10 Mar9933Jajca so pomemben vir beljakovin, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale. Jajca (lupina in/ali vsebina) so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi (npr. salmonelami), zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo. Pravilno označevanje in higiensko ravnanje z jajci…
-
22 Feb57467Rdeča pesa (Beta vulgaris) je ena izmed tistih vrst zelenjave, katerih divji prednik izvira tudi iz naših krajev. Prvi so z njenim gojenjem pričeli Babilonci, kasneje pa še Rimljani, čeprav naj bi jo najprej gojili predvsem kot zdravilno rastlino za zdravljenje vročine in prebavnih motenj. V…
-
09 Feb47379Palmovo olje pridobivajo iz sadežev oljne palme, ki vsebujejo okoli 50% maščob. Plodovi so majhni, okrogli in rdečkaste barve, saj vsebujejo veliko beta karotenov. Olje, ki ga pridobijo z mletjem plodov, vsebuje okoli 45% nasičene palmitinske kisline, ter okoli 40% enkrat nenasičene oleinske…
-
16 Jan37759Prevare in zavajanja potrošnikov niso nič novega, segajo daleč v zgodovino, lahko bi rekli, da so nastale s pojavom trženja blaga in storitev. Na področju trženja živil so na primer Rimljani v svojo zakonodajo vključili uradna določila proti potvorjevalcem vina in proti trženju hrane, ki ni bila…
-
17 Nov23786Osteoporoza je bolezen, za katero je značilno postopno zmanjševanje kostne gostote in je najpogostejši razlog za zlome kosti med starejšimi. V svetovnem merilu je osteoporoza vse bolj razširjena in podatki iz leta 2011 kažejo, da po svetu vsaka tretja ženska in vsak peti moški po petdesetem letu…
-
10 Nov48960Kostanj je plod drevesa kostanja, ki izvira iz Evrope in male Azije. Poznamo več vrst kostanja, v naših gozdovih pa je najpogostejši pravi kostanj (Castanea sativa). Kostanj je zrel vsako leto v oktobru in novembru, vsako tretje leto pa obrodi še posebej obilno. V Vitovljah pa se vsak 3. vikend v…
-
10 Nov10868Antiobiotiki so zdravila, ki delujejo tako, da zavirajo rast bakterij in jih uničujejo. Predpisuje se jih izključno pri bakterijskih okužbah, saj na viruse in ostale mikroorganizme nimajo vpliva. Odkar poznamo antibiotike so bakterije postopoma razvijale mehanizem odpornosti proti antibiotikom.…
-
30 Sep62697V Sloveniji raste 2.500–3.000 vrst gob. Glede na podatke Gobarskega društva Lisička Maribor je od tega užitnih 505 različnih vrst. Mnoge gobe so užitne in nabiranje gob je med Slovenci razširjen hobi, ki nam omogoča tudi kvalitetno preživet čas v naravi. Užitne gobe, bodisi nabrane v naravi ali…
-
30 Sep35142Kivi ali aktinidija pripada rodu Actinidia in izvira iz gozdnatih področij na Kitajskem, kasneje pa je bila prinesena na Novo Zelandijo, kjer je bila udomačena in preimenovana v kivi. Poznamo več vrst kivijev, najbolj prepoznane so Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis in Actinidia arguta.…
-
31 Avg21748
-
04 Sep8035
-
21 Avg16891